Extrémní energetika: Stěna proti tsunami může vyrábět spoustu elektřiny  
Japonsko má větší problém s tsunami než většina ostatních zemí. Čelit běsnícímu oceánu je nesmírně obtížné, takže potřebují chytrá a účinná řešení. Pohyblivé stěny proti tsunami s přílivovými mikroturbínami mohou ochránit přístavy a zároveň zajistí elektřinu, která po katastrofě často schází, nejen pro obsluhu zmíněných stěn
Pohyblivá zeď proti tsunami. Kredit: Tokyo Institute of Technology.
Pohyblivá zeď proti tsunami. Kredit: Tokyo Institute of Technology.

Jak vyplývá z dat US Tsunami Warning System, tsunami jsou ve skutečnosti vzácnou hrozbou. Každým rokem se objeví jen zhruba dvě události tohoto typu, které mohou zabíjet nebo ničit. Velké tsunami, které to dělají na vzdálenost přes 1 000 kilometrů, se odehrají, tak asi dvakrát za desetiletí.

 

Takagi Hiroshi. Kredit: T. Hiroshi.
Takagi Hiroshi. Kredit: T. Hiroshi.

Jenomže, zároveň jde o jednu z nejničivějších přírodních sil na planetě. Existují oblasti, jako například Japonsko, které čelí zvýšenému riziku tsunami. Tam má smysl touto hrozbou systematicky zabývat. Japonci to dělají a přicházejí s pozoruhodnými nápady.

 

Logo. Kredit: Tokyo Institute of Technology.
Logo. Kredit: Tokyo Institute of Technology.

Jedním z možných opatření proti rychle se blížícím vlnám tsunami jsou vysouvací stěny. Normálně spočívají na mořském dně u nejvíce ohrožených míst na pobřeží, jako jsou třeba přístavy. V případě potřeby je možné je rychle zvednout a přístav ochránit. Otázkou ale je, kde vzít po katastrofě energii, aby se taková pohyblivá stěna zase vrátila na mořské dno a přístav bylo opět možné používat.

 

Na tento praktický problém se zaměřili odborníci Tokyo Institute of Technology. Navrhli technologii, která zahrnuje několik menších stěn proti tsunami pro každý přístav namísto jedné velké. Mezi stěnami by byly mezery o velikosti 30 cm, v nichž by se nacházel velký počet přílivových mikroturbín. Tyto mikroturbíny by generovaly více než potřebné množství energie pro opětovné zasunutí stěn po uklidnění oceánu.

 

Tato extrémní energetika by fungovala nejen za tsunami. Při normálním střídání přílivu a odlivu by soustava stěn u jednoho přístavu generovala až 1 000 kWh na jednu změnu při přílivu či odlivu. Autoři technologie současně zdůrazňují, že to není vhodné pro každý japonský přístav. Hodnotili jich 56 a jen u 23 z nich zjistili, že by tam extrémní energetika vyrobila dost energie na zanoření stěn.

 

Jak uvádí vedoucí projektu Hiroshi Takagi, jde o zcela nový koncept, který spojuje prevenci vůči katastrofálním vlnám tsunami a přílivovou energetiku. Pokud se technologie osvědčí, mohla by se uplatnit i na dalších místech ve světě.

 

Video: Japan’s 400 Kilometre Tsunami Shield

 

Literatura

New Atlas 25. 1. 2024.

Datum: 25.01.2024
Tisk článku

Související články:

Technologie proti živlům: Porazíme tsunami protivlnovým dělem?     Autor: Stanislav Mihulka (05.03.2017)
Plovoucí přílivová turbína O2 od Orbitalu je nejvýkonnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2021)
Detekce magnetických polí tsunami daruje vzácný čas pro záchranu     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2021)
Paleotsunami Storegga v mezolitu zřejmě zdecimovalo obyvatele Británie     Autor: Stanislav Mihulka (10.01.2024)



Diskuze:

A co nechat ty stěny klesnout samotíží

Vitězslav Novák,2024-01-26 10:52:53

jako u Mojžíše v Benátkách (nikoli nad Jizerou)?

Odpovědět

No neviem

Macko Pu1,2024-01-25 20:32:22

To uz vacsiu logiku dava cerpat energiu z bleskov...

Odpovědět


viem

Josef Hrncirik,2024-01-26 06:40:22

Před příplutím Nimitz se stěny automaticky zanoří.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz