Galaktické strašidlo J0613+52 vypadá, že nemá žádné hvězdy  
Představte si velkou spirální galaxii, jako je Mléčná dráha nebo Galaxie v Andromedě, se stejnou hmotou a stejným pohybem, ve které ale zmizely všechny hvězdy. To je objekt J0613+52, který pozorujeme ve vzdálenosti 270 milionů světelných let. Odborníci jen zírají. Je to jako zázrak na obloze.
Vizualizace záhadného objektu J0613+52. Umělé barvy naznačují směr rotace (červená od nás, modrá k nám). Kredit: STScI POSS-II; NSF/GBO/P.Vosteen.
Vizualizace záhadného objektu J0613+52. Umělé barvy naznačují směr rotace (červená od nás, modrá k nám). Kredit: STScI POSS-II; NSF/GBO/P.Vosteen.

V jarní pohodě New Orleans (ve čtvrtek odpoledne tam mají 21 °C) končí již 243. konference Americké astronomické společnosti. V médiích se to vždy projeví explozí zajímavých novinek po dlouhém vánočním půstu. Letošek nebyl výjimkou.

 

Fascinující a podle všeho zcela náhodný objev si připsal tým, který vedla astrofyzička Karen O'Neilová z Green Bank Observatory. Našli vážně divnou věc, která nám značně komplikuje pojem galaxie. Jmenuje se to J0613+52 a je to velice masivní chuchvalec kosmického plynu, který putuje vesmírem ve vzdálenosti asi 270 milionů světelných let.

 

Karen O'Neil. Kredit: NRAO.
Karen O'Neil. Kredit: NRAO.

Normálně bychom takové věci říkali galaxie. Jenomže v chuchvalci J0613+52 nejsou vidět žádné hvězdy. Ani jedna. Což je na relativě blízký objekt podivné. Zároveň to samozřejmě neznamená, že tam reálně nejsou vůbec žádné hvězdy. Ale patrné tam nejsou. Pokud by tohle bylo někde uvnitř galaxie, říkali bychom tomu proklatě velké mračno plynu. Jenomže J0613+52 si osamoceně pluje vesmírem a nevypadá to, že by se tenhle objekt nacházel uvnitř nějaké větší struktury. Jak trefně píše Michelle Starr na platformě Science Alert: „ … drifting around by its lone self like an absolute badass.

 

Tenhle „badass“ má hmotu i pohyb, jaké byste čekali od velké spirální galaxie. Představte si naši Mléčnou dráhu nebo Galaxii v Andromedě, ze které jakoby něco vyžralo úplně všechny hvězdy. A dostanete galaktické strašidlo J0613+52. Co tohle má jako být?

 

Radioteleskop Green Bank. Kredit: NRAO/AUI, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Radioteleskop Green Bank. Kredit: NRAO/AUI, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Pro laika je to úsměvné a děsivé zároveň. Jaké to asi musí být pro profesionální učence, kteří víceméně očekávají, že obloha bude pochopitelná? O'Neilová a spol. považují objekt za „primordiální“ galaxii, tedy galaxii v původním stavu, v jakém mohly začínat existenci i „normální“ galaxie. Jenže, v tomto případě jde o dost blízkou galaxii. Vidíme ji ve stavu, v jakém byla před 270 miliony let. Ihned se vnucuje otázka, proč se zrovna v této (proto?) galaxii nerozjela tvorba hvězd? Ve skutečnosti je velmi stará, jak tedy může být „primordiální?“ Je to tím, že se pohybuje osamoceně ve vesmíru?

 

Objev objektu J0613+52 byl jako z komediálního seriálu o astrofyzicích. Radioteleskopy Green Bank, Arecibo a Nançay sbíraly data pro výzkum málo zářivých galaxií. V jedné chvíli měly teleskopy Green Bank a Nançay sledovat stejné místo na obloze. Kdosi ale udělal chybu v souřadnicích a Green Bank se omylem zaměřil na doposud neprostudované místo v oblasti rádiových vln.

 

Tam pak vědci nalezli stopy přítomnosti vodíku, přičemž šlo o objekt, který v parametrech zjistitelných v rádiové oblasti odpovídá velké spirální galaxii beze hvězd. A zrodila se záhada. Rozhodně si žádá další výzkum, ale nebude to snadné. Je možné, že objekt J0613+52 nebude patrný v žádné jiné oblasti než v rádiových vlnách. Výkonné radioteleskopy teď také budou intenzivně pátrat po podobných objektech, aby se ukázalo, zda jsou či nejsou vzácné.

 

Video: GBT Observer Training: 1 Welcome to Green Bank! Karen O'Neil

 

Literatura

Science Alert 11. 1. 2024.

Datum: 11.01.2024
Tisk článku

Související články:

Co když přece jen existují galaxie bez temné hmoty?     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2021)
MOND versus standardní kosmologický model     Autor: Dagmar Gregorová (11.07.2022)
Záhadná blízká „temná“ galaxie prakticky vůbec nezáří     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2023)
Masivní galaxie téměř bez temné hmoty je políčkem kosmologickým modelům     Autor: Stanislav Mihulka (25.07.2023)
Hubbleův rozpor podruhé – je řešením MOND?     Autor: Dagmar Gregorová (11.12.2023)



Diskuze:

jakoby něco vyžralo úplně všechny hvězdy

Stanislav Kaderabek,2024-01-12 00:22:35

"Má hmotu, jakou byste čekali od velké spirální galaxie, ze které jakoby něco vyžralo úplně všechny hvězdy". Podle GPT na hvězdy připadá 95-98% hmotnosti Mléčné dráhy. Tak jestli ta galaxie je velká jako Mléčná dráha a má jen 2-5% hmotnosti, tak je ten prach a plyn možná moc řídký, aby vznikaly hvězdy?
Nebo je to myšleno obráceně, že má hmotnost a velikost Mléčné dráhy, ale bez hvězd? Takže naopak prach a plyn by musely být 20-50% hustší. Pak by ta absence hvězd byla ještě divnější...

Odpovědět


Ach jo

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-12 09:15:16

Umělé inteligence jsou tu - polovina lidí zahodí tu svoji. Chat GPT není zdroj ani přesných, natož ověřených dat. Jeho primární funkcí je informace vytvářet (G v názvu znamená "generative"). Citovat GPT jako zdroj svých dat je faux pas.

Když se podíváte alespoň na Wikipedii, tam se dočtete toto: "Hmotnost mezihvězdného plynu Mléčné dráhy se rovná 10 % až 15 % z celkové hmotnosti hvězd." Kromě toho tam rozebírají různé odhady poměru viditelné hmoty vůči "temné hmotě".


Jinak pro zajímavost jsem GPT položil tuto otázku:
"Kolik procent hmotnosti Mléčné dráhy tvoří hvězdy?
Výňatek z odpovědi:
"Většina hmotnosti ve formě baryonické hmoty (hmoty složené z baryonů, jako jsou protony a neutrony) v Mléčné dráze je obsažena v hvězdách. Odhadovaný poměr hmotnosti hvězd k celkové hmotnosti Mléčné dráhy je kolem 10-15 %. To znamená, že hvězdy tvoří zhruba 10-15 % hmotnosti ve formě baryonické hmoty v naší galaxii."

Takže zaprvé mi vyplivnul jinou hodnotu než Vám, zadruhé 10-15% považuje za většinu. Gratuluji ke kvalitním zdrojům informací.

Odpovědět


Re: Ach jo

Ludvík Urban,2024-01-12 09:23:14

GPT je už hodně a bude jich čím dál víc.
A tím víc se jejich produkty budou blížit výplodům lidí.

Schválně, kdy se objeví první GPT, co bude varovat před chemtrails a doporuučovat koňská léčiva na lidské choroby? ;-P

Odpovědět


Re: Re: Ach jo

Peter Hrdlicka,2024-01-12 10:14:09

Vám by som doporučoval tiež niečo. Študovať informácie na správnych miestach.
Konské lieky pre ľudí ? Zrejme ste chceli znevažovať Ivermektín. Daný liek sa vyrába aj vo variante pre ľudí. Viacero liečiv na svete sa robí aj pre zvieratá, aj pre ľudí. Mimochodom, každý tretí Ind a Afričan mu vďačí za svoje zdravie. A že sa tým liečilo aj niečo iné ako parazity ? Nebolo by to prvý krát. Aj tá viagra bola prvotne vyvinutá na niečo iné. Až potom sa zistilo že rieši erekciu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ach jo

Macko Pu1,2024-01-13 08:30:02

Ked uz chceme studovat na spravnych miestach tak cislo 30 pct je uroven morovych epidemii v europe. Uzitie viagry si mozete odskusat aj na sebe a ucinnost ivermektinu voci kovidu nepreukazal nikto. Ak je toto nejasne, zbytocne na oslovi stracate svoj drahocenny cas. Venujte ho serioznejsim mediam.

Odpovědět


Re: Re: Ach jo

Pavel Aron,2024-01-14 16:26:18

Těmi koňskými léčivy máte na mysli co ?

Odpovědět


Re: Ach jo

Stanislav Kaderabek,2024-01-12 10:09:51

Díky za upřesnění, nepoužil jsem ChatGPT ale Barda a otázka byla "kolik % hmotnosti Mléčné dráhy připadá na hvězdy a kolik na plyn a prach" a odpověď 95-98% ku 2-5%. Že vyplodí úplnou blbost jsem nečekal.
Každopádně i tak, jestli plyn je 10% hvězd, po vyzobání hvězd mi bude chybět 90% baryonové hmoty a otázka zůstává víceméně stejná. Je v J0613+52 jen 10% hmotnosti MD nebo je plyn 10x hustší?

Odpovědět


Re: Re: Ach jo

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-12 11:26:31

V tom máte samozřejmě pravdu, je to záhada a bude zajímavé ji dále sledovat :-)
V článku na stránkách té observatoře nezmiňují konkrétní odhad hmotnosti. Jen spekulují nad příčinou, proč nedochází k tvorbě hvězd:
“What we do know is that it’s an incredibly gas rich galaxy. It’s not demonstrating star formation like we’d expect, probably because its gas is too diffuse. At the same time, it’s too far from other galaxies for them to help trigger star formation through any encounters. J0613+52 appears to be both undisturbed and underdeveloped. This could be our first discovery of a nearby galaxy made up of primordial gas,” adds O’Neil.
https://greenbankobservatory.org/astronomers-accidentally-discover-dark-primordial-galaxy/

Za normálních okolností by při takovéto hustotě plynu očekávali tvorbu hvězd, ale nejsou po ní stopy. Spekulují nad tím, že plyn je asi moc rozptýlený (snad ve smyslu rovnoměrnosti?) To by znamenalo, že chybí centra s nadprůměrnou hustotou, kam se plyn začne gravitačně shlukovat. Za normálních okolností tato hustější místa vznikají např. díky rázovým vlnám supernov nebo díky srážkám galaxií. A tento objekt je od podobných událostí příliš vzdálen, což může být jedním z vysvětlení.

Ale v podobných situacích je IMHO efektivnější si počkat na detailnější pozorování než rozvíjet spekulace :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Ach jo

Jan Ryška,2024-01-12 14:27:35

"To by znamenalo, že chybí centra s nadprůměrnou hustotou, kam se plyn začne gravitačně shlukovat."
Nejde u plynu spíše o shlukování elektrostatické než gravitační?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Ach jo

Stanislav Kaderabek,2024-01-12 16:05:41

Asi ne, protože většina mezihvězdného plynu je neutrální. (http://fyzika.jreichl.com/main.article/pdf/1114-mezihvezdny-plyn)

Odpovědět


Re: jakoby něco vyžralo úplně všechny hvězdy

Pavel Aron,2024-01-14 16:21:43

To mě taky hned napadlo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz