V Akabském zálivu vyrostou ultrafuturistické věže projektu Epicon  
V Saúdské Arábii pracují na tom, aby byli méně závislí na ropě. Součástí tohoto úsilí je výstavba urbanizované zóny Neom, která by měla být plná unikátních designů a technologií, včetně 170kilometrového lineárního města Line. Novým přírůstkem Neomu je projekt podivuhodného hotelového resortu Epicon, který by se hodil i na exoplanetu.
Centrální část Epiconu. Kredit: Neom.
Centrální část Epiconu. Kredit: Neom.

Saudská Arábie už nějakou dobu pracuje na extrémně ambiciózním a neméně zajímavém projektu Neom. Získala s ním trvalou pozornost globálních médií. Neom je vlastně urbanizovaná oblast, která se nachází v severozápadním cípu Saúdské Arábie, v provincii Tabúk, na pobřeží Akabského zálivu. Představuje unikátní průnik nezřízeného ropného bohatství, feudálních vládců a ultramoderních konceptů a technologií. Jde o iniciativu, která vznikla v rámci plánu Saudi Vision 2030, jehož cílem je udělat ze Saúdské Arábie méně ropnou monarchii.

 

Magická krajina v okolí Akabského zálivu (vpravo). Kredit: NASA, Wikimedia Commons.
Magická krajina v okolí Akabského zálivu (vpravo). Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Plánovaná rozloha Neomu je 26 500 kilometrů čtverečních. Celkové náklady by měly být asi 500 miliard dolarů, ale určitě dojde k jejich překročení. Už také dochází ke skluzu v časovém rozvrhu Neomu, který by měl být hotový do roku 2039. Součástí Neomu je ohromující projekt lineárního města Line o délce 170 kilometrů, plovoucí průmyslový komplex Oxagon, pouštní lyžařský resort Trojena, jachtový resort Sindalah na břehu Rudého moře, zemědělství založené na geneticky vylepšených plodinách a energetika maximálně využívající obnovitelnou energii a zelený vodík.

 

Epicon na pobřeží Akabského zálivu. Kredit: Neom.
Epicon na pobřeží Akabského zálivu. Kredit: Neom.

Management Neomu nedávno oznámil, že jeho součástí bude velmi luxusní pouštní hotel a pobřežní resort Epicon. Tentokrát se Neom opravdu překonává. Epicon má ultrafuturistický design, který lichotí malebným saúdskoarabským pustinám, ale vyjímal by se i na exoplanetě s vhodnými podmínkami pro život. Epiconu dominují dvě věže hotelového komplexu o výšce 270 a 220 metrů. Kus stranou bude stát o něco nižší třetí věž, která by měla sloužit jako plážový resort s plážovými domky a rozsáhlými zahradami. Je zřejmé, že nejde o stavbu pro běžné turisty. Pokud projekt v Akabském zálivu dokončí podle původních představ, budou tam jezdit na dovolenou nejbohatší lidé planety.

 

Jak stojí v tiskovém prohlášení Neomu, Epicon bude portálem do budoucnosti a místem, které spojí zdejší pustou krajinu se mnoha zážitky, které takový hotel s resorty dokáže nabídnout, od špičkových služeb a kuchyně až po vodní sporty a relax v pouštní krajině. O Epiconu zatím nebylo zveřejněno mnoho detailů. Projekt je očividně v rané fázi. V tuto chvíli není ani jasné, kdy by měla být stavba hotová. Ale jako vize stojí za pozornost. Časem uvidíme, jak se má k světu.

 

Video: Discover Epicon

 

Video: NEOM | Epicon - Meet The Architects

 

Video: Saudi Arabia's Vision 2030: A Royal Transformation

 

Literatura

New Atlas 16. 11. 2023.

Datum: 19.11.2023
Tisk článku

Související články:

Na Titanu by mohla fungovat velká lidská kolonie     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2017)
Osídlíme vesmír v městech uvnitř rotujících nafouklých planetek?     Autor: Stanislav Mihulka (20.12.2022)
Krustovoltaika zařídí obnovu půdy v pustinách     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz