Zopakuje sa príbeh LED žiaroviek aj s elektromobilmi? Je tu istá šanca...  
Asi si to málokto vôbec všimol, ale polovodičové zdroje svetla nahradili žiarovky aj bez nariadení Európskej únie. Je tu istá šanca, že sa to nakoniec stane aj s elektromobilmi, ktorých direktívneho zavedenia sa na základe súčasných technických možností desí mnoho realisticky uvažujúcich ľudí.

LED dióda s vysokou svietivosťou je montovaná na chladiči napriek vysokej účinnosti a relatívne nízkej produkcii tepla. (Kredit: Gophi, Wikipedia,CC BY-SA 3.0)
LED dióda s vysokou svietivosťou je montovaná na chladiči napriek vysokej účinnosti a relatívne nízkej produkcii tepla. (Kredit: Gophi, Wikipedia,CC BY-SA 3.0)

Pre pripomenutie: postupne vylepšované žiarovky slúžili ako zdroj svetla vyše sto rokov. Ich účinnosť a trvanlivosť sa síce pomaly vylepšovala, ale z princípu vždy viac kúrili, ako svietili. Potom prišli rôzne výbojky, ale tie sa všeobecne rozšírili, až keď sa dali bez problémov ako kompaktné žiarivky zašrobovať do objímok pre žiarovky. Tie sa však len mihli dejinami svietenia, pretože vzápätí ich nahradili svietidlá na báze luminiscenčných diód, bežne nazývané LED žiarovky.

 

 

Výrobcovia LED žiaroviek sa už “vracajú ku koreňom”. Dokážu vyrobiť aj LED žiarovky, podobné tým klasickým. (Kredit: Liebeskind, Wikipedia,CC BY-SA 4.0)
Výrobcovia LED žiaroviek sa už “vracajú ku koreňom”. Dokážu vyrobiť aj LED žiarovky, podobné tým klasickým. (Kredit: Liebeskind, Wikipedia,CC BY-SA 4.0)

Dnes sú už lacnejšie, flexibilnejšie a trvanlivejšie, ako klasické žiarovky a nikto ľudí nemusí nútiť, aby si ich kupovali. Na to, že v Európskej únii sa začali od roku 2009 uplatňovať zákazy klasických žiaroviek, si už asi sotva kto spomenie. (Rovnako ako na spôsob, ako tento zákaz predajcovia celkom jednoducho obchádzali: predávali žiarovky ako malé vykurovacie telesá...)

 


Pritom vývoj luminiscenčných diód, dnes známych už len ako LED diódy, ktoré umožnili výrobu LED žiaroviek, nebol celkom priamočiary. Na začiatku boli dostupné, hoci pomerne drahé len červené. Mali však dlhú životnosť a tak napríklad v krátkom čase nahradili červené indikačné žiarovky na prístrojoch (niektorí si ešte pamätáme na "rudé oči Maršálů", teda audiotechniky Marshall, ktoré sa dostali aj do piesne skupiny Katapult). Rýchlo pribudla aj žltá a zelená farba, ale modrá, to bol tvrdý orech, za ktorého rozlúsknutie v roku 1992 bola udelená Nobelova cena. Až vtedy sa stala reálnou výroba svietidiel s bielym svetlom (ktoré je zložené zo zelenej, červenej a tej problémovej modrej farby), ktoré pomaly začali zaplavovať trhy, až ich po nejakých 20 rokoch ovládli.


Experimentálne automobily s elektrickým pohonom sa objavovali dlhé desaťročia, ale ich praktické použitie bolo obmedzené (u nás kedysi používali používali elektrický pohon akumulátormi staničné batožinové vozíky "ještěrky"). Bol potrebný až ďalší vynález, objav, hodný Nobelovej ceny: lítium-iónovej batérie, ktorý umožnil stavbu prakticky využiteľných elektrických automobilov. Táto batéria už má vlastnosti, ktoré elektromobil nevyhnutne potrebuje a ich výroba sa rozbehla v masovom merítku. A to napriek tomu, že ešte ani dnes nie je táto technológia úplne nevyzretá pre masové používanie. Nech mi všetci technickí, ekologickí a imidžoví nadšenci odpustia, ale pre elektrické auto, ktoré má ekonomicky konkurovať klasike so spaľovacím motorom, je Li-ion batéria stále drahá, ťažká, pomaly sa nabíja a keď začne horieť, je to jednoducho pohroma.

Li-ion batérie v podvozku elektromobilu. (Kredit: Tennen-Gas, Wikipedia,CC BY-SA 3.0)
Li-ion batérie v podvozku elektromobilu. (Kredit: Tennen-Gas, Wikipedia,CC BY-SA 3.0)

 

 

Čo je veľkým nešťastím, rozhodovania o zavádzaní elektromobilov sa zmocnili politici a z nich tí najhorší populisti naprieč spektrom, za hlasitej podpory síce nevedomých, ale zato hlučných a viditeľných demonštrantov, ochotných bojovať za všetko možné, a najmä to, čomu poriadne nerozumejú. Dotácie zdeformovali trh, varovania energetikov o chýbajúcej infraštruktúre pre nabíjacie stanice sú prehliadané, pochybnosti o "ekologickom prínose" vo svetle neekologických výrobných procesov sú potláčané, deficity surovín a riziká sa neberú do úvahy, a nakoniec ani reálna situácia, v ktorej európske elektromobily zatiaľ spotrebúvajú celkom slušný podiel energie napríklad aj z dymiacich nemeckých a poľských uhoľných elektrární.


Samozrejme, každá nová technológia má svojich priekopníkov - či sú to boháči, ktorí sa predvádzajú v elektromobile kvôli spoločenskej prestíži alebo móde „byť ekologický“, alebo nadšenci, ktorí sú ochotní vydávať sa aj na dlhé cesty napriek nevyhnutným stratám času na nabíjacích staniciach. Zavádzanie nijakej novej technológie sa bez takýchto priekopníkov nezaobíde, určite sú potrební. Nútiť však masy menej majetných občanov kupovať si násobne drahšie elektrické autá, ktoré ani nebudú mať kde nabíjať, mi evokuje dávne spomienky na reálny socializmus, kedy súdruhovia z vládnucej, všemocnej a vševedúcej strany najlepšie vedeli, čo poddaný občan potrebuje a chce. Poddaný občan sa však vždy nejako vynájde a výsledkom možno bude kubánsky model - prastaré rachotiny na uliciach, opatrované ako rodinné poklady a pritom plné sklady nepredaných elektromobilov a kolaps automobilového priemyslu v Európe. Predzvesťou tejto pohromy je možno aj zavádzanie novej normy Euro 7, ktoré sa už niektoré realistickejšie uvažujúce vlády snažia zastaviť.

Verejná nabíjacia stanica elektromobilov. (Kredit: Michael32710, Wikipedia,CC BY-SA 4.0)
Verejná nabíjacia stanica elektromobilov. (Kredit: Michael32710, Wikipedia,CC BY-SA 4.0)

 

 

Ale snáď sú na obzore aspoň čiastko východiska. Neriešia síce všetko - napríklad problematiku dostupnosti nabíjania obrovského množstva elektrických áut. Ale je možné, že bude vytrhnutý asi najväčší tŕň z päty elektromobilov - krátky dojazd, dlhé nabíjanie (a tiež nebezpečné požiare). Už v súčasnosti zavádzajú niektorí výrobcovia (na čele s čínskymi) lítium-železo-fosfátové batérie, ktoré majú dlhšiu životnosť, znesú rýchlejšie nabíjanie a je u nich prakticky eliminované riziko ničivého vzplanutia. Ich cena by už v tomto roku mohla klesnúť na úroveň lítium-iónových batérii. Ešte lepšie vyhliadky poskytuje úspešný vývoj polovodičových (solid-state) batérii. Tie sa odlišujú od všetkých ostatných batérii, ktoré majú elektrolyt tekutý alebo gélový tým, že v ich prípade tvorí elektrolyt veľmi tenká, sklovitá vrstva. To samo osebe umožňuje znížiť veľkosť aj hmotnosť batérie. Predpokladá sa, že autá s takouto batériou by mohli prejsť na jedno nabitie vyše 1000 kilometrov (prípadne menej, ale mohli by byť ľahšie a lacnejšie), a ich životnosť by bola tiež dlhšia, ako súčasných lítium-iónových batérii.

 

Porovnanie Li-ion a polovodičovej (“solid-state”) batérie. Polovodičová batéria (vpravo) má menšie rozmery a pevný separátor je odolnejší voči lítiovým dendritom, ktoré obmedzujú životnosť batérii. (Kredit: BMV)
Porovnanie Li-ion a polovodičovej (“solid-state”) batérie. Polovodičová batéria (vpravo) má menšie rozmery a pevný separátor je odolnejší voči lítiovým dendritom, ktoré obmedzujú životnosť batérii. (Kredit: BMV)

Ekologických aktivistov určite poteší, že ich výroba by mala menej zaťažovať životné prostredie, pre bežných užívateľov bude podstatná cena – a tá je v súčasnosti vysoká, hoci nejaký pokles sa určite dostaví. Aj keď malé polovodičové batérie sa už dnes vyrábajú, batérie pre elektromobily, ktoré pripravuje nezávisle niekoľko skupín vplyvných firiem, budú k dispozícii najskôr niekedy v rokoch 2028 až 2030.

 


Roky 2028 až 2030 sú stále dosť ďaleko pred rokom 2035, termínom zákazu nových áut so spaľovacími motormi v Európe. Je teda nádej, že rozvoj technológii, podobne ako sa stalo pri LED žiarovkách, znova predbehne zákazy a príkazy európskych byrokratov a populistických, zeleno sa tváriacich politikov (a tí sa budú môcť tváriť ako vševediaci - my sme to vedeli, že sa to nejako podarí). Nezabúdajme však, čo umožnilo rýchle zavedenie LED žiaroviek - bola to možnosť namontovať ich do jestvujúcich objímiek pre žiarovky E27 a E14. Ale benzín ani nafta do elektromobilu nepotečie. A hoci sa elektrická rozvodná sieť vždy budovala s obrovskou rezervou, elektromobily pre ňu najskôr budú nestráviteľné sústo. (Pri pomalom nabíjaní elektromobil skonzumuje väčší prúd, ako celá domácnosť, no a rýchlonabíjacia stanica má približne spotrebu elektrickej lokomotívy alebo stredne veľkej dediny). Zvýšenie výroby elektrickej energie a posilnenie infraštruktúry bez politickej podpory nebude možné. Tak teda uvidíme, ako sa vládnuce dámy a páni budú činiť. Zaistiť elektrickú energiu pre elektromobily je totiž úloha na viac, ako jedno volebné obdobie - a poriadne drahá.


 

(Recesistický návrh na rýchle a dostupné riešenie: naftové dieselgenerátory na výrobu elektrickej energie na každej benzínke. Snáď čoskoro skončí vojna na Ukrajine a nájdu sa tam nejaké prebytočné...)

Datum: 24.07.2023
Tisk článku


Diskuze:

Nezabudat na bezpecnost

Radoslav Pořízek,2023-07-29 01:05:03

Pri elektromobiloch netreba zabudat ani bezpecnost.

Mala hlucnost uhrozuje chodcov, zatial co zvierata, ktore sa neplasia, ohrozuju auto a vodica.

Velkym problemom je aj nebezpecenstvo vzniku poziaru, ak vznikne ohen, velmi tazko sa to hasi.
Hori dlasia lod prepravujuca auta, poziar sposobilo EV:
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/676008-zhorela-dalsia-lod-prepravujuca-auta-zrejme-opat-kvoli-elektromobilu/
A to boli nove auta. Litiova bateria v aute poskodenom mensimi ci vacsimi narazmi je casovana bomba.

Odpovědět

Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Tomáš Ch,2023-07-27 21:01:40

Jako vlastník EV nesouhlasím s mnohými tvrzeními (spíše domněnkami), co jsou ve článku.
Řeknu to asi takto - nejsem tak bohatý, abych chtěl jezdit spalovacím autem. Dneska stojí velmi slušné EV s dobrým dojezdem stejně jako vybavenější passat. Ale EV bude po 10 letech s náklady na údržbu jako Fabia. Baterie přežijí 10let s velmi použitelnou kapacitou. Nejvíc jede Čína, ale EU značně i přes dotace a zákazy zaostává a naše automobilky skončí v propadlišti dějin, jestli budou produkovat jenom drahé EV. EV bych doporučil každému, kdo má domek (>95% nabíjení), kdo má soláry by váhat už vůbec neměl. Jinak zdravím z Chorvatska, kde žádné EV přece nedojede... až na to, že to je úplná blbost. Je to spousta EV že všech zemí západní EU, ale z ČR jen pár. Na každé pouliční lampě, kde se vyměnily sodíkovky za LEDky by měla být zásuvka a problém s nabíjením je vyřešen na vždy. Ano, ICE chcípnou jako LEDky. Mělo by být ale zdaněno to, že musím dýchat smrad ze starých dieselů. Čuchejte si to sami "smraďoši". Žijte v minulosti, zaspíte budoucnost - ta už je tady a Čína to ví.

Odpovědět


Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Tomáš Černák,2023-07-27 21:14:35

vzdělání?

Odpovědět


Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Jirka Naxera,2023-07-27 21:40:48

Zjevne nic, co by opravnovalo podle stare padesatky byt jen osobu seznamenou. Zasuvka na kazdem sloupu by akorat tak znamenala dotovane rozmrazovani silnice v zime :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Tomáš Černák,2023-07-28 09:07:19

Pochybuji, že bude vůbec technického směru. Jinak mně opravdu dojímá, jak tady snobík plive na automobilisty, že prý mu smrdí. To já, jako zásadový nevlastník automobilu jakéhokoliv jsem zase pobouřen, že je planeta plundrovaná a znečišťována jakýmikoliv vozidly, včetně těch přírodě opravdu škodlivých s chemickými bateriemi. Mělo by se to všechno zakázat a jezdit jenom busem, vlakem či kolmo.

Tak trochu mi panáček připadá jako ta verbež z Bruselu, která omezuje lidi na autech, ale sama si mezi Bruselem a Štrasburkem lítá, i když to je něco přes 400 km a autem to tak trvá jen o cca hodinu déle nežli letadlem a taxíkem. A to neřeším vlak, který tam (z parlamentu do parlamentu) je rychleji nežli letadlo, i když to jede přes Paříž a vyžaduje to 10 minut chůze.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Tomáš Ch,2023-07-28 20:58:31

Takže vzdělání: maturita slaboproudá elektrotechnika (a rozvaděče zapojit umím), Ing. Softwarové inženýrství. A teď pro vás, co i nabíjení EV víte kulové, ani jste v něm nejeli, ale četli jste články na internetu. Postavil jsem si 2 wallboxy, protože mi žádný nevyhovoval do mé domácí automatizace, takže si dovolím tvrdit, že o tom na rozdíl od vás "vzdělaných" něco vím. Minimální nabíjecí proud je daný specifikací a je 6A/1f. A u drtivé většiny EV je max nabíjecí proud 16A (1f nebo 3f). A nabíjí se to pomalu a v noci a bohatě to stačí! A co Vaše vzdělání pánové a Vaše praktické zkušenosti s EV? Načetli jste si toho hodně na autoforu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Jirka Naxera,2023-07-29 14:06:07

A pan kolega, takze si par vzorecku muzeme usetrit.
230V/6A to mame za noc tak 10kWh, ne? Spis by to asi tak chtelo pocitat tech 16A, coz ale znamena ponekud vic medi (2.5mm jestli se nepletu). Na doma prima, na roztahovani ke kazdemu sloupu? Slysel jsem 2 zasuvky na sloup, to uz mame ctyrku draty ke kazdemu sloupu, a plati jen pro dnesni celkem neuspokojive male kapacity baterek.

Vono je snadny necim ukrmit jeden elektromobil, trosicku problem vznika, kdyz jich je hodne. (druhou vec, cim to masivne krmit, kdyz v noci tak nejak nesviti, radsi neresme)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-29 15:16:07

Nechci být kverulant (pardon za vypůjčení fráze :-) ), ale nejsou rozvody veřejného osvětlení častěji v hliníku?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Tomáš Ch,2023-07-29 20:28:21

2.5mm v mědi je na 16A, ale budiž, cokoliv míň nestojí za to tahat. Nevím, jak jsou na tom rozvody ve veřejném osvětlení, ale pokud se natáhne něco silnějšího na parkoviště, tak pak už stačí pár metrů tahat 2.5mm. Jediným problémem při nabíjení nízkým výkonem jsou větší ztráty na vnitřní nabíječce. Ale 10kWh je pro průměrný denní dojezd 30km až až. Hodně EV ještě dlouho nebude a řešením budou vlastně spotové ceny a vydělají na tom všichni. Kdo chce nabíjet ve špičce, ať si připlatí. V Rakousku už tak pár nabíječek funguje a důchodci tam jezdí nabíjet ve 2 ráno v neděli 50kW :-) teď se platí víc za nabíjecí výkon než na kWh. Takže nabíjení 11kW je klidně 4x levnější než 200kW. No a dnes jsem dojel z Chorvatska a můžu říct, že pokud člověk cestuje s dětma, tak 50kW je tak akorát. Průměrná spotřeba, když se jede na pohodu je 15kWh/100. Když se trochu počítá, tak jsem dojel domů s 20% baterky a zítra na spotu je až -60€/MWh, takže odpojím FVE a naplníme si baterku za pár drobných (mám D57d).

Odpovědět


Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Radoslav Pořízek,2023-07-29 00:39:33

> Řeknu to asi takto - nejsem tak bohatý, abych chtěl jezdit spalovacím autem.

Ja to poviem takto: ziadna oblast, kde sa dopravuje vo velkom, nie je tak bohata, aby si mohla dovolit prevadezkovat EV. Kamiony jazdia a budu jazdit na naftu, rovnako nakladne auta a autobusy. Pretoze je to nepopieratelne lacnejsie. To len ked to robi v malom nejaky nadsenec, tak sa mu moze podarit oklamat sameho seba, ze na tom moze usetrit.

Odpovědět


Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Jirka Naxera,2023-07-29 14:08:27

Vono se to snadno jezdi na dotovane EV, kde je dotovana nebo dokonce zdarma i elektrika do nich.

nejvetsi koncentraci socek bylo donedavna videt s EV pred obchodaky, kde byla elektrika zadara

Odpovědět


Re: Re: Re: Nesouhlas v některých domněnkách, podávaných jako fakta

Tomáš Ch,2023-07-29 20:34:04

Nemám dotované EV ;-) ano, sockování bylo takovým Česko-slovenským sportem. :-) kdyby vám někdo dával v malých dávkách benál gratis, stály by se na to fronty delší, jak na o korunu levnější naftu před cestou do Chorvatska u ONO benzínky. Jak říkala babička - hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere

Odpovědět

... LED žiaroviek

Vojta Ondříček,2023-07-25 14:04:45

Pokaždé, když vidím (slyším, čtu) slovní spojení LED se žárem je mi nanic. Proč nenapíše takový autor třeba "LED petrolejka", nebo "LED louče"?
Najít vhodný a publikem akceptovatelný výraz není snadné. Když se hledal po válce název pro televizi, tak figuroval i návrh "dálno (daleko) vid (hled)". V případu LED bych navrhl sestavení odborné komise :-) na uzákonění názvu LED svítidla.
Laický návrh by mohl znít "ledka", nebo "svídi", či "svíďa" (svítivá dioda). :-)))

Odpovědět


Re: ... LED žiaroviek

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-25 16:32:42

A jak byste odlišil, jestli se jedná o LED svítidlo s klasickou E27 (E14) paticí, které slouží jako náhrada žárovky, od všech ostatních LED svítidel?

Jinak za takových 30 let už budou "LED žárovky" okrajové zboží, protože nemá smysl vyrábět nová svítidla s vyměnitelným zdrojem světla, když LED v nich narozdíl od žárovek vydrží fungovat desítky let.

Odpovědět


Re: Re: ... LED žiaroviek

Jirka Naxera,2023-07-25 17:44:05

Tak o tom bych si s uctou dovolil zapochybovat.
Jednak i samotne LEDky pod tim docela obstojne degraduji a casem klesa svitivost (a ne vzdy vyssi cena pomuze), ale hlavne druhak, krome samotneho sviticiho prechodu se jedna o pulsni zdroj bezici na uplne hranici technickych moznosti pouzitych soucastek, navic je to cele poslepovane necim, ani po letech nedosahuje kvalit usmrkaneho spoje s Sn60Pb.

Odpovědět


Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-25 18:36:29

Jeden rozdíl mezi LED "žárovkami" a ostatními LED svítidly je v tom, že klasické žárovky a žárovková svítidla svým tvarem vůbec nepočítaly s nutností pořádného chlazení. Svítidla s intergrovanými LED buď mají velkou plochu a nebo velký chladič. Teplo je zabiják LED i elektroniky obecně. Používání "žárovkového" formátu je v době LED diod podle mého názoru na škodu.

Další rozdíl je, že k žárovkám jsou lidé zvyklí přistupovat jako ke spotřebnímu zboží a stejně k tomu přistupují i výrobci. Proč by vyráběli LED "žárovky", které vydrží fungovat 20 let, když můžou ušetřit na výrobních nákladech a jako bonus si nepokazit odbyt v blízké budnoucnosti?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

Vojtěch Běhunčík,2023-07-25 19:29:59

Vezměme referenční žárovku s wolframovým vláknem 75W a svitivostí 1125 lm

Halogenka o stejné svítivosti má příkon 60 W, LED zdroj o stejné svítivosti má příkon okolo 12 W.

Příkon 12 W LED svítidla rozhodně nevyzáří tolik tepla, jako 75 W žárovka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

Vojtěch Běhunčík,2023-07-25 19:43:31

A to ještě nemluvím o zlořádu LEDek, kterým je měnič (více či méně ošizený), produkující úctyhodné spektrum vyšších harmonických a silné rázové proudy při zapínání.
Možná - kdyby ty vláknové LED (Filament LED) jako na obrázku v článku nepotřebovaly měnič, ale byly to jen do série řazené diody ... pak by rušení odpadlo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-25 20:04:44

No a? :-) Elektronické součástky, které mají spolehlivě fungovat desítky tisíc hodin (a podobný počet teplotních cyklů), je dobré chladit pod 80°C. To je u LED žárovky nereálné. Veškerá elektronika je napěchovaná v užší části žárovky, kryt bývá hladký, často dokonce plastový, jen výjimečně je kovový a žebrovaný. A aby toho nebylo málo, bývá žárovka zakrytá skleněnou kopulí lustru, lampy apod.

Když je v bytě u stropu 30°C a uvnitř žárovky vznikají 5W ztrátového tepla, těžko její vnitřnosti v tom stísněném prostoru uchladíte pod 80°C. Naopak vláknové žárovce neuškodí POVRCHOVÁ teplota 200°C, uvnitř má pak ještě podstatně víc (mimo vlákno samozřejmě). S takovým tepelným spádem samozřejmě není problém uchladit 70W ztrátového tepla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

Jirka Naxera,2023-07-26 01:09:51

Ted ale porad zpatky - jak z toho ven? Mam doma v dilne tri reflektory ktere maji zebrovani zvenku, jeden jsem byl nucen otevrit (kvalitni pracicka, faze primacknuta kovovym pouzdrem ;-) ) a vnitrek klasicka pisnicka, zjevne osizenej jeden prtavouckej menic.

Navic - i v dnesni dobe si spousta lidi rozmysli koupit obycejnou LED zarovku do stovky a kupuji kvuli financni situaci klasiku za 8 korun (ze se jim to "vrati" na fakture je druha vec, ale oni resi situaci prave ted). A ted prijdte s neopravitelnym svitidlem, co udajne vydrzi 30 let. Clovek by cekal, ze nebude stat dejme tomu 2k, ale treba 2500. Ale:

- Malokdo si to bude moci dovolit jedno, natozpak tim vybavit cely dum
- Pokud reklama nekeca, koupi si to clovek jednou (krat pocet svetel)
- Drtiva vetsina lidi to nebude reklamovat - do te doby zivotnosti nejspis zanikne nejen prodejce, ale mozna i vyrobce, pripadne zakos ztrati doklady (ja je nemam ani od svarecky co jsem kupoval na zacatku leta) -> obrovska motivace pro vyrobce, aby kvalitu odflakl, za soucasneho ani budouciho managementu se na to neprijde, a pak uz budeme mit podil na zisku vyplaceny a pomepotopa.
- Nasledkem toho i pres zaruku malokdo uveri, ze to tu zivotnost realne da
- Vysledkem bude neprilis velky pocet prodanych kusu se spatnym ekonomickym vyhledem (kdyz se to nebude podelavat, nikdo dalsi nekoupi, kdyz ano, tak pak uz taky ne)
- Malo kusu == vysoka cena, takze misto 2500 to vyjde na rekneme 10k+ za kousek.
- I kdyby to melo tu kvalitu, tak predstava, ze po prvni dobre mirene bource budu do opravy bytu jen abych mohl svitit investovat 50k a vejs je dost dobry duvod, proc to nekoupit vubec.

Proti tomuhle jsou technicke drobnosti jako jestli ten LED pasek nalepit na designovej Al chladic jen nepodstatna snadno resitelna drobnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-26 22:46:40

Možná to neobjektivně předpovídám podle svých spotřebitelských preferencí. Kazdopádně i kdyby zůstal zdroj světla ve svítidle vyměnitelný, stálo by za to přijít s nějakým jiným standardizovaným formátem než hruška s paticí E27, který by zohledňoval charakteristické vlastnosti LED.

Známí rekonstruovali obývák a na strop si pořídili uzavřené, v podstatě ploché, kruhové svítidlo se třemi objímkami E27 uvnitř. Pro mě naprosto nepochopitelná volba, když za cenu kolem 1000Kč mohli mít plochý LED panel (klidně též kruhový), který by měl menší světelné ztráty a lepší chlazení, čili větší životnost než LED žárovky uvnitř.

K reflektorům - ty nejrozšířenější mají pod 100 lm/W. Dražší mají hodně přes 100lm/W. Rozdíl se samozřejmě přemění na nežádoucí teplo.

A jestli někoho zruinuje 50kKč škod způsobených živelní pohromou, nebude si kupovat drahá designová svítidla, ale základní budgetové provedení a bude znova svítit do 10kKč, i kdyby mu byt zasáhl EMP a zničil i vypnutá svítidla :-)

Odpovědět


Re: ... LED žiaroviek

Jiří Macek,2023-07-25 18:00:43

Podle Vás bychom nemohli cestovat letadlem, když letadlo nejede po cestě :-)

Odpovědět


Re: ... LED žiaroviek

Daniel Suchon,2023-07-25 19:39:20

To chce klud a nechat to na jazykovedcov. Ale podla mna je to etymologicky spravne. Doslovny preklad do anglictiny je "bulb" a to zase nie je odkaz na dzroj svetla, ale na tvar cibule. A nakoniec aj z LED ziarovky vychadza okrem viditelneho svetelneho aj pomerovo velke mnozstvo infracerveveho ZIARENIA.

Odpovědět


Re: Re: ... LED žiaroviek

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-25 20:10:38

Jenže to, co jste právě napsal, funguje akorát ve slovenštině :-))

Odpovědět


Re: Re: Re: ... LED žiaroviek

Daniel Suchon,2023-07-25 21:05:11

A kedze clanok je pisany v slovencine, tak Vojta Ondříček nema dovod sa rozculovat, kedze v slovencine je to spravne :)

Odpovědět

To jsou zase polopravdy a "nepřesnosti"

Miyuki Pateru,2023-07-25 08:14:10

Od kdy jsou baterie polovodičové? To jen tak na okraj.
Ty žárovky už tu zmínilo hodně lidí.
Zrovna třeba "ještěrky" jsou v bateriovém provedení běžnější, než jakékoliv jiné, protože tam to dává smyls.
To, že dnešní regulace tlačí EV někam, kde nemá co dělat, je věc jiná. Ale udělat z nich malý městský auta, to přes aktivisty asi neprojde bohužel. Přitom to je aplikace, kde by měly smysl a i jako zarytý majitel benzínožroutů z dob dávno minulých si umím představit zákaz vjezdu spalovacích aut do center měst. Ten smrad, hlavně v Evropě způsobený bezhlavou podporou nafty je příšerný, tady je výhoda EV nesporná a dojezd dostačující, protože nejde ujet víc než pár set kilometrů denně.
Dálkové cesty hlavně s dnešním trendem obřích SUV jsou ale z oblasti Sci-Fi, přes to asi fyzika nepůjde. A té politici neporučí, i když by si to moc přáli.

Odpovědět

Este

Radoslav Pořízek,2023-07-24 22:53:07

Mozno este lepsi priklad nez LED su elektrobicykle, elektrokolobezky ako aj single elektrokolesa, ktore sa presadzuju aj bez dotacii a zakazov. Toto je podla mna skutocna vyhra elektomobility.

Odpovědět


Re: Este

Petr Sponer,2023-07-25 13:35:44

No, ovšem nejsou el-kola, koloběžky výhra elektromobility tam, kde nepatří? Jediná oblast, kde se mi to líbí jsou motorky. Elektromotorky neřvou a nesmrdí. Tam se mi to zamlouvá a dává to smysl.

Odpovědět


Re: Re: Este

Jirka Naxera,2023-07-26 01:14:49

Proc? Kupuji to lidi? kupuji. Dela to pro ne to, proc to kupuji? dela. Pak je to za me OK.

A motorka co nerve a nesmrdi neni motorka :) - viz i ten jeden dil StarTrek: Voyager ;-)

Odpovědět


Re: Re: Este

Radoslav Pořízek,2023-07-27 21:31:15

Tiez som nepochopil tu vytku. Ak pre ne nie su postavene cesty a nie je doriesena legislativa urcujuca ako sa maju spravat, tak to nie je problem technologie.

Vyhra neznamena, ze sa to vam konkretne musi libit, ale ze to kupuje dostatocne vela ludi.

Odpovědět

Dolezite je nastavit pociatocne podmienky.

Radoslav Pořízek,2023-07-24 22:46:39

Pokial si dobre pamatam, tak so ziarovkami to bolo tak, ze EU na to sla zakazom obycajnych ziaroviek, aby sa podporili vybojky. Hlupo ze zakazom, ale mudro tym, ze nezadotovala vybojky, ale dala prilezitost aj konkurecnym technologiam, a tak nakoniec vyhralo LED osvetlenie, ktore sa presadzuje aj bez zakazov a dotacii (napr. mimo EU).

Pri autach sa bohuzial nestanovili pociatovcne kriteria pre konkurecny boj technologii, ale urcilo sa, ze najlepsie musia budu elektromobily a zacali sa dotovat. Teda teraz pribudol aj zakaz spalovacich aut, ale je to skor taka fraska: iba pre osobne auta. Auta, ktore musia jazdit, aby neskolabovala ekonomika a spolocnost: nakladne auta, kamiony a autobusy - budu samozrejme nadalej jazdit zo spalovacim motorom. Miesto Kubanskeho stylu starych veteranoch to teda mozno dotiahneme do stadia, kedy si budeme vyvazat prdele vo velkych autach a minat ohromne moznostva nafty, lebo to bude stale lacnejsie ako elektromobily.

Podla mna je to cele odsudene na zanik, je to len emoicny vykrik "hura elektromobily", bez konkretneho planovania: kedy bude kolko elektromobilov, nabijacich stanic, kedy a ako sa prebuduje rozvodna elektricka siet a cim to budeme napajat. Chyba tusim aj to uplne elementarne, za ako pokryjeme stratu obrovskeho prijmu za 100% dan z benzinu a nafty.

Ja si myslim, ze sa to cele nemysli uplne vazne, je to take "len ako" na zdvihnutie PR. Nakoniec sa spravi nejaky kompromis, podobne, ako ked bol plyn vyhlaseny za bezemisny zdroj energie. Staci uz len pridat ropu a uhlie, a ciel bezemisnej energetiky bude splneny. S elektickymi autami to podla dopadne nejak podobne...

Odpovědět

Další silnou kontrolu nad lidmi

František Kroupa,2023-07-24 20:59:05

Nutnost nabíjení dávà státu neskutečně silnÿ nástroj kontroly lidí. Už teď je každý, kdo dobíjí, identifikován kvůli platbě. Není žádný problém to "vylepšit", například nastavit limity spotřeby, samozřejmě s možnost připlatit si za navýšení. Nebo také jediným kliknutím zakázat dobíjení pro konkrétní občany, ve vybraném regionu nebo i v celém státě; to by se hodilo, kdyby se jevila nutnost eliminovat činnost protistátních a protispolečenských živlů, aby byl klid na práci.

Odpovědět


Re: Další silnou kontrolu nad lidmi

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-25 09:01:43

S tankováním spalovacího auta na tom nejste se státní kontrolou lépe. Provozování čerpacích stanic je státem regulované a stát si může například vynutit, že pumpaři musejí evidovat, kolik paliva jste do kterého vozidla natankoval, případně zavést stropy na osobní spotřebu apod.

Určitý pocit nezávislosti by mohli mít majitelé starých dieselů, do kterých šlo lít rostlinný olej, ale ty zas nebude těžké zakázat s ohledem na emise.

Ale asi nejsilnějším nástrojem potenciální státní kontroly je, že jsou auta čím dál víc řízena elektronikou s připojením na síť. Potom není technický problém vozidlo z moci úřední dálkově sledovat nebo zablokovat podobně jako ztracený mobil. Samozřejmě bez ohledu na druh pohonu.

Odpovědět


Re: Re: Další silnou kontrolu nad lidmi

František Kroupa,2023-07-25 09:27:02

U benzínu či nafty stát nemůže mít plnou kontrolu jako nad elektřinou. Můžete je skladovat doma, převážet, půjčovat, šmelit s nimi atd. Minimálně jistou dobu budete nezávislý. U elektřiny do vybití akumulátoru.
Auto připojené k síti je ovšem další krok ke konci soukromí. Viz článek na Lupě o tom, že naše policie provozuje systém pro rozpoznávání obličejů, který má provázán s evidencí obyvatel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Další silnou kontrolu nad lidmi

Karel Rys,2023-07-25 10:23:59

Elektroauto si zase ale můžete dobít kdekoli, kde máte zásuvku (jasně, z obyčejné zásuvky to potrvá o poznání déle).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Další silnou kontrolu nad lidmi

Vojta Ondříček,2023-07-25 13:44:49

"o poznání déle" - to je fakt, hodina nabíjení načerpá energii tak na 10-15km malým autem.

Odpovědět


Re: Další silnou kontrolu nad lidmi

Petr Nováček,2023-07-25 11:19:08

Auto si můžete dobít doma ze solárů, doma ze zásuvky. To není problém. Větším problémem je plánované omezení hotovosti, kdy protistátním živlům zablokují účet a nekoupí si ani rohlík.

Odpovědět

Vypadá to jako drobnost

Jiri Gutman,2023-07-24 16:54:29

Jak posoudit, kdy má smysl věřit autorovi? Někdy se deklasuje už přílišnou bulvárností, někdy stačí drobnost, jako tady, když popisuje vývoj LED osvětlení a přitom tam plácne, že bílá barva tam vzniká složení zelené, červené a modré barvy. Takže se neobtěžoval si problém nastudovat, jen plácne něco o Nobelové ceně, zesilovači Marsall a doplní to obrázkem LED žárovkou, "která se vrací ke kořenům".
Jenže to říká, jestli má smysl brát autora vážně.

Odpovědět


Re: Vypadá to jako drobnost

Matej Čiernik,2023-07-24 18:59:42

Máte pravdu, tento článok sa prednostne nevenuje technológii LED žiaroviek, tak som si dovolil možno až prílišné zjednodušenie, biele svetlo sa dnes dosiahne aj prostredníctvom Ce:YAG fosforového materiálu alebo luminoforu, podstatnou však ostáva práve modrá LEDka. Za objav (citujem) "výkonných diód, emitujúcich modré svetlo, ktoré umožnili výrobu jasne svietiacich a úsporných zdrojov bieleho svetla" dostali Nobelovu cenu Isamu Akasaki, Hiroshi Amano, and Shuji Nakamura v roku 2014.

Odpovědět


Re: Vypadá to jako drobnost

Zdenek Svindrych,2023-07-24 19:13:42

To, že moderé LED jsou nezbytné pro vytvoření bílých LED je snad jasné. To, že bílé světlo se dá složit z modrého, červeného a zeleného je taky pravda.
A že nejlevnější způsob jak toho dosáhnout je vzít modrou LED a přidat fosforescenční vrstvu, která dodá červenou a zelenou slžku (nejčastěji jako širokospektrou žlutou) autor jistě ví. Ale konec konců článek je o elektroautech...

Odpovědět

...a k elektromobilům

Martin Jahoda,2023-07-24 14:38:45

V ČR máme 6500000 osobních aut. Pokud je všechny nahradíme elektromobily a budou mít baterii 65kWh, a budou se dobíjet každé 3 dny, potřebujeme ročně 62TWh na dobíjení. V současnosti máme roční výrobu elektřiny 78TWh.
Mimochodem na ujetí 50km s elektromobilem o váze 1,9t potřebujeme 26,5kWh v ideálním případě při rovnoměrné rychlosti 50km/h a po rovině.

Odpovědět


Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-24 14:46:13

Lépe je to spočítat přes pohonné hmoty. V ČR se spotřebuje ročně 2,109 mld. litrů podle ČAPPO. 1 litr benzínu odpovídá zhruba 3kWh. Takže k nahrazení veškerého benzínu by bylo potřeba 6,3TWh, neboli méně než jeden blok v Temelíně. Když se připočítá i veškerá nafta, tak to vychází asi na 24TWh neboli 8 bloky v Temelíně. Nicméně k úplnému nahrazení benzínu a nafty nedojde. Stále budou jezdit veteráni, stavební stroje, sekačky, budou generátory, apod...

Odpovědět


Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-24 14:46:59

3 bloky v Temelíně ne 8.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Tomáš Černák,2023-07-25 13:07:43

Hezky ti to vychází. Jen co je pravda. O pojmu "souběh spotřeby" jsi už slyšel?

Ten ti totiž ze tří bloků udělá třicet jen to hvízdne. Například takový souběh odpoledne 30. června a dopoledne 1. července, kdy zhruba milión až dva automobilů potřebuje souběžně dobíjet nádrž. Pokud půjde o BEV bude síť potřebovat desítky GWe zdrojů jen na pokrytí těchto nároků jinak nastane co? No ano, BLACKOUT.

Přitom mimo souběhy ty elektrárny vůbec nepotřebuješ.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Sponer,2023-07-25 13:46:06

Jiste pravda. Ale nešlo by to řešit dobrým plánováním a většími energetickými hustotami baterií, které už snad jsou na cestě ? Ptám se seriozně..

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Tomáš Černák,2023-07-25 15:25:55

Plánovaním z jaké strany? Od lidí asi těžko, většina améb fungují ryze pudově a plánování je jim cizí slovo, ostatně nemají na něco takového IQ.

Ze strany sítě? Ano, dá se a dokonce se to i připravuje. Potíž je, že to v realitě bude znamenat, že plebejec (u nás cca 80% obyvatelstva) auto mít nebude.

Žádné zázračné baterie na cestě nejsou. Stejně jako před 15 lety jsme stále zamčeni na 275 Wh/kg.

Stejně tak je to cenově, všechny ty zázračně levné baterie jsou papírovými tygry. Nic více.

Pokud chceme udělat průlom, existuje jen cesta supravodičů. A do toho skoro nikdo neinvestuje, protože není zvládnutý ani základní výzkum, natož aplikovaný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Radek Jedlinský,2023-07-26 15:50:06

Jednoduché plánování: dneska tankuješ za 5 a když se na to vybodneš tak zítra budeš tankovat za 20, tomu porozumí i ten největší idiot.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Tomáš Černák,2023-07-26 19:03:17

Idiot je spíše ten, kdo si myslí, že je v našem státě provozovat takovou formu cenotvorby. Ale co bych se namáhal to vysvětlovat podrobněji.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-27 11:17:01

Většina bude dobíjet doma v noci za nízký tarif, popřípadě doma ze solárů. Problém nevidím. Lidi, kteří nemohou nabíjet doma beztak mají malý nájezd nebo budou jezdit MHD.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-27 11:45:56

Lidi, kteří nemohou dobíjet doma, mají malý nájezd? To je trochu demagogie, nemyslíte? ;-)

Lidi, kteří nemohou dobíjet doma (= kteří bydlí v bytových domech), jezdí stejně dlouhé trasy (ne-li delší) jako lidi s rodinným domkem. Lidi s domkem mají možná větší celkový nájezd, protože bydlejí za městem a musejí dojíždět každodenně, ale téměř nikdo nedojíždí 100km daleko. Naopak lidi z měst dojíždějí za víkendovou rekreací 100km daleko zcela běžně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-27 12:46:23

Není to demagogie. Ve městě se běžně polovina aut ve všední den nehne a pak zmizí na víkend na chatu, do práce lidi jezdí MHD, beztak by u práce nezaparkovali. Celkově je to menší nájezd než člověka, který jezdí každý den z vesnice do města do práce a na nákupy. Lidi z těchto bytových domů sice mohou nabíjet na té chatě, ale i tak je hloupost si v tomto případě pořizovat elektromobil, prostě dojezdí spalováky. Na Kubě také lidi jezdí starými auty a funguje to. Navíc nikdo neví jak se bude vyvíjet situace s autonomními vozy, takže do budoucna si možná i elektromobil bude schopný sám se jet někam nabít. Pak by byl elektromobil vhodný i pro lidi v bytových domech. Nicméně kdyby fungovaly autonomní auta, tak většina lidí z bytových domů žádné auto potřebovat nebude a bude sdílet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-27 13:06:39

Klidně popište několik normostran, ale z toho, že jste používáte demagogii, se nevymluvíte. Tomáš Černák psal o souběhu spotřeby a vy píšete o celkovém nájezdu. Jenže celkový nájezd je z hlediska špičkové spotřeby irelevantní. Podstatné jsou dlouhé cesty ve stejný čas.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Tomáš Černák,2023-07-27 15:14:58

Nováčku, nepochopil jsi co souběh spotřeby znamená. To už ti správně vytknul Hruška. Navíc opakovaně tady motáš fakta a svoje dojmy, respektive svoje fakty nepodložené dojmy vydáváš za fakta.

Nevíš, jaká část automobilů se ve městech běžně hne nebo ne. Nemáš na to data.

Není pravda, že by člověk z vesnice měl mít menší nájezd nežli ten z města. Vezmi například Prahu, pokud budu bydlet na Jižním Městě a Pracovat budu pracovat v Technické knihovně, tak kolega z Horoměřic najezdí denně méně než polovinu toho co já. On z vesnice, já z města.

Velmi časté také je, že mimo Prahu jsou fabriky ne ve městech, ale buď na jejich okrajích či rovnou ve vesnicích.

Argumentace Kubou je demagogie. Tam jsou v situaci, kdy stát není schopen zajistit jiná vozidla a tak pro sociální smír nechá jezdit střepy. Nemá například povinnou STK. U nás toto nehrozí, takže velmi rychle bude náš starý vozový park vyřazován na technických faktorech.

Ano, nikdo neví kdy, či vůbec jestli autonomní vozy budou kdy fungovat. Přesto s nimi počítáš ve svých dojmech jako s jistotou. O faktu, že lidé nejenže nechtějí vozidla s jinými sdílet (šáhni si do svědomí, když letíš na zahraniční dovolenou, půjčíš své auto kamarádovi, když ho týden, dva nebude potřebovat?!) a navíc je to finančně neúnosné. Jedná se defakto o půjčovnu a i když odpadne chlapík, co ti auto přistaví, tak stále se bavíme o amortizačních a profitových nákladech ve výši tisícikoruny denně.
V Carsharingu ti navíc opět naběhne to, co jsi prvně nepochopil - souběh spotřeby. V běžný den bude poptávka po sdílených autech špičková mezi 7-9 hodinou a 14-17 hodinou. Po zbytek dne to auto bude někde stát. Jak by jsi tento problém řešil? Jak by jsi řešil cenotvorbu?

Mimochodem právě proto, že carsharing je totální blbost máme MHD.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-27 15:47:53

Souběh spotřeby není problém - bude se dobíjet hlavně v noci. Pokud někdo bydlí na Jižním Městě a pracuje v Technické knihovně, tak pojede MHD. I do fabriky na okraji Prahy se dá dojet MHD. Kuba není chybná argumentace, prostě se auta budou opravovat tak, aby prošla STK. Dnes by se taková auta vyřadila, protože by se je nevyplatilo opravovat. To se ale změní, protože spalovací ojetá auta budou drahá, protože jich bude málo a lidi nebudou mít jinou možnost než o se o tyto předražené spalováky přeplácet.
S autonomními vozy počítám jako náhradu spalováků pro lidi z bytů, ale pokud nebudou, tak se nic neděje. Lidi v bytech se stále můžou přeplácet o spalováky.
Carsharing jsem používal, pro single člověka z města není špatný. Nicméně auto zatím neparkuje před domem a ne každému se chce k autu jít, což občas zabralo i 15 minut, takže člověk raději jel MHD. Pokud budou auta autonomní, tak odpadne největší nevýhoda carsharingu a hodně lidí z měst auto vlastnit nebude.
Špička samozřejmě bude mezi 7-9 a 16-18, ale to není problém. Za špičku autonomní auto stihne několik jízd. Někdo jede v 7 někdo v 8 někdo třeba v 9. Auto se alespoň stihne mimo špičku dobít.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Jirka Naxera,2023-07-27 21:45:56

Nacelniku, nechci byti kverulant, ale "bude se dobijet hlavne v noci" - a na ty FV se pritom bude svitit petrolejkama?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Tomáš Černák,2023-07-28 08:51:59

To je marný, mistr Nováček se tady opakovaně projevil jako ukázkový exemplář DK efektu. Tvé logické argumenty se rozbijí o nezničitelnou zeď sebevědomí vybudované neznalostí a dojmy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Radoslav Pořízek,2023-07-29 00:48:56

> Většina bude dobíjet doma v noci za nízký tarif, ...
Nuz ale pokial bude vacsina dobijat v noci, tak sa tarif logicky zvysi.

Odpovědět


Re: Re: ...a k elektromobilům

Milan Horák,2023-07-25 08:26:06

Benzin obsahuje cca 32 MJ/l, resp. 46,4 MJ/kg energie, tedy jinak vyjádřeno 8,89 kWh/l, resp. 12,9 kWh/kg (pro snazší porovnání s bateriemi).

Odpovědět


Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-25 11:20:03

Ale účinnost spalovacího motoru je malá.

Odpovědět


Re: ...a k elektromobilům

Jirka Naxera,2023-07-24 16:06:18

Pokud by se opravdu akumulace el. energie stala levnou a ekologickou i s ohledem na cely cyklus, tak vetsinu tehle energie v klidu pokryje lokalni FVE nebo jiny zdroj.

Odpovědět


Re: ...a k elektromobilům

Jiří Pirkl,2023-07-25 00:31:06

Jako že má elektromobil spotřebu 53kwh na 100km????? kde jste to vzal? nějaký odkaz?

Odpovědět


Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-25 11:22:16

On to má špatně spočítané, počítá s dobíjením 53kwh každý den, tzn. každý den nájezd 108 km, tzn. každý rok nájezd 40 tisíc km včetně veteránů, apod... Průměrný nájezd je zhruba 10 tis km za rok.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...a k elektromobilům

Petr Nováček,2023-07-25 11:22:42

oprava 53kwh každý třetí den

Odpovědět

A víte proč... ?

Martin Jahoda,2023-07-24 14:26:50

...mají bílé LED tu krásně žlutou barvu? Protože se v nich viditelné světlo vyrábí vybuzením fosforu pomocí UV záření.
Takže kdy se zakáží LED světla protože obsahují fosfor?

Odpovědět


Re: A víte proč... ?

Zdenek Svindrych,2023-07-24 21:27:16

Víme.
A víme taky rozdíl mezi anglickými slovy "phosphor" a "phosphorus". Pro ty co to neví, v bílých LED se používá fosforescenční materiál, který nemá zhola nic společného s fosforem. Povětšinou jde o yttrium-hliníkový granát dopovaný d- a f- kovy, např. cerem.
Naopak, některé červené, žluté a zelené LED jsou na bázi GaAsP, tedy obsahují fosfor ve formě fosfidu. A pak tu máme fosfáty, a ty jsou naprosto všude...
Pro pořádek, modré LED jsou na bázi GaN, podklad je pak zirkon nebo safír.

Odpovědět


Re: Re: A víte proč... ?

Martin Jahoda,2023-07-26 00:05:42

Hezké upřesnění ale v technickém poisu je napsáno combination blue light photon with photon from yellow phosphor. A fosfor je fosfor....

Odpovědět

Petr Nováček,2023-07-24 13:14:57

Co se týče žárovek, tak by byly zakázané EU. Nicméně se zákaz dá obejít, neprodávají se jako topidla, ale jako žárovky pro průmyslové použítí. Dají se koupit v běžné prodejně s osvětlením, v Tescu ale ne. V podstatě tak nikdo neprotestoval, protože je stále možné si normální žárovky koupit. Já třeba mám v bytě ještě skoro všude normální žárovky. Někde už jsem ale dal LEDky, protože jsem chtěl designové světlo do moderního obýváku.
Co se elektromobilů a vytížení sítě týče, tak v současnosti existuje tarif elektromobil 22-06, kdy je cenové zvýhodnění pro dobíjení. V tuto dobu je vytížení sítě minimální, takže není ani potřeba posilovat síť. Navíc moderní wallboxy umí rozpoznat vytíženost sítě v domě, takže pokud náhodou je v domě vysoký odběr, tak omezí nabíjení elektromobilu. Wallbox je většinou 3x16A*230V neboli 11kWh, průměrný člověk najede za den 50 km což je asi 10kWh neboli hodina dobíjení denně. Nicméně sítě se budou muset posilovat z důvodu tepelných čerpadel a přetoků ze solárů. TČ v době, kdy je nejvíce zima má nízkou účinnost a jede v podstatě jako elektrokotel, dokonce k tepelnému čerpadlu se téměř vždy ještě doplňkový elektrokotel dává pro případ kdyby byla opravdu zima minus 15 stupňů a méně.
Současné elektromobily mají baterii většinou 70 kWh, což odpovídá nádrži 23 litrů benzínu. To je dost omezující, trochu v nádrži si chce člověk nechat, aby nezůstal viset, navíc rychlonabíječky nabíjí jen do 80%, zbylých 20% trvá další půl hodiny. Nicméně pro každodení dojíždění do práce je to více než dostačující a ráno je "plná" nádrž.
V budoucnu budou baterie lehčí, levnější a ti kdo budou moci dobíjet doma, tak si elektromobil koupí. Ostatní dojezdí spalováky. Beztak místa, kde nebude možné dobíjet budou obývány většinou nepřizpůsobivými lidmi, kteří nebudou nic vlastnit a neodváží se tam jet ani policie, tak jako tomu je ve Francii, Švédsku a dalších západních zemích.

Odpovědět


Re:

Jitka Chmelová,2023-07-24 22:23:14

Já mám nejobyčejnější tepelná čerpadla - klimatizace a topí do -20°. Tohle tvrzení o zálohování elektrokotlem se furt opakuje a přitom to dávno nemusí být pravda. Někteří prodejci to zkouší u TČ - dáme jen pár kW na přechodné období a zbytek budete topit klasicky, ale není to třeba.

Odpovědět


Re: Re:

Petr Nováček,2023-07-25 11:24:30

To že klimatizace topí do -20 stupňů ještě neznamená, že Vám celý dům vytopí. Bude to topit, ale budete mít při -20 doma 15 stupňů. Proto se přidává ještě elektrokotel.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Vojta Ondříček,2023-07-25 14:31:33

Tepelná čerpadla mají pro mrazivé dny ještě integrovaný přímotop.
Jinak, údaj COP je zpravidla pro dT 30k (venku nula, teplota v potrubí 30°C) skoro 4. Ale ... tenhle údaj COP platí pochopitelně jen pro odpovídající výkon. Například, když dům potřebuje 40kWh za den, tak musím v ideálním případě elektricky "investovat" za den pouze něco přes 10kWh, když je ovšem tepelné čerpadlo poddimenzované, nebo je teplotní rozdíl větší, tak COP rychle klesá.

Odpovědět

Tuším, že prvotním impulzem

Richard Vacek,2023-07-24 13:08:34

byly zákazy. Následně dnes pak drahá elektřina znevýhodnila žárovky. U elektrovozů drahá elektřina tyto znevýhodňuje, vždyť V Německu je cena elektřiny 8x vyšší než v Číně. Kdo by si dobrovolně něco provozně tak nákladného pořizoval?

Odpovědět

zelený úžeh

Josef Nýč,2023-07-24 12:11:50

elektromobil není zrovna praktické vozidlo (já říkám příliš drahý šuplík) a mělo by smysl zatím pouze na odvoz dětí či nákup - ale pro většinu cenově nedostupné... a s led svícením to bylo jiné, neboť úspora elektřiny je znatelná a životnost daleko lepší (ne sice jako u žárovky z roku 1958, která svítí dodnes, ale u nás svítí ledka 5W už 13 roků)

Odpovědět


Re: zelený úžeh

Tomáš Ch,2023-07-27 21:07:31

Nesmysl... Do Chorvatska jezdí v EV skoro všechny západní národy kromě Čechů, Slováků, a Poláků a můžu všechny ujistit, že zastávky s dětmi při cestě do Chorvatska jsou mnohem delší a častější než nabíjení na nabíječkach (kupodivu i 50kW jsou příliš rychlé nejen pro děti, ale i pro odpočinek řidiče). Když člověk nejede jak magor, i spotřeba je neskutečně nízká (já měl 14,4kWh/100km po 700km).

Odpovědět


Re: Re: zelený úžeh

Jirka Naxera,2023-07-27 21:47:44

Uz jsem parkrat ridil vcetne jizni Italie, a muzu kazdeho ujistit, ze planovat, kdy budu za tech 2000km unavenej je asi stejny nesmysl, jako planovane hospodarstvi za Jakese.

Odpovědět

Jen drobná oprava

Pavel Vitvar,2023-07-24 12:01:46

Rychlonabíjení osobních vozů má výkony v řádu stovek kW, lokomotivy mají jednotky MW. Zůstaňte při zemi s těmi příměry
Když by se hovořilo o nabíjení kamionů, tak by to přirovnání sedělo lépe.

Při pomalém nabíjení má elektromobil spotřebu jako dvě rychlovarné konvice nebo jako jeden elektrokotel.

Francouzské zkušenosti s vytápěním domů elektřinou mám ukazují, že přenášet velké výkony jde. Při plném přechodu na elektromobilu v Česku (nejhorší možný scénář) jde jen o 2GW výkonu navíc k už stávajícím 10GW, které vyrábí naše současné elektrárny. 20% proudu navíc snad není pro rozvodnou síť takový problém, ne?

Odpovědět


Re: Jen drobná oprava

Matej Čiernik,2023-07-24 12:39:46

Pre vysvetlenie:
- Nabíjacia stanica nebude mať len jeden stojan, ale niekoľko. Preto počítam, že ak tam nebude nejaký podraz (napríklad obmedzenia nabíjacieho prúdu, ak sa pripojí viacero vozidiel), tak by to malo tú lokomotívu dať :-)
- Francie je Francie, tam sa to budovalo desaťročia. U nás má veľa starších rodinných domov pripojenú jednu fázu, ktorá moderné spotrebiče utiahne so zaťatými zubami. A teraz máte auto na nabíjačke, automatická práčka ohrieva vodu, zapne sa ešte chladnička a potom nemusíte ani zapnúť elektrickú rúru alebo umývačku, stačí vysávač. Cucáte hodne nad 25 ampérov, čo je obvyklý istič. Takže musíte meniť domovú prípojku.
- Nejde o len celú rozvodnú sieť, ide o budovanie nových 23 kV vedení napríklad na sídliská, k čerpačkám, do centier miest. To by bolo rozkopávok, ak pominiem iné problémy...

Odpovědět


Re: Re: Jen drobná oprava

Pavel Vitvar,2023-07-24 13:39:59

Děkuji za vysvětlení, nenapadlo mě že se u lokomotivy jedná o zkratku. Teď už mi to dává smysl.

Na vybudování dostatečné sítě máme určitě čas do roku 2050 už jen proto, že průměrné stáří posledního vozu roku 2035 bude v té době jenom typicky českých 15 let. Tak proč nezkusit francouzskou cestu?

O pár výkopů navíc se nebojím. Stejně se stále tahá optická síť mezi domy, rekonstruují se ulice, vyměňuje se vodovodní potrubí.

Ve dvacátém století jsme zvládli elektrifikaci měst. Dnes se bojíme položit silnější kabel :-D

Odpovědět


Re: Re: Re: Jen drobná oprava

Miroslav Nový,2023-07-24 20:02:04

Nejde o obavy, ale často o normy a ochranná pásma. Když jsme chtěli tahat po obci optiku, nebylo v některých místech kudy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jen drobná oprava

Antonín Lejsek,2023-07-26 08:19:02

Ke každé lampě pouličního osvětlení vede kabel. Při poslední rekonstrukci osvětlení vedle toho natáhli ještě jeden silnější kabel a každá lampa je teď zároveň nabíječkou pro dvě elektroauta. Kabely není vždy nutné tahat novými trasami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Jen drobná oprava

Jirka Naxera,2023-07-27 21:49:25

Kazda lampa, nebo soucasne mala cast tech lamp? V prvnim pripade, muzu prosim videt rozpocet ciste na med?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jen drobná oprava

Antonín Lejsek,2023-07-29 10:54:01

Otázce úplně nerozumím. Nabíjecí krabice je na každé lampě. Jedná se o jeden okruh, nabíjecí výkon se tak přirozeně rozdělí mezi připojená auta. Rozpočet v ruce nemám, ale ty silné kabely jsou myslím hliníkové.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jen drobná oprava

Tomáš Černák,2023-07-25 13:34:30

vzdělání?

Odpovědět

Matěji

Tomáš Černák,2023-07-24 11:21:40

nemáš správné informace. Rychlé zavedení LED žárovek zajistil opět zákaz, o kterém očividně ani nevíš. Zářivky totiž zařízl jejich faktický zákaz z dílny EU zejména kvůli rtuti. Definitivní zákaz (bez možnosti výjimky) nastal sice až v únoru tohoto roku, ale už nějakých 10 let ten zákaz platí a vyrábět se mohly jen na výjimky a vyvíjet nové typy se nesměly.

Žárovky samozřejmě jsou stále CENOVĚ efektivnější a hlavně zdravější, nežli ledky. Hlavním důvodem, proč se tedy rozšířily LEDky jsou ty zákazy. Ovšem druhým důvodem jsou LED svítidla. Ty totiž mohou mít geometrické parametry, kterých svítidla na žárovky a zářivky do patic dosáhnout neumí. A zejména do novostaveb se instalují zásadně designová svítidla - různé panely, lustry a jiné.

Bohužel, LED svítidla dost vážně poškozují zdraví lidí. Modrá složka bílého světla a vysoká teplota světla (kdy pak právě modrá dominuje) způsobují nejen spánkové poruchy, ale i související psychickou nepohodu, které ústí v psychózy a jiné trvalé psychické defekty. Bohužel efekty jsou extrémně dlouhodobé a kumulativní a stejně jako u elektromobilů proti studiím stojí politicky motivované lobby, protože pokud se ten rozsah zdravotní závadnosti potvrdí, tak je to na regulérní genocidu těch, co to násilím zavedli.

Co se elektromobilů týče, poradní sbor Evropské komise vydal nedávno zprávu, že na elektromobilitu prostě nejsou v EU peníze. Takže spíše je pravděpodobné, že tváří tvář ekonomické realitě to ti lidozrádci v Evropské Komisi a Parlamentu vzdají ze strachu z revolucí.
Všechny ty zázračné baterie jsou jen na papíře. Reálně se stále plácáme na 275 Wh/kg u článku a méně než 200 Wh/kg u baterie. Pokud bychom chtěli aby elektromobily převálcovaly automobily svou užitnou hodnotou, potřebujeme hodnoty zhruba pětkrát větší, protože kvůli problémům s transportem elektrické energie je nutné, aby elektroauta ujeli podstatně delší vzdálenosti, nežli auta se spalovacími motory. Protože pokud není možné naplnit nádrž za pár minut a to u elektroauta není, tak je třeba, aby se lidi u stojanů mohli v klidu prostřídat. Nejde jen o stajony samotné, ale i o celkový příkon "pumpy". Běžná pumpa má 8 stojanů schopných průtoku 0,7/sec, což je ekvivalent 1,8kWh/sec (po započtení vyšší efektivity elektromotorů). Celá elektropumpa tak musí mít vyhrazeno cca 50MW, aby byla ekvivalentní klasické pumpě, což samozřejmě nebude mít. Navíc vyšší kapacita baterií je nutná kvůli komunitní energetice a chytré síti, což jsou dva nutné prekurzory pro distribuovanou síť, která jediná má šanci zajistit EU přežití Greendealu.

Ovšem jak jsem uvedl na začátku, žádný průlom se nechystá. Důvod je opět prostý - chemie je chemie, její energetické limity jsou dané. Stejně jako nelze realisticky očekávat, že se podaří udělat stabilní výbušninu s desetinásobkem uložené energie nežli je v TNT, přestože teorie říká, že by to mohlo být možné, tak se nepodaří udělat lithiové baterie s desetinásobkem energetické hustoty, přestože by to opět teoreticky mohlo být možné. Baterie s pevným elektrolytem mají stále zásadní problémy, se kterými se výrobci moc nechlubí. A nikdo neví, jak na ně. Proto se v podstatě s nimi chlubí jen ulhaní číňané, kteří to mají tak nějak v krvi. Ostatně, číňan vám na alíku bez obtíží prodá liionku, u které tvrdí, že má 400Wh/kg, realita je pak méně než 100Wh/kg.

A tak zatímco elektromobilita v číně vypadá dokonale, realita je, že přes 30% nově "prodaných" elektromobilů končí na odstavných parkovištích, protože jsou takový zmetek, že to nechce číňan ani po těch dotacích, co to tam dostává od vlády.

Odpovědět


Re: Matěji

Pavel Vitvar,2023-07-24 11:51:26

Zaujala mě ta myšlenka s nabíjecími stojany na pumpách. Nemyslíte, že se nabíjení spíš přesune před domy než aby každá pumpa musela mít přípojku pro 50 MW?

Navíc nabíjení elektromobilu je výhodné navázat na cenu spotové elektřiny a nastavit si wallbox, aby začal nabíjet když je v noci nebo uprostřed dne nízká cena elektřiny. Elektromobily se takto mohou stát účinným regulačním prvkem sítě.

Elektromobilita je příležitost.

Odpovědět


Re: Re: Matěji

Tomáš Černák,2023-07-24 14:08:13

V případě rodinných domů ano - to je ta komunitní energetika. V případě bytových domů ne, stávající infrastruktura to neumožňuje a nová se v podmínkách přecpaných sídlišť stavět rozumně nedá.

Samozřejmě "pumpy" nebudou mít přípojku tak silnou, ale právě s dostatečnou kapacitou baterií bude jednodušší fungovat v režimu nabíjecích slotů. Tj. při plné saturaci EV bude nabíjení na pumpě na příděl. To by byl problém dnes, kdy reálný dojezd elektromobilů je kolem 300 km. Ale v případě, že by to bylo 3000 km, tak v takovém přídělovém nabíjení nevidím problém. To první je totiž průměrný nájezd za týden, to druhé za 2 měsíce. V prvním případě ti AI nemá šanci najít vhodný slot, v druhém případě by to zvládla i sekretářka.

Pro komunitní energetiku, na kterou narážíš v druhé části je opět nutná velká kapacita baterie. Aktuálních 50-100 kWh je málo. V případě, že přijedeš domů, píchneš auto na wallbox, může se stát, že místo toho, aby ti auto dobilo, vybije ti ho na nouzovou mez. Využitelná část je totiž v případě 50kWh jen cca 20 kWh (posledních 10 kWh nedobíjíš kvůli životnosti baterie, prvních 10 kWh ti síť nesmí vybít ze stejného důvodu a 10 kwh jsi ten den projel). To je žalostně málo. V případě, že by baterie měla například 500 kWh, tak by jsi získal využitelnou kapacitu přes 450 kWh a přitom by jsi na tom byl lépe, nežli v předchozím případě.

Elektromobilita je primárně segregace společnosti. Segregace mezi plebsem a "elitou". Reálně totiž "elita" vůbec neřeší, jaký budeš mít automobil, ale že ho vůbec mít nebudeš. A opravdu to nedělají kvůli ekologii. Tam se totiž osobní doprava auty podílí tak zanedbatelným procentem, že to je prakticky na hraně chyby měření. Navíc pokud by opravdu mysleli ekologicky, tak budou bojovat proti osobním autům obecně a to tím, že výrazně zlevní, zrychlí a zdostupní dopravu veřejnou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Matěji

Petr Nováček,2023-07-25 12:03:00

V případě, že má člověk možnost dobíjet doma, tak se přes noc baterie dobije. Popřípadě i přes den, kdy bude člověk doma a bude svítit nebo foukat a bude levná elektřina. I na sídlištích mají občas lidé v garáže, tam lze dobíjení řešit, i když třeba pomaleji. To samé pokud má bytovka podzemní garáže, nějaké pomalé dobíjení to utáhne. Nicméně člověk v bytě má většinou menší nájezd. Lidé v bytech dojezdí poslední spalováky, beztak byty v panelácích do budoucna budou obývat migranti, cena bytů bude téměř nulová, bude tam obrovská kriminalita a ani policie se tam neodváží. Tito lidé mohou využívat MHD nebo dojezdit spalováky. Na víc stejně nebudou mít peníze.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Matěji

Tomáš Černák,2023-07-25 12:58:52

Kristova noho. Fakt musíš mít tendenci žvanit o něčem, o čem nemáš ani tu nejmenší páru?

V bytech bydlí 53% obyvatel ČR. Kam přesně je chceš přesunout? Lidé v bytech nedojíždí? Budu hádat, samolibý borec z předměstí Prahy, že?!

Komunitní energetika ti nejenže, když se to síti nebude hodit, nedovolí auto ve tvé haciendě dobít, ale dokonce ti tu baterku i vycucne. A zákony pro to se už připravují.

MHD - Zrovna teď se koukám na autobusy do Slunečné, vesnici o 160 obyvatelích (ve které však žije přes 200 lidí) a která je 3 km po silnici od nejbližší jiné vesnice. 5 autobusů denně, z toho dva na zavolání. Pouze ve všední den. Poslední jede v 16 hodin. O svátcích a o vánocích 0. Bez auta jsi nahranej. A to bývalo hůře, před pár lety ty autobusy nejezdily, když měly děti prázdniny.

Jinak čím myslíš, že je takový běžný panelák připojen?! Panelák s 30 byty je přípojen buď 4x95 Al nebo 4×70 Cu. Což značí maximální proudovou zatížitelnost 165 A, reálně tam bývají pojistky 140A. Celkově se tedy bavíme o cca 100kW zatížitelnosti domovního rozvaděče. K tomu se už v dnešní době, kdy je moderní mít elektrické vařiče, přibližují dny jako jsou vánoce, kdy se masivně peče, vaří, pere a vysává najednou. V momentě, kdy k tomu připojíš 2-3 elektromobily na 11kW nabíječku, začnou ty domovní pojistky hořet. 10 automobilů? Leda tak přes noc. 30 automobilů? Game over. Musíš natáhnout nové kabely a to i ty do rozvodny, protože ty taky nebyly na tohle dimenzované.

Je to prostě krása, jak u výstavních exemplářů DK efektu je vše jednoduché a bezproblémové.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

Petr Nováček,2023-07-27 11:30:47

Sám píšete, že 53% obyvatel ČR bydlí v bytech, někteří mají i garáže, takže minimálně 60% může dobíjet doma. Na západě bydlí v bytech procentem ještě méně lidí.
Komunitní energetiku si vykládáte špatně, spíše to bude tak, že u domácích baterií se ráno pošle z baterie energie do sítě, když se bude vidět, že ten den bude svítit slunce a soláry baterii dobijí. Že by ráno nebylo auto dobité se nestane, budou připraveny elektrárny na plyn, které se zapnou v případě nedostatku výroby z OZE. Vše jde dobře plánovat.
V nějaké malé obci stejně bydlí všichni v rodinných domech, takže můžou bezproblémově dobíjet.
A paneláky jsou stejně většinou ve městech, kde je dobrá dostupnost MHD a lidi tam mohou dojezdit spalováky, beztak mají malý nájezd.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-27 11:57:54

"u domácích baterií se ráno pošle z baterie energie do sítě, když se bude vidět, že ten den bude svítit slunce a soláry baterii dobijí"

To už vidím živě... ráno matka připraví dětem svačinu do školy, pustí si zprávy o počasí, na základě orientace svých solárních panelů a a předpovězeného denního průběhu oblačnosti odhadne, kolik elektřiny se jim ten den vyrobí, nastaví na baterii prodej 40% kapacity, posadí děti do auta, odveze je do školy a odjede do práce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

Petr Nováček,2023-07-27 12:53:18

To co popisujete již reálně funguje a zcela automaticky, matka nebude muset nikde nic nastavovat. Předpokládaná spotřeba se vypočítá podle historických dat. Pro majitele baterie to bude i docela výhodné, protože brzo ráno je cena elektřiny vysoká a přes den se stejně baterie dobije ze solárů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-27 13:44:15

Už to funguje? Jste schopný uvést příklad nějaké konkrétní realizace z mírného klimatického pásu, u které máte k dispozici tyto údaje?:

- kapacita domácí baterie
- hloubka cyklů při prodeji elektřiny do sítě
- cena domácí baterie
- roční tržby za prodanou elektřinu
- podíl státních dotací a úlev
- férovost energetických tarifů

Jestli ne, tak si opět, stejně jako na jiných místech, cucáte argumenty z prstu (případně je přejímáte od zelených snílků). Pokud to nefunguje se ziskem = nefunguje to. Postavit nadbytečné bateriové úložiště a posílat občas nějakou elektřinu do sítě by zvládli i před sto lety. Není to nic převratného. Převratné by bylo provozovat to s pozitivní ekonomickou bilancí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

Petr Nováček,2023-07-27 14:06:56

Třeba tady je reklama na Schlieger:
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/navratnost-investice-do-solaru-urychli-umela-inteligence

Ale podobné řešení nabízí i jiné firmy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

Tomáš Černák,2023-07-27 15:54:09

Reklama jako zdroj informací. Osle, padáš a bohužel za to redakce nemůže.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matěji

Tomáš Černák,2023-07-27 15:53:01

Nováčku, to je krása. 53% Obyvatel bydlí v bytech, to je statistický fakt. Ty to vezmeš, doplníš svojí dojmologií a najednou z toho je, že 60% může dobíjet doma. Nemůže, protože na to nemáš data. Ostatně, ani to, že máš dům neznamená, že můžeš dobíjet. Některé okály postavené na plynu a staré domy mají tak poddimenzovanou/zastaralé rozvody, že to nejde.

Odpovědět


Re: Matěji

Matej Čiernik,2023-07-24 13:07:40

Ďakujem za doplnenie. Svetelné znečistenie, dopady umelého svetla (zvlášť modrého) na spánkový cyklus a podobne by nesporne vydali na ďalší, rozsiahly článok. K elektromobilite nechcem byť veľmi skeptický, ale po príklady nemusíme ísť do Číny. Aj v Európe chodia hybridy prevažne na benzín a elektromobily, kúpené pre image jednotlivcov alebo organizácii stoja doma a majitelia cestujú na spaľovákoch... Snáď sa nájde rozumný kompromis.

Odpovědět


Re: Re: Matěji

Tomáš Černák,2023-07-24 14:10:38

Je tomu bohužel tak. Pamatuji, jak si manažeři ve Škodovce stěžovali na PHEV Superby, které měly elektrický dojezd tak 20 km na dálnici a oni přitom dojížděli denně kolem 100 km. Tj. po většinu cesty bylo celé elektroústrojí jen zbytečná přítěž zvedající spotřebu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz