Airbus testuje autonomní systém Auto'Mate pro tankování paliva za letu  
Představte si technologii, která dlouhodobě zajistí tankování paliva za letu, v podstatě bez lidské intervence, pro autonomní drony i letouny s lidskou posádkou. Takový je systém Auto'Mate, který z paluby tankovacího letounu ovládne řízení letounu, co si přiletěl pro palivo, a zajistí tím hladký průběh doplňování paliva.
Tanker ve formaci s drony. Kredit: Airbus.
Tanker ve formaci s drony. Kredit: Airbus.

Když se vám podaří udržet drony s dlouhou výdrží ve vzduchu po velmi dlouhou dobu, získáte tím nový prostředek s velmi zajímavými možnostmi. Mohou dělat průzkum, hlídkovat nebo třeba přenášet komunikaci, jako velmi nízko letící satelity. Technologie, která tohle zajistí, by mohla vést k extrémní decentralizaci a flexibilitě operací, vojenských, ale i civilních.

 

Start dronů DT-25. Kredit: Airbus / Youtube.
Start dronů DT-25. Kredit: Airbus / Youtube.

Divize inovací Airbusu UpNext testuje autonomní systém, který by tohle mohl nabídnout. Jmenuje se Auto'Mate a je založený na tom, že inteligence na tankovacím letounu přebírá kontrolu nad letounem, který potřebuje doplnit palivo. Auto'Mate ovládne přilétající letoun ve vzdálenosti několika kilometrů od tankeru. Poté ho navede do letu ve formaci s tankerem, přičemž využívá navigaci podporovanou umělou inteligenci a technologie pro zajištění kooperativního letu.

 

Auto'Mate přebírá řízení dronu. Kredit: Airbus.
Auto'Mate přebírá řízení dronu. Kredit: Airbus.

Jakmile je tanker ve formaci s letounem, který tankuje, běží všechno jako na drátkách. Tanker spustí tankovací systém, hadicí proteče palivo a letouny se zase navzájem vzdálí. Systém Auto'Mate předá řízení letounu, který doplňoval palivo, zpátky, ať už ho pilotuje inteligence nebo lidská posádka.

 

Pro Airbus to není jenom snění. Teď v listopadu (2023) podnikli v pořadí již druhý zkušební let se systémem Auto'Mate. Systém byl instalovaný na palubě tankeru Airbus A310 MRTT, který během letu převzal kontrolu nad třemi drony DT-25. Auto'Mate je navedl do pozice pro tankování paliva. Od té chvíle probíhala simulace tankování, která využívala reálná data z dotyčných letounů.

 

Auto'Mate podle dostupných informací využívá různé typy kamer, vysoce přesnou GPS navigaci, LiDAR, a také utajované komunikační kanály a systém pro vyhýbání se kolizi při letu v těsné blízkosti. Zatím není jasné, kdy dojde na kompletní zkušební let s reálným tankováním paliva. Natož kdy Auto'Mate nastoupí do práce. Je to ale každopádně pozoruhodná technologie, kterou se určitě vyplatí sledovat.

 

Video: Auto'Mate completes first flight test - Full Documentary

 

Literatura

New Atlas 26. 11. 2023.

Datum: 27.11.2023
Tisk článku

Související články:

Dronový tanker MQ-25 T1 poprvé v historii natankoval jiný letoun     Autor: Stanislav Mihulka (09.06.2021)
Americké letectvo chce vyrábět palivo průmyslovou fotosyntézou     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2021)
Transportní Airbus Atlas poprvé za letu vypustil tryskový dron     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz