Strykery s 50 kW lasery zneškodňují minometné projektily a další hrozby  
Obrněná vozidla Stryker programu mobilní protivzdušné obrany krátkého dosahu DE M-SHORAD mají k dispozici systém HEL s 50 kW laserem. V nedávných ostrých střelbách tento systém úspěšně likvidoval střely minometu 60 mm a drony rozmanitých velikostí. Laserové Strykery by měly ještě letos dorazit k bojovým jednotkám US Army.
Laserový Stryker DE M-SHORAD. Kredit: Jim Kendall / US Army.
Laserový Stryker DE M-SHORAD. Kredit: Jim Kendall / US Army.

V dnešní době se stále častěji mluví o laserových zbraňových systémech, především pokud jde o protivzdušnou obranu. Nabízejí nezanedbatelné výhody, počínaje prakticky neomezenou zásobou „munice“, která je limitovaná jen dostupností elektřiny a naprosto minimálními náklady na jeden výstřel, až po schopnost zasáhnout cíle na relativně velkou vzdálenost doslova rychlostí světla.

 

Laserový Stryker v detailu. Kredit: Raytheon.
Laserový Stryker v detailu. Kredit: Raytheon.

Americká osmikolová obrněná vozidla Stryker mají nově k dispozici modul s pevnolátkovým laserovým systémem o výkonu 50 kW, označovaným jako HEL (High Energy Laser). Laserový Stryker se nedávno zúčastnil série cvičení s ostrou střelbou, která probíhala celý měsíc v prostoru White Sands Missile Range v Novém Mexiku. V rámci cvičení přitom Stryker se systémem HEL úspěšně identifikoval, zaměřil a zneškodnil projektily vypálené z minometů ráže 60 mm (což je velmi obtížné), plus další typy hrozeb.

 

Typický americký minomet ráže 60 mm – M224 Lightweight Company Mortar System (LWCMS). Kredit US Army.
Typický americký minomet ráže 60 mm – M224 Lightweight Company Mortar System (LWCMS). Kredit US Army.

Tyto testy prováděl tým soukromých společností, vedený odborníky Raytheon Intelligence & Space. Raytheon dodal zbraňový modul s laserem, Kord Technologie odpovídali za integraci modulu se Strykerem. Testy byly součástí programu US Army „Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense“ (DE M-SHORAD). 50 kW laser byl propojený s naváděcím systémem laserového paprsku, EO/IR (Electro-Optical/Infra-Red) systémem pro zaměření cíle a s radarem Ku720, schopným pokrýt oblast 360°.

 

Laserový Stryker si poradil se zmíněnými minometnými střelami, a také s malými, středními i velkými drony. Americké brigádní bojové týmy (BCT) by ještě letos měly dostat 4 Strykery DE M-SHORAD. Jak uvádí Annabel Flores, prezidentka Electronic Warfare Systems v Raytheon Intelligence & Space, dnešní jednotky v poli čelí komplexním hrozbám a Strykery s pokročilými senzory, softwarem a lasery jim poskytnou účinný a slušně mobilní deštník protivzdušné obrany krátkého dosahu. Podle Raytheonu bude navíc možné tyto laserové systémy využívat nejen ve vojenských operacích, ale i pro zabezpečení primárně civilních objektů, jako jsou letiště nebo třeba stadiony.

 

Video: High Energy Laser Weapon System In Action

 

Video: US Stryker Next Generation Combat Vehicle has Integrated with Laser Capabilities

 

Literatura

New Atlas 24. 5. 2022.

Datum: 03.06.2022
Tisk článku

Související články:

US Army testuje Strykery s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2017)
Americká armáda vyvíjí 300 kW laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2021)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)



Diskuze:

Sci-fi je to pekne, ale aka je realita?

Radoslav Porizek,2022-06-05 22:45:45

Vo sci-fi je to velmi oblubena zbran, ale aka je realita?Podarilo sa uz nekde laser ucinne vojensky nasadit v realnej akcii?

Nebude stacit aby mal projektil a dron dostatocne leskly povrvch, aby bol laserom neznicitelny?

Stale su tam fyziklane obmedzenia: ono sa miesto generovaneho luca ohreje radovo rovnako, ako miesto jeho dopadu. Takze sa aj radovo rovnako znici. Teda nicivy ucinok laseroveho luca je velmi limitovany.

Odpovědět

V článku

Mojmir Kosco,2022-06-04 15:10:23

Mi chybí údaj o kulometu se tomu myslím říká kadence.z následně diskuze ani je to velký ano musím to chránit ,ale když to bude mít přesnost 90% a 50 výstřelu za minutu klidně do postavím na kopec

Odpovědět

Pepa Vondrák,2022-06-03 14:45:50

Zajímavé, ale mám více otázek než je v článku odpovědí.

Co déšť/sníh/prašnost/vlhkost? Stačí na to 50KW?

Pak to použití, auto mi připadá obrovský. Hele já vím, že tam je elektrárna a kdesi cosi. Ale je prostě moc velký. Chápu, když to dají ve městě vedle stadionu, ale to je vlastně taky blbost, tady dáváme betonové zábrany a to stačí. Já fakt nevim co dělat v situaci, když v zemi můžete koupit svýmu synovi k 18tinám kalacha. Stejně tak země, které si dobrovolně navalí celé armády vynervenejch sebevražednejch atentátníků. To nějaký lejzry nevyřeší.

Ale je to tak velký, že na bojišti to uvidí na 20km i negramotná opice co se naučila mačkat jeden knoflík. A za minutu tam přistane takovej granát, že s timhle lejzříkem ani neblikne.

Tak nevim, beru to jako první verzi, co v ideálních podmínkách spálí sítnice nepřátelům, pokud je dokáže odlišit od přátel. Aby z toho byla zbraň, co sama nemusí být chráněna spoustou jiných zbraní, to musí mít napřed výkon vyšší než CDčko v mém autě a nesmí to být větší než škoda favorit - to je úplný maximum.

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2022-06-03 15:04:24

Máte vůbec představu jak velké betonové zábrany byste potřeboval aby je dron nepřeletěl?

Nevymýšlíte náhodou strategii rusů na ukrajině? Ti taky pošlou do nepřátelského území tank samotný bez další ochrany tak jak byste to udělal vy.

Asi používáte jako cdčko keramický válec když vaše mechanika v autě má 50kw. To vám baterie vydrží max 5 minut přehrávání.

Odpovědět


Re: Re:

Pepa Vondrák,2022-06-03 15:19:59

... o rusech vůbec nemluvím. Mluvím negramotných opicích. A pokud se taktiky týče, pak jestli onen keramický válec vaší představivosti asi zastínil větu začínající "Aby z toho byla ..." . Fór s betonovými zátarasy vám uznávám, ale podotýkám, že když drony létají nízko, bude asi pršet.

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2022-06-03 16:08:28

Takže chcete říct, že:
- Tanky jsou k ničemu, protože potřebují být chráněné proti útokům ze vzduchu a ve členitém terénu i před pěchotou.
- Letadla jsou k ničemu, protože potřebují dobře chráněnou základnu a nejde je jednoduše nasadit proti cílům chráněným PVO.
- Dělostřelectvo je k ničemu, protože jakmile se k němu dostane nepřítel v podstatě s čímkoliv, tak je odepsané.
- Pěchota je k ničemu, protože ji v rovinatém terénu snadno zlikvidují tanky, letadla i dělostřelectvo. Navíc je pomalá.

No, už staří Egypťané (a určitě i jejich předci) věděli, že armádu je třeba složit z různých typů zbraní tak, aby se navzájem podporovaly.

Laserová obrana proti útokům ze vzduchu (ať už drony, raketami nebo dělostřelectvem) je možná náhrada za raketové systémy typu Patriot nebo Iron Dome, které mají extrémní provozní náklady a komplikovanou logistiku ohledně munice. Do tohohle stačí lít naftu, je to menší, mobilnější a má to i trochu lepší ochranu (minimálně proti lehkým pěchotním zbraním) než raketový systém podobného určení. Má to samozřejmě nějaké zjevné nevýhody jako zhoršenou efektivitu za špatného počasí, ale doplněno o další systémy by to mohlo celkovou obranyschopnost významně zlepšit. Realita se jako obvykle ukáže až při ostrém nasazení.

Odpovědět


Re: Re:

Pepa Vondrák,2022-06-03 16:48:26

A jaký je teda scénář použití?

Pokud laser má chránit pěchotu před minometnými granáty, a má krátký dosah, musí být maximálně 1km od těch granátů. Jinak nedostřelí. Navíc právě, na rozdíl od těch granátů, lejzr nestřílí za roh. Takže bude 1km od linie někde na bidýlku aby mohl střílet. Čim ho chcete chránit?

Otázka vlastně zní zda existuje vůbec nějaká zbraň která na takto exponovaný bod takhle blízko linie nemůže vystřelit. Vygoglil jsem, že 60mm granát se střílí maximálně na vzdálenost 2,5km.

Jinými slovy, jakmile lejzr poprvé vystřelí, prozradí se a začně zdrhat před vším, co umí mířit a má účinný dostřel minimálně 3,5km. Ale to je hrana, reálně to bude míň.

Krom toho také prozradí kde je pěchota (protože ji chrání tak tam zřejmě bude), takže poté co nepřítel vyžene lejzr, pošle tam ty granáty znova a ve větším množství.

Takže vy ho musíte chránit, nutně, jinak nadělá více škody než užitku.

Napadá mě jediná varianta použití. Bude na zabezpečeném místě, někde za zdí a bude zvyšovat zabezpečení o tyhle granáty. Bude částečným ekvivalentem toho, že vyčistíte okolí do vzdálenosti 2,5km. To však statická a jednoúčelová záležitost. Někomu se může hodit.

Jestli se tohle někde děje a jak často nevim, ale přijde mi to celé jako experiment.

Odpovědět


Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2022-06-03 17:18:48

Co třeba ochrana základen a konvojů? To jsou beztak zranitelné cíle a dodatečná ochrana se vždycky hodí. A ochrana před drony bude na moderním bojišti k nezaplacení.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Pepa Vondrák,2022-06-03 17:21:42

JJ to ano, nejde mi pod fousy ta pěchota.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Vojtěch Kocián,2022-06-06 08:10:28

Laser střílí na přibližující se projektily ne na toho, kdo je vypouští. Klidně může být v údolí a chránit své okolí proti dvacet kilometrů vzdálenému raketometu. O samotného útočníka se musí postarat vlastní dělostřelectvo nebo letectvo. Spíš to má vlastnosti přídavného pancíře než útočné zbraně.

Odpovědět

lasery, zabijáci atomových zbraní

Martin Zdražil,2022-06-03 12:02:40

Já to vidím tak, že jakmile bude technologie laserů nebo nějakých paprsků s rychlostí světla dostatečně rozvinutá, tak skončí éra jaderných raket, obecně jaderných zbraní. Co by totiž bránilo tomu sestřelit jadernou raketu nad místem vypuštění nebo poblíž?

Odpovědět


Re: lasery, zabijáci atomových zbraní

D@1imi1 Hrušk@,2022-06-03 12:19:19

Co by bránilo například laseru NATO sestřelit raketu vypuštěnou nad územím Ruska? Že by PVO Ruska?

Odpovědět


Re: Re: lasery, zabijáci atomových zbraní

D@1imi1 Hrušk@,2022-06-03 12:27:11

Případně by též bránilo pozemní vojsko... V závislosti na tom, jestli by ten laser byl montovaný na vozidle nebo na letadle. Laserové zbraně jsou limitované vzdáleností několika kilometrů. Potom už je paprsek příliš rozptýlený.

Odpovědět


Re: Re: lasery, zabijáci atomových zbraní

Martin Zdražil,2022-06-03 13:16:56

PVO nijak nezabrání paprsku vystřelenému ze země. Prostě si to jednoduše představte tak, že tu rachejtli sestřelíte z jiného státu na vzdálenost stovky kilometrů. Hlavním nosným principem je ta rychlost světla, takže nemusíte složitě počítat balistické křivky, nemusíte být naštvanej, když raketa kličkuje. V tom je ta největší výhoda.

Odpovědět


Re: Re: Re: lasery, zabijáci atomových zbraní

D@1imi1 Hrušk@,2022-06-03 13:37:33

Fajn tak jsem si to představil :-) Realita je bohužel jiná. I laserový paprsek má rozbíhavost. Takže na vzdálenost stovek kilometrů už je zcela nepoužitelný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: lasery, zabijáci atomových zbraní

Malomestak Veliky,2022-07-01 19:08:57

Vybavilo se mi jak Stanislaw Lem psal o ohromných orbitálních laserech pumpovaných slunečním světlem, ale to je asi na sestřelování raket v atmosféře poněkud přehnané, na takové úrovni civilizace asi sestřelování raket nebude už řešit.. .)

Odpovědět


Re: lasery, zabijáci atomových zbraní

Pepa Vondrák,2022-06-03 15:33:04

... toho se ale nedožijete, i ten plot nakonec zreziví dřív.

Odpovědět

...

Gábor Vlkolinský,2022-06-03 10:55:13

V Rusku je za Putina už dávno rozbehnutý.

Odpovědět


Re: ...

Pepa Vondrák,2022-06-03 15:34:35

V Rusku zjistili, že jak začne chumelit, tak je z lejzru parní stroj.

Odpovědět

Díky Putinovi

Tomáš Novák,2022-06-03 09:28:17

...teď pojede vývoj vojenské techniky vpřed přímo ďábelským tempem :-(

Odpovědět


Re: Díky Putinovi

D@1imi1 Hrušk@,2022-06-03 12:20:54

A ten vývoj je dobře nebo špatně? Jen se ptám ;-)

Odpovědět


Re: Díky Putinovi

Petr Nováček,2022-06-03 13:07:39

Zatím se v konfliktu na Ukrajině všichni zbavují zastaralé vojenské techniky. Rusové používají hloupé tanky a hloupou munici. NATO dodává Ukrajině také zastaralou vojenskou techniku. Moderních zbraní je na bojišti minimum.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz