Strykery s 50 kW lasery zneškodňují minometné projektily a další hrozby  
Obrněná vozidla Stryker programu mobilní protivzdušné obrany krátkého dosahu DE M-SHORAD mají k dispozici systém HEL s 50 kW laserem. V nedávných ostrých střelbách tento systém úspěšně likvidoval střely minometu 60 mm a drony rozmanitých velikostí. Laserové Strykery by měly ještě letos dorazit k bojovým jednotkám US Army.
Laserový Stryker DE M-SHORAD. Kredit: Jim Kendall / US Army.
Laserový Stryker DE M-SHORAD. Kredit: Jim Kendall / US Army.

V dnešní době se stále častěji mluví o laserových zbraňových systémech, především pokud jde o protivzdušnou obranu. Nabízejí nezanedbatelné výhody, počínaje prakticky neomezenou zásobou „munice“, která je limitovaná jen dostupností elektřiny a naprosto minimálními náklady na jeden výstřel, až po schopnost zasáhnout cíle na relativně velkou vzdálenost doslova rychlostí světla.

 

Laserový Stryker v detailu. Kredit: Raytheon.
Laserový Stryker v detailu. Kredit: Raytheon.

Americká osmikolová obrněná vozidla Stryker mají nově k dispozici modul s pevnolátkovým laserovým systémem o výkonu 50 kW, označovaným jako HEL (High Energy Laser). Laserový Stryker se nedávno zúčastnil série cvičení s ostrou střelbou, která probíhala celý měsíc v prostoru White Sands Missile Range v Novém Mexiku. V rámci cvičení přitom Stryker se systémem HEL úspěšně identifikoval, zaměřil a zneškodnil projektily vypálené z minometů ráže 60 mm (což je velmi obtížné), plus další typy hrozeb.

 

Typický americký minomet ráže 60 mm – M224 Lightweight Company Mortar System (LWCMS). Kredit US Army.
Typický americký minomet ráže 60 mm – M224 Lightweight Company Mortar System (LWCMS). Kredit US Army.

Tyto testy prováděl tým soukromých společností, vedený odborníky Raytheon Intelligence & Space. Raytheon dodal zbraňový modul s laserem, Kord Technologie odpovídali za integraci modulu se Strykerem. Testy byly součástí programu US Army „Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense“ (DE M-SHORAD). 50 kW laser byl propojený s naváděcím systémem laserového paprsku, EO/IR (Electro-Optical/Infra-Red) systémem pro zaměření cíle a s radarem Ku720, schopným pokrýt oblast 360°.

 

Laserový Stryker si poradil se zmíněnými minometnými střelami, a také s malými, středními i velkými drony. Americké brigádní bojové týmy (BCT) by ještě letos měly dostat 4 Strykery DE M-SHORAD. Jak uvádí Annabel Flores, prezidentka Electronic Warfare Systems v Raytheon Intelligence & Space, dnešní jednotky v poli čelí komplexním hrozbám a Strykery s pokročilými senzory, softwarem a lasery jim poskytnou účinný a slušně mobilní deštník protivzdušné obrany krátkého dosahu. Podle Raytheonu bude navíc možné tyto laserové systémy využívat nejen ve vojenských operacích, ale i pro zabezpečení primárně civilních objektů, jako jsou letiště nebo třeba stadiony.

 

Video: High Energy Laser Weapon System In Action

 

Video: US Stryker Next Generation Combat Vehicle has Integrated with Laser Capabilities

 

Literatura

New Atlas 24. 5. 2022.

Datum: 03.06.2022
Tisk článku

Související články:

US Army testuje Strykery s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2017)
Americká armáda vyvíjí 300 kW laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2021)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz