Japonský hasicí robot „Flying dragon“ využívá efekt „splašené hadice“  
Už se vám někdy splašila hadice na zahradě? Japonským inženýrům nejspíš ano. Inspirovalo je to k postavení unikátního dronu nedronu, hadice na vodu, která díky důmyslně ovládaným vodním tryskám levituje, jako nějaký magický drak. Pokud se povede technologii dotáhnout do konce, mohl by se z ní stát užitečný pomocník při hašení.
Létající drag v akci. Kredit: Akita Prefectual University.
Létající drag v akci. Kredit: Akita Prefectual University.

Mnohým z nás se určitě někdy v životě povedlo pustit vodu do položené hadice, která následně začala řádit a kropit okolí vodou. Tento pozoruhodný jev „splašené hadice“ (Crazy hose) důmyslně využili japonští odborníci při vývoji „levitujícího“ hasicího robota. Pohled na spontánně poletující zařízení je fascinující a přezdívka „Flying dragon“ je rozhodně přiléhavá.

 

Prototyp Létajícího draka. Kredit: Akita Prefectual University.
Prototyp Létajícího draka. Kredit: Akita Prefectual University.

Yuichi Ambe Z Osaka University a jeho kolegové nepostavili Létajícího draka jen pro efekt, i když i ten stojí za to. Jejich cílem bylo vyvinout systém, který se s využitím jednoduchého mechanismu dostane do bezprostřední blízkosti k plamenům požáru, aniž by přímo ohrozil lidského hasiče.

 

Systém Létajícího draka tvoří dvě „pohonné jednotky,“ každá se čtyřmi tryskami. Klíčovým prvkem konstrukce je upravená hadice. Jedna jednotka je umístěná na konci hadice, druhá asi 3 metry od téhož konce hadice.

 

Vodní pohonný systém. Kredit: Akita Prefectual University.
Vodní pohonný systém. Kredit: Akita Prefectual University.

Obě jednotky fungují jako velmi speciální drony, které ovládají svůj let nastavování proudu vody z každé trysky. Díky tomu Létající drak opravdu létá, jako by to byl dron, přesněji řečeno dva drony, s dejme tomu elektrickým pohonem.

 

 

Z Létajícího draka proudí voda rychlostí až 6,6 litru za sekundu. Vytváří tlak kolem 1 MPa, což postačuje k tomu, aby se hadice vznesla do výšky až 2 metry nad podklad. Létající drak je zatím v podobě prototypu, jehož hadice má celkovou délku 4 metry.

 

Operátor využívá kameru, která je zavěšená na „hlavě“ Létajícího draka. Je vybavená běžným i termálním zobrazováním, aby operátor viděl, kam Létající drak stříká vodu, i to, kam je nutné ji zaměřit, aby hasila místa s nejvyšší teplotou. Zároveň není třeba pouštět vodu. Létající drak chrlí vodu neustále, aby se udržel ve vzduchu.

 

Ovládání „draka“ není úplně snadné, ale tvůrci na tom určitě ještě zapracují. Stejně tak bude nutné prodloužit délku hadice i doletět výš než jen 2 metry. Jde o open source technologii, takže si něco podobného může každý zkusit vyrobit. Pokud by se někomu povedlo zapálit stromeček, šikovný Létající drak by se určitě hodil.

 

Video: frontiers robotics ai dragon firefighter view

 

Literatura

New Atlas 21. 12. 2023.

Frontiers in Robotics and AI online 22. 12. 2023.

Datum: 24.12.2023
Tisk článku

Související články:

Vylepšený tryskový dron AB6 JetQuad by měl zvládnout 644 km/h     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2021)
Undefined dostali do vzduchu „tichý“ dron s iontovým pohonem, na 4,5 minuty     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2022)
Inteligence Switft poráží světové šampiony v rychlostních závodech dronů     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2023)



Diskuze:

nepraktické

Martin Smatana,2023-12-25 09:20:06

Je to síce zaujímavá myšlienka, ale táto koncepcia sa dá využiť iba tam, kde je dostatočne výdatný zdroj vody, možno pri hasení požiarov na mori alebo na riečnej lodi, aj to s nasávacím košom, aby dýzu neupchala vcucnutá ryba. Praktickejšie by možno bolo vynášať hadicu k požiaru dostatočne výkonným dronom schopným manévrovania, aj keď naň zdola z rôznych meniacich sa smerov pôsobí reaktívna sila prúdiacej vody. V podstate vrtuľník bez posádky. Riziko je len v tom, že v prípade pádu sa k požiaru pridá aj palivo dronu, ak sa nepoužije elektrický. Ale koľko by v takom prípade museli vážiť batérie pre taký výkonný dron, aby uniesol stovky litrov vody v hadici..?

Odpovědět


Re: nepraktické

Macko Pu1,2023-12-25 23:32:41

Ocelovy teleskop by to snad mohol riesit.

Odpovědět


Re: nepraktické

F M,2023-12-27 18:26:28

Pro pokleslou zábavu. Jak by vypadal požár s příspěvkem fosilních paliv versus požár s přídavkem lithiových baterií s obdobnou (dostatečnou) kapacitou?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz