Boeing hlásí rekord při palbě houfnice municí Ramjet 155. Opět je tajný  
Pro moderní dělostřelectvo je zásadní co největší dostřel a co nejpřesnější zásah. Oba tyto požadavky by měla splnit revoluční munice Ramjet 155 s ramjetovým pohonem, kterou vyvíjejí Boeing a Nammo. Dělostřelecké systémy ráže 155 mm by s touto municí měly dostřelit asi tak dvakrát dál, než je dnes obvyklé.
Ramjetový projektil v akci. Kredit: US Army.
Ramjetový projektil v akci. Kredit: US Army.

Americký Boeing společně s norskou společností Nammo vyvíjejí v rámci programu Pentagonu XM1155 převratnou munici pro houfnice ráže 155 mm, která obsahuje projektil s ramjetovým pohonem. Ten by měl prakticky zdvojnásobit dostřel houfnic, které používají takovou munici. Zhruba před rokem jsme na OSLU psali o úspěšném testu této munice na polygonu Andøya Test Center v Norsku. Projektil munice Ramjet 155 tam měl pokořit dálkový rekord pro projektily s ramjetovým pohonem, detaily ale nejsou známé.

 

Prototyp houfnice programu ERCA (2021). Kredit: Ana Henderson, Wikimedia Commons, US Army.
Prototyp houfnice programu ERCA (2021). Kredit: Ana Henderson, Wikimedia Commons, US Army.

Jak je dobře patrné i z bojů během ruské invaze na Ukrajinu, dostřel dělostřelectva, v tomto případě houfnic, tedy nepřímé dělostřelecké palby, je v moderních konfliktech srovnatelných protivníků zcela zásadní. S jeho výjimečnou důležitostí rovněž ale bohužel souvisí i to, že se detailní informace související s dostřelem nově vyvíjených typů munice nebo dělostřeleckých systémů do značné míry utajují.

 

Dostřel různých typů munice pro dělostřelecké systémy ráže 155 mm. Kredit: Nammo.
Dostřel různých typů munice pro dělostřelecké systémy ráže 155 mm. Kredit: Nammo.

Proto nepřekvapí, že nový rekord v dostřelu houfnice municí Ramjet 155, kterým Boeing a Nammo údajně překonali vlastní rekord z loňska, je sice zveřejněný, ale není veřejný. Na druhou stranu, ramjetový projektil je skvělý nápad, který funguje, a není mnoho důvodů tiskové zprávě Boeingu nevěřit.

 

Nový tajný rekord se odehrál ve slavném vojenském prostoru Yuma Proving Ground v Arizoně. Před očima odborníků Boeingu, Nammo a US Army, vypálil rekordní výstřel prototyp samohybné houfnice vyvíjený v rámci programu ERCA (Extended Range Cannon Artillery). Jak potvrzuje její akronym, dostřel dělostřelectva je dnes naprostou prioritou, v tomto případě velmi daleký a velmi přesný dostřel.

 

Šéf Nammo Morten Brandtzæg uvádí, že munice Ramjet 155 již prošla celou sérií testů, v nichž obstála a prokázala, že dramaticky zvyšuje dostřel dělostřeleckých systémů. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že hlavní technické překážky byly u této munice překonány. V podstatě prý už téměř nebrání tomu, aby se v dohledné době začala vyrábět.

 

Testování ale bude ještě nějaký čas pokračovat. V následujícím kole testů Boeing a Nammo vybaví munici Ramjet 155 přesným naváděcím systémem, který využívá „letový počítač“ systému JDAM (Joint Direct Attack Munition). Následně budou ověřovat, jak je ramjetová munice s takovým vylepšením účinná proti pozemním nepohyblivým i pohyblivým cílům.

 

Video: How ramjets may change the role of artillery on the battlefield

 

Literatura

Boeing News Release 9. 10. 2023.

The Drive / Warzone 9. 10. 2023.

Datum: 15.10.2023
Tisk článku

Související články:

Prototyp hypersonické střely se scramjetem zvládl historický letový test     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2021)
Boeing a Nammo úspěšně otestovali dělostřelecký projektil s ramjetem     Autor: Stanislav Mihulka (25.08.2022)
Přesně naváděný projektil SCALPEL zasáhl cíl v ohromující vzdálenosti     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz