Rentgenový gigant European XEFL půjde po krku kvantovým fluktuacím vakua  
Ve vakuu není nic. Ale podle kvantové mechaniky je tohle „nic“ velice vzrušující. Neustále se tam na okamžik zjevují a pak zase zanikají virtuální částice a antičástice. Kvantové fluktuace je ale velmi obtížné zkoumat. Teď se na ně zaměří donedávna nejvýkonnější rentgenový laser světa European XFEL.
Snímek s expozicí 90 sekund v naprosté tmě ukazuje paprsek laseru European XFEL. Kredit: European XFEL / Jan Hosan,
Snímek s expozicí 90 sekund v naprosté tmě ukazuje paprsek laseru European XFEL. Kredit: European XFEL / Jan Hosan,

Jak každý ví, vakuum je úplně prázdné nic. Tedy teoreticky. Nikoliv ovšem pro kvantovou mechaniku. Ta nevnímá vakuum jako nic, ale jako možnost. Ve kvantové mechanice se ve vakuu vlní elektromagnetické vlny a jako duchové se tam zjevují virtuální částice s antičásticemi. Jsou to kvantové fluktuace vakua.

 

Zní to podivně, jak je ostatně u kvantové mechaniky zvykem. Ale tyto kvantové podivnosti podle všeho těsně souvisejí třeba s Hawkingovým zářením anebo s Casimirovým jevem. Magii virtuálních částic zřejmě není možné zachytit přímo, ale můžeme nepřímo pozorovat jejich vliv, prostřednictvím změn elektromagnetických polí v přítomnosti dalších částic.

 

Experimenty budou probíhat na výzkumné stanici HED (High Energy Density Science). Kredit: European XFEL / Jan Hosan.
Experimenty budou probíhat na výzkumné stanici HED (High Energy Density Science). Kredit: European XFEL / Jan Hosan.

Problém je v tom, že doposud nebylo možné ověřit existenci kvantových fluktuací vakua bez přítomnosti jiných částic. Pokud by se to povedlo, byl by to posun v ověřování kvantové elektrodynamiky (QED). Když by takové experiment odhalil nějaké nesrovnalosti, mohlo by to znamenat existenci nových, doposud neobjevených částic.

 

Testovat kvantové fluktuace vakua bez přítomnosti jiných částic je ovšem heroický úkol. Teď se s ním hodlá porvat výzkumné konsorcium Helmholtz International Beamline for Extreme Fields (HIBEF), které vedou odborníci německého výzkumného centra Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR). Jejich plánem je drásat kvantové vakuum gigantickým rentgenovým laserem European XFEL (X-ray Free-Electron Laser), donedávna nejvýkonnějším rentgenovým laserem světa, který sídlí v Hamburku.

 

Logo. Kredit: European XFEL.
Logo. Kredit: European XFEL.

Experimenty budou vypadat tak, že rentgenový laser European XFEL bude pálit krátké a intenzivní laserové pulzy do ocelové komory s vakuem. Cílem je dosáhnout toho, aby kvantové fluktuace vakua měnily polarizaci laserového paprsku. Háček je ale v tom, že signál úspěšné detekce může být nesmírně slabý. Jak přiznává teoretický fyzik Ralf Schützhold z HZDR, je klidně možné, že kvůli kvantovým fluktuacím vakua změní polarizaci jeden foton rentgenového paprsku z bilionu. Může to být pod prahem měřitelnosti jejich přístrojů.

 

Proto Schützhold a jeho tým navrhují pálit do zmíněné komory s vakuem ještě dva laserové paprsky viditelného záření současně, tak, aby se paprsky v komoře střetly. Monumentální rentgenový laser European XFEL nasměrují do místa střetu těchto laserových paprsků. Střetnutím laserových paprsků viditelného záření totiž na velmi krátkou dobu vznikne „světelný krystal,“ tedy struktura, která ovlivní přilétající paprsek rentgenového laseru. Tento postup by měl zvýšit šance na úspěch experimentů.

 

Nastavení experimentů bude nejprve nutné vyzkoušet a v případě potřeby doladit. Na laseru European XFEL se už plánuje postup experimentů. Jejich spuštění se blíží. European XFEL by měl začít bušit do kvantových fluktuací vakua už v příštím roce (2024). Pokud by vše dopadlo dle očekávání a jako bonus by byly objeveny odchylky od mainstreamových modelů, mohlo by to například vést k objevu axionů, ultralehkých částic, které jsou mezi předními kandidáty na temnou hmotu.

 

Video: European XFEL in a nutshell

 

Literatura

Helmholtz Association of German Research Centres 13. 11. 2023.

Physical Review D 108: 076005.

Datum: 21.11.2023
Tisk článku

Související články:

Hawkingovo krocení multiversa     Autor: Dagmar Gregorová (03.05.2018)
O záhadném nesouladu hodnot Hubbleovy konstanty     Autor: Dagmar Gregorová (19.07.2018)
Jak změřit přízračné kvantové fluktuace v prázdnotě?     Autor: Stanislav Mihulka (13.04.2019)
Casimirova interakce: Kvantové podivnosti protlačí teplo vakuem     Autor: Stanislav Mihulka (02.01.2020)
Nepatrné kvantové fluktuace mohou nakopnout masivní objekty     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2020)
Primordiální kvantové fluktuace mohly vést ke vzniku masivních kup galaxií     Autor: Stanislav Mihulka (30.04.2023)



Diskuze:

pránická strava

J P77,2023-11-21 18:38:09

Kvantové fluktuace vakua jsou asi jediné možné vysvětlení pranické stravy, že by se za nějakých podmínek částice objevili, navázali na hmotu a už nezmizeli.

Odpovědět


Re: pránická strava

Florian Stanislav,2023-11-21 19:38:24

Jiné možné vysvětlení pránické stravy je, že je to podvod.

Odpovědět


Re: pránická strava

Marcel Brokát,2023-11-23 13:48:25

jj nechte si to patentovat :-)

Odpovědět

G Hart,2023-11-21 09:53:37

Až na to, že čistého vakua v žádném případě nedosáhnou a tak budou střílet do komory se zbytky plynů.
Takový vodík na příklad nelze beze zbytku vyčerpat vůbec, ten se musí reaktivně vázat na nějaký povrch, nejčastěji titan.
Množství plynu vázaného na povrch recipientu je z hlediska čistého vakua obrovské a molekuly na povrchu fluktuují mezi povrchem a prostorem recipientlu. Tak mi není jasné, jak oddělí ty hledané fluktuace od projevu nečistoty vakua....

Odpovědět


Re:

Petr Slachta,2023-11-21 15:20:54

No jo. Škoda že to ti vědci neví. Anebo ví, ale protože z toho mají peníze, tak přesto to budou zkoumat, i když už dopředu ví, že nic nevyzkoumaji.
Osobně jsem si myslel, že dostatečně "čisté" vakuum se už rutinne používá i při jiných experimentech, a že tedy ani zde nebude principiálně problém. Ale děkuji za rozšíření znalostí.

Odpovědět


Re:

J P77,2023-11-21 18:35:13

Asi umí vyrobit vakuum tak čisté jak potřebují.

Odpovědět


Re:

Martin Novák2,2023-11-21 20:45:33

Pravděpodobně srovnáním výsledků. Nejspíš odpálí několik impulsů krátce po sobě, u nečistoty bude vidět trajektorie, u fluktuace vakua ne.

Odpovědět


Re:

Mintaka Earthian,2023-11-24 02:00:13

Před cca 10 lety, na kopci v Anecy, jsem se bavil s českým klukem, který v CERNu šéfoval týmu zajištující nejvyšší úroveň vakua. Kromě, pro mě, převratné informace, že LHC není kruh, jak je většinou zobrazován, ale má jiný tvar, tak říkal, že "poslední" atomy/molekuly se vychytávají navázáním na stěny zařízení, k čemuž pomáhá materiál povrchu, nízké teploty a ionizace.

Ale je to dávno. Jistě by se tu našel někdo, kdo to má nastudované.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz