DishBrain: Australská armáda financuje čip s lidským minimozkem  
Australští Cortical Labs a Monash University získali armádní grant na vývoj wetwaru pro pokročilé umělé inteligence, které budou ovládat autonomní stroje a přitom se budou učit na základě zkušeností získaných během „života.“ Lidské minimozky na čipech čekají velké věci a to brzy.
Čip s minimozkem podle kreativní inteligence. Kredit: AI-generated by Midjourney.
Čip s minimozkem podle kreativní inteligence. Kredit: AI-generated by Midjourney.

Zhruba před rokem se objevil DishBrain. Odborníci australské Monash University postavili biohybridní počítačový čip s cca 800 tisíci lidskými a myšími mozkovými buňkami napěstovanými na soustavě mikroelektrod zmíněného čipu. Wetware DishBrain na první pohled nevypadá zrovna moc vábně, ale hrát kultovní videohru Pong se naučil za 5 minut, díky uplatnění jednoduchého systému odměny za správný postup.

 

DishBrain v elektronovém mikroskopu. Kredit: Cortical Labs.
DishBrain v elektronovém mikroskopu. Kredit: Cortical Labs.

Bylo to poprvé, alespoň pokud víme, kdy byly laboratorní minimozky využity tímto způsobem, tedy aby nejen vnímaly okolní svět, ale aktivně do něho zasahovaly. Výsledky australského experimentu, v němž sehrál významnou roli přidružený startup Cortical Labs, udělaly velký dojem.

 

Nervové buňky v DisgBrainu. Kredit: Cortical Labs.
Nervové buňky v DisgBrainu. Kredit: Cortical Labs.

Zapůsobily i na australský vládní program vojenských a bezpečnostních technologií National Intelligence and Security Discovery Research Grants, který na tento výzkum udělil grant v hodnotě 407 tisíc dolarů. Armádní grant poslouží k vývoji nových systémů s umělou inteligencí založenou na biologických neurálních sítích.


Vedoucí projektu Adeel Razi z Monash University je přesvědčený, že programovatelné biohybridní čipy, které představují fúzi biologických výpočtů s umělou inteligencí, by v budoucnu mohly výkonem porazit dnešní křemíkový hardware. Výstupy jejich výzkumu mají namířeno k uplatnění v řadě pokročilých technologií, včetně robotiky, automatizace, rozhraní mezi biologickou tkání a strojem nebo třeba vývoje léčiv. Podle Raziho to může přinést Austrálii zásadní strategickou výhodu.

 

Pokročilé možnosti učení wetware jako DishBrain mohou vést k nové generaci strojového učení, obzvláště pokud jde o „pilotní“ inteligence pro autonomní vozidla, letouny či roboty. Zásadní výhodou těchto nových inteligencí bude schopnost učit se během „života.“ Stroje poháněné čipy s minimozky se budou učit nové věci, aniž by zahodily ty starší. Budou se adaptovat na nové situace a budou mapovat dřívější poznatky na nové situace, při neustálé optimalizaci výpočetních schopností, využívání paměti a spotřeby energie.

 

Video: DishBrain – Explainer

 

Video: Lab-Grown "Mini-Brain" Learns Pong - Is This Biological Neural Network "Sentient"?

 

Literatura

New Atlas 21. 7. 2023.

Datum: 21.07.2023
Tisk článku

Související články:

Hlenky a jejich důmyslná strategie přežití     Autor: Dagmar Gregorová (12.07.2010)
Minimozky na Petrisce dělají mozkové vlny jako předčasné narozené děti     Autor: Stanislav Mihulka (31.08.2019)
Statisíce lidských buněk na Petrisce si zahrály videohru Pong     Autor: Stanislav Mihulka (17.10.2022)
Zapomeňte na elektronické chatboty. Rýsují se organoidní inteligence     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2023)
Experiment Wolwerine: Inteligence GPT-4 zrodila samoopravné programy     Autor: Stanislav Mihulka (12.04.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz