Zlovolná motolice hackne geny korýše a promění ho v lákavou kořist  
V amerických slaništích se odehrává parazitická zombie apokalypsa, ve které jsou namočení mokřadní ptáci, vodní plži a korýši různonožci. Všichni jsou loutkami v rukou zkušeného manipulátora motolice Levinseniella byrdi. Obzvláště nešťastnými oběťmi jsou korýši, které motolice manipuluje do role snadné svačinky věčně hladových ptáků. Jak to ten bezobratlý hacker dělá?
Nahoře zdravý různonožec, dole nakažený zombík. Kredit: David Johnson.
Nahoře zdravý různonožec, dole nakažený zombík. Kredit: David Johnson.

Parazité a patogeny vyznávají velmi riskantní životní styl. Aby si pojistili úspěch a pokračování v dalších generacích, naučili se dělat se svými hostiteli takové věci, že před nimi běžný milovník přírody oněmí úžasem. A hrůzou.

 

David Rand. Kredit: Brown University.
David Rand. Kredit: Brown University.

David Rand z americké Brown University s početným týmem kolegů nedávno odhalil nový strašidelný případ „zombifikace“ nešťastného hostitele. Americká motolice Levinseniella byrdi využívá jako mezihostitele malého korýše, různonožce Orchestia grillus, kterého promění v chutné sousto.

 

Levinseniella začíná svůj podivuhodný životní cyklus v mokřadních ptácích, co žerou zmíněného korýše, jako je třeba strnadec mokřadní (Melospiza georgiana), jespák drobný (Calidris minutilla) nebo chřástal Rallus crepitans. Rozmnoží se a trus zmíněných ptáků je pak plných jejich vajíček.

 

Roztomilý strnadec mokřadní. Kredit: Cephas, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.
Roztomilý strnadec mokřadní. Kredit: Cephas, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

Těmi se při spásání rostlinstva nakazí malí vodní plži, například Spurwinkina salsa nebo druhy rodu Littoridinops, a stanou se prvním mezihostitelem motolice.

 

Z nakažených plžů po čase vylezou cerkárie a infikují uvedeného různonožce, který se tím pádem stane druhým mezihostitelem. A teď to začne být nanejvýš zajímavé. Tito korýšci jsou normálně velmi nenápadná stvoření, která se ve vlastním zájmu snaží být co nejméně nápadní. Skrývají se a jejich skromná hnědá barva jim v tom velmi pomáhá.

 

Jenomže po nakažení motolicí jsou různonožci jako vyměnění. Stanou se mnohem zvědavějšími a odvážně prozkoumávají okolí. Zároveň se jejich zbarvení změní z „blátové“ hnědé na chutně křiklavě oranžovou. To je pro ně prakticky rozsudek smrti, protože jsou mnohem nápadnější pro mokřadní ptáky, kteří je sežerou a tím uzavřou životní cyklus záludné motolice.

 

Rand s kolegy šli po tom, jak vlastně motolice dělá z korýše oranžovou zombii. Použili pokročilé molekulární metody, včetně nově vyvinutých postupů, s nimiž analyzovali genom a transkriptom (souhrn mRNA) u 24 nakažených a 24 nenakažených různonožců ze slaniště v Massachusetts. Zjistili, že motolice jako zkušený hacker zasahuje do regulace genů ovládajících pigmentaci, behaviorálních genů souvisejících s reakcemi na vnější podněty a také do regulace genů a mechanismů imunitního systému. Zároveň jde zřejmě jen o vršek ledovce změn vyvolaných parazitem, na který pak navazují další změny na biochemické úrovni.

 

Příběh zlovolné motolice a nebohého různonožce je nejen fascinující, ale také poučný. Poodkrývá mechanismu manipulace hostitelů parazity a mohl by přispět i k pochopení vlivu parazitů a patogenů na nás samotné.

 

Video: Petting zombie, pumpkin spice amphipods

 

Literatura

New Atlas 28. 8. 2023.

Molecular Ecology online 4. 8. 2023.

Datum: 29.08.2023
Tisk článku

Související články:

Virové geny předělají housenky bekyně na poslušné zombie     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2011)
Zombifikace jako farmakotoxikologické téma     Autor: Miloslav Pouzar (14.07.2018)
Neuvěřitelná toxoplazma: Tenhle parazit z vás udělá podnikatele     Autor: Stanislav Mihulka (28.07.2018)
Retrovirus – genetický Jekyll a Hyde     Autor: Dagmar Gregorová (09.12.2022)
Houbové zombíky v „The Last of Us“ inspirovala krutá realita džungle     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Tajemství ďábelského loutkáře: Jak houba ovládá zombie octomilku?     Autor: Stanislav Mihulka (22.05.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz