Microsoft počítá s malými jadernými reaktory pro pohon AI a cloudů  
Softwarový gigant Microsoft se netají plány na rozvoj umělých inteligencí. Zároveň je jasné, že výcvik inteligencí a podobné projekty spolykají ohromující množství energie. Microsoft to hodlá řešit malými modulárními reaktory, které by měly pohánět jak umělé inteligence, tak i cloudové služby.
Projekt NuScale VOYGR. Kredit: NuScale Power.
Projekt NuScale VOYGR. Kredit: NuScale Power.

Bill Gates je vášnivým zastáncem jaderné energie. V dnešní době už sice není aktivním hráčem ve vedení Microsoftu, jeho vliv je ale ve strategii Microsoftu stále patrný. Podle nedávného zjištění platformy The Verge Microsoft shání vedoucího programového manažera pro jadernou energii, který by se měl věnovat technologii a strategii využití malých modulárních reaktorů.

 

Bill Gates (2017). Kredit: Kuhlmann /MSC. CC BY 3.0 DE.
Bill Gates (2017). Kredit: Kuhlmann /MSC. CC BY 3.0 DE.

Vše nasvědčuje tomu, že Microsoft počítá s využitím malých jaderných reaktorů pro rozvoj umělých inteligencí a pro cloudové služby. Není tajemstvím, že umělé inteligence jsou nenasytné a spotřebují ohromující množství energie. To pochopitelně vyvolává obavy v souvislosti s emisemi a klimatem. Microsoft očividně věří, že právě jaderná energetika je při současném stavu technologií klíčem ke snižování ohromných emisí uhlíku, co vznikají kvůli fosilním palivům.

 

Malý modulární reaktor pro projekt VOYGR. Kredit: NuScale Power.
Malý modulární reaktor pro projekt VOYGR. Kredit: NuScale Power.

Malé modulární reaktory nabízejí celou řadu výhod. Jsou mnohem efektivnější než mamutí jaderné elektrárny. Jejich stavba je mnohem jednodušší, nejen kvůli až překvapivě malé velikosti. Americký regulátor US Nuclear Regulatory Commission letos schválil první malý modulární reaktor, konkrétně pro projekt jaderné elektrárny VOYGR společnosti NuScale. Z chování Microsoftu je zřejmé, že pro ně je to teprve začátek a počítají, že se těmito technologiemi brzy roztrhne pytel.

 

The Verge ale zároveň upozorňují, že se s malými modulárními reaktory pojí i jisté nepříjemnosti. Zásadní je především to, že malé modulární reaktory obvykle vyžadují tzv. HALEU (High-assay low-enriched uranium), což je reaktorový uran obohacený na 5 až 20 procent. Problém je v tom, že hlavním světovým dodavatelem HALEU je Rusko, s kterým se teď nedá počítat, pravděpodobně na dlouhé roky. Zároveň to ale není nepřekonatelná překážka.

 

V Microsoftu si tohoto problému a dalších komplikací s jadernou energií jsou nepochybně vědomí a jistě budou mít po ruce vhodná řešení. Další věc je, že investují i do jaderné fúze. Letos v květnu ohlásili partnerství s fúzním startupem Helion. Společně mají velmi ambiciózní cíl spustit první fúzní projekt připojený k rozvodné síti v roce 2028. Ať to zvládnou či nikoliv, zdá se, že Microsoft se bude v souvislosti s jadernou energií skloňovat stále častěji.

 

Video: Microsoft Just Cracked the Code of Nuclear Fusion with AI!

 

Literatura

Popular Science 26. 9. 2023.

The Verge 26. 9. 2023.

Datum: 09.10.2023
Tisk článku

Související články:

Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Pokrok v oblasti malých modulárních reaktorů v roce 2020     Autor: Vladimír Wagner (18.01.2021)
Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory     Autor: Stanislav Mihulka (18.10.2021)
Americká agentura NRC dala zelenou prvnímu malému modulárnímu reaktoru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz