Jasné trpasličí galaxie na úsvitu vesmíru prověří temnou hmotu  
V raném vesmíru vznikaly prvotní trpasličí galaxie. Podle nových simulací, které zahrnuly interakci kosmického plynu s temnou hmotou, by tyto galaxie měly být maličké a současné velice jasné. To je práce pro Webbův dalekohled a další výkonné přístroje, které se brzy pustí do pozorování vesmíru. Pokud prvotní trpasličí galaxie nebudou jasné, možná máme problém teoriemi o temné hmotě.
Stephanův kvintet na snímku Webbova dalekohledu. Kredit: NASA, ESA and CSA, Wikimedia Commons.
Stephanův kvintet na snímku Webbova dalekohledu. Kredit: NASA, ESA and CSA, Wikimedia Commons.

Je to zhruba rok a půl, co se pustil do práce obdivuhodný Webbův dalekohled. Posílá nám okouzlující snímky blízkého i velmi vzdáleného vesmíru, které nám ukazují vesmír v době, kdy byl velice mladý.

 

Claire E. Williams. Kredit: UCLA.
Claire E. Williams. Kredit: UCLA.

Tým astrofyziků teď přišel s tím, že by pozorování trpasličích galaxií na samotném počátku vesmíru mohlo ověřit naše představy o temné hmotě. Její podstata nám totiž stále protéká mezi prsty a už je to dost stresující.

 

Claire Williamsová z University of California, Los Angeles (UCLA) a její kolegové uskutečnili sérii simulací vývoje vesmíru, které byly zaměřené na vznik malých galaxií po Velkém třesku. Zároveň do těchto simulací jako první zahrnuli dříve přehlížené interakce mezi kosmickým plynem a temnou hmotou.

 

Trpasličí galaxie PGC 51017. Kredit: ESA/Hubble & NASA, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Trpasličí galaxie PGC 51017. Kredit: ESA/Hubble & NASA, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Výsledky simulací ukázaly, že zahrnutím interakcí plynu s temnou hmotou vzniknou v raném vesmíru trpasličí galaxie oproti dosavadním typickým simulacím rychleji, jsou velmi malé a zároveň velice jasné. Srovnatelné galaxie, které se objevují ve standardních simulacích ve velmi mladém vesmíru, jsou podstatně méně jasné.

 

S trpasličími galaxiemi jsou vůbec potíže. Vědci je obvykle považují za raný typ galaxií a studují je v souvislosti s raným vývojem vesmíru. Jenomže trpasličí galaxie zlobí. Až podezřele často se nechovají podle teoretických předpokladů. Například trpasličí galaxie v blízkosti Mléčné dráhy rotují rychleji anebo nejsou tak husté, jak by podle modelů měly být. Jako by nám v modelech něco scházelo, třeba právě zmíněné interakce mezi kosmickým plynem a temnou hmotou.

 

Williamsová a spol. zjistili, že by rané trpasličí galaxie, které sotva vznikly, měly být mnohem jasnější, než jsme původně očekávali. Teď záleží, co tam uvidí Webbův dalekohled, případně další mocné teleskopy, které by se v dohledné době měly pustit do práce. Pokud ve velmi mladém vesmíru najdeme pouze málo zářivé trpasličí galaxie, mohlo by to znamenat, že v představě o temné hmotě máme nějaké zásadní potíže.

 

Video: Zoom Into Dwarf Galaxy WLM

 

Literatura

UCLA 31. 1. 2024.

Astrophysical Journal Letters 960: L16.

Datum: 04.02.2024
Tisk článku

Související články:

Galaxie kamikaze se střetla s Mléčnou dráhou. A pak explodovala     Autor: Stanislav Mihulka (15.09.2016)
Podezřelá interakce s temnou hmotou v trpasličích spirálních galaxiích     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2016)
Vývěva 2: Gaia vystopovala přízračnou gigantickou trpasličí galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (14.11.2018)
V trpasličích galaxiích se ohřívá temná hmota     Autor: Stanislav Mihulka (07.01.2019)
Co když přece jen existují galaxie bez temné hmoty?     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz