Pentagon spustí radikální program velkých hejn dronů Replicator  
Program Replicator slibuje vytvořit na pacifickém bojišti „peklo na zemi" pomocí tisíců levných dronů. Pentagon chce držet Čínu na uzdě jejich vlastní zbraní – kvantitou. Admirál Aquilino, který velí INDOPACOMu, doufá v rychlé pořízení takového množství dronů, aby bylo možné během 24 hodin udeřit proti tisícovce cílů.
Pomohou hejna dronů odradit Čínu? Kredit: DARPA.
Pomohou hejna dronů odradit Čínu? Kredit: DARPA.

Americká armáda už měla s Číňany co do činění. Třeba v Koreji. A jak se zdá, odnesli si odtamtud cenné a v podstatě správné poučení. Jak nedávno prohlásila Kathleen Hicksová z vedení Pentagonu – podstatnou výhodou Číny v dnešním měření sil, které probíhá v Pacifiku, je kvantita. Hodně lodí, hodně raket a hlavně hodně lidí. Jejich kvalita je jiná věc, ale ani prostá čísla není dobré brát na lehkou váhu.

 

Pentagon tomu hodlá čelit. Připravili pozoruhodný a ambiciózní program s příznačným názvem Replicator. Jeho cílem není nic menšího, než proti čínské mase postavit vlastní masu levných autonomních dronů pro vzdušné, námořní, pozemní, a také vesmírné operace. Američané jich chtějí nasadit mnoho tisíc do září 2025, čili během příštích dvou let, aby odradili Čínu od útoku na Tchaj-wan.

 

Admirál John C. Aquilino vpravo. Kredit: U.S. Department of State, Wikimedia Commons.
Admirál John C. Aquilino vpravo. Kredit: U.S. Department of State, Wikimedia Commons.

Drony byly donedávna považovány spíše za zábavu pro nerdy. Jak ale ukázala nedávná 2. válka o Náhorní Karabach a ještě mnohem zřetelněji ruská invaze na Ukrajinu, různé typy relativně levných dronů mohou být při správném využití velmi efektivní, jak při průzkumu, tak i při ničení drahých zbraňových systémů a vybavení protivníka.

 

Ukrajinské jednotky využívají velká hejna dronů, které jsou v různém stupni autonomní a propojené, společně s umělými inteligencemi, které analyzují satelitní snímky. Obě strany konfliktu mají k dispozici tisícovky vycvičených pilotů, kteří ovládají armády FPV (First Person View) dronů.

 

Relativně levný ukrajinský bojový dron R18. Kredit: Trydence, Wikimedia Commons.
Relativně levný ukrajinský bojový dron R18. Kredit: Trydence, Wikimedia Commons.

Malé a levné drony nabízejí vojákům řadu výhod. Klíčové je, že je lze vyrábět bez nutnosti vyspělého průmyslového zázemí, klidně v blízkosti fronty, mnohem levněji, než jak jsou v posledních letech v Pentagonu zvyklí. Zároveň jde o technologie přístupné veřejnosti a velmi otevřené rozmanitým inovacím. S drony si lze mnoha způsoby hrát a přitom vymýšlet nové věci.

 

Americké velitelství US INDOPACOM (United States Indo-Pacific Command) považuje za největší problém v případné válce s Čínou příliš velký počet cílů, které je nutné zasáhnout, a které se vyskytují na příliš velkém území. Pro velitele INDOPACOMu admirála Johna Aquilina to konkrétně znamená nutnost zasáhnout tisícovku cílů během 24 hodin.

 

Aquilino také zmínil program Assault Breaker II, na němž INDOPACOM spolupracuje s vojenskými vývojáři DARPA. Jeho cílem je zrychlit sběr a integraci dat o cílech protivníka, která by byla v takovém konfliktu velmi důležitá. Různé skupiny v rámci INDOPACOMu experimentují s autonomními technologiemi již několik let. Teď by jejich úsilí mělo vést ke zlepšení situace pro americké jednotky v Pacifiku. Jak s temnou poetikou říká Aquilino, chtějí Čínu odradit od imperiálních choutek vybudování pekla na zemi (v originále „hellscape“).

 

Jak ale uvádí analytik společnosti CNA Sam Bendett, při bojích na Ukrajině obě strany využívají levné FPV drony, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem 400-600 dolarů. Získávají je v neposlední řadě díky nákupům laciných a dostupných čínských komponent, které často organizují dobrovolníci. Pro Pentagon je teď klíčové vymyslet, jak sehnat velké množství levných a zároveň kvalitních dronů, které z řadu důvodů nemohou spoléhat na čínské komponenty.

 

Bendett rovněž upozorňuje, že předpokládané tisícovky dronů, s nimiž počítá program Replicator, by nemusely proti Číně stačit. V bojích na Ukrajině se každý měsíc na obou stranách spotřebují desítky tisíc levných dronů. Pentagon má o čem přemýšlet.

 

Video: Fireside Chat with Admiral John C. Aquilino: Aspen Security Forum 2023

 

Literatura

Defence One 28. 8. 2023.

Datum: 09.09.2023
Tisk článku

Související články:

DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2018)
DARPA vyvinula zařízení pro telepatickou komunikaci s hejnem dronů     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2018)
AI válka: Izrael nedávno v Gaze poprvé použil hejna dronů s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz