Významný milník: Pozemní systém Typhon vypálil střelu Tomahawk  
Pozoruhodný nový raketový Typhon Weapon System je založený na důmyslně upravených návěsech, které mohou odpalovat typicky námořní střely Tomahawk a také SM-6. Nový testem s raketou Tomahawk potvrdil Typhon své možnosti a brzy by měl být připraven k úvodnímu operačnímu nasazení.
Baterie MRC s Typhony. Kredit: US Army.
Baterie MRC s Typhony. Kredit: US Army.

Americká podzvuková střela s plochou dráhou letu BMG-109 Tomahawk (či oficiálně Tomahawk Land Attack Missile neboli TLAM) od společnosti Raytheon je už starší, vojáci ji užívají od roku 1983 a má své mouchy. Ale stále jde o užitečný zbraňový systém. Do vzdálenosti, která u některých variant dosahuje až 2 500 km, dopraví bojovou hlavici o váze 450 kg. Existovala i jaderná varianta s hlavicí W80. Klíčové je, že US Army mají Tomahawků relativně hodně, cca několik tisíc.

 

Tomahawk Block IV. Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.
Tomahawk Block IV. Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.

Jak napovídá akronym TLAM, Tomahawk je primárně určený proti pozemním cílům. Původně to byla zbraň lodí a ponorek. Časem se ale objevila poptávka požadující pozemní raketový systém, který by mohl používat Tomahawky a další typy raket, jako je víceúčelová střela RIM-174 Standard ERAM (SM-6). Tak vznikl pozoruhodný Typhon Weapon System, který je odvozený od amerického systému pro vertikální odpalování střel na plavidlech Mk 41 Vertical Launch System.

 

Schéma baterie MRC vybavená kompletním systémem Typhon Weapon System. Kredit: US Army.
Schéma baterie MRC vybavená kompletním systémem Typhon Weapon System. Kredit: US Army.

US Army má k dispozici jednu baterii typu Mid-Range Capability (MRC), která je vybavená systémem Typhon. Jsou tam čtyři odpalovací zařízení instalovaná jako návěsy, plus velitelské zařízení a podpůrná zařízení. Letos již uspořádali podobný test, kdy tato baterie vypálila raketu SM-6.

 

Armádní agentura Rapid Capabilities and Critical Technologies Office (RCCTO) v těchto dnech oznámila, že 27. června (2023), zhruba půl roku od převzetí zmíněné první baterie MRC, Typhon vypálil Tomahawk. Podle všeho byl tento test úspěšný a potvrdil plnou operační připravenost systému Typhon. Představitelé Pentagonu v minulosti prohlásili, že by baterie MRC měla být do jisté míry schopná operačního nasazení již do konce letošního fiskálního roku, tedy v září 2023.

 

Pentagon v současné době předpokládá, že Typhon bude používat rakety Tomahawk nebo SM-6 nejprve proti pozemním cílům. Do budoucna se ale spektrum cílů tohoto systémů může podstatně rozšířit. Existují protilodní varianty Tomahawků a raketa SM-6 je původně protiletecká a také již byla testována jako protilodní. Rodina střel SM-6 je rovněž považována za nejlepší možnost, když jde o obranu proti hypersonickým útokům s již existujícími systémy. Kromě toho si lze představit i další typy střel, s nimiž by mohl systém Typhon operovat. Uvidíme, co přinese budoucnost.

 

Video: Terrifying firing of the first prototype battery of MRC Typhon missile system when missiles appear

 

Literatura

Drive / Warzone 3. 7. 2023.

Datum: 08.07.2023
Tisk článku

Související články:

Systém MAD-FIRES bude chránit lodě před čínskými raketami     Autor: Stanislav Mihulka (24.07.2019)
Americký robotický raketomet ROGUE Fires vyvolal globální senzaci     Autor: Stanislav Mihulka (23.08.2021)
Izrael úspěšně otestoval námořní verzi protivzdušné obrany C-Dome     Autor: Stanislav Mihulka (11.06.2023)



Diskuze:

Klid

Jaroslav Gutvirth,2023-07-08 17:14:33

Války byly jsou a budou. Proč by měly přestat? Je dobré vědět na které straně se nacházíte. (Ale byli i ušlechtilí pacifisté).

Odpovědět


Re: Klid

Vladimír Bzdušek,2023-07-11 18:45:39

Máte samozrejme pravdu. Ale problém je inde: keď niekto tie zbrane (vojnu) propaguje.

Odpovědět

názor

Ivan Krahula,2023-07-08 11:13:35

Další zdokonalení vzájemného vyvražďování populace. Snad to prospěje přírodě, ovšem ta to zavinila, jsme jen hloupá zvířata.

Odpovědět


Re: názor

Jaroslav Gutvirth,2023-07-08 17:15:51

Chytrá zvířata. To nemůžu říct.

Odpovědět


Re: názor

Martin Pravda,2023-07-09 12:03:18

Člověk se dokázal poměrně úspěšně (narozdíl od hloupých zvířat) postavit drsnosti přírody. Bohužel ale nic není bez chyb, ani příroda sama.

Odpovědět


Re: Budou výborné na vybírání výpalného i od spojenců

Josef Hrncirik,2023-07-13 11:48:16

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz