Výzkum kostí obětí bourá hluboce zažitý mýtus o pandemii roku 1918  
Co každý ví o pandemii španělské chřipky, která zabila miliony po Světové válce? Že tehdy často umírali mladí a původně zdraví lidé? Bioarcheologové prozkoumali kosti lidí, kteří zemřeli v USA před a během pandemie – a zjistili, že je to nejspíš pověra. Během španělské chřipky, stejně jako v jiných pandemiích, nejčastěji umírali zranitelní, nemocní, prostě oslabení lidé.
Policie v pandemickém Seattlu, prosinec 1918. Kredit: Wikimedia Commons, public domain.
Policie v pandemickém Seattlu, prosinec 1918. Kredit: Wikimedia Commons, public domain.

Když planetu svíral pandemický koronavirus, mnozí srovnávali covid-19 s nejvýraznější pandemií, která je v téměř živé paměti – španělskou chřipkou z let 1918 až 1920. Jak jistě všichni vědí, Španělsko v tom bylo zcela nevinně. Infekce přišla nejspíš, jaké to překvapení, z Číny. Zpustošila svět poničený Světovou válkou. Podle toho, co víme, šlo o chřipkový virus A subtypu H1N1, který nakazil asi jednu třetinu a zabil asi 1-5 procent tehdejší světové populace. Mrtvých bylo zřejmě něco mezi 17 až 100 miliony.

 

Sharon DeWitteová. Kredit: University of Colorado, Boulder.
Sharon DeWitteová. Kredit: University of Colorado, Boulder.

V podstatě všichni jsou přesvědčeni, že španělská chřipka byla pozoruhodná v tom, že zabíjela stejně často nebo i častěji dospělé v plné síle, tedy ve věku 20 až 40 let. Tím je mezi virózami nebo vůbec infekcemi výjimečná. Literatura je toho plná. Během covidu-19 to mnohokrát zaznělo, až se z toho stala svého druhu cynická výmluva, která naznačovala, že když na covid často umírají senioři, není to vlastně pořádná, správná pandemie.

 

Pokud jde o vysvětlení, odborníci mají po ruce celou řadu méně či více odvázaných hypotéz, které zahrnují klima, válku, bakteriální superinfekci a v neposlední řadě obávanou cytokinovou bouři. To je představa, že když se zdravá a silná imunita setkala s virem španělské chřipky, tak zareagovala tak intenzivně, že pacienta v řadě případů zabila.

 

Nová studie Amandy Wisslerové z kanadské McMaster University a Sharon DeWitteové z americké University of Colorado, Boulder to všechno staví na hlavu. Určitě je tady prostor pro mantru, že velký objev si žádá velké důkazy, ale pokud mají pravdu, tak je zřejmě nejznámější znak španělské chřipky, tedy anomálie s umíráním dospělých v plné síle, který pronikl do mnoha učebnic, pouhým mýtem.

Logo. University of Colorado, Boulder.
Logo. University of Colorado, Boulder.

 

Badatelky prozkoumaly kosterní pozůstatky 369 jedinců, kteří zemřeli před pandemií a v době pandemie španělské chřipky ve Spojených státech. Získaly bioarcheologická data, která následně analyzovaly. Z jejich výsledků vyplynulo, že při pandemii španělské chřipky, úplně stejně jako v případě covidu, a také ostatních známých pandemií, umírali s větší pravděpodobností lidé, kteří byli z nějakého důvodu oslabení, ať už zdravotně, sociálně či kvůli výživě.

 

Ukazuje se, že nejspíš nemá smysl vymýšlet, proč španělská chřipka z roku 1918 nejraději zabíjela zdravé a mladé. Jak bez obalu říká DeWitteová, jejich výsledky tohle prostě nepotvrzují. Španělská chřipka, stejně jako covid-19 a další infekce, více zabíjely zranitelné pacienty. Podle ní je velmi důležité to vědět a nebýt zatížený zkreslením, které zřejmě vzniklo jako lidová vyprávěnka, dostalo se do vědeckých publikací i beletrie, kde zatvrdlo jako beton. Když budeme mít přesnější představu o ohrožení různých skupin lidí budoucí pandemií, která je nepochybně jenom otázkou času, můžeme vhodně investovat do prevence a přípravy na budoucí problémy. Prospěje to všem.

 

Video: 'Social Inequality and Pandemic Morality' - Sharon DeWitte

 

Video: Epidemics: What historic diseases tell us about future threats | Sharon DeWitte

 

Literatura

University of Colorado, Boulder 9. 10. 2023.

PNAS 120: e2304545120.

Datum: 12.10.2023
Tisk článku

Související články:

Globální nákaza: Jak by mohl vypadat patogen úspěšné pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)
Nová pandemie by podle expertů mohla pobít desítky milionů lidí     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2019)
Španělská chřipka v roce 1918 zmutovala do vražednějších variant     Autor: Stanislav Mihulka (31.05.2021)
Kdy se objeví další pandemie srovnatelná s covidem-19?     Autor: Stanislav Mihulka (25.08.2021)



Diskuze:

pandemie

Jan Charvát,2023-10-16 08:22:06

A taky tehdá člověk nesměl na jídlo ale mohl si koupit pastelky nebo musel mít opušťák k tomu, aby mohl do sousední obce?

Odpovědět

laická otázka

Gábor Vlkolinský,2023-10-12 10:40:35

Dá sa z pozostatkov jednoznačne stanoviť, že úmrtie bolo na španielskú chrípku a rovnako na covid-19?

Odpovědět


Re: laická otázka

Štefan Židek,2023-10-18 22:21:20

Keď som to správne pochopil mŕtvi na chrípku boli identifikovaní vopred a z pozostatkov určovala sociálne postavenie, resp. životný štýl a mieru stresu akému boli vystavení.

Odpovědět

Pandemie

Tomáš Novák,2023-10-12 08:52:08

Určitě se mnoho věcí podobalo koronavirové pandemii, ale byly i rozdíly dané odlišnými přístupy k hygieně, rozvinutější medicínskou praxí apod.

Odpovědět

Zajímavá myšlenka

Mojmir Kosco,2023-10-12 07:47:33

Sice další prebyrac článku bude tvrdit zmeni víc než v25 mil. Nikoliv 100 mil ale třeba miliardu obětí ...Ale především mi chybi při tom výzkumu a. Zda s

Odpovědět


Re: Zajímavá myšlenka

Mojmir Kosco,2023-10-12 07:50:30

Zda se jedná o výzkum jedinců kteří prokazatelně zemřely na span. chripku nebo o běžný hřbitov prostí o skálu příčin úmrtí v případě že se jedná o normální hřbitovů tak jedinců zemřelých na chřipku by mělo být do 10 %

Odpovědět


Re: Re: Zajímavá myšlenka

Martin Novák2,2023-10-12 09:42:21

Podle abstraktu to vypadá že jde opravdu o náhodný výběr jedinců kteří zemřeli okolo pandemie a zachovaly se jejich kostry.
Buď je ten mýtus o tom že mladí a zdraví umírali stejně jako staří a nemocní Americká specialita nebo si ho vymyslela aby ho mohla vyvrátit. Podle mortality španělské chřipky to není možné ani kdyby na ni umírali jenom mladí a zdraví.

Odpovědět

Opravdu?

Jan Krásenský,2023-10-12 05:51:15

Opravdu lze výzkumem 369 ostatků zemřelých v souvislosti se "španělskou" chřipkou učinit závěr pro úmrtí sedmnácti až sta milionů možných obětí téže choroby?

Odpovědět


Re: Opravdu?

Jitka Chmelová,2023-10-12 10:49:15

A to v situaci, kdy existují záznamy v matrikách a polovina z uvedeného počtu by měla být před pandemií.

Odpovědět


Re: Re: Opravdu?

František Kroupa,2023-10-12 20:21:30

Tohle mne napadlo okamžitě po přečtení článku, vždyť, aspoň u nás, máme už 200 let jednotně a dobře vedené matriky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz