Internet přenášený laserovými satelity může nahradit podmořské kabely  
Dnešní satelitní internet není špatný. Je ale pomalý, protože používá mikrovlny a naprostá většina zámořského internetového provozu stejně teče pod hladinou oceánu. Podmořské kabely jsou zase astronomicky drahé a nepříjemně zranitelné. Jak ukázal nedávný úspěšný test, řešením by se mohla stát satelitní optická komunikace.
Laserový internet. Kredit: ETH Zürich / Yannik Horst.
Laserový internet. Kredit: ETH Zürich / Yannik Horst.

Páteř soudobého internetu je pod hladinou oceánu. Tvoří ji hustá síť optických kabelů, z nichž každý obvykle přenáší mezi uzly internetové sítě více než 100 terabitů dat za sekundu. Spojení mezi kontinenty zajišťují podmořské optické kabely, které jsou děsivě drahé. Jeden kabel napříč Atlantikem přijde na stovky milionů dolarů.

 

Yannik Horst. Kredit: ETH Zürich.
Yannik Horst. Kredit: ETH Zürich.

Podle společnosti TeleGeography je v současnosti aktivních 530 podmořských kabelů a jejich počet dále vzrůstá. Ještě větší problém než astronomické náklady ale pro podmořský internet představuje slídění ruských a čínských plavidel. Mezi experty se již mnoho let šušká, že podmořský internet představuje extrémně zranitelné místo dnešní civilizace a že by to některé země mohly využít. Proto by rozhodně nebylo od věci podmořský internet postupně nahradit nebo mít alespoň k dispozici alternativní řešení.

 

Test laserové komunikace. Kredit: ETH Zürich.
Test laserové komunikace. Kredit: ETH Zürich.

Tým švýcarského institutu ETH Zürich s evropskými partnery nedávno otestoval přenos dat pomocí optické laserové komunikace. V tomto experimentu přenesli mezi švýcarským městem Bern a sedlem Jungfraujoch o nadmořské výšce 3 471 metrů, které se nachází v Bernských Alpách, několik desítek terabitů dat za sekundu. Přenos se zdařil i přes značné turbulence v ovzduší, k nimž docházelo ve dráze laserového paprsku.

 

Yannik Horst a jeho kolegové vyvíjejí technologii satelitní optické komunikace s využitím laserového paprsku. Úspěšný test představuje významný milník, i když zatím nešlo o satelitní přenos. Každopádně, data letěla hustým vzduchem blízko zemského povrchu, v komplikovaných klimatických podmínkách, na vzdálenost 53 kilometrů, která spojuje Zimmerwaldovu observatoř na Universität Bern a výzkumnou stanici Hochalpine Forschungsstationen Jungfraujoch und Gornergrat na zmíněném sedle.

 

Satelitní internetové komunikace nejsou nic nového. Jsou ale vlastně dost pomalé. Dnes hojně skloňovaný Starlink jede na mikrovlnách o vlnové délce několika centimetrů. Laserová komunikace týmu ETH Zürich ale používá blízce infračervené záření o vlnových délkách pár mikrometrů. Je jasné, že taková komunikace přenese za stejný čas mnohem více dat. První výsledky jsou slibné a zdá se, že satelitní laserová komunikace by časem opravdu mohla nahradit podmořské kabely.

 

Video: Transparent Optical THz Optical Link Transmission

 

Literatura

ETH Zürich 20. 6. 2023.

Light: Science & Applications 12: 153.

Datum: 10.07.2023
Tisk článku



Diskuze:

obloha křižovaná lasery

Eva M,2023-07-11 16:14:44

obloha křižovaná lasery, patrně lasery o vysoké energii...............podivná to představa.

Výhoda kabelů je ohraničenost...

Odpovědět


Re: obloha křižovaná lasery

Jirka Naxera,2023-07-11 20:20:23

V tom originalnim clanku se spis resi efektivita kodovani - a cetl jsem to dopoledne tak mozna mala nepresnost, ale rec byla o nizsich jednotkach fotonu na bit, coz neni rozhodne nijak moc, jestli se nepletu tak zlomek mikrowattu.

Odpovědět


Re: Re: obloha křižovaná lasery

Jirka Naxera,2023-07-11 20:21:15

*zlomek mikrowattu pro terabitovy prenos na detektoru.

Odpovědět


Re: Re: Re: obloha křižovaná lasery

Vojtěch Kocián,2023-07-12 07:27:56

Vzhledem k reálné rozbíhavosti svazku, útlumu v atmosféře a citlivosti detekční aparatury by se pak na vysílači mohlo jednat hrubým odhadem o jednotky wattů na terabit/s. Počítají se 40 kanály. To už dohromady dává docela slušný výkon v paprsku. K vojenskému laseru je to pořád docela daleko, ale poměrně široká bezletová zóna kolem pozemního vysílače kvůli ochraně očí pilotů a pasažérů by asi od věci nebyla. Ale zase těch stanic nebude třeba až tak moc a mohou vysílat jen do předem definovaných výsečí, takže bych to při zavedení bezpečnostních opatření považoval za realizovatelnou alternativu/zálohu podmořských kabelů.

Odpovědět

Zranitelnost

Jiri Gutman,2023-07-10 23:24:51

Podmořské kabely by se musely likvidovat postupně, na satelity by asi stačil jaderný výbuch, možná i silná sluneční bouře?

Odpovědět

Upload dat

Michal Lenc,2023-07-10 14:03:20

Já bych u podobné technologie viděl jeden problém. Přenos laserem mezi satelity může být seberychlejší. Ale ta data se nějak musí dostat nahoru a pak zase dolů. A to bude chtě, nechtě 100km skrz atmosféru.

Odpovědět


Re: Upload dat

Petr Slachta,2023-07-10 14:26:53

Jenže jen poměrně malá část té 100km atmosféry je nějak víc clonena. To, co zkoušeli, mě přijde o dost horší (50km vodorovně).

Odpovědět


Re: Re: Upload dat

Jirka Naxera,2023-07-11 02:51:45

Tak stejne pochybuji, ze to prostreli takovy vyvinuty cummulonimbus. A porad si nemohu pomoci, ale pripada mi to spis jako celkem pouzitelna zaloha, ale na pater mi tam nejaka ta devitka v dostupnosti chybi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Upload dat

Petr Slachta,2023-07-11 09:55:05

CumuloIMBUS? :-)
To se fakt takhle nějak jmenuje?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Upload dat

Jirka Naxera,2023-07-11 16:14:05

To fakt neznate? Ted v lete je toho plna obloha, termicka oblacnost nizsich vrstev.
Cumulus humilis -> Cumulus mediocris -> Cumulus congestus -> Cumulonimbus.

Ne imbus, ale nimbus, z latiny. https://cs.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Upload dat

Petr Slachta,2023-07-12 08:05:59

Ne, neznal jsem. Díky :-)

Odpovědět


Re: Re: Upload dat

Vojtěch Kocián,2023-07-11 07:16:00

Satelity nemohou být neustále nad pozemními stanicemi. Kdyby byly na geostacionární dráze, měly by příliš dlouhou odezvu. To znamená, že se ve většině případů dráha skrz hustou atmosféru protáhne. Druhým problémem je už zmíněná oblačnost. Infračervené záření sice prochází mraky celkem obstojně, ale k úplné průhlednosti to má daleko. Třetí potíž je s přesným zaměřením jak na straně pozemní stanice tak na straně satelitu. Ale to je asi technicky řešitelné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Upload dat

Jarda Ticháček,2023-07-14 19:26:02

O přesné zaměření bych strach neměl.
Nejdříve o paprsek, ale o kužel. Nakonec čelovkou si také posvítíte přes půl kempu na stan, který byste kádrovým ukazovátko hledal marně.

Také bych byl ochoten věřit tomu, že pozemní stanice takového zatím hypotetického systému budou paralelně komunikovat s několika satelity současně. Nakonec nechtějte vědět, kolika různymi cestami se k Vám dostává jen e-mail z Kanady.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz