Proti hypersonickým útokům by mohla fungovat hypersonická obrana  
Hypersonické kluzákové útoky by mohly snadno překonat soudobé systémy protiraketové obrany, které jsou nastavené na velmi předvídatelné balistické rakety. Situaci by mohl změnit hypersonický obranný systém GDI s raketami odpalovanými raketovými křižníky s Aegisem, podpořený sítí pokročilých satelitů Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor. Vývoj běží na plné obrátky.
Systém hypersonické obrany v akci. Kredit: Raytheon.
Systém hypersonické obrany v akci. Kredit: Raytheon.

Americká agentura protiraketové obrany MDA (Missile Defense Agency) vybrala společnosti Raytheon, Lockheed Martin and Northrop Grumman, aby soutěžily ve vývoji nového hypersonického obranného systému GDI (Glide Phase Interceptor). Kromě hypersonické technologie je tento systém pozoruhodný tím, že by měl likvidovat hypersonické zbraně protivníka ve fázi letu kluzáku. Zmíněné tři společnosti si rozdělily zhruba 20 milionů dolarů pro každého. MDA za to očekává koncepty prototypů do září 2022.

 

Satelitní Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor. Kredit: Northrop Grumman.
Satelitní Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor. Kredit: Northrop Grumman.

Systém GPI by měl likvidovat útočící hypersonické střely protivníka, když se budou řítit jako kluzáky, ve výškách kolem 70 kilometrů nad zemí a rychlostmi vyššími než Mach 5. Důležitým prvkem celého projektu je kompatibilita s existujícími technologiemi Pentagonu. Střely GPI by měly být odpalovány z raketových křižníků se systémem Aegis.

 

Boj proti hypersonickým zbraním není jen tak. Američané mají jasno, že je nutné zapojit umělou inteligenci, strojové učení a pokročilé výpočetní systémy. Dnešní systémy protiraketové obrany jsou nastavené tak, aby zvládaly útoky balistických střel. Ty přilétají po balistické křivce, přičemž podstatná část letu se odehraje v kosmickém prostoru. Hypersonické střely oproti tomu by měly strávit ve vesmíru jen málo času, jestli vůbec nějaký. A jejich dráha je prakticky nepředvídatelná. Kvůli rychlosti a schopnosti manévrovat.

 

Raketový křižník USS Lake Erie se systémem Aegis. Kredit: US Navy / Wikimedia Commons.
Raketový křižník USS Lake Erie se systémem Aegis. Kredit: US Navy / Wikimedia Commons.

Radary lodí se systémem Aegis a radary Sea-Based X-band Radar, určené pro poslední linii obrany lodí, mohou hypersonické střely sledovat. Musejí se ale zaměřit ve správnou chvíli na správné místo, hypersonické útoky probíhají velice rychle. Proto MDA společně se Space Development Agency vyvíjejí satelity Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS), určené pro nízké oběžné dráhy ve výškách 100 až 2 000 kilometrů. Ty by měly posílit současný satelitní systém včasné výstrahy před útoky a sledování případných střel.

 

Současné systémy protiraketové obrany jsou buď určené pro zásah ve vesmíru, jako rakety SM-3 námořního systému Aegis či pozemní systém Ground-based Midcourse Defense anebo mají příliš krátký dosah na to, aby účinně zasáhly proti hypersonickému útoku, jako námořní rakety poslední linie obrany SM-6 nebo pozemní systém THAAD (Theater High Altitude Area Defense). Připravovaný systém GDI by měl tuto nebezpečnou mezeru americké protiraketové obrany zacelit.

 

Video: GPI Scenario Animation

 

Literatura

Breaking Defence 22. 11. 2021.

Datum: 28.11.2021
Tisk článku

Související články:

Glide Breaker: Jak zastavit útok hypersonickými zbraněmi?     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2020)
Americké letectvo testuje robotický nakladač hypersonických střel     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2021)
Prototyp hypersonické střely se scramjetem zvládl historický letový test     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz