Masivní písková baterie udrží na týden teplo pro celé městečko  
Polar Night Energy uchovávají energii v horkém písku nebo písku podobném materiálu uvnitř ocelové nádoby. Vydrží tam dlouho, i během severské zimy. Energii z pískové termální baterie je možné přeměnit na elektřinu, nejlépe ale funguje přímo pro vytápění. Zhruba za rok bude hotová velká baterie s výkonem 1 MW a kapacitou 100 MWh.
Na tomto místě vyroste nová písková baterie. Kredit. Polar Night Energy.
Na tomto místě vyroste nová písková baterie. Kredit. Polar Night Energy.

Jsou to necelé dva roky, co jsme na OSLU psali o fascinující a úplně jednoduché pískové termální baterii finské společnosti s přízračným názvem Polar Night Energy, která elegantně uchovává po dlouhou dobu energii, dodávanou v podobě levné elektřiny, v ocelové nádobě s horkým pískem nebo písku podobným materiálem.

 

Písková baterie se spokojí s odpadním materiálem. Kredit: Polar Night Energy.
Písková baterie se spokojí s odpadním materiálem. Kredit: Polar Night Energy.

Energie vydrží v písku celé měsíce. Může být přeměněna zpět na elektřinu. Nejvíce efektivní ale je použít přímo teplo k vytápění. Písková baterie, která pracuje od roku 2022, je vlastně jenom malý prototyp. Písek ve válci 4 (průměr) krát 7 metrů poskytuje výkon 100 kW a pojme 8 MWh.

 

Prototyp pískové baterie. Kredit: Polar Night Energy.
Prototyp pískové baterie. Kredit: Polar Night Energy.

Polar Night Energy v dohledné době postaví zhruba 10krát objemnější variantu pískové termální baterie, která bude mít rozměry 13 krát 15 metrů. Nabídne výkon 1 MW a kapacitu 100 MWh. Baterie bude připojená k vytápění městečka Pornainen s 5 tisíci obyvateli na jihu Finska. Vytápění tam má na starost společnost Loviisan Lämpö. Baterie pojme teplo pro městečko na týden během finské zimy, v létě na celý měsíc.

 

Nová baterie rovněž ušetří asi 160 tun emisí oxidu uhličitého, což je pokles oproti dnešnímu stavu téměř o 70 procent. Dokonce i použitý písek je „zelený“ nebo spíš recyklovaný. Jde vlastně o drcený mastek, což je odpad z místního průmyslového závodu. Mastek je ve skutečnosti pro použití v baterii ještě lepší než písek.

 

Pískové baterie se v současné podobně prosadí zřejmě především ve vytápění lidských sídel. Zároveň ale rozšiřuje řady nástrojů, které dáváme dohromady pro uhlíkově šetrnou energetiku. Po bateriích je stále velká poptávka. Čím pestřejší bude jejich nabídka, čím různorodější budou technologie, které máme pro tento účel k dispozici, tím lépe. Nová písková termální baterie by měla vyrůst do 13 měsíců.

 

Video: What Is a Sand Battery? Polar Night Energy's Sand-based Thermal Energy Storage Explained

 

Video: How the world's first sand battery stores green power - BBC News

 

Literatura

New Atlas 12. 3. 2024.

Datum: 12.03.2024
Tisk článku

Související články:

Unikátní Electric Truck Hydropower nahrazuje hydroelektrárnu konvojem     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2022)
Lift Energy Storage System promění mrakodrapy v gravitační baterie     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2022)
Ve Finsku spustili první komerční termální „baterii“ s hromadou písku     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz