Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře  
Bitevní vrtulníky představují výtečnou zbraň. A s vysokoenergetickým laserem budou ještě lepší. Laserový paprsek dovede být velice přesný a velmi ničivý.

 

Vrtulníky s lasery přilétají. Kredit: Raytheon.
Vrtulníky s lasery přilétají. Kredit: Raytheon.

Pokud jste si toho ještě nevšimli, tak přišla doba laserových zbraní. Už jsme viděli vysokoenergetické lasery pálit z lodí, letadel, a také z obrněných vozidel. Teď se k nim přidaly i helikoptéry.

Přední výrobce zbraní a vojenské techniky Raytheon nedávno úspěšně otestoval laserovou zbraň, kterou nainstalovali na bitevní vrtulník AH-64 Apache. Vrtulník s laserovou zbraní si poprvé vystřelil na konci dubna v prostoru vojenské střelnice White Sands Missile Range v Novém Mexiku. Během testů dokázal laserovou zbraní zaměřit cíl a zasáhl ho.

 

Logo Raytheon.
Logo Raytheon.

Proč vlastně montovat laserové zbraně na vrtulník? Existuje pro to řada solidních argumentů. Soudobé bitevní vrtulníky, jako je třeba Apache, náležejí mezi nejvíce efektivní zbraně pro pozemní bojiště. Jsou rychlé, obratné a mohou na protivníka udeřit překvapivým útokem. Použití vrtulníků ale omezuje dostupná munice. Bývá velice drahá, což je dobře vidět v případě laserem naváděných raket Hellfire.


Laserová zbraň, to je úplně něco jiného. Vrtulník může pálit, dokud mu stačí energie. A výstřely laserem prakticky nic nestojí. Laser přitom unikátním způsobem kombinuje vysokou přesnost zásahu s velmi ničivou silou.

Obrněné vozidlo Stryker s 5kW laserem MEHEL. Kredit: US Army.
Obrněné vozidlo Stryker s 5kW laserem MEHEL. Kredit: US Army.

Díky pohyblivosti vrtulníku a přesnosti laseru bude možné takovou zbraní likvidovat protivníky mezi lidskými štíty a podobně náročné cíle.


Na druhou stranu, střelba z vrtulníku má svá úskalí. Útočný laser musí nalézt cíl, identifikovat ho, zaměřit a účinným zásahem zlikvidovat. Vrtulník ale přitom nestojí na zemi a víceméně se pohybuje ve třech rozměrech. Raytheon to vyřešil tím, že laser připojil k pokročilému elektrooptickému systému řízení palby s infračervenými senzory Multi-Spectral Targeting System. Výsledkem byl zásah cíle laserem z letícího vrtulníku na vzdálenost 1,4 kilometru.


Podle Raytheonu to bylo poprvé v historii, kdy laserová zbraň na vrtulníku úspěšně zasáhla cíl. Ve White Sands Missile Range otestovali vrtulník Apache s laserem v rozmanitých režimech letu, výškách i rychlostech. Z dostupných informací není jasné, jestli byl zasažený cíl poškozen nebo zničen. Ani nejsou známé technické detaily použité laserové zbraně. Můžeme si ale být jistí, že se vrtulníky s lasery brzy objeví na bojištích. 

Video:  First-ever helicopter-based firing of High Energy Laser

 


Literatura
Raytheon 22. 6. 2017.

Datum: 02.07.2017
Tisk článku

Související články:

Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)
Drony dostaly Helios, první obranný antilaserový laser     Autor: Stanislav Mihulka (09.09.2016)
Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)



Diskuze:

Realne nasadenie

Martin X,2017-07-05 11:41:27

Fakt by ma zaujimalo realne nasadenie. Pravdepodobnost, ze laser trafi nieco s odraznostou 90% a viac (napr. lesteny hlinik) a nasledky bude niest miesto nepriatela obsluha lasera alebo ina spriatelena jednotka, je dost vysoka.

Odpovědět


Re: Realne nasadenie

Josef Hrncirik,2017-07-05 20:33:12

Pouze na krátký okamžik a s malou návratností.
Silný je jen odraz od koutového odražeče (kvalitní "odrazky").
Problém je trefit se za letu proudící a turbulentní atmosférou i do nehybného odražeče bokem směru letu.

Odpovědět


Re: Re: Realne nasadenie

Martin X,2017-07-06 19:52:43

Ano, kutovy odrazac vracia luc vzdy tam odkial prisiel. Ale akykolvek odrazny povrch odrazi luc smerom k "nasim" (teda nie presne na zdroj) a riziko poskodenia oka nasich jednotiek aj pri kratkom zasahu, tu existuje.
Spominam si na pokusy v laserovom laboratoriu, kde bol HeNe laser so smiesnym vykonom 0,5W a mali sme zakazane do miestnosti nosit sklene flase, prave kvoli riziku poskodenia zraku odrazom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Realne nasadenie

Josef Hrncirik,2017-07-06 20:13:57

Určitě je to rozumná prevence a především investice do budoucnosti.

Odpovědět

Na likvidaciu pechoty a dronov

Michal Lichvár,2017-07-05 09:14:23

Tato technika sa bude pouzivat hlavne voci pechote, individualnym cielom v dave ludi. Cize hlavne teroristom, ktory nebudu mat pokrocile helmy, ktore by chranili oci.

Za dalsie a mozno dolezitejsie vyuzitie pokladam likvidaciu nepriatelskych dronov. Ci uz na bojisku, ale pri ochrane nejakeho uzemia. Ocakavam, ze casom si bohaty ludia k svojim vysokym plotom prikupia prave taketo udelatka, ktore budu likvidovat zvedavy drony.

Odpovědět

Co se stane vrtulníkem když...

Vít Kreisinger,2017-07-04 16:11:04

trefí zrcátko? Já jsem si jednou štrejchnul "ukazovátkem" o chromovanou trubku a jsem rád že vidím.

Odpovědět

Vsecko zdarma

Radek Secka,2017-07-03 08:56:16

Osel se cim dal vice promenuje, od nejakeho prijemneho cteni degeneruje k prekladani marketingovych prohlaseni vojenske techniky.

Prednesl bych rad, dva axiomy:
1/ Nic neni zdarma
2/ niceho neni neomezene

I vrtulnik musi mit namontovane baterie pohanejici "laser", i kdyby byly baterie dobijene spalovanim pohonnych hmot neni to zdarma a uz vubec ne neomezene, kazdy vystrel by omezil dolet vrtulniku. Je vubec otazkou, kolik vystrelu "laser" vydrzi, a hlavne kolik toho vydrzi ty baterie. Jde o "kadenci" a samozrejmne kompromis, na ukor sily.

Ze bude zarizeni popr. vystrel levnejsi nez raketa Hellfire je cista spekulace.

Odpovědět


Re: Vsecko zdarma

Alexandr Kostka,2017-07-03 16:36:25

Zařízení je (minimálně zatím) mnohem dražší než raketa hellfire. A ohledně hmotnosti a prostoru, i tam tuším výrazně vede ten hellfire. Ostatně, na naprostou většinu cílů poslouží mnohem lépe těžký kulomet, potažmo kanón jako má A10. Raketa je třeba až na skutečný tank a na ten si USA nevystřelilo mnoho let. Důsledně přepadá státy, které maí techniku desítky let starou.

Odpovědět


Re: Re: Vsecko zdarma

Radek Secka,2017-07-04 09:07:22

Desitku mozna, ale i v tom bych byl opatrny .. jinak mne napada, ze toto laserove skadlitko muze slouzit hlavne jako obrana, proti raketam. Pokud by se paprsek pohyboval v dostatecnem uhlu nezavisle na pohybu vrtulniku, mohl by byt laserovy vrtulnik vyzbrojeny timto ukazovatkem a baterkama, schopny ochranit celou letku vrtulniku.
Ovsem uvedla firma, ktera si doufam dobre zaplatila reklamu na Oslu, jestli jsou vubec schopni trefit cil letici stovky metru za sekundu? :D

Odpovědět


Re: Vsecko zdarma

Jan Novák9,2017-07-04 10:51:58

Podle článku to vypadá především na živé cíle, a na vypálení očí vám stačí 2W laser. 10w když má brýle. Asi se dočkáme bojovníků ISIS ve svařovacích kuklách. Laser do 1000w opravdu může pálit "zadarmo". Článek nepíše o propalování pancířů, spíše jde o oslepování lidí a senzorů. Jde nejsíš o pulzy.

Odpovědět

Fyzika nepusti

Radoslav Porizek,2017-07-03 00:39:47

Nikde v cclanku nesoominaju, aku palebnu silu ma ten laser. Akurat ze zasiahol ciel na velku vzdialenost.
.
Asi vedia preco, pretoze fyzika nepusti:
laserovae delo sa zahreje na zhruba rovnaku teplotu, ako objekt, na ktory pali.
Cize mozno sa da pouzit na podpalenie zapalnych materialov (vybusnin), dietu do panciera to ale naozaj nevyvrta.
Ine je to v pripade chemickych vybusnin, tak sa jednorazovo na mieste terca uvolnuje energia z chemickych vazieb.
Ale o palebnej sila laseru mam silne pochybnosti.
.
"Můžeme si ale být jistí, že se vrtulníky s lasery brzy objeví na bojištích."
No neviem ci toto nie skor vlhky sen fanusikov Star Wars, nez skutocna realita.

Odpovědět


Re: Fyzika nepusti

Martin Čepa,2017-07-03 08:58:28

Proč by se měl laser zahřívat stejně jako objekt, na který pálí? Žádný takový fyzikální zákon není, tomu laseru může být úplně jedno, na jakou teplotu se objekt ohřál, pokud bude z dobře absorbujícího materiálu, roztaví/vypaří se během chvíle, pokud bude z vysoce reflexního materiálu, bude to trvat o něco déle. Na výkon laseru a míru jeho ohřevu to opravdu nemá vliv.

Odpovědět


Re: Re: Fyzika nepusti

Josef Hrncirik,2017-07-03 09:20:42

Ani když ae bodově trefí.
Plazma pohlcuje a odráží.
Raytheon však J či kW zatím nerozlišuje.
Básník měl asi na mysli, že 50% neznámé energie výstřelu se nutně ztrácí při jeho tvorbě a průběhu a opotřebovává či rozhašuje schopnosti jeho tajuplného laseru.

Odpovědět


Re: Re: Fyzika nepusti

Radoslav Porizek,2017-07-05 02:04:59

Zalezi to na stratach pri tvorbe laseroveho luca. Ak budu 50%, je to stejne. Netvrdim, ze to bude uplne stejne, ale radovo stejne to bude, lebo lasery nemaju 99.99% ucinnost.
.
Nehovoriac o tom, ze laser luc vylietava iba jednym smerom, takze tam musi byt zrkadlo, od ktoreho sa odrazi polovicka opacne vygenerovaneho luca. Pokial sa neroztopi toto zrkadlo, nemoze sa roztopit ani to zrkadlo (vysoko reflexny material) v terci.
.
Navyse sa tam spomina opto-elektronicke zameriavacie zariadenie, z coho mam dojem, ze smer laseru prechadza cez opticku sustavy, ktora ho nasmeruvava - ta sa rovnako po zasahu laserom nevypari.

Odpovědět


Re: Re: Re: Fyzika nepusti

Josef Hrncirik,2017-07-05 08:24:40

Do plošky průměru cca lambda lze fokusovat paprsek pouze při použití optiky vysoké světelnosti cca 1.
Fokusovat na velkou vzdálenost relativně úzký a tudíž více divergující paprsek málo světelnou optikou nelze.
Fuka, Havelka: Optika I, SPN 1961.

Odpovědět


Re: Re: Re: Fyzika nepusti

Josef Šoltes,2017-07-05 18:47:11

Zrcadlo se nepoužívá. K obracení a zaměřování paprsku se používají se různé druhy velmi čirého skla (optiky), ve kterém jsou ztráty velmi, velmi malé a to sklo vydrží velmi vysoké teploty.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fyzika nepusti

Josef Hrncirik,2017-07-05 20:49:12

Ztráty ve sklech při viditelné a IR jsou dosti malé, ale při velmi velké procházející energii hrají roli při jeho ohřevu a deformaci.
U laserové optiky se běžně udává max. povolený výkon konti či pulzní.
Příliš silné pole ničí nerovnoměrně antireflexní vrstvy.
Rychlé směrování paprsku musí nutně probíhat pohyblivými lehkými zrcátky nebo Kerr efektem.

Odpovědět

Protipechotná zbraň

Libor Kiss,2017-07-02 22:39:11

Stále sa mi zdá, že uplatnenie nájde skôr proti pechote. Za aký čas by asi dokázal vyradiť z boja 100 ľudí rozostavaných na rôznych miestach, keby spojil ešte systém na rozpoznávanie postáv (tvárí) plus AI? Sekundy?

Odpovědět


Re: Protipechotná zbraň

Jaroslav Pešek,2017-07-03 13:28:15

Nesmíte se moc koukat na filmy, kde lasery nesmyslně řezaj lidi. Proti pěchotě bude laser velmi neúčinný, jako proti jakémukoliv objektu, který obsahuje hodně vody.

Odpovědět


Re: Re: Protipechotná zbraň

Libor Kiss,2017-07-03 14:24:54

Ak by šlo o oslepenie, tak tam sú šance veľmi veľké. Aj popáleniny by mohli vyradiť vojaka z boja...

Odpovědět


Re: Re: Protipechotná zbraň

Jan Novák9,2017-07-04 10:53:43

Oděv neobsahuje vodu a většinou dobře hoří.

Odpovědět


Re: Re: Protipechotná zbraň

Josef Šoltes,2017-07-05 18:48:56

K tomu určený laser o výkonu kolem 100 W schopný tzv. oskenovat celou určenou plochu dokáže oslepit třeba půl milionu lidí za sekundu. Mám dojem, že podobné zbraně jsou jako zbraně hromadného ničení dokonce zakázány.

Odpovědět


Re: Re: Re: Protipechotná zbraň

Josef Hrncirik,2017-07-05 21:00:54

100 J/ (2*500000 okou *m2)= 10**-4J/m2;
zornička cca 5 mm propustí jen cca 1/200*200 = 2,5 nJ.
Toho si žádné z 1 M okou nevšimne.
Chce to 1 kt.

Odpovědět

Pavol Hudák,2017-07-02 22:23:49

podla videa to ma nicive ucinky na urovni laseroveho ukazovatka

Odpovědět

Laser na helikoptéře.

Vlastislav Výprachtický,2017-07-02 21:54:57

Zamíření na cíl bude snazší s gyroskopickým uložením a elektronickou opravou odchylek.

Odpovědět


Re: Laser na helikoptéře.

Pavol Hudák,2017-07-02 22:24:25

mate snad pocit ze tam stabilizacia uz nieje?

Odpovědět

Vynikající, ale paprsky se jim dosti rozbíhají a video neudělali přes celou obrazovku

Josef Hrncirik,2017-07-02 19:45:45

Odpovědět


Re: Vynikající, ale paprsky se jim dosti rozbíhají a video neudělali přes celou obrazovku

Josef Hrncirik,2017-07-02 21:12:47

Je 5 kW dostatečná kubatura na Kimovy stroje?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz