Obrněný exoskelet ExoM unese náklad a zadrží projektily  
Důmyslný exoskelet ExoM Up-Armoured Exoskeleton od Mehler Protection unese velkou zátěž a zároveň poskytne slušnou balistickou ochranu, aniž by potřeboval nějaké baterie nebo motory. Přitom uchovává naprostou většinu pohyblivosti člověka, který si ho navlékne. Vojáci i policisté se už nemohou dočkat.
Exoskelet ExoM. Kredit: Mehler Protection.
Exoskelet ExoM. Kredit: Mehler Protection.

Vojáci i taktické jednotky policie si obvykle nosí do akce vybavení o nemalé hmotnosti. Jeho součástí je i ochranná zbroj, která je nezbytná kvůli ochraně před kulkami nebo střepinami. Nový robotický exoskelet ExoM Up-Armoured Exoskeleton v sobě spojuje funkci nákladního prostředku i ochranné zbroje. Unese ucházející zátěž a zároveň je (do určité míry) neprůstřelný.

 

Ochrana především. Kredit: Mehler Protection.
Ochrana především. Kredit: Mehler Protection.

Tento exoskelet vyrábí německá společnost Mehler Protection, která ho vyvinula ve spolupráci s kanadskou společností biomechanických technologií Mawashi Science & Technology a francouzskými taktickými policejními silami GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale).

 

Logo. Kredit: Mehler Protection.
Logo. Kredit: Mehler Protection.

Panely zbroje, které jsou umístěné na exoskeletu, poskytují balistickou ochranu podle evropského standardu VPAM 8. To znamená, že by měly vydržet tři zásahy municí ráže 7,62 mm, jakou střílí například AK-47, ze vzdálenosti 10 metrů. Detaily o použitém materiálu a jeho vlastnostech zatím nejsou dostupné.

 

Exoskelet ExoM je kromě toho vybavený titanovým rámem, který by měl pojmout až 70 procent váhy nákladu, který člověk s tímto exoskeletem nese. Pohyblivé klouby exoskeletu, včetně ohebné páteře by měly zajistit, že si člověk v exoskeletu uchová až 99 procent své obvyklé pohyblivosti.

 

Pozoruhodné je, že navzdory uvedeným parametrům jde o pasivní exoskelet. Není vybavený žádnými motory ani pohonem. To zároveň znamená, že nepotřebuje baterie, žádné nabíjení, ani žádný jiný přídavný zdroj energie. Jde o výborný vklad do misí na obtížně dostupných místech, anebo prostě do misí, které trvají dlouhou dobu.

 

Video: ExoM Up-Armoured Exoskeleton

 

Literatura

New Atlas 26. 1. 2024.

Datum: 27.01.2024
Tisk článku

Související články:

Exoskeleton eLEGS nadějí pro paraplegiky     Autor: Stanislav Mihulka (16.10.2010)
MAXFAS - profesionálním pistolníkem snadno a rychle     Autor: Josef Pazdera (07.07.2015)
Exoskelet Guardian XO dělá z uživatelů nadlidské kyborgy     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2020)



Diskuze:

Zachování až 99% pohyblivosti

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-28 13:24:06

Ať nechají toho figuranta absolvovat nějakou opičí dráhu jako v tomto videu a pak ať píšou o zachování 99% pohyblivosti.
https://www.youtube.com/watch?v=pAzI1UvlQqw

Mě osobně by nejvíc zajímalo, jak se projeví na rovnováze a schopnosti pracovat s těžištěm fakt, že 70% hmotnosti nese samotný exoskeleton. U brnění nebo normální balistické ochrany je sice nevýhoda, že člověk musí tu hmotu nést sám, ale zároveň díky tomu má nad tou hmotou výbornou kontrolu. Motoriku to ovlivňuje prakticky jen v tom, že je člověk těžší. Když potřebujete zrychlit v kterémkoliv směru, můžete se o tu hmotu také zapřít. V případě exoskeletonu se ta hmota už sama opírá o zem, takže tipuji, že člověk bude muset ke změnám pohybu využívat jiné svalové partie než normálně a možná také pohyby začínat víc v předstihu.

Každopádně hlavním cílem tohoto exoskeletonu je evidentně maximální balistická ochrana většiny těla, ne pohyblivost. Už jen kvůli hmotnosti je jasné, že do schodů nebo v térénu bude špatná. Ale pokud musí voják hodiny stát a hlídkovat, tu dodatečnou oporu určitě ocení.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz