Izrael úspěšně otestoval námořní verzi protivzdušné obrany C-Dome  
Na raketových korvetách izraelského námořnictva funguje jako systém protivzdušné obrany C-Dome, námořní verze proslulého systému Iron Dome, který chrání Izrael před útoky z Pásma Gazy a Libanonu. Nové testy potvrdily schopnost C-Dome zasahovat proti raketám, střelám s plochou dráhou letu i dronům.
Test systému C-Dome. Kredit: Israeli MoD.
Test systému C-Dome. Kredit: Israeli MoD.

Populární systém protivzdušné obrany Železná kupole (Iron Dome) izraelské společnosti Rafael Advanced Defense Systems brání Izrael před raketami a minometnými střelami z Pásma Gazy a z jižního Libanonu. Zároveň existuje i námořní verze C-Dome, která je určená pro instalaci na lodích.

 

Korveta INS Lahav třídy Sa'ar 5. Kredit: Ilan Rom / Wikimedia Commons.
Korveta INS Lahav třídy Sa'ar 5. Kredit: Ilan Rom / Wikimedia Commons.

Jak v těchto dnech oznámilo izraelské ministerstvo obrany, systém C-Dome nedávno podstoupil novou sérii testů, které prověřily jeho schopnosti čelit dnešním i budoucím hrozbám. Izraelští představitelé si pochvalují, že úspěch v těchto testech představuje významný milník ve vývoji tohoto systému. C-Dome podle nich prokázal schopnost obrany proti raketám, střelám s plochou dráhou letu, a také proti dronům.

 

Korveta INS Magen třídy Sa'ar 6 v akci. Kredit: IDF Spokesperson's Unit photographer, Wikimedia Commons.
Korveta INS Magen třídy Sa'ar 6 v akci. Kredit: IDF Spokesperson's Unit photographer, Wikimedia Commons.

Podle společnosti Rafael systém C-Dome již je součástí protivzdušné obrany na izraelských raketových korvetách třídy Sa'ar 5, což jsou lodě z devadesátých let INS Eilat, INS Lahav a INS Hanit, donedávna největší bojová plavidla izraelského námořnictva. Nynější testy jsou součástí úsilí zprovoznit obranu C-Dome na nových raketových korvetách třídy Sa'ar 6. Jde o lodě INS Magen, INS Oz, INS Atzmaut a INS Nitzachon.

 

Ve zmíněných nových testech účinkoval systém C-Dome na korvetě třídy Sa'ar 6, společně s dalšími systémy námořní protivzdušné obrany. Izrael sice blíže neupřesnil, o jaké systémy šlo, kromě nového radaru, ale zdůraznil, že testy zahrnovaly propojování mezi systémy na palubě lodě a pozemními systémy.

Význam protivzdušné obrany pro Izrael ještě vzrostl před pár dny, když Írán prohlásil, že vyvinul hypersonickou střelu. Korvety tříd Sa'ar 5 a Sa'ar 6 jsou určeny především pro ochranu těžebních zařízení u izraelského pobřeží, kde se rozvíjí těžba zemního plynu. Podílejí se ale i na řadě dalších akcí izraelských ozbrojených sil.

 

Video: C-DOME Mission Module

 

Video: Rafael Tests C-Dome Air Defense on Israel's New Magen Corvette

 

Literatura

Breaking Defence 7. 6. 2023.

Datum: 11.06.2023
Tisk článku

Související články:

Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Strykery s 50 kW lasery zneškodňují minometné projektily a další hrozby     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2022)
Autonomní dělová věž RAPIDFire může sejmout celá hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2022)



Diskuze:

Víme vůbec...

Tomáš Novák,2023-06-14 10:46:14

...jak by to bylo s naší obranou v případě raketového útoku (včetně toho s jadernou náloží) ze strany Ruské federace?

Odpovědět

No jo,ale

Jan Strapina,2023-06-11 06:23:36

No jo,ale jestli něco přiletí něco z Iránů,tak to bude přes kontinent a né z moře!A taky je otázkou jak jsou ty slavné Iránské hypersonické střely rychlé.Hypersonické střely to je široký pojem!!!!!

Odpovědět


Re: No jo,ale

Macko Pu1,2023-06-11 07:23:44

Jedna strela stoji nad 100k. Ak nakupia palestinci 6m trubky, flexu a trochu doma pobastlia, 2-3 miliony idu do vzduchu ako nic.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz