První elektrárna s malým jaderným reaktorem v USA bohužel nevznikne  
Všichni, kdo s nadějí sledovali Carbon Free Power Project společnosti NuScale a Idaho National Lab, musejí spolknout hořkou pilulku. Elektrárna nebude, první schválené americké malé modulární reaktory se nespustí. Pokud dojde v USA ke zlepšení situace, zřejmě to nebude dříve než v příštím desetiletí. Na druhou stranu, je to šance pro ostatní.
Elektrárna, která nevznikne. Kredit: Idaho National Lab.
Elektrárna, která nevznikne. Kredit: Idaho National Lab.

Některé zprávy se nepíší snadno. Autor tohoto textu neskrývá, že je vášnivým zastáncem jaderné energetiky, především pokud jde o malé modulární reaktory. Proto je bolestné přiznat, že tato technologie, přinejmenším v USA, naráží na vážné problémy. Ve středu 8. listopadu vyšlo najevo, že první plánovaná elektrárna, jejíž přípravy již byly v plném proudu, nakonec bohužel skončí dřív, než začala.

 

Jaderná energie je sama o sobě slibná a má slušný potenciál přispět k úsilí o snižování emisí uhlíku, které se stává stále akutnější záležitostí. Ve většině industrializovaných zemí ale dochází k tomu, že náklady na klasické jaderné elektrárny, už tak dost astronomické, obvykle značně překračují plánované rozpočty a mívají velké zpoždění.

 

Mnozí se upínají k naději, kterou v tomto směru představují malé modulární reaktory. Lze je vyrobit v továrně a hotové dopravit na místo určení, kde je čeká nikoliv výstavba, ale spíše instalace, celkově mnohem méně náročná a hlavně dramaticky levnější, než je doposud u jaderných elektráren obvyklé.

 

Logo. Kredit: NuScale.
Logo. Kredit: NuScale.

Jak jsme psali na OSLU, americké úřady loni v létě schválily design malého modulárního jaderného reaktoru společnosti NuScale, která je jedním z lídrů ve vývoji těchto pozoruhodných zařízení. NuScale společně s vládními laboratořemi Idaho National Lab připravili velmi zajímavý projekt první elektrárny, která měla využít malé modulární reaktory, nazvaný Carbon Free Power Project. V rámci tohoto projektu by Idaho National Lab provozovali několik modulárních reaktorů NuScale a všichni by sbírali zkušenosti. Vyrobená elektřina se měla prodávat okolním zařízením.

 

Logo. Kredit: Idaho National Lab.
Logo. Kredit: Idaho National Lab.

Postupně se ale změnily okolnosti. Hlavním viníkem je v tomto případě setrvalý pokles ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kvůli tomu se v poslední době zhoršovaly ekonomické vyhlídky projektu Carbon Free Power Project a začali odpadat partneři. 8. listopadu zarazili poslední hřeb do rakve projektu NuScale a klíčový partner pro plánované využití elektřiny Utah Associated Municipal Power Systems, když oznámili, že projekt přestal být ekonomicky životaschopný, protože není zájem o dostatečně velký odběr této elektřiny.

 

Šéf NuScale John Hopkins se pokusil přijít s něčím pozitivním a prohlásil, že více než 10 let práce na tomto projektu zásadně přispělo k dotažení technologie malého modulárního reaktoru ke komerčnímu využití. Teď mají na co navazovat s budoucími zákazníky. Jak ale Hopkins jedním dechem přiznává, faktem je, že se žádným z dalších potenciálních zákazníků nejsou tak daleko, jako byli v tomto projektu. Není tudíž jisté, zda NuScale postaví první komerční modulární reaktor do konce desetiletí.

 

Ještě smutnější je, že to stejné lze podle všeho říct o celé jaderné energetice ve Spojených státech. Neplánují se žádné velké jaderné reaktory a těch pár, na nichž se donedávna pracovalo, bylo zrušeno, anebo čelí děsivým překročením rozpočtu. V tuto chvíli také žádný další nový design reaktoru nemá povolení americké agentury Nuclear Regulatory Commission (NRC), jako ho mají NuScale. Jaderná energetika opravdu nemá v USA na růžích ustláno.

 

Video: NuScale - Power to the World

 

Literatura

Ars Technica 9. 11. 2023.

Datum: 09.11.2023
Tisk článku

Související články:

Jádro vrací úder: Startup NuScale vyvíjí převratný malý reaktor     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2019)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Pokrok v oblasti malých modulárních reaktorů v roce 2020     Autor: Vladimír Wagner (18.01.2021)
Americká agentura NRC dala zelenou prvnímu malému modulárnímu reaktoru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz