Pozoruhodný letecký raketový dron LongShot míří k letovým testům  
Tryskový dron LongShot, po zuby ozbrojený raketami vzduch-vzduch, představuje velmi zajímavý pokus vrátit do hry stárnoucí bojové letouny 4. generace. Právě ty by měly vozit LongShoty do vzdušných bitev a pak z odstupu sledovat, jak se jim daří vyřídit protivníka. Letové testy dronu, jehož vývoj běží necelé tři roky, by měly být zahájeny již v příštím roce.
LongShoty letí do akce. Kredit: General Atomics.
LongShoty letí do akce. Kredit: General Atomics.

V dnešní době probíhá vývoj celé řady bojových dronů pro budoucí letecké bitvy. Některé jsou vděčnými mediálními hvězdami, jako například Kratos XQ-58A Valkyrie nebo Boeing MQ-28 Ghost Bat. Vývoj dalších dronů probíhá více ve skrytu, ale očekávání kolem nich mohou být snad ještě větší.

 

Právě to je případ velmi zajímavého dronu LongShot, který od roku 2020 vyvíjí společnost General Atomics ve spolupráci s agenturou Pentagonu pro pokročilé projekty DARPA. Tento dron je podle všeho již ve fázi prototypu a podle tvůrců jsou již na spadnutí jeho letové testy. LongShot přitom představuje pozoruhodný koncept, jehož cílem je udržet bojové letouny 4. generace v leteckých bitvách 21. století.

 

Boeing MQ-28 Ghost Bat za letu. Kredit: Boeing.
Boeing MQ-28 Ghost Bat za letu. Kredit: Boeing.

V současnosti jsme svědky nástupu stíhacích letounů 5. generace, jako je Lockheed Martin F-35 Lightning II, ve velkých počtech k bojovým jednotkám. Vývojáři už také pracují na bojových letounech 6. generace, které by měly vstoupit do hry v příštím desetiletí. Pokrok je fajn, ale zároveň vystává problém, co se staršími letouny 4. generace, kterých mají letectva, včetně US Air Force, ještě značné množství.

 

Logo. Kredit: General Atomics.
Logo. Kredit: General Atomics.

Právě LongShot je projekt, který by měl zajistit, že letouny 4. generace budou v moderních leteckých střetech stále užitečné a ne jenom jako kachny na odstřel. Jde o tryskový dron, který by měl být vypouštěn ze starších bojových letounů v blízkosti letecké bitvy. Starší letouny zůstanou stranou a do boje se vrhnou autonomní LongShoty, které budou vyzbrojené střelami vzduch-vzduch.

 

Letové testy dronu LongShot by měly být zahájeny v roce 2024. Jejich cílem bude nejprve zhodnocení základních letových charakteristik nového dronu, po němž budou následovat specificky zaměřené testy, které prověří jednotlivé funkce tohoto pozoruhodného zařízení. Mike Atwood z vedení General Atomics se už nemůže dočkat, až se LongShot dostane do vzduchu. Letové testy by podle něj měly ověřit fungování digitálně vytvořeného designu, díky němuž je vývoj LongShotu rychlý.

 

Video: US Unveils New Air-To-Air Combat Drone That Shocks The World

 

Literatura

General Atomics

Datum: 19.09.2023
Tisk článku

Související články:

Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
DARPA vyvíjí letecký raketový dron LongShot pro vzdušné bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2021)
Turecký tryskový bojový dron Kızılelma testuje pojíždění na ranveji     Autor: Stanislav Mihulka (26.11.2022)
Ostře sledovaný bojový dron Valkyrie poprvé pilotovala umělá inteligence     Autor: Stanislav Mihulka (14.08.2023)



Diskuze:

droník

Ludvík Urban,2023-09-20 09:51:15

Toho dne byl jediný čtenář Osla pracující v Aero Vodochody tak blízko k prozrazení, jako ještě nikdy předtím.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz