Ostře sledovaný bojový dron Valkyrie poprvé pilotovala umělá inteligence  
Umělá inteligence programu Skyborg Vanguard, kterou vyvíjí americké letectvo, se nedávno poprvé proletěla s autonomním tryskovým bojovým dronem XQ-58A Valkyrie. V budoucnu by autonomní drony měly operovat samostatně, v hejnech autonomních dronů anebo v týmech, společně s letouny pilotovanými lidskou posádkou.
Valkýra měla během autonomního letu doprovod. Kredit: US Air Force.
Valkýra měla během autonomního letu doprovod. Kredit: US Air Force.

Ve Spojených státech běží program Skyborg Vanguard, jehož cílem je vyvinout inteligenci, která bude schopná pilotovat bojový letoun a samostatně řešit taktické výzvy. Inteligenci Skyborg pohánějí algoritmy týmu Autonomous Air Combat Operations (AACO) z laboratoří Air Force Research Laboratory (AFRL).

 

Experimentální letoun General Dynamics X-62 VISTA. Kredit: U.S. Air Force / Alex R. Lloyd.
Experimentální letoun General Dynamics X-62 VISTA. Kredit: U.S. Air Force / Alex R. Lloyd.

Skyborg už má za sebou miliony letových hodin ve velmi věrných simulací i reálné lety, například s experimentálním letounem General Dynamics X-62 VISTA, odvozeným z bojového letounu F-16D Fighting Falcon, který slouží jako testovací letoun i pro lidské piloty.

 

Inteligence Skyborg nedávno dosáhla dalšího významného milníku, když se poprvé „posadila za knipl“ experimentálního bojového dronu XQ-58A Valkyrie. Dne 25. července 2023 absolvovala Valkýra pilotovaná Skyborgem tříhodinový let v oblasti floridského Eglin Test and Training Complex. Zkušební let byl úspěšný a oficiálně otevřel dveře pro vývoj pilotních inteligencí pro vzdušné souboje i útoky na pozemní cíle.

 

Valkyrie na dřívějším letovém testu. Kredit: US Air Force.
Valkyrie na dřívějším letovém testu. Kredit: US Air Force.

Valkyrie je společným projektem Kratos Unmanned Aerial Systems a AFRL. Je to platforma pro vývoj technologií autonomních tryskových bojových dronů, které by mohly operovat zcela samostatně, v hejnu dronů anebo v hybridních týmech autonomních dronů a letounů s lidskou posádkou.

 

Proč autonomní bojové tryskáče? Výcvik lidských pilotů je velmi náročný, dlouhý a nákladný. Autonomní drony představují účinnou alternativu a zároveň je lze posílat do nebezpečných misí. Valkýra má rozpětí 6,7 m a maximální rychlost 1 050 km/h. Dosáhne výšky 13 715 m a doletí 3 941 km. Může nést až 8 různých zbraní včetně přesně naváděných pum JDAM (Joint Direct Attack Munition).

 

Brigádní generál Scott Cain, který velí laboratořím AFRL, je přesvědčený, že umělá inteligence bude kriticky významným prvkem budoucích válek. Vyvíjejí se nám přímo před očima. Spojené státy budou podle Caina potřebovat koordinované úsilí vlády, akademické sféry a průmyslu, aby udržely krok ve vývoji inteligencí.

 

Video: AFRL Demonstrates XQ-58A Valkyrie Unmanned Jet Aircraft piloted by AI

 

Literatura

New Atlas 10. 8. 2023.

Datum: 14.08.2023
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz