Dlouho očekávaný strategický bombardér B-21 Raider se poprvé vznesl  
Nový dálkový bombardér amerického letectva Northrop Grumman B-21 Raider uskutečnil svůj první let v pátek 10. listopadu 2023 nad kalifornskou pouští. Zahájil tím letové testy, které důkladně prověří jeho schopnosti. US Air Force chtějí celkem 100 těchto futuristických strojů.
První let. Kredit: M. Hartman.
První let. Kredit: M. Hartman.

Pátek 10. listopadu začal docela nenápadně. Teď se chýlí ke konci a má na svém kontě několik událostí, které se zapíší do dějin. Příznivci letů do vesmíru se dnes v noci dozvěděli, že nás 7. listopadu opustil Frank Borman, který byl velitelem posádky Apollo 8, co jako první obletěla Měsíc a v posledních letech se stal nejstarším žijícím astronautem.

 

Raider na ranveji. Kredit: Mike Henry.
Raider na ranveji. Kredit: Mike Henry.

V Kyklopských horách na indonéské části Nové Guineje byla poprvé po 62 letech pozorována díky kameře extrémně vzácná paježura Attenboroughova, nejmenší ze všech paježur. A v Spojených státech se psaly dějiny vojenského letectví, když poprvé vzlétl ostře sledovaný nový strategický bombardér Northrop Grumman B-21 Raider. Americké letectvo ho přitom plánovalo od roku 2011.

 

US Air Force nebývají v podobných případech příliš sdílní. Dostupné informace tentokrát pocházejí od nezávislého fotografa Matta Hartmana, jemuž se podařilo natočit první let Raidera nad pouští v Kalifornii. Mluvčí amerického letectva Ann Stefaneková následně potvrdila, že opravdu šlo o první let strategického bombardéru, s nímž se veřejnost seznámila loni v prosinci (2022).

 

Na uvedených záběrech je patrný Raider, který letí s vysunutým podvozkem. Při letu ho doprovází stíhací letoun 4. generace General Dynamics F-16 Fighting Falcon, jehož první let se odehrál, ač je to k nevíře, 20. ledna 1974, tedy téměř před 50 lety. Je to mimořádný pocit, sledovat let bojových strojů, jejichž technologie dělí půl století.

 

Raider při startu. Kredit: Mike Henry.
Raider při startu. Kredit: Mike Henry.

Podle Stefanekové teď Raider zahájil letové testy, které představují zásadní část testování nového bombardéru, zajišťovaného Air Force Test Center ve spolupráci s 412th Test Wing’s B-21 Combined Test Force. Testy by měly ověřit schopnost letounu dostát očekáváním, která nejsou zrovna malá. Americké letectvo počítá s tím, že Raider bude odolným letounem s možností kritických úderů na velkou vzdálenost. Měl by se stát klíčovým prvkem pro odstrašení možných protivníků, nejen Spojených států, ale i jejich spojenců a partnerů.

 

Bombardér B-21 Raider by měl postupně nahrazovat starší strategické bombardéry Northrop Grumman B-2 Spirit a Rockwell B-1 Lancer. Americké letectvo chce provozovat flotilu 100 Raiderů, za jejichž vývoj, nákup a údržbu zaplatí podle aktuálních odhadů nejméně 203 miliard dolarů.

 

V tuto chvíli je hotový jediný Raider a šest dalších je ve výrobě. První stroje oficiálně dostanou na letecké základně Ellsworth Air Force Base a klíčovou roli v testování sehraje letecká základna Edwards Air Force Base v Kalifornii.

 

Video: BREAKING: The B-21 RAIDER just made its FIRST FLIGHT

 

Literatura

Breaking Defence 10. 11. 2023.

Drive / Warzone 10. 11. 2023.

Datum: 10.11.2023
Tisk článku

Související články:

Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2018)
Americké letectvo plánuje proměnit transportní letouny na bombardéry     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2021)
Strategický stealth bombardér B-21 Raider se konečně představil veřejnosti     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2022)



Diskuze:

Gábor Vlkolinský,2023-11-11 15:17:38

Ja som dlho neočakával vec, ktorá ma chce upáliť za živa.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz