DNA nanoroboti mohou „donekonečna“ replikovat sami sebe  
Nové DNA strojky o velikosti 100 nanometrů dovedou vyrábět své kopie z kusů DNA, které získají v prostředí. Má to ale řadu obrovských háčků. Například, k výrobě je nezbytné UV záření a kusy DNA musejí být předem připravené, s přesně danou sekvencí nukleotidů. Gray goo apokalypsa Erica Drexlera zatím není na pořadu dne.
DNA Nanoroboti mají slibnou budoucnost. Kredit: AI-generated image by DALL-E.
DNA Nanoroboti mají slibnou budoucnost. Kredit: AI-generated image by DALL-E.

Dávným snem nanoinženýrů a zároveň obavou odpůrců nanotechnologií jsou nepatrní roboti, kteří by prakticky bez omezení replikovali sami sebe. Donedávna to bylo považováno za technicky neproveditelné. Nikdy bychom ale neměli podceňovat nanotechnologie Matky Přírody, především pokud jde o její cool vynález DNA.

 

Paul Chaikin. Kredit: NYZ Shanghai.
Paul Chaikin. Kredit: NYZ Shanghai.

Mezinárodní tým odborníků postavil nového programovatelného nanorobota, kterého tvoří celkem 4 řetězce DNA. Tento nanorobot, jehož velikost je pouhých 100 nanometrů, dokáže sbírat z okolního prostředí kusy DNA a vyrábět z nich nové nanoroboty, včetně svých vlastních kopií.

 

Paul Chaikin z New York University a jeho spolupracovníci se pyšní tím, že jejich nanorobot překonává předešlé projekty, jejichž roboti byli schopní tvořit jen dvojrozměrné struktury. Nový nanorobot funguje v trojrozměrném prostoru. Kolem podobných nanobotů se objevují velká očekávání. Mohli by vyrábět léky, enzymy a další potřebné látky, ideálně uvnitř buněk v těle. Chaikin a spol. zdůrazňují, že tyto nanostrojky mohou plně replikovat sami sebe, včetně 3D struktury a funkce.

 

DNA nanorobot. Kredit: Feng Zhou.
DNA nanorobot. Kredit: Feng Zhou.

Je to samozřejmě nemalý hype. Noví DNA nanoroboti nejsou zcela samostatní ani soběstační. Jsou sice „programovatelní,“ ale zároveň reagují na okolní teplotu prostředí ovládanou vnějšími faktory. Ke „svaření“ kusů DNA při výrobě potřebují UV záření, jinak to nefunguje.

 

Populární nanoinženýr a transhumanista Eric Drexler vydal v roce knihu Engines of Creation. The Coming Era of Nanotechnology, ve které zmínil hypotetický scénář globální katastrofy, proslavený jako „Grey goo,“ čili Šedý sliz, v němž se replikující nanostrojky vymknou kontrole a přemění veškerou biomasu, případně veškerý dostupný materiál, na své vlastní kopie.

 

Jak už to ale s podobnými vypuštěnými démony bývá, Drexler se veřejně proklíná za to, že to tehdy udělal. Stvořil totiž agresivní mem, který si žije vlastním životem. Podobně jako v případě terminátorů a Skynetu se nakažlivého konceptu chopila science-fiction, rozšířila jej a poté se přelil ke konspirátorům a také k úzkostným monarchům, jako je dnes již kralující Karel III. Situace je dnes taková, že mem Grey goo škodí a komplikuje nanotechnologický výzkum, i když taková technologie reálně neexistuje a je napováženou, zda kdy bude.

 

DNA nanostrojky Chaikinova týmu náleží k technologiím, které jsou úzkosti Gray goo nejblíž z těch, co se zatím objevily. Zároveň je ale jasně vidět, jak daleko jsou od hypotetických nanoničitelů světů. Vlastně se nemohou sami replikovat, pokud nemají k dispozici řetězce DNA s přesně danou sekvencí. A ty se v prostředí jen tak nepovalují. Každopádně se ale ukazuje, že DNA je nesmírně slibnou platformou pro šikovné nanostrojky.

 

Video: OIST Presidential Lecture: Prof. Paul Chaikin

 

Ray Kurzweil interviews the Father of Nanotechnology Eric Drexler

 

Literatura

New Atlas 8. 12. 2023.

Science Robotics online 6. 12. 2023.

Datum: 09.12.2023
Tisk článku

Související články:

Jak vykrystalizoval dávný sen DNA nanotechnologů     Autor: Stanislav Mihulka (20.10.2014)
Jsou české nanotechnologie bezpečné?     Autor: Jiří Kůs (21.04.2015)
Nanobot operující uvnitř buňky     Autor: Josef Pazdera (18.03.2019)
Podivuhodní BeerBoti urychlují vaření piva     Autor: Stanislav Mihulka (25.04.2023)



Diskuze:

Lenka Bockova,2023-12-10 16:23:50

Dnešní video dne přesněji ta jeho druhá část, která není na Youtube ale mluvím o tomto: https://pikosichta.cz/video.php?video=4726&group=74 , je super! Přitom je to tak logické a vše do sebe zapadá, až to děsí. Šichtařová vždy stojí za poslechnutí, ale tohle je fakt pecka.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz