Fascinující výzkum: Vůně ženských slz výrazně tlumí mužskou agresi  
Darwin si myslel, že slzy jsou lubrikant na oční bulvy. Izraelští vědci experimentálně prokázali, že kromě toho slzy fungují i jako důmyslná sociální adaptace. Látky obsažené v slzách tlumí agresivitu, přinejmenším u mužů. Experimenty se ženami budou brzy následovat.

 

Slzy jsou sociální adaptací. Kredit: Reji Jacob, Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.
Slzy jsou sociální adaptací. Kredit: Reji Jacob, Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0.

Někdy je až neuvěřitelné, jak blízko k sobě mají poezie s biologií. Ale trvalo dlouho, než k tomu vědci dospěli. Charles Darwin měl sice dobrý postřeh na pěnkavy (i když to byli vlastně strnadi), ale pokud jde o pláč spojený s emocemi, byly jeho názory poněkud křupanské (což tehdy bylo normální). Vynálezce přírodního výběru se domníval, že účelem slz je zvlhčovat oční koule, aby dobře klouzaly.

 

 

Lidé si také dlouho mysleli, že emoční slzy jsou výhradně lidskou záležitostí. Jakmile se ale přírodovědci zbavili předsudků, vyšlo najevo, že slzy jsou u savců zcela běžné. A rozhodně nejde jen o oční „lubrikant.“ Již před časem se ukázalo, že slzy obsahují chemické látky, které mohou hrát roli sociálních signálů.

 

Shani Agron. Kredit: Weizmann Institute of Science.
Shani Agron. Kredit: Weizmann Institute of Science.

 

Například o myších je známo že slzy samic obsahují látky, jejichž působení tlumí aktivitu center agresivity v mozku jejich samčích protějšků. Slzy jako „tlumič“ agresivity využívají i podřízení samci podzemních hlodavců slepců egyptských (Spalax ehrenbergi), když chtějí odvrátit agresi dominantních samců.

 

Vědci izraelského Weizmann Institute of Science si položili otázku, jestli tahle podivuhodná signalizace funguje i u lidí. Jak uvádí vedoucí výzkumu Shani Agronová, vycházeli z toho, že těkavé látky ze slz snižují hladinu testosteronu a že takové snížení více omezí agresivitu u mužů než u žen. Z předchozího výzkumu rovněž věděli, že látky obsažené v ženských slzách u mužů snižují sexuální vzrušení. Tím byly rozdány karty pro tento pozoruhodný projekt.

 

Logo. Kredit: Weizmann Institute of Science.
Logo. Kredit: Weizmann Institute of Science.

 

Agronová a spol. zjištovali, jestli čichání ženských slz opravdu snižuje agresivitu. Emoční slzy odebírali 6 dobrovolnicím ve věku 22-25 let, které v izolaci sledovaly smutná videa. Samotného výzkumu se účastnilo 25 mužů, kteří hráli hru s penězi navrženou tak, aby vyvolala agresi proti soupeři, kvůli jeho podvádění. Muži si mysleli, že hrají s člověkem, ale jejich soupeřem byl počítač. Když se naštvali, mohli soupeři uškodit a připravit ho o jeho peníze, aniž by sami něco získali.

 

Před zahájením hry muži čichali ke kapalině, což byly buď ženské slzy, nebo emocí prostý slaný roztok v roli placeba. Očichávání slz vedlo k omezení agresivity u dotyčných mužů o 43,7 procent. Podobný výsledek ukázalo i sledování mozku mužů čichajících ženské slzy (anebo slaný roztok) na magnetické rezonanci. Agronová a její kolegové viděli, jak čichání k slzám aktivuje čichová centra v mozku a následně tlumí činnost mozkových center spojených s agresivitou.

 

Jinými slovy, funguje to i u lidí. I lidské slzy jsou chemickým sociálním signálem, který chrání proti agresi. Lidský život není peříčko, emoce cloumají každým z nás a někdy se zatraceně hodí mít po ruce brzdu, která zabrání vážným škodám. Tým Agronové se teď zaměří na ženy a jejich reakci na emoční slzy, aby získali kompletní obrázek o této pozoruhodné sociální adaptaci.

 

Literatura

New Atlas 21. 12. 2023.

PLOS Biology online 21. 12. 2023.

Datum: 22.12.2023
Tisk článku

Související články:

Asertivita a čichová přitažlivost     Autor: Jan Havlíček (24.07.2005)
Hormonální antikoncepce aneb jak nám kdo voní?     Autor: Jan Havlíček (23.08.2008)
Empatie závisí na genech     Autor: Josef Pazdera (16.03.2009)
Botox chladí emoce     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2010)
Potkaní soucit     Autor: Jaroslav Petr (16.12.2011)
Politickou orientaci prozradí reakce na nechutný obrázek     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2014)
Svědectví milionů knih: Racionalita je na ústupu již několik desetiletí     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz