Záporožská jaderná elektrárna po zničení Kachovské přehrady  
Zničení Kachovské přehrady ohrožuje i Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou zásobovala vodou. Přímé nebezpečí sice není, ale podmínky a rizika v elektrárně se tím významně zhoršují. Zároveň se zvyšuje intenzita bojů v jejím okolí a zvyšuje se pravděpodobnost, že budou probíhat přímo u ní. Proto je užitečné se podívat na dopady různých možných událostí.

Voda z Dněpru je klíčová pro chlazení Záporožské jaderné elektrárny, využívá k tomu i nádrž v areálu elektrárny (zdroj MAAE).
Voda z Dněpru je klíčová pro chlazení Záporožské jaderné elektrárny, využívá k tomu i nádrž v areálu elektrárny (zdroj MAAE).

V noci z 5. na 6. června 2023 došlo k protržení Kachovské přehrady. Došlo tak k vypuštění přehradního jezera a záplavě území pod přehradou. Tato přehrada sloužila i jako zdroj vody pro chlazení Záporožské jaderné elektrárny. Co bylo hlavní příčinou protržení hráze a jak celá událost proběhla se nejspíše dozvíme až po konci válečného konfliktu a odbornému vyšetření objektu hráze a elektrárny. V každém případě je však za událost zodpovědné Rusko, které dané území a přehradní hráz okupovalo, v dané době ji mělo plně pod kontrolou a na ní i okolo byli jeho vojáci.

 

Tato událost vedla k dalšímu zhoršení situace okolo bezpečnosti v Záporožské jaderné elektrárně. Další zvýšení rizik je spojeno s nárůstem bojových aktivit v relativně blízkém okolí. Je tak důležité se podívat na dopady těchto událostí a vyplývající rizika. Invazí Ruska na Ukrajinu byla zasažena tři ukrajinská jaderná zařízení. Šlo o Záporožskou jadernou elektrárnu, Charkovský výzkumný reaktor a Černobylskou jadernou elektrárnu. Území Černobylské jaderné elektrárny bylo na konci března osvobozeno a nyní se už podařilo následky okupace do značné míry odstranit (podrobněji zde). Také od Charkova se ruské jednotky musely stáhnout. Během zimy se pak Rusko snažilo útoky na ukrajinskou infrastrukturu, dominantně energetickou, Ukrajinu rozvrátit a položit na lopatky. O dopadu těchto událostí na jadernou energetiku jsem psal v článku na konci minulého roku. I zde se situace s koncem zimy, kdy bylo jasné, že ruské snahy nevedou k cíli, zlepšila. Zhoršila se naopak situace v Záporožské jaderné elektrárně.

 

Chlazení jaderné elektrárny

Pokles produkovaného tepelného výkonu v prvním měsíci po odstavení bloku. Z počátku je pokles rychlý, později se zpomaluje (zdroj kniha Fukušima I poté).
Pokles produkovaného tepelného výkonu v prvním měsíci po odstavení bloku. Z počátku je pokles rychlý, později se zpomaluje (zdroj kniha Fukušima I poté).

Pro každou tepelnou elektrárnu, a zvláště tu jadernou, je klíčové chlazení. Většinou jde o chlazení s využitím vody. Proto musí mít jaderná elektrárna dostatečné zdroje vody pro toto chlazení. Reaktory VVER1000 mají elektrický výkon okolo 1000 MWe a tepelný tak je okolo 3000 MWt. Jaderná elektrárna má i po odstavení zbytkový tepelný výkon, který je způsoben produkcí energie v rozpadu radioaktivních jader vzniklých v jaderných reakcích během provozu jaderného reaktoru. Tento výkon je po odstavení pod jedním procentem výkonu při provozu a zpočátku velmi rychle klesá. Brzy se dostane k malým jednotkám megawatt. Ale pak už klesá jen pomalu.

 

Exponenciální průběh je způsoben tím, že exponenciální průběh má i radioaktivní rozpad. Na počátku navíc dominuje produkce tepla z rozpadu radioaktivních prvků s krátkým poločasem rozpadu. Pro reaktory, které jsou odstaveny už řadu týdnů či měsíců už jsou požadavky na odvod tepla dramaticky nižší, než je tomu u reaktorů v provozu. Přesto je však potřeba systém chlazení, který pro tyto reaktory není pasivní a potřepuje čerpadla a dodávky elektřiny.

Vyhořelé palivové soubory se přesouvají do mokrého úložiště – bazénu s vyhořelým palivem. U nich je produkovaný tepelný výkon ještě menší, pochopitelně závisí na stáří palivových souborů. Bazény navíc mívají poměrně velký objem vody. I při výpadku čerpadel či dodávky nové vody, je tak čas řadu dní i týdnů, či dokonce měsíců, pro řešení problému, který by nastal při jeho vypaření. To se projevilo i ve Fukušimě, kde bazény s vyhořelým palivem situaci při havárii ustály.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Mariano Grossi na cestě na Ukrajinu při misi na Záporožskou jadernou elektrárnu (zdroj MAAE).
Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Mariano Grossi na cestě na Ukrajinu při misi na Záporožskou jadernou elektrárnu (zdroj MAAE).

V Záporožské jaderné elektrárně už jsou všechny reaktory odstaveny. Pět je už dlouho ve studené odstávce. Jeden pak byl v horké odstávce a využíval se pro dodávky tepla pro potřeby elektrárny a některých okolních sídel. I ten však bude nyní ve studené odstávce. To znamená, že nároky na chlazení budou oproti elektrárně v provozu velmi malé. Elektrárna není chlazena vodou z Kachovské přehrady přímo, ale má v areálu speciální nádrž s dostatečnými zásobami. Je tak řadu měsíců čas na řešení doplňování této nádrže. Z tohoto pohledu tak nehrozí bezprostřední nebezpečí. Se scénářem s možností vypuštění Kachovské přehrady se počítalo a byl to jeden z těch, jejichž řešení se ověřovalo v rámci stress-testů realizovaných jako reakce na havárii jaderné elektrárny Fukušima I. Ví se tak o dodatečných možnostech dodávek vody do zásobníku v elektrárně. Dá se využít čerpání z prohloubeného výkopu v místě nákladního přístavu elektrárny, z vodovodního systému města Energograd nebo mobilní pumpy a soustava hadic či dovoz vody cisternami. Pro potřeby odstavené elektrárny je každá z těchto možností dostačující a je tak dostatek záložních možností. Pracovníci jsou navíc na takovou možnost školeni a ví, co je třeba dělat.

 

Zajištění potřebné elektřiny

Bylo už zmíněno, že pro fungování čerpadel v chladících okruzích je potřeba elektřina. Pokud je elektrárna v provozu využívá svou elektřinu. Pokud se však musí reaktory odstavit, potřebuje dodávku elektřiny z vnějších zdrojů. Proto má každá jaderná elektrárna několik vedení, kterými může odebírat z vnějších zdrojů elektřinu. Problémem ve válečné situaci je, že vedení mezi zdrojem a jadernou elektrárnou může být poškozeno v průběhu bojů a odstřelování. Zvláště, když se protivníci začnou zaměřovat na vzájemné ničení infrastruktury. V daném případě některá vedení překračují frontovou linii. K úplnému přerušení dodávky elektřiny do Záporožské jaderné elektrárny došlo už sedmkrát. Pro tyto účely jsou v areálu elektrárny dieselagregáty, které mohou zajistit potřebnou elektřinu. Pro ně jsou zde potřebné zásoby paliva.

 

Generální ředitel MAAE Mariano Grossi u bazénu chladícího okruhu Záporožské jaderné elektrárny (zdroj MAAE).
Generální ředitel MAAE Mariano Grossi u bazénu chladícího okruhu Záporožské jaderné elektrárny (zdroj MAAE).

I v tomto případě je výhodou už zmiňovaný relativně malý tepelný výkon, který poskytuje dostatek času na řešení případných problémů. To je zásadní rozdíl od situace ve Fukušimě, kde navíc vlna cunami zničila všechny dieselagregáty.

 

Hlavním rizikem je únik radioaktivity

Toho, čeho se obáváme, je možný únik radioaktivity. Pokud jsou reaktory odstaveny, a navíc mají kontejnmenty, nemůže dojít k takové události, jaká proběhla v Černobylu. Tedy parní výbuch, zničení velké části aktivní zóny a vynesení významné aktivity do velkých výšek. A pouze taková událost mohla zasáhnout i Evropskou unii.

V daném případě hrozí pouze událost, která může být srovnatelná s událostmi ve Fukušimě. A to i v případě, kdyby došlo k narušení kontejnmentu. Armáda má zbraně, které dokáží kontejnment prorazit. Ovšem i v případě, kdyby se cíleně snažila o jeho poškození, což není pravděpodobné, by bylo jeho narušení omezené. Únik radioaktivity by podobně jako ve Fukušimě zasáhl pouze oblasti do vzdálenosti několika desítek kilometrů. Dopady by tak byly pouze lokální. Velmi významným faktorem je i to, že reaktory jsou už řadu dnů odstaveny a krátkodobé radionuklidy se už stačily úplně rozpadnout. Mezi ně patří například i radioaktivní jód 131, který má poločas rozpadu zhruba osm dní. Tyto radionuklidy s vysokou aktivitou a krátkou dobou života už zde nejsou. Nemá tak třeba žádný smysl v tomto případě používat jódové tablety.

Jak je vidět, nehrozí Evropské unii, a tedy ani Česku, z případné havárie v Záporožské jaderné elektrárně zasažení radioaktivními látkami. Ohrožení budou obyvatelé Ukrajiny v blízkosti několik desítek kilometrů od elektrárny. To však neznamená, že by se mezinárodní společenství nemělo situace obávat a nemělo by tlačit na Rusko, aby se chovalo v tomto případě zodpovědně. Je třeba zdůraznit, že právě Rusko, které elektrárnu obsadilo a drží ji pod svou vojenskou kontrolou, je plně zodpovědné za vše, co se tam děje.

Jednání delegace MAAE v Kaliningradu (zdroj Alexandr Podgorcuk/Rosatom).
Jednání delegace MAAE v Kaliningradu (zdroj Alexandr Podgorcuk/Rosatom).

 

Situace v Záporožské elektrárně

Obava mezinárodního společenství se projevuje i ve snaze Mezinárodní agentury pro atomovou energii MAAE kontrolovat situaci i na místě. To je důvod misí této agentury přímo na elektrárnu i jednání s ukrajinskou i ruskou stranou. V elektrárně jsou stálí pozorovatelé této organizace, a právě z důvodů zhoršení situace navštívil nedávno elektrárnu i generální ředitel MAAE Mariano Grossi. Při této misi došlo také k osmé rotaci odborníků MAAE na místě a zvětšení stálé skupiny v elektrárně. Mariano Grossi před návštěvou elektrárny jednal v Kyjevě s ukrajinskými politiky a odborníky Energoatomu a po realizaci mise na elektrárnu jednal v Kaliningradu s ruskými politiky a odborníky Rosatomu.

Realizace přechodu mise z Ukrajiny na okupovaná území se zdrželo kvůli složité situaci se zajištěním přechodu frontových oblastí. Jeho průběh byl poměrně komplikovaný, tým musel kvůli zničenému mostu na linii fronty část cesty realizovat pěšky. Kromě elektrárny navštívil tým i blízkou tepelnou elektrárnu, která je jedním ze zdrojů elektřiny pro elektrárnu jadernou. V současné době se zde opravuje rozvodna. Hlavním cílem byla kontrola dodržování jaderné bezpečnosti a základních požadavků mezinárodního společenství. Jde o zákaz střelby na elektrárnu a její kritické infrastrukturní objekty, areál elektrárny a její okolí by se také neměly využívat ke střelbě po protivníkovi, vedení vojenských operací a úkrytu vojenských jednotek a materiálu, hlavně těžkých zbraní a výbušnin, které nejsou určeny k jeho bezprostřední ochraně.

Je pravdou, že v současné situaci mají pracovníci elektrárny poměrně dost času na řešení případných problémů. Důležité však je, aby tam potřební pracovníci odborně na výši byli a měli podmínky pro svou práci. Psychický tlak, který na ně dopadá vlivem okupace, a válečné podmínky v dané oblasti k jejich psychické pohodě určitě nepřispívají. Zvyšuje se tak riziko chyb. Už nyní je počet pracovníků v elektrárně oproti normálnímu stavu dramaticky snížen. To sice stačí pro stávající omezený provoz, ale může to být problém v krizových situacích. Snížený stav osazenstva je další zátěží pro pracovníky, kteří zde zůstávají.

 

Setkání Mariana Grossiho a Volodymyra Zelenského před cestou na Zaporožskou jadernou elektrárnu (zdroj MAAE).
Setkání Mariana Grossiho a Volodymyra Zelenského před cestou na Zaporožskou jadernou elektrárnu (zdroj MAAE).

Budoucnost Záporožské jaderné elektrárny

Velmi nejistá je budoucnost této jaderné elektrárny. V současné době, kdy jsou reaktory odstaveny, jsou požadavky na chlazení nižší. Pokud se však mají uvést znovu do provozu, je potřeba vyřešit jejich intenzivní chlazení během normálního fungování. To se neobejde bez vyřešení osudu Kachovské přehrady. Je třeba rozhodnout, jestli se opraví či postaví znovu, nebo se renovace a revitalizace Dněpru v blízkosti jeho ústí do moře vyřeší jinak. Takové dlouhodobé strategické rozhodnutí nepadne před tím, než se ukončí válka. Musí jít o stabilní řešení konfliktu, které umožní plánování rozvoje zničených oblastí na řadu desetiletí. Zároveň nemůže jít o zmrazení konfliktu s linií dotyku v místech přehrady a elektrárny, jako je tomu nyní. Taková situace by neumožňovala realizaci rekonstrukčních prací na přehradě i jaderné elektrárně.

Záporožská jaderná elektrárna se začala budovat na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. První blok se dokončil v roce 1985 a poslední šestý pak v roce 1996. Jde o bloky VVER1000, které známe z Temelína. Ty je možné provozovat nejméně šedesát let a pravděpodobně i déle. V principu tak mohou být reaktory Záporožské jaderné elektrárny provozovány dvacet let a více. Zásadní komponentou, která se nedá vyměnit, je reaktorová nádoba. Pokud reaktor nefunguje, k jejímu stárnutí vlivem ozařování vysokými toky neutronů nedochází. Pokud tak tedy bude možné ukončit válku, vyřešit situaci v regionu a bude možné přistoupit k rekonstrukci oblasti, má obnovení provozu Záporožské elektrárny i přes poměrně vysoké náklady smysl.

 

Nejsem vojenský expert a ani politolog, takže mé následující úvahy berte pochopitelně s rezervou. Podle mého názoru nemá Rusko na to, aby znovu obsadilo pravý břeh Dněpru a náklady na udržení toho levého pro ně neustále porostou. Do těchto nákladů patří i stále náročnější udržování areálu Záporožské jaderné elektrárny a zajišťování jeho bezpečnosti. Stejně jako řešení zásobování Krymu a levobřežní oblasti Dněpru vodou. K těmto nákladům patří i dramatické ohrožení kredibility Rosatomu a ruské jaderné energetiky. Jak už jsem psal, je za události spojené s jadernou elektrárnou plně zodpovědné Rusko, které tuto elektrárnu obsadilo a okupuje. Pro zajištění jejího chodu a bezpečnosti musí využívat své odborné firmy. A tou je Rosatom, který tak je nucen se do války a okupace zapojit. Jaderná energetika je jednou z mála moderních technologií, ve které bylo Rusko na špici světového vývoje. A jaderné technologie byly kromě surovin jednou z mala oblastí, kde je Rusko schopné úspěšně masivně vyvážet. Do značné míry využívá zahraniční technologie a možnosti spolupráce. Propojení Rosatomu s válkou a případné problémy v Záporožské jaderné elektrárně tak mohou mít hodně dramatické dopady na její zahraniční ekonomické aktivity a reputaci celého ruského jaderného průmyslu.

Datum: 04.07.2023
Tisk článku


Diskuze:

Dotaz na pana Wagnera

Francis Dolton,2023-07-08 08:28:58

Zůstanu u vaší odbornosti, ale trochu prostorově odskočím. Zmínil jste krátce havárii ve Fukušimě.
Dotaz: Podle mých informací byly v elektrárně připravené/instalované dieselagregáty zničeny (zatopeny vodou) vlnou cunami, ale když přivezli náhradní (snad vojenské) neuměli je napojit na síť elektrárny pro rozdílnost kabelových koncovek.
Je tomu skutečně tak?
Díky předem za reakci.

Odpovědět

Petr Nováček,2023-07-05 11:10:20

Krym byl 8 let bez vody a také to nějak ustáli. Samozřejmě na úkor zemědělství, kdy musely zůstat nějaké plochy ladem a musely se pěstovat plodiny, které nejsou tak náročné na vodu.
Poslední dobou se mluví o tom, že ukrajincům se ofenzíva nevede, takže by chtěli zatáhnout NATO do války. To chtějí udělat tak, že se pokusí zničit záporožskou JE, tak aby unikla radioaktivita. Popřípadě nahází na elektrárnu rakety s radioaktivním materiálem. Uvidíme co vymyslí.

Odpovědět


Re:

Marek Zelenka,2023-07-05 11:41:16

Petr Nováček: Je to tak. Každý, kdo nečerpá informace jen ze schizofrenní západní propagandy, ale sleduje je přímo z místa dění, prohlášení vysoce postavených osob na daném místě, které mají správu této oblasti na starost, ví, že je to zcela opačně. Na jadernou elektrárnu neustále útočí Zelenského ozbrojenci a ruská armáda naopak zabraňuje tomu, aby nebyla způsobena katastrofa. Pan Wagner by se měl trochu dovzdělat mimo západní propagandu, aby nebyl jednou za hlupáka. Oficiálních informací je dost i z americké strany. Stejně tak je to s Kachovskou přehradou, na kterou Ukrajinci útočili mnohokrát západními zbraněmi a sami toto přiznali. A před teroristickým útokem na Kachovku, kdy se docílilo protržení hráze, systematicky ukrajinská strana naplňovala celou kaskádu přehrad nad ní na historická maxima, což je plně v jejich režii, aby pak protržením způsobila co největší škody pod ní. Komu? Proruským Ukrajincům pod dní a ruské armádě, potažmo Krymu. Jaderná katastrofa v této elektrárně je jediná ještě šance, jak by se mohlo kyjevským nacionalistům podařit před summitem NATO zatáhnout NATO více do konfliktu.

Odpovědět


Re: Re:

Josef Waters,2023-07-06 12:52:53

Řešení Rosatomu pro ČR mohlo klidně patřit mezi přijatelné varianty. Po technické stránce mohli rozhodnout odborníci. Jenže putinovský režim si nás, jako součást "Západu", někdy před patnácti roky vybral za svého nepřítele. To on do toho vnesl politiku, včetně vyhrožování, vydírání a státního terorismu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-06 14:19:03

Asi tak. Pokud má někdo seznam nepřátelských států, kde jsou jenom USA a ČR, tak by je jenom blázen nechal stavět v ČR další jaderný blok... Diskvalifikovali se sami

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Francis Dolton,2023-07-08 07:59:33

Samozřejmě tak, jako většina protirusky apriorních diskutérů nemáte pravdu. Vůbec, ani kousek. Tento seznam je "Seznam států nikoliv přátelských", nikoliv, "nepřátelských" jak s gustem překrucují majnstrýmová média v ČR.
A pochopitelně na něm nejsou jen uSSa a Česká banánová republika, ale přes 30 států + EU jako celek.
Jediným našim "vítězstvím" je skutečnost, že jsme byli jednou ze dvou prvních zemí, společně s již zmíněnými uSSa, zařazenými na Seznam v okamžiku jeho vzniku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-08 17:18:27

Není zase tak relevantní, jestli "nepřátelský" nebo "nikoliv přátelský". Jde o to, že JE je strategická stavba, s možností zničit okolí a je tam hodně možností, jak to sabotovat (od zdržování až po nekvalitně odvedenou práci). Takže slovíčkaření není argument proti vyřazení rusáků.

Odpovědět


Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-07 15:58:56

Řešení Rosatomu mohlo patřit mezi přijatelné varianty - ovšem nebylo přijatelné pro pražskou kavárnu, takže byl Rosatom vyloučen. Jak vnesl Rosatom do rozhodování politiku, včetně vyhrožování, vydírání a státního terorismu?
Rosatomu může být umrněná česká zakázka na jeden blok ukradená - má v různém stádiu rozpracovanosti 35 bloků od Egypta, přes Turecko a Maďarsko po Bangladéš, Indii a Čínu. Nemluvě o vnitřních zakázkách a připravovaných stavbách ve Střední Asii (v "blízkém zahraničí"). Kolikpak zakázek má Westinghouse nebo Areva/EdF?
Ale k čemu vlastně potřebuje ČR nějakou elektrárnu, když se poslušně greendealově deindustrializuje, jak EU káže jí?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Josef Waters,2023-07-07 16:26:57

Rosatomu je čistě státní korporát. Tedy jej nelze oddělit od nepřátelských akcí putinovského Ruska. Jeho vyřazení nezpůsobila žádná pražská kavárna (což je výplod bývalého putinofilního prezidenta), ale čistě jen politika ruského diktátora.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-07 17:11:41

Vyřazení Rosatomu způsobila propaganda pražské kavárny - což je velmi případné označení jisté množiny aktivních nixmochrů - a BIS. Nikdy nepotvrzené nařčení.
Výsledkem bude, že ČR nové bloky JE nebude mít.
Nakonec - nepotřebujeme je. Skanzen elektřinu nepotřebuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Josef Waters,2023-07-09 18:37:04

Víte co, Nováku? Nechte si váš dezolátský urážlivý styl na diskusní fóra typu Novinek, idnes, nebo na ty různé obskurní konspirační weby. Taháte sem jen svou politiku bezvýhradné podpory současného fašistického putinovského režimu, popírající všechna fakta a mířící právě do skanzenu středověkých feudálních despocií. Fuj!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-07 18:09:20

1) Rosatom je firma ze 100% vlastněná státem, který nedodržuje smlouvy a ignoruje mezinárodní právo. Z tohoto pohledu je rizikový dodavatel.
2) Rosatom má divizi, která vyrábí jaderný zbraně pro stát, který pravděpodobně spáchal na našem území teroristický čin a zařadil ČR na seznam nepřátelských států.
3) Vzhledem k zapojení do anexe území cizího státu je Rosatom pod sankcema. Není jistota, že by při dokončení bloku byl solventní a nikdo neví, jak případně vymáhat sankce z prodlení atd.
4) Westinghouse, pokud si dobře pamatuju, vyhrál Polsko. Areva zase bude stavět doma ve Francii minimálně šest nových bloků. Takže není pravda, že by ti dva neměli zakázky.
5) Pokud jde o skanzen, ten je mezi Ukrajinou a Čínou. Technologicky, právně i politicky.
6) Greendeal spískal kdo? A kdo ho sponzoroval? Aha!
7) Můžete nějak specifikovat pověstnou "pražskou kavárnu"? Furt se o ní mluví, ale kde je, kdo se tam schází a co se tam rozhoduje, to nikdo neřekne... Teda krom Mildy "Becherovky" Zemana, ale ten měl zrovna cestou z ruskýho velvyslanectví tak těžký jazyk, že mu nebylo rozumět.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Francis Dolton,2023-07-08 08:13:14

Tak odpověď na Váš dotaz č. 7): Termín "pražská kavárna" se používá jako vhodné a nedráždící synonymum pro soubor osob a "organizací" (či tzv. spolků), které ať vědomě a úkolovaně, či z částečné neznalosti, nebo jen z "ideové" příchylnosti, plní kolaborantské úkoly různých rozvědek uSSa.
Elementary, dear Watson ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-08 17:22:29

Konkrétně a jmenovitě? Aby to nebylo jako Moskevská kavárna, která z hlouposti nebo neznalosti ruským vojákům zalepuje laufy žvejkačkama a kvůli tomu mají v boji takový ztráty.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-09 09:43:04

1) Kterou smlouvu Rosatom nedodržel?
2) "Pravděpodpbně" na základě čeho? Nikdy nedokázaného tvrzení BIS?
3) Rosatom staví po světě 35 bloků a nemá problémy ani se zahájením, ani s dokončením stavby. Na rozdíl od Westinghousu nebo Ereva/EdF neprotahuje stavbu na násobek ani nezvyšuje cenu na několikanásobek.
4) To že jmenované firmy "vyhrály" nějaké "tendry" neeliminuje jejich selhání v pokusech o realizaci dosud započatých staveb. To, že v Polsku "vyhraje" americká firma, je jasné předem a že ve Francii francouzská, je ještě jasnější. Bez ohledu na cokoli.
5) Blábolíte nesmysly.
6) Greendeal spískalo Německo a Brusel.
7) Pražská kavárna je tlupa pseudointelektuálů (též "uálů") povětšině humanitně polovzdělaných zahrnujících bohužel většinu novinářů, kteří ve své lenosti opisují od sebe navzájem, čímž "potvrzují" své bláboly "z více zdrojů". A mají tudíž možnosti ovlivňovat veejné mínění. jejich napojení na "úniky" z BIS nelze momentálně dokázat. Hlavně proto, že by je měla prověřovat ona BIS.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel 1,2023-07-09 14:16:22

Tobě nováku dokazovat nikdo nic nemusí a nebude. Fakta mluví jasně. S teroristickým rusáckem vraždícím a ničícím majetky v zahraničí nikdo při smyslech smlouvy uzavírat nebude. Nemluvě samozřejmě o chronické neschopnosti rosatomu dodržovat termíny (viz maďarsko, finsko, egypt, indie) nemluvě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-09 17:26:15

Tebe pavlopavle, se nikdo na nic neptal. Zejména já nehodlám ztrácet čas s profláknutým notorickým lhářem, který zapře i nos mezi očima.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel 1,2023-07-09 23:50:54

Tak to máš smůlu lháři nováku. Se sebou musíš trávit veškerý čas.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-09 18:48:47

1) Smlouvy nedodržuje vlastník Rosatomu. A našel by se dlouhý seznam. Od smlouvy o svrchovanosti Ukrajiny, přes smlouvy na dodávky energií s platbou v konkrétní měně, nevynesení a zabavení cizích satelitů, smlouvy o odzbrojení, ... Pokud by stavební firma nedodržovala smlouvy, tak jejich zedník může být světová špička, ale nic to nemění na tom, že ho šéf může poslat jinam a prošvihnout termíny.
2) Těchhle náhod je mnohem víc, on muničák bouchl i v Maďarsku atd. A co bylo společnýho? Že odtud měly jít zbraně do států, který rusům nejdou pod fousy. Ale úkolem tajných služeb je pracovat v utajení, neukončený trestní řízení je taky neveřejný. Takže tohle hned tak neověříme, ale nikdo jiný neměl motiv...
3) EdF ve Finsku schválně podstřelila nabídku, teď už to snad bude lepší. Ale pravda je, že pokud vyhrají EDU5, tak mám o termíny docela obavy. Byla by to premiéra EPR se třema smyčkama a chtějí na tom zkoušet nějaký vylepšení pro EPR II
4) Vaši vševědoucnost vám docela závidím. Co by za to projekťáci dali, kdyby jim někdo dokázal pár let předem říct, o kolik peněz a času přetáhnou projekty...
5) Na to jsou tady jiní experti, třeba jistý Novák...
6) Německo s tím začalo pod tlakem ekologů (kdo je vlastně financuje, když to dělají full time a ještě mají na reklamní kampaně? A proč tlačí fosilní plyn jako ekologický?) a vrcholní politici po konci funkčního období chodili dělat do Rosněfru a Gazpromu. Náhoda?
7) Kdo konkrétně? Máte nějakou konkrétní nezávisle ověřenou informaci, o které někdo lhal a zmapovaný nějaký takový řetězec opisovačů?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Pavel Kaňkovský,2023-07-08 10:37:52

Pokud "Rosatomu může být umrněná česká zakázka na jeden blok ukradená", pak je to samo o sobě dostatečný důvod, proč by tu zakázku neměli dostat. U jakékoli složitějšího zakázky je dodavatel, kterému je "zakázka ukradená", celkem spolehlivá záruka toho, že to celé skončí špatně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-09 09:44:24

Rosatom takto nefunguje a staví odpovědně jak velké, tak malé zakázky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel 1,2023-07-09 13:58:26

Mnohaletá zpoždění a korupce rosatomu mluví p něčem jiném.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-09 17:27:25

Mnohaletá zpoždění a korupce rosatomu existující výhradně v pavlopavlí hlavě, mluví pouze o pavlopavlovi a jeho hlavě...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel 1,2023-07-09 23:55:43

No do tvé hlavy zkušenosti finů, maďarů, indů, egypťanů s rosatomem ještě nedoputovaly, nováku. Čím to, že by tlakem puťkových půlek.

Odpovědět


Re: Re:

Adam Tulacek,2023-07-06 23:28:52

1. Zástupci IAEA žádají Rusko o přístup k reaktorům 3 a 4, protože dosud do řady míst v rámci Záporožské elektrárny nemají možnost vstoupit. Na záběrech ze satelitu jsou pak vidět nějaké nové objekty na hale reaktoru 4, a byly tam umístěny až po datu 3.7.
https://understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-july-5-2023
2. Tenhle server se zabývá popularizací vědy. Pokud chcete někde šířit ruskou alternativní realitu, tak to zkuste třeba na Facebooku. Jsou tam celé skupiny podobně postižených, takže oba dobře zapadnete.

Odpovědět


Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-07 15:50:49

Pokud se tenhle server zabývá popularizací vědy, má se omezit na popularizaci vědy a neplést do ní politiku. Pokud chce šířit stát/dní propagandu, musí být připraven na to, že bude konfrontován i s jinou než stát/dní "pravdou".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-07 18:22:39

Historie a politologie jsou kupodivu vědy. Sice humanitní, ale i tak se do toho počítají.

A pokud se budeme držet historických faktů:
- Hranice Ukrajiny schválil nejvyšší sovět v 80. letech, ještě za SSSR.
- Krym dostala Ukrajina od stalina na základě jeho dekretu, který před rokem 2014 nikdo nezpochybnil. Ani politbyro při stanovování hranic Ukrajiny.
- Obyvatelstvo UA se rozhodlo pro samostatnost v referendu (97% obyvatel pro odtržení od SSSR), Moskva výsledky i samostatnost UA uznala (jako třetí stát na světě), tzn. samostatnost UA i její hranice nebyly pro Moskvu problém (včetně toho, že Krym je ukrajinský).
- Rusko vpadlo na Ukrajinu a boje probíhají na území Ukrajiny, tj. Ruskem uznanýho samostatnýho státu. Tím bylo ze strany Ruska porušeno mezinárodní právo.

Kde je v tom prostor pro alternativní výklad? Já žádný nevidím...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Francis Dolton,2023-07-08 08:20:54

Jako vždy jen "drobné" faktické chybky: 1. Vlastní jméno Stalin s píše s velkým "S"; 2. nebyl to Stalin, ale Chruščov; samostatnost neuznala "Moskva", ale prezident RSFSR B. Jelcin ...

A když se dovoláváte jednoho referenda, proč nerespektujete výsledky referenda jiného?!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Josef Waters,2023-07-08 11:44:02

Smlouvu o přátelství a spolupráci, stejně jako společnou hranici, ratifikovaly oba parlamenty, tedy i ruská Duma. Prostě není co řešit, Rusko je agresor porušující smlouvy, memoranda i mezinárodní právo. Hotovo.

Nové státy vznikají pouze rozpadem impérií (R-U, SSSR ...), nebo umělých slepenců (Československo, Jugoslávie ...), Případně ve vyjímečném případě rozhodnutím OSN (Kosovo a ještě podmíněné (nepřipojením k Albánii, ...) a s omezeným statutem.
Zabrat si cizí území s tím, že si to obyvatelstvo přeje, to dělalo jak nacistické Německo, tak Sovětský Svaz a nyní i Putinovské Rusko.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Petr Mikulášek,2023-07-08 17:30:27

Druhý referendum bylo bez přítomnosti pozorovatelů, ale s přítomností ozbrojených mužíků ve volebních místnostech... Až si UA odhlasuje připojení k RU v situaci, kdy budou přizváni mezinárodní pozorovatelé a nebude to pod dozorem ozbrpjených okupantů, tak to samozřejmě bude respektováno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

V. Novák,2023-07-09 09:47:51

Mezinárodní pozorovatelé byli přizváni, ovšem USAEU je odmítly vyslat s odůvodněním, že referendum je nelegitimní a tímto by bylo legitimizováno. Ti pozorovatelé, kteří přijeli na Krym z vlastního rozhodnutí a za své prostředky, byli smečkou prodejných presstitutů dehonestováni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel 1,2023-07-09 13:55:56

Takovou míru kritiky rusáckýh prodejných prostitutů bych od tebe nováčků nečekal.

Odpovědět


Re: Re:

Pavel 1,2023-07-09 14:20:52

Jinými slovy schizofrenní zelenka žere rusáckou propagandu.

Odpovědět

Strašné proroctví

Pavel K2,2023-07-04 22:07:44

Trochu jsem se vyděsil ze slov: "Podle mého názoru nemá Rusko na to, aby znovu obsadilo pravý břeh Dněpru a náklady na udržení toho levého pro ně neustále porostou.".. protože jsem si vzpomněl, jak pan Wagner doporučoval Rosatom pro stavbu další JE v Česku.
Doufám, že se tentokrát trefí líp.

Odpovědět


Re: Strašné proroctví

Tomáš Černák,2023-07-04 22:51:17

Rosatom je stále nejlepší varianta pro JE v ČR. Jenže když se do obchodu tahá politika...

Takže Wágner se rozhodně trefil vědecky, protože to je vědec, nikoliv však politicky, protože to není politik.

Ale co my víme, možná Rusko po porážce Ukrajiny bude mít Rusko na NATO takovou pifku, že si vezme i Finsko a Pobaltí, poté se NATO zhroutí (realisticky, zástupná válka na Ukrajině je maximum, čeho se SSA odváží a NATO=SSA), a nakonec nám to Rosatom dostaví, protože proameričtí kolaboranti budou buď v emigraci a nebo za katrem a proruští kolaboranti, co budou vládnout, to nikomu jinému dát nemůžou :-D

Odpovědět


Re: Re: Strašné proroctví

Pavel 1,2023-07-10 00:00:58

Realistická varianta je taková, že čermák konečně dostane účinné léky.

Odpovědět


Re: Strašné proroctví

Petr Mikulášek,2023-07-06 11:13:44

Tak čistě technicky, VVER má výbornou pověst co do bezpečnosti a spolehlivosti a naši lidi s tím mají praktickou zkušenost. Pokud by Rusko byla civilizovaná země, byla by to zřejmě nejlepší varianta. Ale je pár důvodů, proč to padlo. Třeba to, že Rosatom dělá i pro ruskou armádu, riziko vydírání během stavby, ...

Pokud se něco stane v ZJE, bezpečnostní pověst VVER jde do kytek. Když to v zdraví elektrárna přečká, můžou se před PRC a podobnýma prsit tím, že jejich technologie bez úhony přežije i válku...

Odpovědět


Re: Re: Strašné proroctví

V. Novák,2023-07-07 16:00:22

Jak Rosatom vydírá během stavby Turky, Maďary nebo Egypťany?

Odpovědět


Re: Re: Re: Strašné proroctví

Petr Mikulášek,2023-07-07 18:26:21

No, proč se asi Maďaři nepřipojili k sankcím proti Rusku? Jak hlasoval Egypt v OSN při rezoluci ohledně anexe Ukrajiny?

Na Turky si netroufne, ti mají pod kontrolou námořní trasy do jižní části Ruska a pokud budou mít moc blbý kecy, tak jejich jednotky v Sýrii a jinde v Africe budou bez zásobování.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Strašné proroctví

V. Novák,2023-07-09 09:48:54

A jiné argumenty než vlastní palec nemáte?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Strašné proroctví

Pavel 1,2023-07-09 23:58:32

Zase jsičuměl zrcadla, když jsi to psal, nováku.

Odpovědět

Travmyš Polní,2023-07-04 12:54:46

Co se vlastně dá dělat s vysloužilým reaktorem? Dá se ocel reaktorové nádoby po nějaké době přetavit? Co se s ocelí reaktoru vlastně stane? Stane se radioaktivní, nebo se do oceli dostanou radioaktivní prvky, které není snadné/možné separovat? Jak přesně to funguje? Nebo se prostě musí reaktor uložit stejně jako vyhořelé palivo? A co všechno společně s reaktorovou nádobou?

Odpovědět


Re:

Sauver Congas,2023-07-04 14:37:36

Viz autorův starší článek https://www.osel.cz/11052-kolik-stoji-likvidace-vyslouzile-jaderne-elektrarny.html

Nevím, zda šlo zrovna o reaktorovou nádobu, ale píše se tam třeba o využití oceli pro výrobu kontejnerů na uložení vyhořelého paliva.

Odpovědět

K Záporožské JE

Josef Královec,2023-07-04 09:53:15

Rosatom se do válečné agrese zapojil (nebo byl zapojen) záhy: již v září 2022 v ruském časopise Atomnaja Strategija, Sergej Ščerbakov (pracoval v oboru JE, podporuje kroky Ruska) mj. napsal: „Nepamatuji ve světě situaci, kdy provozovatel JE je v jednom státě, zatímco vojska jiného obsadila JE a na příkaz prezidenta RF zajišťují její bezpečný provoz!“; a dále „…po začlenění regionu do Ruska a znárodnění JE stanovit provozovatele ZJE, samozřejmě Rosenergoatom“.
O osudu ZJE si nelze dělat iluze: minimálně dojde k uvedení do stavu znemožňujícího další provoz; nemusí dojít k porušení integrity ani k úplné ztrátě chlazení - ale není to vyloučeno.

Odpovědět


Re: K Záporožské JE

Vladimír Wagner,2023-07-04 14:31:16

Máte pravdu pane Královče, že Rosatom už je do okupace zapojen. Jeho oborníci se objevovali na elektrárně již dříve, ale po 30. září, kdy Rusko změnilo svou ústavu a připojilo k Rusku okupovaná území, předala oficiálně Záporožskou jadernou elektrárnu pod správu Rosatomu. I to pochopitelně má na kredit této firmy vliv, ale s délkou správy a nárůstem problémů tyto dopady porostou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz