RheEnergise nabízejí pozoruhodnou alternativu přečerpávacích elektráren  
Technologie High-Density Hydro je vlastně vodní přečerpávací elektrárna, jenže bez vody. Namísto toho využívá tajemnou kapalinu R-19, která je údajně velice levná a zároveň 2,5krát hustší než voda. Díky této fyzikální vlastnosti umožňuje stavět mnohem menší a tím pádem levnější přečerpávací elektrárny při stejném výkonu, jaký nabízí vodní varianta.
High-Density Hydro. Kredit: RheEnergise.
High-Density Hydro. Kredit: RheEnergise.

Jedním z nejjednodušších a technologicky nejméně náročných způsobů uskladnění energie je přečerpávací vodní elektrárna. V České republice jich máme několik, včetně ikonické elektrárny Dlouhé stráně v Hrubém Jeseníku. Jejich princip je opravdu jednoduchý. Když v síti teče levný proud, elektrárna čerpá vodu do horní nádrže. Když je elektřina drahá, elektrárna pozvolna pouští vodu z horní nádrže zase dolů a voda při tom roztáčí turbínu generátoru.

 

Dlouhé stráně, horní nádrž. Kredit: Karel Beneš, http://karelbenes.cz/, CC BY-SA 3.0.
Dlouhé stráně, horní nádrž. Kredit: Karel Beneš, CC BY-SA 3.0.

Britská společnost RheEnergise přichází s poněkud šokujícím vylepšením. Z přečerpávací vodní elektrárny vynechali vodu. Namísto vody používají „hi-tech kapalinu“ R-19. Je neutrální vůči životnímu prostředí a zároveň je 2,5krát hustší než voda. Nezní to moc oslnivě, ale díky této fyzikální charakteristice je R-19 v přečerpávací elektrárně mnohem efektivnější.

 

Tajemná kapalina R-19 vlevo. Kredit: RheEnergise.
Tajemná kapalina R-19 vlevo. Kredit: RheEnergise.

Rozdíl je tak veliký, že je možné dosáhnout stejného výkonu při umístění horní nádrže do pouhých 40 procent výšky potřebné pro vodní přečerpávací elektrárnu. Stačí jen malé kopce. A používané nádrže mohou mít jen 40 procent velikosti v porovnání s vodní variantou. Dramaticky to snižuje náklady na materiál a konstrukční práce. Menší nádrže je dokonce ekonomicky přijatelné umístit pod zemí.

 

Co je zač kapalina R-19? RheEnergise jsou v tomto ohledu tajemní. Dováží se v podobě prášku, který se míchá s vodou, aby vznikla hustá kapalina. Prý je to ultra levná záležitost. Projekty s touto technologií, která nese název High-Density Hydro, by mohly hrát významnou roli v managementu rozvodných sítí s neustále kolísající obnovitelnou energií.

RheEnergise nedávno uzavřeli smlouvu s britskou společností Mercia Power Response, která zahrnuje vybudování 100 MW úložišť energie s přečerpáváním kapaliny R-19 v jejich rozvodné síti do roku 2030. I když jsou lithium-iontové baterie pro rozvodné sítě v některých parametrech lepší, přečerpávací elektrárny bez vody jsou levnější, což z nich údajně činí životaschopnou alternativu.

 

Video: About RheEnergise High-Density Hydro

 

Literatura

New Atlas 18. 8. 2023.

Datum: 19.08.2023
Tisk článku

Související články:

Černobyl po 35 letech     Autor: Vladimír Wagner (25.04.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz