Autonomní bagr postavil masivní 6metrovou zeď  
Kráčející rypadlo s umělou inteligencí dorazí na místo stavby, udělá si jeho 3D mapu, vytipuje si vhodný stavební materiál a naplánuje stavbu zdi. Nejspíš se dožijeme toho, že stavby opanují umělé inteligence a rozmanití roboti, kteří zvládnou i náročné výzvy, jako je stavba šestimetrové zdi
Autonomní robot HEAP. Kredit: ETH Zürich.
Autonomní robot HEAP. Kredit: ETH Zürich.

Stavba zdi z nepravidelných kamenů nevypadá nijak zvlášť složitě. Ve skutečnosti jde ale o velmi těžký, vyčerpávající úkol, v němž si lidé často sáhnou na dno, fyzicky i psychicky. Zároveň je to právě ten typ práce, jakou bychom nejraději přenechali robotům a nechali, ať předvedou, co v nich je.

 

Ryan Luke Johns. Kredit: NCCR DFAB.
Ryan Luke Johns. Kredit: NCCR DFAB.

Výzkumný tým švýcarské techniky ETH Zürich, který vedl Ryan Luke Johns, na tom intenzivně pracuje. Nedávno postavili autonomní bagr HEAP (Hydraulic Excavator for an Autonomous Purpose). Je to vlastně mobilní kráčející rypadlo Menzi Muck M545, které Johnsův tým upravil pro autonomní provoz. Bagr dostal satelitní navigaci, inerciální měřící jednotku, řídící modul s umělou inteligencí a LiDARy na kabinu i na pracovní rameno.

 

Logo. Kredit: ETH Zürich.
Logo. Kredit: ETH Zürich.

HEAP řídí schopná inteligence, která nedávno uspěla v náročném testu. Autonomní bagr dorazil na místo testu. Zmapoval si ho a vytvořil 3D mapu lokality. Poté zjistil, kde se nacházejí použitelné balvany. Šlo o masivní kameny nepravidelných tvarů, obvykle o váze několika tun. HEAP každý balvan zvedl a pořádně si ho prohlédl. Jeho inteligence odhadla hmotnost balvanu i jeho těžiště a vytvořila si jeho 3D model.

 

Následně inteligence spočítala nejvýhodnější umístnění každého balvanu v plánované zdi a pustila se do práce. Nakonec HEAP zcela sám, bez lidské asistence, vybudoval zeď, 6 metrů vysokou 65 metrů dlouhou. Zeď tvoří pouze šikovně naskládané kameny. Neobsahuje maltu ani žádné jiné pojivo.

 

V tomto případě HEAP použil balvany, které byly na dané místo dovezené. Jeho velkou výhodou ale je, že dokáže prozkoumat okolí stavby a v případě potřeby využít místní balvany nebo i jiný konstrukční materiál. S podobnými roboty se budeme ve stavebnictví nejspíš střetávat stále častěji.

 

Video: Autonomous excavator constructs a six-metre-high dry stone wall

 

Video: Walking "spider" excavators: the mountain goats of earth-moving

 

Literatura

New Atlas 22. 11. 2023.

Science Robotic online 22. 11. 2023.

Datum: 24.11.2023
Tisk článku

Související články:

Designated Driver vyvíjí dálkové řízení pro autonomní auta v nesnázích     Autor: Stanislav Mihulka (28.03.2019)
Lidé a umělá inteligence společně postavili robota     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2023)
Robotičtí psi a drony jako součást bezpečnostního kamerového systému     Autor: Redakce (22.09.2023)
Okamžitá evoluce: AI algoritmus extrémně zrychlil vývoj designu robotů     Autor: Stanislav Mihulka (05.10.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz