Energy Vault staví u Šanghaje první gravitační baterii pro běžný provoz  
Švýcarská společnost Energy Vault ve spolupráci s čínskými partnery buduje gravitační systém pro ukládání energie EVx, který pojme 25 MW/100 MWh. Zařízení v blízkosti čínské Šanghaje by mělo být připojeno k rozvodné síti ještě letos. Excelentní výsledky testů prototypu ve Švýcarsku dávají tušit úctyhodné parametry.
Stavba gravitační baterie EVx v Rudongu u Šanghaje. Kredit: BusinessWire/Energy Vault.
Stavba gravitační baterie EVx v Rudongu u Šanghaje. Kredit: BusinessWire/Energy Vault.

V říjnu 2019 jsme na OSLU psali o pozoruhodné gravitační baterii švýcarské společnosti Energy Vault. Tehdy měla podobu masivních věží z betonových bloků, s nimiž manipuloval velký jeřáb. Jejich první gravitační baterie měly vyrůst v Itálii a v Indii. Jak se ale ukázalo, fascinující technologii shrábla Čína.

 

Ani ne po 3 letech Energy Vault společně s partnery Atlas Renewable a China Tianying vybudovali první komerční gravitační systém pro ukládání energie, který bude připojený k rozvodné síti, v čínském Rudongu, nedaleko Šanghaje. Gravitační baterie je umístěná hned vedle větrné farmy.

 

Logo. Kredit Energy Vault.
Logo. Kredit Energy Vault.

Nový systém EVx, v němž lze uložit 25 MW/100 MWh, představuje ekonomičtější, praktičtější a udržitelnější variantu k dnešním přečerpávacím vodním elektrárnám, které v současnosti představují cca 90 procent celosvětové kapacity tohoto typu ukládání energie. Stavba zařízení EVx běží od března 2022 a už se chýlí ke konci. Na sklonku letošního roku by tato gravitační baterie měla být plně propojená s místní rozvodnou elektrickou sítí.

 

Prototyp 5 MW EV1 Tower ve švýcarském Castione-Arbedo (2021). Kredit: Caumasee / Wikimedia Commons.
Prototyp 5 MW EV1 Tower ve švýcarském Castione-Arbedo (2021). Kredit: Caumasee / Wikimedia Commons.

Energy Vault navázali na excelentní výsledky s experimentálním prototypem této technologie, věží 5 MW EV1 Tower, kterou testovali v předchozích letech ve Švýcarsku. Zařízení dosáhlo účinnosti (RTE, Round trip efficiency) přes 75 procent. Jinými slovy, dokázali ze zařízení zase vytáhnout přes 75 procent uložené energie. Nový EVx systém má vylepšený design a měl by dosahovat účinnosti přes 80 procent, čímž by porazil všechny stávající mechanické či termodynamické systémy pro ukládání energie.

 

Ředitel Atlas Renewable Eric Fang zdůrazňuje, že průlomová technologie společnosti Energy Vault zásadně přispěje k podpoře Číny při přechodu na udržitelnou energii. Čína dost sází na obnovitelné zdroje a systémy pro ukládání energie jsou pro ně velmi žádoucí, aby udržovaly stabilitu rozvodné sítě, která trpí nevyhnutelnými výkyvy obnovitelné energie.

 

Zároveň nepřekvapí, že čínští Jiangsu Nengying New Energy Technology Development, což je dceřiná společnost China Tianying, ohlásili výstavbu další gravitační baterie schopné uložit 100 MWh v městě Cunrui, které se nalézá v provincii Che-pej. Spolupracovat s Čínou v energetice je samozřejmě super. Jen se musíte smířit s tím, že jim fakticky dáváte veškeré technologie, o které v projektu jde.

 

Video: Energy Vault: Providing Long Duration Energy Storage Solutions

 

Literatura

BusinessWire 1. 8. 2023.

Datum: 07.08.2023
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz