Konkurence o mršiny: Kolik pralidí bylo třeba k přemožení gigantické hyeny?  
Čím se živili dávní lidé v pleistocénu, před vynálezem loveckých zbraní a dalších šikovných nástrojů k obživě? Nové simulace potvrzují, že středně velké skupiny homininů mohly úspěšně konkurovat i hypermrchožroutům, jako byly děsivé hyeny Pachycrocuta brevirostris, velké jako lvice a s terminátorským stiskem čelistí.
Zahnali byste obří hyenu? Kredit: Jesus Rodríguez /@trophic.
Zahnali byste obří hyenu? Kredit: Jesus Rodríguez /@trophic.

Jsme tu jen díky našim předkům, kteří to nevzdali a obstáli ve světě plném zubů, drápů a infekcí. Tušíme, že byli skvělí, ale stále moc nevíme, jak to vlastně dokázali. Jednou z palčivých otázek je, jak si sháněli jídlo v době, kdy ještě neměli k dispozici technologické vychytávky typu luku a šípu.

 

Odborníci odhadují, že zásadním zdrojem obživy homininů (linie zahrnující lidi, šimpanze a všechny fosilie kolem nich) v pleistocénu mohly často být mršiny. Zároveň se ale kolem role mršin ve výživě homininů točí vášnivé debaty, především kvůli možné konkurenci s „profesionálními“ mrchožrouty. Týká se to i jižní Evropy v době před zhruba 1,2 až 0,8 miliony let. Tehdy tam působily tlupy homininů z okruhu Homo erectus.

 

Jesús Rodríguez Méndez. Kredit: CENIEH.
Jesús Rodríguez Méndez. Kredit: CENIEH.

Právě na tyto homininy se zaměřil Jesús Rodríguez ze španělského výzkumného centra Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) v Burgosu s týmem spolupracovníků. Uskutečnili pozoruhodné simulace mrchožroutství jako strategie obživy homininů v uvedeném období historie a v prostředí tehdejšího Iberského poloostrova.

 

Vycházeli z toho, že zdrojem mršin tehdy byli velcí predátoři, typicky šavlozubí tygři. Protihráčem pralidí v konkurenci o mršiny byly v těchto simulacích veliké hyeny Pachycrocuta brevirostris, které v Evropě žily v pleistocénu, asi před 2-1,8 až 0,8 miliony let. Byly to masivně stavěné obludy, které měly metr v kohoutku, vážily asi 110 kg a čelistmi by překously automobil, kdyby tehdy nějaké jezdily. Vědci je považují za „hypermrchožrouty,“ kteří na rozdíl od dnešních hyen skvrnitých zřejmě moc nelovili a spoléhali na mršiny.

 

Logo. Kredit: CENIEH.
Logo. Kredit: CENIEH.

Když se tahle hyena velikosti lvice, zřejmě největší z hyen, co kdy chodily po Zemi, potkala s lidmi Homo erectus, kteří byli zhruba naší velikosti, musel to být dost stresující zážitek. Ale tehdejší lidé nebyli žádná ořezávátka. Simulace ukázaly, že ve strategii mrchožroutství mohly být nejvíce úspěšné středně početné tlupy homininů.

 

Podle Rodrígueze a spol. mohly proti děsivým hyenám uspět tlupy o 5 a více homininech. Optimální velikost tlup se ale mohla pohybovat spíše kolem 10 aktivních jedinců . Takto velké tlupy mohly zahnat i šavlozubé tygry nebo jaguáry. Menší nebo naopak větší tlupy by také byly náročnější na dostupnost mršin, kterých by potřebovaly v celkovém úhrnu více. Autoři studie ale zároveň upozorňují, že nedospěli k jednoznačně optimální velikosti tlupy „lidských mrchožroutů,“ protože řadu parametrů v simulacích určovali více či méně arbitrárně.

 

Každopádně se zdá, že středně velké tlupy homininů mohly v jižní Evropě na sklonku spodního pleistocénu uspět v makabrózní konkurenci o mršiny i proti děsuplným hyenám. Mršiny v té době zřejmě byly pro homininy klíčovým zdrojem masa a tuku, obzvláště v zimním období, které sice bylo mnohem mírnější než dnes, ale stejně v něm panoval nedostatek rostlinné stravy.

 

Video: The extinction of the giant hyena Pachycrocuta brevirostris

 

Literatura

Phys.org 28. 9. 2023.

Scientific Reports 13: 14283.

Datum: 01.10.2023
Tisk článku

Související články:

Odkrývání tajemství sociálního života neandertálských skupin     Autor: Dagmar Gregorová (04.11.2022)
Z pekla štěstí: Před necelým milionem let lidská linie málem vyhynula     Autor: Stanislav Mihulka (05.09.2023)
Vyhynutí velké kořisti přivedlo lidi k lepším zbraním a výkonnějším mozkům     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2023)



Diskuze:

Adaptace

Martin Drašner,2023-10-03 08:55:30

Nějak jsem si nevšiml, že by člověk - byť dodnes přežívající kmeny - jevil jakékoli adaptace vhodné pro mrchožrouta. Rozhodně ne vynikající čich, který je pro ně typický, ani vylepšené trávení.

Odpovědět

Homo erectus a lov

Aleš Uhlíř,2023-10-01 09:37:18

"Zásadním zdrojem obživy" tlup Homo erectus vyhledávání mršin určitě nebylo. Vhodnou mršinou jistě nepohrdli, ale primárním způsobem získávání masa byl lov. Homo erectus zhotovoval nástroje z jádrového kusu kamene, ale i z úštěpu, známé jsou zejména pěstní klíny. Znal oheň, přebýval nejen v jeskyních, ale i v chýších, neznal luk, ale používal oštěp. Proč by měl dávat přednost hledání mršin? Podle studie publikované v Journal of Human Evolution lovil především velká zvířata, čím větší zvíře bylo, tím snadnější bylo je ulovit. Dokázali velké zvíře uštvat. Pokusy s domorodci obývajícími poušť Kalahari prokázaly, že člověk může i ve vysokých teplotách štvát zvíře 5 hodin. Člověk nenechá zvíře odpočinout, velké zvíře padne v takové štvanici za 2 - 5 hodin. "Nové simulace" prostě nepředpokládají schopnost člověka běhat za kořistí desítky kilometrů, jak to dokázal homo erectus. Obyvatelé Kalahari to umí. Lovecký běh měl evoluční význam v tom, že změnil stavbu části těla, bylo to něco jiného než sběračství.

Odpovědět


Re: Homo erectus a lov

Vojtěch Kocián,2023-10-02 11:06:43

O tom už jsem četl několik článků. Hlavní evoluční výhodou člověka pro dlouhodobou štvanici je schopnost potit se téměř celým povrchem těla. Většina zvířat se v takové situaci přehřeje a buď přímo zkolabuje nebo nezvládne klást významný odpor. Funguje to hlavně v těch vysokých teplotách. V chladných oblastech je pro člověka mnohem těžší zvíře uštvat a na přímý lov ve stylu šelem je člověk hrozně pomalý a i s pěstními klíny a naostřenými klacky mizerně ozbrojený.

Co by mohlo africkou štvanici zkomplikovat, jsou právě ty desítky kilometrů, které musí urazit, než lovené zvíře padne. Během takové cesty zkříží teritorium spoustě jiných lovců a pokud takové setkání skončí jen ztrátou kořisti, je to ještě fajn. Jinak i moderní člověk má slušnou schopnost vytrvalostního běhu, jen je většina líná to praktikovat a bez dlouhodobého tréninku to nefunguje.

Odpovědět


Re: Re: Homo erectus a lov

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-02 17:51:24

Člověk s pěstním klínem nebo naostřeným klackem je sice mizerně ozbrojený, zato tlupa je smrtelně nebezpečná. Sehranému útoku z více směrů se jednotlivé zvíře nemá šanci ubránit, pokud včas neunikne. Zároveň se proti naostřenému klacku špatně útočí.

Odpovědět


Re: Re: Homo erectus a lov

Jarda Ticháček,2023-10-06 16:36:19

Ty desítky km problémem zcela jistě nejsou, a ani nebyly.
Ta štvaná kořist má také nějaké teritorium, případně se snaží držet poblíže třeba stáda. Takže i kdyby lovil jediný pronásledovatel, nešlo by o běh do sousedního města, ale spíše o obíhání vesnice.
A v několika lidech už asi nebude problémem tu kořist směřovat podle potřeby. Ideálně tak, aby se z posledních sil doplácala do tábora co nejblíže k ohništi. Nakonec, kdo by se tahal pár hodin cesty domŮ s krávou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz