Inteligence CounterCloud vede informační protiúder  
Jestli byly dezinformace problém, tak teď s nástupem umělých inteligencí přeřazujeme na vyšší rychlostní stupeň. Experiment CounterCloud potvrdil, že dnešní inteligence mohou s vynaložením minimálních nákladů generovat masivní (dez)informační obsah, ať už pro temnou stranu anebo pro dobrou věc.
Inteligence vstupují do informačních válek. Kredit: Pixabay, CC0.
Inteligence vstupují do informačních válek. Kredit: Pixabay, CC0.

V poslední době jsme zaplavováni propagandou plnou dezinformací. Neumíme si s tím poradit. Západní vlády jsou jako opařené. Zmůžeme se tak maximálně na těžkopádné vyvracení absurdních nesmyslů, které je sice dobře míněné, ale velice pomalé. Jako kdyby se boxer v zápase stále jen bránil. Nemůže vyhrát a neuhraje ani remízu. Podivuhodný případ umělé inteligence CounterCloud ukazuje, že možnosti, jak se důstojně zapojit do informační války, existují. Nejsou ani moc komplikované. Stačí jen chtít.

 

Renee DiResta. Kredit: Stanford Internet Observatory.
Renee DiResta. Kredit: Stanford Internet Observatory.

Letos v květnu ruský propagandistický kanál Sputnik, jak je jeho zvykem, opět vypouštěl ofenzivní tvíty s kritikou americké zahraniční politiky a s útoky na Bidenovu administrativu. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního, dělají to pořád. Rozdíl oproti předešlým týdnům a měsícům byl ale v tom, že na každý propagandistický tvít zdatně odpovídal záhadný účet CounterCloud. Používal kvalitně sestavené tvíty, s odkazy na relevantní zprávy či články. Naordinoval proti dezinformátorům jejich vlastní medicínu.

 

Micah Musser. Kredit: CSET.
Micah Musser. Kredit: CSET.

Jak zjistil portál Wired, za účtem CounterCloud je (zřejmě) osoba s přezdívkou Nea Paw. Zaslala lidem z Wired neveřejné tvíty CounterCloudu, a také zveřejnila video, v němž popisuje CounterCloud jako experiment s dezinformační umělou inteligencí. Paw tvrdí, že tvíty účtu CounterCloud, stejně jako články a zpravodajství, na které CounterCloud odkazuje, dokonce i novináře, kompletně generovaly algoritmy umělé inteligence. Podle expertů to vše působí přesvědčivě, ale není to možné detailně ověřit.

 

Paw o sobě říká, že je profesionálem v oboru kybernetické bezpečnosti. Preferuje prý anonymitu, protože někteří lidé považují podobné aktivity za nezodpovědné, což v České republice zní povědomě. Cílem bylo ukázat, jak snadné je využít umělé inteligenci k operacím v informačním prostředí. V projektu CounterCloud byla zapojena textová generativní inteligence od OpenAI a další nástroje umělých inteligencí pro vytváření fotografií a ilustrací. Celkové náklady na tento výkonný stroj pro informační protiúder údajně činily jen asi 400 dolarů. Jak je vidět, propagandě lze vzdorovat s vynaložením směšně nízkých prostředků.

 

Renee DiResta z výzkumného centra Stanford Internet Observatory, které se podílí na sledování online informačních kampaní, považuje materiály vytvořené projektem CounterCloud za velmi věrohodné. Zároveň je jasné, že v dnešní době již čelíme dezinformačním kampaním, které vedou umělé inteligence. Tým americké Indiana University Bloomington nedávno odkryl primitivní botnet, zaplavující online prostor krypto nesmysly, který byl zjevně poháněn inteligencí z rodiny ChatGPT. Badatelé varují, že stejná inteligence již zřejmě ovládá i sofistikovanější informační kampaně.

 

Analytik Micah Musser z projektu CyberAI Project výzkumného centra Center for Security and Emerging Technology (CSET) na Georgetown University a mnozí další varují, že kriminální skupiny, autoritářské režimy, korporace nebo třeba mainstreamové politické kampaně již mohou – a rozhodně budou – využívat umělé inteligence pro masivní produkci (dez)informačního obsahu. Jak se zdá, přežití civilizace bude záviset na 1. kvalitním výzkumu mediálního prostředí, 2. mediální sebeobraně jednotlivců, komunit a svobodných zemí, a v dlouhodobém výhledu na 3. promyšlené mediální výchově od mateřské školky.

 

Video: CounterCloud - AI powered disinformation experiment

 

Video: Renée DiResta(Stanford Internet Observatory): Disinformation & How To Combat It | '23 Upfront Summit

 

Video: Disinformation Expert Renée DiResta: We Have No Common Sense of Facts | Amanpour and Company

 

Literatura

ARS Technica 30. 8. 2023.

Datum: 02.09.2023
Tisk článku

Související články:

Umělé inteligence tvoří přesvědčivé abstrakty vědeckých článků     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2023)
Inteligence GPT-4 si najala člověka kvůli překonání testu CAPTCHA. A lhala mu     Autor: Stanislav Mihulka (17.03.2023)
Hrátky s umělou inteligencí: Lidi, nekažte roboty, aby nezkazili nás!     Autor: Zdeněk Kratochvíl (01.04.2023)
Experiment Wolwerine: Inteligence GPT-4 zrodila samoopravné programy     Autor: Stanislav Mihulka (12.04.2023)



Diskuze:

Funguje to aj na CNN a BBC?

Michal Zvedavý,2023-09-05 13:50:08

Inak presne kvoli takymto nazorom som Vam prestal posielat financne prispevky. Rus zly, Amik topry.
Ale zase mate clanok so zivou diskusiou, cize nieco z online reklamy kapne.

Kazdopadne, az raz bude nejaky umely e-sudruh rozhodovat, co je nazorovo spravne a co nie, to bude doba.

Odpovědět


Re: Funguje to aj na CNN a BBC?

Michal Zvedavý,2023-09-05 13:56:33

Vlastne ako citam, bude ucit moje deti. Napr. ze CO2 od cloveka zabija planetu (Kremlik uz u Vas nepise?), mozu si zmenit pohlavie skor ako mozu volit a ked rodic doma povie inak, treba ho udat Uradu pre kontrolu zelenych zajtrajskov (pardon nie udat, nie sme predsa komunisti, nahlasit).

Odpovědět


Re: Re: Funguje to aj na CNN a BBC?

Josef Pazdera,2023-09-06 16:49:10

Pane Michale, Osel je těch, kteří píší články. Je jen jakousi náhodnou skrumáží nadšenců. Každý z autorů je na Oslovi sám za sebe! Upírat autorům jejich přesvědčení, je podle názoru této komunity vměšování se do autorských práv a upírání individuální svobody. Vám zdejší autoři rovněž toto právo neupírají. Pokud chcete mít Osla podle svých představ, není nic jednoduššího než začít psát články a směrovat Osla podle svých představ. Že zde píšete jako anonym, to je zase podle nás k autorům poněkud nefér a také chlapa nedůstojné. Přestal jste nás podporovat, což je v pořádku, ale pak nějak nechápeme pročpak jste také nepřestal články autorů, kteří Vám nesedí, také číst? Momentálně mne nenapadá, jak to udělat a vyhovět Vám. Doposud se Osel bez cenzora obešel. Pokud se ale na to ale cítíte, napište nám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Funguje to aj na CNN a BBC?

Tomáš Černák,2023-09-06 20:31:12

Prosím, jen žádnou cenzuru. Když se mi něco nelíbí tak to nečtu, ale není správné upírat možnost si to přečíst jiným!

Odpovědět


Re: Re: Re: Funguje to aj na CNN a BBC?

Marek Fucila,2023-09-07 01:14:35

Nech len číta. Raz možno aj s porozumením. Hlavne nech nejde voliť...

Mňa vždy fascinovalo, ako dokázali Kimovia vygumovať izoláciou celý inteligentný národ. Nasledovalo prekvapenie, že Putlerovi sa to podarilo relatívne bez izolácie. A úplné zdesenie, že sa to darí aj v našich končinách. Väčšina si skrátka ide podľa Švejkovho "Lidé jsou různí..."

Odpovědět

Hybridní válka nejenom ta ruská

Josef Cink,2023-09-04 17:02:49

Hybridní válku nevede jenom Ruská federace nebo Čína vůči svým nepřátelům, ale de facto všechny světové mocnosti. A to včetně (a vlastně především) USA. Spojené státy dlouhodobě podněcují vzpoury, etnické a náboženské rozepře všude tam, kde potřebují oslabit svého konkurenta (záměrně nepíšu nepřítele, protože nepřítelem USA se můžete stát už jenom tím, že získáváte technologický, ekonomický nebo politický vliv, který by ohrozil americkou dominanci). Nezapomeňme dlouhodobou podporu i teroristickým organizacím (AL Kaida byl americká projekt) nebo podporu drogovým a zločineckým klanům atd. Američtí spojenci zrovna taky demokracií a lidskými právy moc neoplývají, tak Saudská Arábie je příkladem za všechny.
Co se týče Ukrajiny samotné, ta se stává objektem dezinformací z obou stran a to jak ruské, tak i americké. Pokud si opravdu někdo myslí, že Američané nemanipulují nebo Ukrajinu sprostě nevyužívají pro opotřebovací válku s Ruskem, tak sám podlehl dezinformaci. Což platí i o autorovi tohoto článku.
Rozdělit lidi na všechny zlé Rusy a všechny dobré Američany je projevem dětinskosti největšího kalibru a přiznejme si, že dělit lidi tímto stylem je i projevem rasismus. Co všechno napíší novináři mi hlava nebere, kam až jsou schopni zajít a upřímně mě to děsí.
Mimo to, překrucování, kdo co řekl, není doménou pouze dezinformačních webů, ale bohužel i těch údajně spolehlivých (ČT nebo Seznam atd.) Uvedu dva příklady za všechny: Lavrov prohlásil, že USA se snaží natlačit Moldavsko do války s Ruskem. V médiích to prezentovali jako "Lavrov vyhrožuje Moldavsku válkou." Trump prohlásil na adresu korespondenčního hlasování jako porušení ústavy. "Pokud nedodržujeme ústavu, tak ji můžeme rovnou zrušit."- doslovná citace Trumpa. V médích citovali Trumpa, že v případě zvolení zruší ústavu.
Linie mezi dezinformací a pravdou je velmi velmi tenká.

Odpovědět


Re: Hybridní válka nejenom ta ruská

Tomáš Černák,2023-09-04 18:22:02

SSA byly v podstatě první země, která začala dezinformace využívat a to díky komercializaci politiky a novinařiny v 19. století. Tradiční Evropské mocnosti té doby si jely jen propagandu, ale dezinformaci v podstatě nepoužívali.

Odpovědět


Re: Hybridní válka nejenom ta ruská

Jirka Naxera,2023-09-04 21:53:54

Tak to zase prrr. Al-Kaida jako americky projekt?! Silne chybne a naprosto nesmyslne zjednoduseni velmi slozite situace v regionu.

Ano, da se rict, ze Usama ibn Ladin byl tak nejak podporovany v dobe sovetske okupace Afghanistanu americany coby "proxy zbran". Cimz to rozhodne nezacinalo (a tam je potreba jit hluboko do minulosti) ani nekoncilo. A uz to zapomina treba na politicke hry Saudu a snahu o sireni tamniho Vahabistickeho vykladu Islamu, uz jmeno Turki ibn Fajsej nikomu, kdo nadava na US a Al-Kajdu nikomu nic nerika atd.
A to treba nemluvim vubec o dost podstatnem narodnostnim konfliktu.

BTW kdo dnes vi, ze rodina ibn Ladinu je na Saudskem dvore vazenou rodinou, coby kralovsti zednici? (No vhodnejsi by bylo rici stavitele).

Odpovědět

špatná strategie

Jiri Cumpelik,2023-09-04 12:50:21

Mám dojem, že tohle je klasický boj vedený velice chytrými lidmi, kteří jsou úplně mimo co se reality týče.
Desinformace jsou o emocích, ne faktech. Když někdo zkusí bojovat fakty proti emocím, prohraje. Ta druhá strana neposlouchá. Lidé které chceme ovlivnit neposlouchají. Co chápu (nejsem odborník v této problematice), je několik možností jak bojovat
1) Zesměšnit
2) Vytvořit emoční odpověď
3) Přiblížit se čtenářům desinformačních webů, do rozumné míry s nimi souhlasit a pak předložit určitá fakta a názory, které částečně modifikují jejich myšlení. Totálně převrátit myšlení lidí čtoucích desinformační weby je strašně těžké a tipl bych si, že to budou hodiny pro 1:1 s psychologem
Když to ukážu na příkladu Ukrajiny, když hovořím s někým proruským, souhlasím, že Ukrajina je strašná, zkorumpovaná, má historické problémy, nechovala se před invazí k rusky mluvícím obyvatelům ideálně a tím se přiblížím. A pak je daný člověk ochotný naslouchat a třeba i souhlasit s tím, že i přes všechny problémy Rusko je agresorem a prostě nemělo právo na Ukrajinu vtrhnout.

Odpovědět


Re: špatná strategie

Tomáš Černák,2023-09-04 18:17:36

To by bylo legitimní, kdyby by jsi sám zastával názor, že Srbsko bylo zkorumpované, strašné, mělo historické problémy, nechovalo se před agresí k albáncům ideálně a přesto bylo NATO a zejména SSA agresor, který neměl k agresi vůči Srbsku právo.

Jenže je více než pravděpodobné, že v tomto případě máš názor opačný.

Obrovský problém většiny lidí je nekonzistence názorů. Moc dobře jsem věděl, že dříve nebo později Rusko udělá stejnou věc jako dělaly dosud SSA. Proto jsem po počáteční mladickém radikálním pohledu na konflikt na Balkáně dost ubral. Opustil jsem myšlenku obecné spravedlnosti, protože ta je někdy neřešitelná (jak v Kosovu tak na levobřežní ukrajině) a přešel k čirému cynickému pragmatizmu, práva silnějšího.

Abych se však z jasného morálního úpadku nezbláznil, rozmělnil jsem cynizmus mocenského přístupu na "útočí" a "brání se". Díky tomu vím, že agrese SSA vůči Srbsku byla útok (na Rusko), zatímco agrese RF vůči Ukrajině je obrana (proti Americe). V obou případech špatné řešení potřeby velmoci, ale pochopitelné a logicky odůvodnitelné.

Ostatně tento narativ by měli přejímat lidé obecně, protože jedině tak lze vysvětlit nejen příčiny, ale i důsledky světového dění.

Mimochodem lidé co čtou výhradně systémově opoziční weby jsou uzavřeni ve stejné bublině, jako lidé kteří čtou výhradně weby a noviny establishmentu. jakákoliv možnost jim otevřít oči je nulová a debata s nimi je zbytečná. Pokud se ti tedy podařilo tzv. nahlodat "dezoláta" tak jsi nemluvil s dezolátem, ale normálním člověkem, který čte i protirežimní zdroje.

Odpovědět


Re: Re: špatná strategie

Jirka Naxera,2023-09-04 22:00:38

Technicka: Proc jsou v te bubline uzavreni?

Jeste si pamatuju, kterak to zacalo u nas. To tady jednou takhle vyhrala volby jedna tzv. "pravicova koalice", ktera sla do voleb s tim, jak "s temi sockami zatoci". Coz pak pokracovalo ulety jako kdyz Drabek nechal oblect zadatele o davky do de-facto skorovezenskeho munduru etc.

Spolecnost najednou byla rozdelena, no a co udelali ti, kteri tehda byli oznaceny za socky a urceni coby verejny nepritel a vinik vseho? Vysledek vidime vsude kolem sebe - cast populace blizka polovine, ktera posloucha rusaky, protoze nikdo je nechtel a rusaci se jich velmi ochotne ujali.
(Mezitim tam bylo nekolik dalsich tragikomickych dejstvi, kde se pro zmenu "zatacelo" s podnikateli apod.)

Odpovědět


Re: Re: Re: špatná strategie

Tomáš Černák,2023-09-04 22:22:27

Ty taky vidíš ty rusáky všude. Ale ano, ta výrazná dělba společnosti u nás začala volbami Topolánek vs Paroubek a o té doby se to táhne a zhoršuje. Nicméně je to důsledek toho, že jsme ve vleku našeho lenního pána, kde k tomu rozdělení společnosti došlo už v roce 2000, kdy zcela nedemokratický "volební" systém v SSA umožnil poraženému vyhrát. A pak to začali šířit do všech svých kolonií.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Miroslav Stuchlík,2023-09-05 00:11:06

Ta polarizace začala radarem. Bohužel, češi se projevili jako hlupáci, kteří ruskou propagandu zblajzli i s navijákem. Rusi

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Jirka Naxera,2023-09-05 01:13:00

To bylo za stejne vlady, ne? A uprimne receno, i tehdejsi "socky" ("dezolat" je mnohem novejsi slur) docela dobre chapaly, ze se o zadne zlotrile staty nebo zbloudilou raketu (cimz tehdy operovala vladni propaganda) nejedna, ale jde o stejnou velmocenskou eskalacni hru, ktera v jinem dejstvi vyeskalovala az do otevreneho konfliktu v 2014.

Rusaci v te dobe rozhodne nebyli nevinni. Ale US tehdy take ne, tlak na vybrusleni z doktriny vzajemneho zniceni (ve chvili, kdy je vetsina jaderneho arzenalu znicitelna rychlym preventivnim uderem a zbytek arzenalu s velkou pravdepodobnosti sestrelitelny) tam byl prilis zretelny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Jirka Naxera,2023-09-05 01:23:50

No vidim, protoze (nejen) oni vsude jsou. To, ze nemam nekoho vubec rad jeste neznamena, ze mu nepriznam kredit, kdyz je v necem dobrej, i kdyz je to cinnost, kterou me a mym zajmum nepokryte skodi. :)

BTW naprosto uprimne bych rad vedel, kdo nejvic stoji za rozsirenim genderoveho a woke kultu, ktery momentalne naprosto spolehlive likviduje vetsinu zapadu. O vyvojovem smeru ateismus -> ateismus+ -> social justice -> crt a dalsi nesmysly vim, ale nejak mi to pripada prilis spravne (teda z naseho pohledu spatne) smerovani na "prirozenou" zmenu zajmu aktivistu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Tomáš Černák,2023-09-05 08:44:40

Amerika. Respektive její deep government. Je to klasický rozděl a panuj. Instalace škodlivé ideologie do potenciálních nepřátel je typické velmocenské chování, které fungovalo po tisíciletí.

Nemyslím si, že by ateizmus a social justice spolu nějak přímo souvisely. I když to je na hlubší rozbor.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Jiri Naxera2,2023-09-05 09:38:41

Jasne. On ten hlubsi rozbor uz udelal Scott Alexander - https://slatestarcodex.com/2019/10/30/new-atheism-the-godlessness-that-failed/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Jiri Naxera2,2023-09-05 09:42:18

Deep Government je americky termin, ktery rozhodne nevysvetluje destrukci Ameriky (ve prospech geopolitickych rivalu jako Cina). Nicit vyuku matematiky jako rasistickou, kdyz nejvetsi rival, na kterem navic uz vicemene je zeme hodne zavisla, investuje maximum do STEMu je ponekud nesmyslne.

ad ateismus - Jasne ze by to chtelo hlubsi rozbor. Treba ten od Scotta Alexandra? https://slatestarcodex.com/2019/10/30/new-atheism-the-godlessness-that-failed/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: špatná strategie

Petr Nováček,2023-09-05 14:20:14

Woke, gender, atd... začali v USA Sověti. Viz video bývalého agenta KGB Yuri Bezmenova: https://www.youtube.com/watch?v=92-jNW9qyX0
Otázkou je, jestli si woke žije už mnoho desítek let vlastním životem nebo kdo ho nyní podporuje. Je to Čína, jsou to nadnárodní elity? Každopádně Čína se nyní směje, západ upadá z důvodu ideologické subverze. Ta by se dala ještě teoreticky někdy zvrátit. Horší je namíchání ras, tak jak k tomu došlo v Karibiku, kdy se smísili běloši s IQ 100 s černochy s IQ 70, výsledek je tmavší populace latinos s IQ 85, vysokou kriminalitou, společnost je chudá, téměř bez vědců, atd... K tomu směřuje i západ včetně nás vlivem migrace. Číně stačí čekat až v Evropě bude kongnitivně slabá populace, počkají si několik desetiletí nebo třeba i 100 let a pak se stanou vládci světa navždy.

Odpovědět

hmm a jak má tedy čtenář zjistit,

Eva M,2023-09-03 23:29:36

Odpovědět


Re: hmm a jak má tedy čtenář zjistit,

Eva M,2023-09-03 23:31:15

.. zda ten či onen článek Osla o oné či té třeskuté novince na poli vědy nevyprodukovala zlotřilá AI v žoldu "protistrany"?

Odpovědět


Re: Re: hmm a jak má tedy čtenář zjistit,

Jirka Naxera,2023-09-04 22:03:00

Ze si to precte na Arxivu je uz samo o sobe dost ucinny filtr.

Odpovědět


Re: Re: Re: hmm a jak má tedy čtenář zjistit,

Eva M,2023-09-05 08:30:06

tak tam si Osla nekontroluju, to je fakt...

... zůstanu u své oblasti zájmu: Omega-3 mastné kyseliny - mýtus?
-- nemá i ten ArXiv nějaké háčky?

/no a to jsou ta - haha - snadno ověřitelná fakta.../

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: hmm a jak má tedy čtenář zjistit,

Jiri Naxera2,2023-09-05 10:07:22

Rozumime si doufam, ze je rozdil mezi ucinnym filtrem a 100% ochranou, ze?

(a mezi nami, ocituji Scotta Aaronsona, ze treba co do kvality publikace, tak v nekterych oborech jako treba v jeho, funguje prekvapive dobre i proste "neni to v TeXu -> nectu"

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: hmm a jak má tedy čtenář zjistit,

Eva M,2023-09-05 12:09:37

nevim, zda si rozumime, ale i u tech rad "tohle skodi/prospiva" se vse muze dost zamotat, jakmile se jedna o konkretni pripad/situaci.

no a tak je to se vsim.

:) cimz s timto zabavnym tematem prozatim koncim...

Odpovědět

Tři body sebeobrany

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-03 17:10:10

Ty tři body sebeobobrany si představují jak? Zejména ten poslední bod lze volně přeložit jako "Indoktrinace mládeže od mateřské školky".* Náchylnost k dezinformacím je totiž inherentní vlastností zastaralého lidského mozku, který si třídí informace podle toho, jakou v něm vyvolávají emoční odezvu. A kdo tvrdí, že se ho to netýká, protože zpracovává informace jen rozumem, "ten to dělá dodnes" :-)

Naše mozky z doby kamenné jsou evolučně optimalizované pro přežití rodových společenství. V nich nebylo potřeba, aby každý jedinec dovedl interpretovat světovou realitu. Naše individualistická společnost ale takové požadavky klade, pokud má zůstat demokratická. A jelikož průměrný lidský mozek k tomu nástroje nemá, troufnu si tipnout, že tento boj je předem ztracený, pokud nedojde k nějaké genetické úpravě.

Druhou možností, jak se ubránit desinformacím bez genetického vylepšení mozku, je Big China (fire)Wall. Pravda se určí centrálně a nepravda se do země vůbec nevpustí. A tipuji, že tato varianta se ukáže jako ta evolučně úspěšnější. Pro nás žel.

*P.S Trochu mě děsí, že současný prezident navrhuje snížit hranici pro volební právo na 16 let. Tentýž člověk, který tvrdí, že jeho služba minulému řežimu byla mladická nerozvážnost (a to jsem ho kvůli omezenému výběru volil).

Odpovědět


Re: Tři body sebeobrany

Jirka Naxera,2023-09-03 20:16:45

Ona jedina moznost boje s desinformacemi, ktera mi pripada jako pruchozi, je stary dobry system budovani dobre povesti, spojeny s moderni technologii (digitalni podpis).
V dnesnim svete, kde vlada lze*) jen malicko mene nez opozice nebo tridni nepritel, a kde vetsina "hlidacich psu demokracie" se zmenila zhusta na cvicene opice delajici hlasnou troubu majiteli, ani jina moznost nezbyde. **)


S tim panem prezidentem, hezky receno.

*) Slabsi zaludky, misto slova "lze" muzete pouzit slova jako "ne zcela vyvazene informuje".

**) Ani jednou jsem nezminil AI. Proc? Je to jen nastroj v necich rukou, ale ona krize duvery a krize zurnalistiky jako takove tu je mnohem dele.

Odpovědět


Re: Tři body sebeobrany

Pernikovy Cunik,2023-09-03 23:27:14

Pan prezident snížení věkové hranice pro možnost volit nejspíš schvaluje proto, že ví, že už v tak mladém věku měl všechno velmi dobře promyšleno. Není zločin být špionem pro svou zemi. A bývalí vlastenci jsou dnešní zrádci a dnešní zrádci jsou budoucí vlastenci. A morálka je navíc individuální a relativní. Ale bez ohledu na tohle všechno, zvýšit počet mladých voličů oproti starým, kterých bude přibývat, má hluboký smysl. Staří lidi před sebou nemají perspektivu, často volí pro příštích deset let. Mladí lidé budou muset ve světě, který vytvoří, žít ještě dalších šedesát. Pokud jsem v 18 dost zralý na to, abych jako mobilizovaný pro svoji zemi umřel, pak jsem jistě o dva roky dříve zralý na to, abych o své zemi spolurozhodoval.

Odpovědět


Re: Re: Tři body sebeobrany

Petr Nováček,2023-09-04 16:21:35

Volební věk snižovali již komunisti v 50. letech, protože mladí byli většinově nadšenými komunisty. Mladé lze jednoduše zmanipulovat, další příklad je třeba Hitlerjugend.

Odpovědět


Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Pernikovy Cunik,2023-09-04 17:04:48

Myslím, že 16tiletí volí spíš podle svých rodičů stejně jako 18tiletí. Myslím, že v dnešnírychlé době jsou hůře manipulovatelní, než staří lidé. I když asi vždycky budou mít tendence být levicovějšì a méně konzervativní, než starší lidé, což může být jádro problémů. Ale možná se právě budou spíš vymezovat proti generaci svých rodičů a budou chtít pravý opak, takže se vám to možná bude střídat a co dvacet let budete rád, že volí víc mladých a za dalších dvacet let zase nerad.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Tomáš Černák,2023-09-04 18:01:34

To se mýlíš. Dnešní omladina má oproti svým rodičům a prarodičům v jejich věku tu nevýhodu, že vyjma toho že jsou jako oni mladicky naivní, nerozvážní a radikální, tak jsou navíc i neuvěřitelně nevzdělaní. Rozsah vědomostí, které měli jejich rodiče a prarodiče jsou zhruba o řád jinde, nežli v případě dnešní omladiny.

A neznalost je právě základ pro snadnou manipulaci. Samozřejmě, lze argumentovat, že běžný starší člověk je taky relativně hloupý, protože věci ze školy už dávno zapomněl, jenže starší lidé kompenzují neznalost zkušeností. Tu mladí, stejně jako minulé generace, nemají.

Dnešní mladí tedy mnohem více spoléhají ve svých názorech na vliv dominantních vrstevníků ať už z jejich okolí nebo sociálních sítí.

A nyní se podívejme, co se akcentuje na sociálních sítích. Opravdu chceme, aby takové "osoby" ovlivňovaly naše životy?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Pernikovy Cunik,2023-09-04 18:56:30

Tak já bych lidi nenechala volit vůbec :-) Ale pokud stojí otázka tak, jestli snížení věkové hranice sníží úroveň průměrného voliče,tak si myslím, že ne. Protože já si naopak myslím, že dnešní mladí mají mnohem větší vědomosti o tom, jak se "vaří" totalita, než předchozí generace. Zaslepeným odporem ke komunismu jsou indoktrinováni už na prvním stupni základní školy. Starší generace mají taky své influencery, jenom je vstřebávají jinými kanály, než jsou sociální sítě. Typicky Babiš, Okamura, Trump, Putin. Chcete, aby takové osoby ovlivňovaly naše životy?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Bohumír Tichánek,2023-09-04 20:15:54

Trump by zastavil válku na Ukrajině.
Chcete, aby takové osoby ovlivňovaly naše životy?
Jen ať tu zlou válku zastaví.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Tomáš Černák,2023-09-04 21:04:43

nepochopil jsem kontext.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Pavel 1,2023-09-06 19:59:39

A jak? Jediné co připadá v úvahu, je to, že by vlez puťkovi mezi půlky (jak má v případě diktátorů ve zvyku) a pak by se nadouval jako krocan (jak má neustále ve zvyku) až by puknul ... a vzal s sebou i covidového strašpytla puťku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Tomáš Černák,2023-09-06 20:39:54

pavel1:

O tom jestli válka bude nebo ne Ukrajinci (ať už banderovci nebo obyčejní) vůbec nerozhodují. Jedná se o proxy válku SSA a RF. RF je v defenzivě, takže ta nemá kam ustoupit (i kdyby získala anektovaná území výměnou za vymanění se Ukrajiny ze sféry ruského vlivu, jednalo by se o porážku. Ústup z Ukrajiny a dokonce Krymu by byla kapitulace). SSA jsou v ofenzivě, takže ty mohou jen získat. A právě americká touha po ziscích rozhoduje, jestli a jak dlouho ta válka bude trvat. Trump by tedy jako prezident opravdu válku ukončil velice snadno. Prostě by Ukrům nařídil přestat a podvolit se. Nemysli, si že by Ukři zkoušeli vzdorovat, moc dobře vědí, že bez těch miliard ve zbraních, zboží a technice by je Rusáci rozpárali za pár týdnů (hrdinství a vynalézavost jsou sice hezké, ale do děla je nenacpeš).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Pavel 1,2023-09-07 19:30:11

To máš tak, pepíčkům/hurvínkům může zoufalá puťkova snaha dokázat sobě i okolí, že je ještě chlap a nikoli šílený důchodce, kterému k finálnímu uměleckému dojmu chybí už jen vlhký bunkr a ampule cyankáli a stejně tak zoufalá snaha zastavit rozklad rusáckého režimu, který např. co do zbrojního exportu pokládají na lopatky i trapní frantíci a co do kosmické expanze chaoti z Indie, vnější agresí, připadat jako nějaká proxy war. Všem ostatním je jasné, že trpaslík s napoleonským komplexem, kterýmu uteklo 700 000 rekrutů, takže musí žebrat o žoldáky v Sýrii, Africe, a bývalých koloniích a zbrojní výrobu musí zachraňovat rozvojový Irán žádnou proxy válku nevede. Ten vede válku o přežití. Každému kdo je trochu při smyslech, musely být všechny ty dojmy o "párání" k smíchu minimálně v okamžiku, kdy se rusáci pokoušeli obsadit Kyjev a v půlce cesty jim došla nafta a pneumatiky na výměnu. USA taky žádnou proxy válku nevede. Mafiánský stát v rozkladu jako rusácko je pod strategickou rozlišovací úrovní USA. O tohle se v USA nejspíš starají asistenti náměstků na MZV a MO. To jen západu konečně došlo, že kremelskému mafiánu v deliriu není možno dávat volný prostor protože bude dál vraždit a loupit v bezprostředním okolí. Škoda

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Tomáš Černák,2023-09-07 20:30:30

Pavel1:

Jo jasně, o tuto válku se starají náměstci. Proto je Blinken na Ukrajině vařený pečený a Biden podstoupil riziko a jel se podívat do nějakého slavistánu na okraji amerického zájmu. Protože je to pod jejich rozlišovací úroveň, tak každému kdo by chtěl s Ruskem obchodovat bud vyhrožují a když to nefunguje, tak škemrají, ať to nedělá.
Protože to je pod rozlišovací úrovní SSA, tak je ta válka téma číslo jedna i dva u SSA i jejich vazalů.

Ale jasně, starají se o to jen náměstci...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Tomáš Černák,2023-09-04 21:15:03

Vědomosti a indoktrinace jsou dvě různé věci. Jedno jsou data k názoru, druhé je názor. Sama jsi si odpověděla, mladí mají zcela vymyté mozky indoktrinací.

Starší lidé sice mají influencery, jsou také nevzdělaní, protože si nic nepamatují, ale mají zkušenosti, které prvně kompenzují tu nevzdělanost a zároveň přidávají sebedůvěru, která zvyšuje samostatnost v rozhodování a úsudku. Právě z těchto důvodů jsou rozdíly mezi aktivním a pasivním volebním právem a právě z těchto důvodů není normální, aby manažera dělalo 18/24ti leté ucho, i když často má to ucho rozsáhlejší vědomosti, nežli služebně starší manažeři.

Jsou tedy mentálně jinde, než omladina, i když naslouchají Fialovi, Rakušanovi, Bidenovi nebo Leyenové ;-)

Podle mých měřítek by lidská práva neměl skoro nikdo a volební už vůbec nikdo, ale já nastavuji laťku hodně vysoko. Druhý extrém je dát ho všem. Takže nakonec akceptuji, že se nastaví umělá věková hranice, která je spíše společenským konsenzem. Tak jako je to u sexuální způsobilosti. Tam taky není žádný logicky obhajitelný důvod, proč to má být zrovna 15 let.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Pernikovy Cunik,2023-09-05 09:32:28

Ty sis sám odpověděl, ne já :-) Starší lidi nejsou blbí proto, že si nic nepamatuješ, ale proto, že věci, které se naučili v mládí, před sto lety, z nich nedostanete ani heverem. To mladí jsou schopní přinést změnu. A ta může být dobrá i špatná, stejně jako to, co má být změněno. Je fakt, že v 16 jsou to ještě pubošica část mozku ještě nemají dovivinutou. Ale objektivně vzato, všichni lidi mají stejná lidská práva, která mohou být omezena jen v nezbytné míře. Z nezbytných důvodů. A je důvodem vzít dětem volební právo fakt, že ještě nemají hotový mozek? Pak by se kontrola dostatečnosti mozku musela provádět u všech, kteří mají volební právo. A to bysme pak na ty volby možná zbylí jenom my dva :-) Rozhodování majite firmy, koho udělá ředitelem s lidskými právy nesouvisí. Většinou si stejně vyberou toho největšího a nejmíň sebekritického hňupa. Takže u nich bych vzor zrovna nehledala

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Tři body sebeobrany

Pernikovy Cunik,2023-09-05 09:32:31

Ty sis sám odpověděl, ne já :-) Starší lidi nejsou blbí proto, že si nic nepamatuješ, ale proto, že věci, které se naučili v mládí, před sto lety, z nich nedostanete ani heverem. To mladí jsou schopní přinést změnu. A ta může být dobrá i špatná, stejně jako to, co má být změněno. Je fakt, že v 16 jsou to ještě pubošica část mozku ještě nemají dovivinutou. Ale objektivně vzato, všichni lidi mají stejná lidská práva, která mohou být omezena jen v nezbytné míře. Z nezbytných důvodů. A je důvodem vzít dětem volební právo fakt, že ještě nemají hotový mozek? Pak by se kontrola dostatečnosti mozku musela provádět u všech, kteří mají volební právo. A to bysme pak na ty volby možná zbylí jenom my dva :-) Rozhodování majite firmy, koho udělá ředitelem s lidskými právy nesouvisí. Většinou si stejně vyberou toho největšího a nejmíň sebekritického hňupa. Takže u nich bych vzor zrovna nehledala

Odpovědět


Re: Re: Tři body sebeobrany

jaroslav mácha,2023-09-07 08:36:22

Perníkový čuník:" Staří lidi před sebou nemají perspektivu, často volí pro příštích deset let. Mladí lidé budou muset ve světě, který vytvoří, žít ještě dalších šedesát."
To je návod na vyhynutí.
Ukázka: Kniha Je to jinak, pane Darvin. První půlka skvělá, druhá sice správně, ale neúplná, tvrzení v názvu nepravdivé.

Odpovědět


Re: Tři body sebeobrany

Pernikovy Cunik,2023-09-03 23:34:25

Tipla bych si, že patříte ke generaci, která díky věku má šanci pouze odhadovat, jak by se v době socialismu zachovala. A tipla bych si, že váš odhad je nesprávný.

Odpovědět


Re: Re: Tři body sebeobrany

D@1imi1 Hrušk@,2023-09-08 12:27:50

Zvláštní, že zbabělý anonym řeší věk druhých diskutujících, místo aby se vyjadřoval k podstatě diskuse.
K věku: za socialismu jsem řešil například to, zda ten bobek, který se mi objevil v plínách, strčit do pusy, nebo je to fuj. Jak to dopadlo, už si bohužel nepamatuji. Ale je možné, že jsem se také zachoval mladicky nerozvážně.
K podstatě diskuse: Mě nezajímá Pavlova morální integrita. Zajímá mě, komu slouží, když dělá ambasadora snížení věku volebního práva. Sám dobře ví, že v 16 letech člověk zdaleka nemá utříděné názory a je velmi náchylný k manipulaci a ideologiím.

Jinak tu v diskusi píšete, že mladí volí pro budoucnost, zatímco staří volí krátkozrace tak, aby měli pohodlný zbytek žiovta. Tento názor je ale typický produkt zvrhlého individualistického uvažování. Normální je, že rodiče chtějí to nejlepší pro svoje děti. Můžou se lišit v názorech, co pro ty děti bude nejlepší, ale k tomu je alespoň základní životní zkušenost nezbytná. 16 letý ji nemá. A co už rozhodně žádný rodič nechce, aby jeho dítě riskovalo život na frontě! Proboha, co vy tu píšete za bláboly...

Odpovědět

dezinformační ... opoziční

Bohumír Tichánek,2023-09-03 16:05:55

Tichánek by řekl, že v Česku dezinformační zprávy jsou opoziční zprávy.

Odpovědět

Petr Nováček,2023-09-03 14:02:44

Slovo dezinformace se vymyslelo, protože místo něj nelze použít slovo lež. Kdyby se dalo slovo lež dalo použít, tak se místo slova dezinformace používá.

Odpovědět


Re:

Tomáš Černák,2023-09-03 14:55:36

Naprosto přesné a výstižné.

Odpovědět


Re:

Jirka Naxera,2023-09-03 15:05:08

Co je desinformace?

Je tvrzeni "vakcinace proti soucasnym kmenum Covid19 nezpomaluje sireni nemoci" desinformaci, nebo ne?
Nebo "Celkove nasledky lockdownu jsou pro soucasne kmeny Covid19 horsi, nez nasledky volneho sireni nemoci"?

P.S. Ac nejsem fanda soucasne vlady, tak v tomhle ohledu jsem velmi rad za pana ministra Valka, ze podobne otazky nemusime resit (na rozdil od nasich pratel za velkou louzi).

Odpovědět


Re:

Josef Skramusky,2023-09-05 09:55:53

Dezinformace je širší pojem. Například věta "Prezident Biden nevyloučil možnost útoku na Českou republiku, pokud její občané nepřestanou jíst olomoucké syrecky" není lež (dovolím si předpokládat, že se prezident takovou otázkou nezabýval), ale je to dezinformace.

Odpovědět

dezinformácie?

Martin Smatana,2023-09-03 11:11:21

Za dezinformácie a hoaxy sú v súčasnosti označované aj pravdivé informácie, ktoré sú z nejakého dôvodu nepohodlné tým, čo sú pri moci. A tí sa snažia dosiahnuť informačný monopol. Preto nastupuje cenzúra, "fack-cheeking" či ako sa to nazýva a kadejaké aktivistické úderky. A kriminalizácia pravdivých, ale nepohodlných názorov.

Odpovědět


Re: dezinformácie?

Martyn Moser,2023-09-03 12:43:17

Přesně tohle tvrdí 90% mentálů co šíří dezinfo.
Další oblíbená hláška je: sice to pravda není, ale mohla by být.

Odpovědět


Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-03 14:41:29

Máš nějaké pevná data na ty tvoje tvrzení, nebo jen vymýšlíš a šíříš dezinformace, respektive lži?

Odpovědět


Re: Re: Re: dezinformácie?

Pavel 1,2023-09-06 20:04:17

Tak, tak. Máš nějaká pevná data na ty tvoje tvrzení, nebo jen vymýšlíš a šíříš desinformace respektive lži, čermáku?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-06 20:41:33

Jako se mně opravdu ptáš, jestli mám nějaká data na dotaz o datech? Hele, že tě ten Pepíček zapomněl před vložením do penálu nabrousit, že?! ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Pavel 1,2023-09-07 19:06:58

Chápu, pepíčku, daty nepodložené bláboly, které jsi vyplodil ve zbytku (nejen) této diskuze si pro jistotu nepamatuješ.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-07 20:31:35

No to musíš ale psát u nich, ne v nesouvisejícím vláknu. Ale chápu, stejně jako moč, neudržíš myšlenku, takže plácneš nesouvisející příspěvek na první místo, které tě napadne.

Odpovědět


Re: Re: dezinformácie?

Jirka Naxera,2023-09-03 14:57:33

A presne tohle pouzivaji desinformatori take (utoky ad hominem misto fakticke diskuse).

Muj oblibeny priklad z minulosti: Jisty dedula jmenem Milos kdysi prohlasil, ze uz nevim kdo xyz na jakemsi ministerstvu udelal skodu za 3.8 milionu. Zprava byla vzapeti oznacena nasi milovanou elfskou uderkou za nepravdivou. Kdyz si pak clovek zkusil dojit na zduvodneni (kam prakticky nikdo neleze), tak se docetl, ze zprava je nepravdiva, protoze podle tohodle odkazu ten manas nebyl 3.8 milionu, ale 4.6M.
Neboli zprava, co byla meritorne spravne (xyz je zlodej) byla oznacena jako nepravda, pro ciselnou chybu v kontextu naprosto nepodstatnou.

Pak staci od prislusneho "fact checkera" random projit par dalsich, a zjisti, ze to rozhodne nebyl vyjimecny ulet, ale spis pravidlo, a zcela logickym vysledkem je odmitnout od daneho politruka^H^H^H^H^H fact checkera jakekoli informace, coby "otravene ovoce".

Problem je, kdyz podobne aktivisty plati socialni site a podle toho cenzuruji.

Odpovědět


Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-03 20:38:30

Tak, tak. A to navíc máme, tedy ti co mají paměť delší, nežli ke včerejší večeři, v paměti covidhysterii, kdy rozdíl mezi "dezinformací antivaxerských dezolátů" a krutou realitou byl cca půl roku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Jirka Naxera,2023-09-03 22:00:58

Mimochodem, velmi zajimave studijni prostredi pro manipulace, lzi, polopravdy atd. jsou ted Spojene Staty, to co tady mame jen jako cajicek, tam jede v plne sile, a navic i zcela odborne debaty se stavaji predmetem politickeho boje, kde jdou obe strany do naprosto absurdnich krajnosti (a navic maji zanedlouho primarky).

- Otazka potratu vygradovala do extremu vubec (rep) versus kdykoli vcetne tejdne pred porodem (dem).
- Tamni Covidovy "mimoradny stav" skoncil jestli mi pamet slouzi az nejak koncem tohoto(!) dubna (!) (jo, maj tam stejny Omikron jako my) a pronikaji informace (tezko odhadovat, jak moc duveryhodne), ze se zase ted o novem lockdownu realne uvazuje.
- Opravdu jsou tam mezi lidmi velice silne vyprofilovane extremy "verim vsemu co v mediich slysim" vs "Verim pravemu opaku, co v mediich slysim". Bez toho zdraveho mezistavu, kde se asi nejspis nekde muze nachazet pravda...
- Je to daleko, takze se to sleduje mnohem emocionalne snadnejsi nez neco, co se nas primo dotyka. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-04 00:04:46

Ano, bohužel se opravdu chystá nová vlna covidových perzekucí, who už připravuje půdu. A protože naše vlády jsou v podstatě satrapové, tak tomu neunikneme.

Bohužel dění u našeho lenního pána se nás dotýká přímo a tvrdě.

Odpovědět


Re: dezinformácie?

Petr Nováček,2023-09-03 13:45:51

Nejlepší dezinformace jsou celé pravdivé, říká František Vrabel. Rusové je posunuli na novou úroveň
https://cc.cz/nejlepsi-dezinformace-jsou-cele-pravdive-rika-frantisek-vrabel-rusove-je-posunuli-na-novou-uroven/

Odpovědět


Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-03 14:55:06

Ano to je pravda.

Stejně tak se dá v podstatě dezinformovat pravdou. Jen jí neřeknu v celém rozsahu, ale vyberu si vhodnou část. Typicky časovou značkou a pocitovou specifikací.

například:
"...konflikt začalo Rusko obsazením Krymu..." Vhodným výběrem "počátku" konfliktu, kdy zaignorujeme události před tímto aktem a to včetně puče, který na Ukrajině vyvolaly země tzv. Západu (ve skutečnosti to byla ČR a Polsko na popud SSA a vedení EU), jsme sdělili pravdu, ale zároveň zalhali. na pocitu co je a co není konflikt pak vytvoříme dojem, že konflikt Ruska a tzv. Západu byl až po obsazení Krymu, což ale odporuje realitě, kdy tento konflikt sahá mnohem hlouběji a to už do 90tých let. Je totiž víceméně pokračováním studené války. A má několik jednoduše identifikovatelných milníků.

Nicméně to není žádná novinka. Takto se dezinformuje už dekády, jen se tomu doposud neříkalo dezinformace. A stejně tak samozřejmé je, že hlavním nositelem dezinformací je stát a vládnoucí elita, která vlastní informační zdroje. Jen se tomu dříve říkalo buď propaganda nebo ideologie nebo politika.

Odpovědět


Re: Re: dezinformácie?

Martyn Moser,2023-09-04 21:02:39

Ale naštěstí (pro elity bohužel) je tu geniální Černák a ten vše odhalí a na vše přijde.

Odpovědět


Re: Re: Re: dezinformácie?

František Kroupa,2023-09-04 21:52:51

Pane Mosere, takto se na Oslu nediskutuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Miroslav Stuchlík,2023-09-05 00:25:45

Když nějaký moula píše SSA tak si jinou odpověď nezaslouží.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Jirka Naxera,2023-09-05 01:29:22

Pane kolego, slovo moula se take nerika nahlas, to si clovek ve spolecnosti muze myslet.
A uz vubec, i kdyz (pro sebe, opet gentleman/lady nic takoveho nerikaji mimo okruh nejblizsich) povazujeme nekoho za nemoudreho, tak se nesnizujeme na jeho domnelou uroven.

Proste nedobrou cast projevu je lepsi prejit vyznamnym mlcenim.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-05 08:53:11

Je zbytečné se snažit na takovéto individua působit. Buď nechtějí, ale mnohem častěji nemají na to argumentovat. Tak přejdou k urážkám. Být to mimo Osla, tak je osolím stejným metrem, ale tady, kvůli zachování alespoň nějaké úrovně je prostě ignoruji. Stejně nemám šanci s nimi diskutovat, pro vlastnosti, které jsem zmínil v druhé větě. Tak co se snažit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Pavel 1,2023-09-06 17:30:46

Takže jste pro autocenzuru? "Přecházení moulů" je v tomto případě akcelerace dezinformace.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-06 20:43:47

Máš volné pole působnosti "dezinformace" vyvrátit. Ovšem chápu, že to je nad tvé síly. Urážka je jednodušší ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Pavel 1,2023-09-07 19:32:51

To jistě znáš z vlastní zkušenosti, čermáku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Jirka Naxera,2023-09-07 00:56:59

Ja bych se s dovolenim drzel, ostatne jak uz jsem navrhoval, onoho budovani povesti. Clanky novinare formatu Ferdinanda Peroutky (novodoby ekvivalent me nenapada, coz samo o sobe o necem svedci) budu nadale cist vicemene nekriticky.
Co se tyce odbornych clanku, tak pokud je to o fyzice nebo energetice a autorem zde je doc Wagner, u mediciny Dr. Cernik nebo Pazdera, u dinosauru pan Socha, tak muzu stejny pristup pouzit take. (Vycet neni uplny)

A nez nekdo zacne prskat na tema neobjektivni duvera a argument autoritou a blablabla - odborne se tomuto pristupu rika Proof of stake, a jeho varianta je soucasti nekterych kryptomen, napr. Ethereum.

(Dluzno podotknout, ze tenhle model muze narusit autenticita autora - ale Oslik sice nepouziva digitalni podpis autoru, ale pri tomhle objemu clanku jsem si jisty, ze si pan Pazdera ohlida, jestli podezrely clanek opravdu napsal ten, kdo je tam podepsany ;-) )

Odpovědět


Re: Re: dezinformácie?

Pavel 1,2023-09-06 20:20:12

Vidím, že co se týče "zaignorování" jsi ty na slovo vzatý odborník. Například ignoruješ fakt, že práva na shromažďování a svobodu slova má obyvatelstvo pravděpodobně i na Ukrajině zaručené ústavou. Nemluvě samozřejmě o tom, že tam byly vzápětí vyhlášeny regulérní volby ... což je záležitost, která se v rusácku neudála už hezkých pár let, hlavně co do té regulérnosti.
My jsme si vlastně toho brežněva taky přinutili zakročit, že.
Položím ti stejnou otázku jako výše. Máš ty svoje dojmy o "vyvolávání" podloženy nějakými daty?

Odpovědět


Re: Re: Re: dezinformácie?

Tomáš Černák,2023-09-06 21:00:33

Nebyly regulérní. Ostatně, byly volby u nás v roce 1948 regulérní? Podlé tvé logiky zřejmě ano ;-)

Právo na shromažďování a svobodu slova Ukrajincům v roce 2013 nikdo neupíral. Právo na svržení vlády silou však již ano. Nebo mě podpoříš, když zítra půjdu se zbraní v ruce nutit poslance v parlamentu volit jak já si přeji?!

Volby v Rusku jsou jedny z nejčistších na světě. Nemůžeš na volby plivat jen proto, že nevyhrává tvůj favorit. Argumentace Navalným neuspěje, protože ten šášula (kterej by ti mimochodem vadil více než Putin, protože na rozdíl od Putina, který je byznysmen, je Navalný ideologický nacionalista, takže ten by tuhle válku řešil celonárodní mobilizací a přechodem na válečnou ekonomiku a nejspíše i válečnými akcemi proti NATO) měl zanedbatelná procenta a kdyby fakt rusáci měli plné zuby Putina, tak to naházeli Grudininovi a Puťka by se poroučel.

Brežněva přinutili zakročit Gomulka, Ulbricht a Kádár plus Ukři v politbyru (mezi které se sám počítal i Brežněv) a objektivně vzato, Dubčekovi by se to rozpadlo. Idealisté v politice vždycky vyhoří, viz Gorbačev.

A data? Jistě, můžu ti tady dát odkazy na "Fuck EU" rozhovor jisté Nullandové, nebo vystoupení našich politiků na Majdanu, nebo přiznání, že to naši a Poláci organizovali. Ale opravdu se mám namáhat poskytováním veřejně známých a zatím ještě dostupných důkazů, když je zjevné, že ti o žádné důkazy od počátku nejde? Že ti ani nejde o věcnou diskuzi? Myslíš, si, že si tě z minula nepamatuji? Myslíš si, že nevidím tvoji taktiku, počkat, až se trochu diskuze zaplní, aby jsi mohl beztrestně plivat své urážky, protože je diskuze už příliš nepřehledná pro cenzory osla, aby zakročili?

Nejsem včerejší soudruhu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dezinformácie?

Pavel 1,2023-09-07 19:57:50

Takže žádná data nemáš, včerejší soudruhu. Jistě, rusácké volby se co do čistoty s těmi z roku 1948 asi mohou rovnat. Minimálně by o tom mohla pohovořit soudružka těreškovová. "Silou"? A zrovna tady by ses s těmi daty mohl pochlubit. Určitě máš nějakou fotku jak Ukrajinci věšejí janukovyče na sloup veřejného osvětlení. Ne? A co takhle aspoň fotka Klička jak mlátí janukovyče kyjevským telefonním seznamem. Taky nic. Takže smůla, jsi opět za pepíčka bez dat co šíří desinformace a lži. Podle SKUTEČNÝCH dat to vypadá, že janukovyč utek jako zajíc před vyšetřováním jeho zlodějin. Mimochodem, co má příslovečná neschopnost eu diplomacie společného s "daty", hurvínku. Kolik ti poláci přivezli na Majdan zbraní, atd. atp.
Jak jsi dospěl k dojmům na téma jak otroci russovětského impéria NUTÍ k něčemu pána toho impéria nebo co má stabilita "socialismu s lidskou tváří" společného s tím, že fakticky tvrdíš, že jsme si tu invazi vlastně zasloužili je nerozluštitelnou záhadou prostoru mezi tvýma ušima.

Odpovědět

Lenka Vlkova,2023-09-03 10:42:31

Dnes jsem na SPUTNIK četla, že Evropa bere o 40 % více LNG, než tomu bylo před dvěma lety. Já myslela, že je embargo, je to dezinformace?

Odpovědět


Re:

Martin Novák2,2023-09-03 12:29:41

Pravděpodobně je to pravda protože: LNG je ZKAPALNĚNÝ plyn, a to co před dvěma lety teklo (a dnes neteče) plynovodem zkapalněno nebylo, tudíž se to nepočítá. Nárůst o 40% u LNG mně přijde docela malý.

Nejlepší dezinformace je pravda podaná tak aby se příjemce dezinformoval sám.
Viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monooxid

Odpovědět

MMS

Pavel Gašperík,2023-09-03 10:20:00

Minimental test : myslím že výsledok je dopredu jasný ...

Odpovědět


Re: MMS

Pavel Gašperík,2023-09-03 10:22:06

Patrí to k video - príspevku od p. Tinteru ...

Odpovědět

Příklad desinformace

Aleš Tintera,2023-09-03 02:27:43

Kdopak to řídí politiku velmoci? https://www.youtube.com/watch?v=6R0ybFEZiBk
https://www.youtube.com/watch?v=QbQ_8jmBxTk

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz