US Army testuje Strykery s umělou inteligencí  
Obrněná vozidla Stryker existují v rozmanitých verzích. Mohou vozit pěchotu, průzkumníky, ženisty, specialisty na zbraně hromadného ničení, zdravotníky, dělo, minomet, laser, rakety, a teď i umělou inteligenci.

 

Strykery počítají s umělou inteligencí. Kredit: soldiersmediacenter.
Strykery počítají s umělou inteligencí. Kredit: soldiersmediacenter.

Zpráva, že vojáci testují obrněnce vybavené umělou inteligencí, by mohla vyvolat paniku. V tomto případě ale nejde o vysmáté terminátory za řízením populárních obrněných vozidel Stryker, které dobře známe z operace Dragoon Ride v roce 2015, kdy početná skupina těchto obrněnců přejela za ohromného zájmu veřejnosti přes naše území. Americká armáda testuje Strykery vybavené bezdrátovými přístroji, rychlejšími počítači, připojením k cloudu a umělou inteligencí. Toto vybavené neslouží primárně k boji, nýbrž sofistikovaně hlídá stav vozidla v reálném čase.

Plukovník John Kuenzli vpravo. Kredit: US Army.
Plukovník John Kuenzli vpravo. Kredit: US Army.


Strykery jsou osmikolové obrněnce, které jsou odvozené z kanadských LAV III (původně Kodiak) a založené na platformě Piranha III 8×8 švýcarské společnosti MOWAG. Uživatelem Strykerů je převážně americká armáda, která jich má k dispozici v rozmanitých verzích téměř 5 tisíc.


Strykery očividně lákají vojenské vývojáře k různým vylepšením, kterými US Army reaguje na proměny bojišť v dnešním dynamickém světě. Základní verzí je obrněný transportér pěchoty M1126 Infantry Carrier Vehicle (ICV). Pak existuje průzkumné vozidlo Stryker, velitelské vozidlo, vozidlo předsunutého návodčího pro vedení palby, ženijní vozidlo, také obrněná ambulance Stryker nebo vozidlo chemického, biologického a radiačního průzkumu.

 

Minometný Stryker. Kredit: Jason Kaye / US Army.
Minometný Stryker. Kredit: Jason Kaye / US Army.

Americká armáda má také Strykery s velkou palebnou silou, jako je stíhač tanků se střelami TOW, Stryker s minometem ráže 120 mm a Stryker palebné podpory, což je kolový tank se 105 mm kanonem. V poslední době se objevily Strykery s laserovými zbraněmi, raketové Strykery s raketami Hellfire a AIM-9X Sidewinder, a teď i Strykery s umělou inteligencí.

 

Raketový Stryker. Kredit: General Dynamics Land Systems.
Raketový Stryker. Kredit: General Dynamics Land Systems.

Strykery s AI vznikly v rámci programu Army Logistics Support Activity (LOGSA) v hodnotě 135 milionů dolarů, na němž se podílí US Army ve spolupráci s firmou IBM. Ajťáci od IBM mají na starosti cloudové služby, vývoj software a technickou infrastrukturu.


Co od propojení Strykerů s cloudem a umělou inteligencí čekají vojáci? Velitel programu LOGSA plukovník John Kuenzli to považuje za velmi slibný a užitečný přístup. Umělá inteligence v těchto vojenských aplikacích zrychluje vývoj a fungování aplikací, které zpracovávají archivovaná data i údaje senzorů a průběžně vyhodnocují aktuální i budoucí stav vozidla. Armáda tyto technologie vyzkoušela na různých typech vozidel Stryker.


Umělá inteligence Strykerů funguje podobně jako slavná inteligence Watson od IBM, která už dokázala neuvěřitelné kousky ve vědomostních soutěžích nebo při léčení pacientů. Bezdrátová spojení a bleskové analýzy v budoucnu umožní zahrnout stav bojových vozidel do rozhodování velitelů během misí. Tato inteligence je jako chytrý mechanik, co jede s vojáky a konzultuje s nimi každý krok nebo úkol, který má dotyčný Stryker před sebou.


Ve svém důsledku by umělá inteligence Strykerů měla zvýšit výkon Strykerů v bojových i logistických operacích. Vojáci očekávají zlepšení na taktické úrovni i ve finančních záležitostech. Na druhou stranu, podobné technologie v dnešní době představují nesmírné riziko. Jednotky protivníka už teoreticky nemusejí za všech okolností odpálit Stryker raketou nebo improvizovanou náloží IED, mohly by prostě hacknout umělou inteligenci prostřednictvím bezdrátového spojení a donutit ji udělat Strykeru něco skutečně ošklivého. Vojáci o tom vědí a počítají s tím. Jak říká Kuenzli, nejde tady o Bluetooth nebo WiFi. Snad bude jejich zabezpečení dostatečné.

Video:  Awesome Stryker in action


Video: Tank Destroyer M1134 Stryker in Action


Video:  U.S. Army demonstrates MEHEL 2 0 laser weapon on Stryker


Literatura
Scout Warrior 4. 10. 2017, Wikipedia (Stryker).

Datum: 09.10.2017
Tisk článku

Související články:

Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)
Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)



Diskuze:

AI?

Martin Pecka,2017-10-10 09:40:11

Takze vojaci propojili CAN sbernici vozidla k centrale bezdratem, a v centrale se pusti nauceny klasifikator, ktery bude veliteli obarvovat ikonky na zlutou a cervenou? :) Utikejme, to uz budou neporazitelni :-D

Nebo mate nejake konkretnejsi informace o tom, co tam ta AI ma delat? Ono to s vojaky (hasici) neni tak jednoduche - na jednu stranu by AI radi, ale na druhou stranu jejich ridici struktura je tak rigidni, ze se do ni proste nevleze vec, ktera by se rozhodovala sama. Vim, o cem mluvim, pracuju na projektu, ktery ma za ukol vyvinout pro hasice inteligentniho pruzkumneho robota - a plna autonomie je prvni vec, kterou jsme po debatach s hasici vzdali.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz