Roadrunner je pozoruhodný sebevražedný dron – interceptor  
Je to dron s tryskovým pohonem nebo raketa s křídly? Roadrunner od společnosti Anduril Industries je vlastně obojí. Představuje novou kategorii autonomních zařízení. Může sloužit jako všestranný dron anebo ve variantě Roadrunner-M jako interceptor protivzdušné obrany, který může zasahovat proti letounům, raketám i dronům.
Roadrunner-M při letovém testu. Kredit: Anduril Industries.
Roadrunner-M při letovém testu. Kredit: Anduril Industries.

S tím, jak se zhoršuje mezinárodní situace, jsme stále častěji svědky toho, že výzkum nějaké převratné technologie či systému probíhá v naprostém utajení. Pak se najednou objeví, jako zjevení, a diváci jen zalapají po dechu. Přesně tohle se povedlo společnosti Anduril Industries se sídlem v pohádkovém Costa Mesa v Kalifornii.

 

Mobilní hangár. Kredit: Anduril Industries.
Mobilní hangár Nest. Kredit: Anduril Industries.

Nedávno představili nový autonomní dron Roadrunner, který je jako … zjevení. Roadrunner je jako Princezna Koloběžka. Je to dron s výzbrojí nebo vlastně není? Je to sebevražedná, vyčkávací munice? Je to opětovně použitelná a vyzvednutelná raketa? Je to střela systému protivzdušné obrany? Možná to bude znít divně, ale Roadrunner je od každého trochu. Je to unikát. Úplně nová kategorie.

 

Roadrunner (čili populární pozemní kukačka rodu Geococcyx) startuje a přistává ve vertikální poloze. Létá vysoce podzvukovou rychlostí. Měří cca 182 cm, tedy zhruba jako dospělá lidská postava. Je to vlastně raketa s tryskovým pohonem, která je ovšem zároveň vybavená deltakřídlem, takže může létat vertikálně a horizontálně.

Roadrunner jako dron. Kredit: Anduril Industries.
Roadrunner jako dron. Kredit: Anduril Industries.

Roadrunner je podle všeho zdatný v manévrování. Operuje z bílého boxu nebo spíš mobilního hangáru Nest s internetovým připojením, který připomíná velkou ledničku. Nest je ostatně klimatizovaný a monitoruje stav dronu, který je připravený k vypuštění během pár sekund.

 

Kolem dronu Roadrunner, jehož vývoj běžel dva roky, je stále dost masivní clona mlčení. Anduril naznačuje, že Pentagon je jejich zákazníkem a že Roadrunner již má za sebou blíže neurčené operační testy. Je ale utajené, kde k těmto testům došlo a zda již jsou drony Roadrunner někde nasazeny v akci.

 

Pentagon již dlouho naříká, že Američané nemají k dispozici (relativně) levné nástroje, s nimiž by bylo možné se bránit proti letounům, raketám a v poslední době také dronům, u nichž je zvlášť citelný rozdíl v ceně mezi útočným a obranným prostředkem, když jsou sestřelovány například raketou systému Patriot. Roadrunner by měl stát nízké stovky tisíc dolarů, při větších objednávkách ještě méně.

 

Sám o sobě je Roadrunner všestranný dron modulární konstrukce. Může se uplatnit na rozmanitých misích, od průzkumných až po bojové. Ve variantě Roadrunner-M s vysoce explozivní hlavicí představuje zdatný interceptor, který může zasahovat proti různým letounům, raketám i dronům. Jak říká zakladatel Anduril Industries Palmer Luckey, není žádný důvod, proč by po světě nemohlo být rozmístěno 100 tisíc dronů Roadrunner, které by čekaly na povel malého týmu operátorů k akci. To by ale s kolegy museli pořádně přidat. Prozatím počítají s výrobou stovek těchto dronů ročně.

 

Video: Anduril unveils Roadrunner & Roadrunner-M

 

Literatura

Defence One 1. 12. 2023.

Datum: 05.12.2023
Tisk článku

Související články:

Američtí mariňáci nacvičují s létajícími hejnovými granáty Drone40     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2021)
Americké speciální jednotky otestují izraelský sebevražedný dron Point Blank     Autor: Stanislav Mihulka (24.01.2023)
Anduril Industries předvedli sebevražedný dron ALTIUS-600M v akci     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz