Fosilie stromu Sanfordiacaulis  
Před dávnými a dávnými časy, za dob předdinosauří éry rostla v kanadském bažinatém terénu rostlina nepodobná všemu, co dnes známe. Zjevem připomínala obrovskou obrácenou záchodovou štětku.

Olivia King s kolegou  Matthew Stimsonem pátrali po stopách živočichů a místo toho našli neznámou rostlinu. Kredit: St. Mary’s University
Olivia King s kolegou Matthew Stimsonem pátrali po stopách živočichů a místo toho našli neznámou rostlinu. Kredit: St. Mary’s University

Na objevu prapodivné rostliny je zvláštní snad úplně všechno. Tak třeba to, že výzkumníci v regionu Atlantická Kanada pátrali po stopách živočichů. Místo toho se na ně usmála štěstěna v podobě fosilizované rostliny. Exempláře z lomu Norton se ukázaly být dobře zachovány a dohromady poskytly trojrozměrnou stavbu, z níž se dá vyčíst, že se rostlina nepodobá ničemu z moderní vegetace.

 

Model stromu Sanfordiacaulis se zjednodušenou strukturou větvení pro snadnější představu stavby koruny, která mohla mít až 30 metrů krychlových. Osoby ve stínu stromu pochopitelně postávat v té době ještě nemohly. Umělec je doplnil jen jako měřítko.  Kredit: Tim Stonesifer
Model stromu Sanfordiacaulis se zjednodušenou strukturou větvení pro snadnější představu stavby koruny, která mohla mít až 30 metrů krychlových. Osoby ve stínu stromu pochopitelně postávat v té době ještě nemohly. Umělec je doplnil jen jako měřítko. Kredit: Tim Stonesifer

Po 350 milionech let se o rostlině dozvídáme, že měla převelice dlouhé listy tvořící korunu na poměry stromů neobvykle hustou. Rozprostírala se přes pět metrů. Rovněž kmen tohoto listnáče je zvláštní. Nebyl dřevnatý, v průměru měl pouhých 16 centimetrů a byl kroucený.

 

Možná vás při pohledu na obrázek napadlo, že se rostlina podobá palmě. Jenže takové přirovnání kulhá na obě nohy. Jednak palmy vznikly až o nějakých 300 milionů let později a pak palmám, stejně jako kapradinám, vyrůstají listy na vrcholu, směřují vzhůru a hlavně jich je málo. Na této rostlině jde o hustý vzor spirálovitého větvení, přičemž listy tvoří něco jako obří chomáč. Hodně to připomíná stromy, jak je kreslí umělci do leporel a knížek pro nejmenší.


Pravdou je, že první nález této rostliny je starý už sedm let. Zpočátku ale šlo jen o malou část, na níž se toho moc vyčíst nedalo. Teprve až další čtyři exempláře nalezené ve stejné lokalitě vydaly svědectví, jak rostlina vypadala a jaké místo v hierarchii tehdejšího pralesa zastávala. Její parketou bylo nižší střední patro. Nejspíš proto oplývala tak bohatým listovím, které jí dovolovalo využívat zbytkové světlo prošlé korunami velikánů.

 

Sanfordiacaulis densifolia, jak zní celé jméno rostliny, je dokladem zvláštní a jedinečné formy života. Ačkoli šlo o organismus, který se dějinami Země jen mihl, je dokladem evolučního experimentování a diverzifikace. A také jakýmsi kukátkem umožňujícím představu jak vypadal „les“ v době velmi teplého klimatu karbonu - éry paleozoika (postaru prvohor) a za časů kolonizace souše rostlinami.

 

Literatura

Robert A. Gastaldo, et al.: Enigmatic fossil plants with three-dimensional, arborescent-growth architecture from the earliest Carboniferous of New Brunswick, Canada. Current Biology, February 02, 2024


Datum: 05.02.2024
Tisk článku

Související články:

Nejstarší fosilie světa ustála pochybnosti o své pravosti     Autor: Josef Pazdera (23.12.2017)
Trpasličí „Maďarský ještěr“ z Rumunska     Autor: Vladimír Socha (16.09.2019)
Fosilie z dob Pangey. A živá!     Autor: Josef Pazdera (10.04.2021)
Na vznik života stačí jen několik set milionů let     Autor: Josef Pazdera (20.04.2022)
Synchrotron pomohl vyřešit tajemství sporné fosilie     Autor: Dagmar Gregorová (30.05.2022)
Co odhalil genom živoucí fosilie z dob dinosaurů?     Autor: Josef Pazdera (23.09.2023)



Diskuze:

Příbuzenské vztahy

Jiří Brtnický,2024-02-07 22:05:56

Odhadují se nějaké příbuzenské vztahy k tehdejším rostlinám, nebo je to něco úplně nového, co na zařazení čeká? Alespoň nějaké domněnky.

Odpovědět


Re: Příbuzenské vztahy

Josef Pazdera,2024-02-09 03:28:38

Vzhledem k anatomickým odlišnostem rostliny, které možno z nálezů vypozorovat (DNA se pochopitelně nezachovala) paleontologové předpokládají, že jde jak píšete o „něco nového“. Zatím nikde jinde na Zemi nebyl podobný strom nalezen. Z toho se usuzuje, že jde o tzv. slepou větev evoluce. Stejně jako druh vznikl, tak také zanikl. Pokračovatele pravděpodobně neměl. A pokud ano, rovněž vymizely.

Odpovědět

černé uhlí

Florian Stanislav,2024-02-05 23:55:21

Popsaná fosilie podivného stromu před 350 miliony let, čili v době vzniku černého uhlí. Při průměru 5 m koruny, vychází největší průřez zhruba 20 m2, což při možném objemu koruny 30 m3 je dost placka. Tenký kmen a možná menší četnost asi způsobily, že fosilie nebyla nalezena dříve v uhlí.
Černé uhlí od 360 milionů hlavě v karbonu asi do 286 milionů let, čili asi 12 milionů let v permu. černé uhlí ve Slezsku má stáří asi 320 milionů let.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz