Prstencová červí díra by za jistých okolností mohla fungovat jako stroj času  
Červí díry představují fantaskní zkratky, jimiž by bylo možné si zkrátit cestu nesmírně rozlehlým prostorem nebo i časem. Nejde to samozřejmě jen tak. Nejprve by bylo nutné splnit podmínky, které se z pohledu dnešní fyziky pohybují někde mezi „nemožným“ a „nesmyslným.“ Jedním z možných scénářů jsou prstencové červí díry.
Prstencová červí díra. Kredit: Gibbons & Volkov (2016), Physics Letters B.
Prstencová červí díra. Kredit: Gibbons & Volkov (2016), Physics Letters B.

Představa cestování exoticky zkřiveným časoprostorem, které by umožnilo projít bez úhony kvantovým efektům, ale i částicím, nepřestává fascinovat. Je to přesně ten typ vědy, která stojí jednou nohou v přeludech science-fiction, ale druhou nohou se pevně opírá ve fyzikálních rovnicích. Ideální pro léto.

 

Valeri Frolov. Kredit: University of Alberta.
Valeri Frolov.
Kredit: University of Alberta.

Valeri Frolov a Andrei Zelnikov z kanadské University of Alberta společně s Pavlem Krtoušem z Karlovy univerzity navrhují pro tento účel použít prstencovou červí díru (Ring wormhole). Tento koncept poprvé použili v roce 2016 fyzici Gary Gibbons z britské University of Cambridge a Mikhail Volkov z francouzské University of Tours.

 

Logo. Kredit: University of Alberta.
Logo. Kredit: University of Alberta.

Prstencová červí díra Gibbonse a Volkova spojuje oblasti vesmíru (či přímo jiné vesmíry) s plochou geometrií. Díky interakcím elektrických a magnetických polí může vytvořit exotické zprohýbání jinak ploché geometrie. Taková červí díra vytvoří doslova díru v časoprostoru. Gibbons a Volkov se domnívají, že by taková červí díra mohla vzniknout, kdyby se v toroidálním prostoru nashromáždila negativní energie, například jako důsledek kvantových fluktuací.

 

Frolov, Zelnikov a Krtouš si postavili myšlenkovou prstencovou červí díru a zkusili ji prohnat různými scénáři. Získali různá řešení, mezi nimiž se objevila i uzavřená časupodobná křivka (CTC, Closed timelike curve), která souvisí s uzavřeným časoprostorem. Teorie říká, že pokud uzavřené časupodobné křivky existují, tak jejich existence souvisí s teoretickou možností cestování dozadu v čase. Tady jsme už na velmi tenkém ledě a fyzici dobře vědí o řadě překážek, které by mohly takové cestování zhatit. Ale je léto a můžeme si to alespoň představit.

 

Video: Červí díry vysvětleny - Narušování časoprostoru

 

Literatura

Science Alert 16. 7. 2023.

arXiv:2305.03887.

Physics Letters B 760: 324–328.

Datum: 19.07.2023
Tisk článku

Související články:

Fyzici "vytvořili" červí díru: Jako simulaci v kvantovém procesoru Sycamore     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2022)
Červí díry by mohly být nejvýkonnějšími teleskopy na obloze     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2023)



Diskuze:

To je ono

Vojta Ondříček,2023-07-20 20:11:22

Zaskočit si na rok dopředu a napsat si výherní čísla sportky. Konečné řešení zadlužení. Kde se dá taková díra koupit?

Odpovědět


Re: To je ono

Jirka Naxera,2023-07-21 03:20:41

Podle toho, co zatím věda ví (a za předpokladu, že to chápu správně), tak nejspíš se dá získat jen tak, že jí stvoříte s celým Vesmírem, pak už to nejde.

Odpovědět

Kdyby to fungovalo...

Tomáš Novák,2023-07-19 21:21:17

Už bychom tu nejspíš nebyli.

Odpovědět

Zajimave, ale nejspis "nerealizovano v nasem Vesmiru"

Jirka Naxera,2023-07-19 12:20:33

Z abstraktu:

Such a wormhole connects two flat spacetimes which are glued through discs of the radius a bounded by the string with negative angle deficit −2π. The presence of the string's matter violating null energy condition makes the wormhole static and traversable

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz