Proč si miliardáři stavějí bunkry a kupují ostrovy?  
Mark „Meta“ Zuckerberg bezskrupulózně skupuje ohromné pozemky na havajském ostrově Kauai. Buduje tam uzavřený a do jisté míry soběstačný Zuckerbergův svět se Zuckerbergovými zákony, izolovaný zdí a početnými strážemi, včetně masivního podzemního bunkru. Podobně se chovají i mnozí další miliardáři. Je to jako feudální panství. Přímo před očima se nám vrací středověk.
Miliardáři se zahrabávají pod zem. Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.
Miliardáři se zahrabávají pod zem. Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.

Platforma WIRED v prosinci 2023 oznámila, že miliardář Zuckerberg, majitel společnosti Meta a jeden z hlavních tvůrců dnešní doby postavené na sociálních médiích, skupuje velké části havajského ostrova Kauai. Podle dostupných informací tam staví gigantický komplex Ko'olau Ranch, jehož cena se má pohybovat kolem 400 milionů australských dolarů (přes 6 miliard Kč).

 

Stavba je utajovaná. Zabírá plochu přes 5,5 milionů čtverečních metrů, je obehnaná 2metrovou zdí a hlídají ji početné stráže nebo řekněme bezpečnostní agentura. Jak upozornili WIRED, součástí stavby Ko'olau Ranch je i masivní podzemní bunkr. Okamžitě to vyvolalo řadu spekulací, které se točí kolem toho, že Zuckerberg ví něco, co obyčejní smrtelníci nikoliv.

 

Australští odborníci na digitální média a kulturu Grant Bollmer, Katherine Guinnessová a Tom Doig z University of Queensland, pozoruhodný fenomén miliardářů, ostrovů a bunkrů, komentovali v nedávném článku na platformě The Conversation. První dva z nich jsou rovněž autory nové publikace na toto téma „The Influencer Factory,“ která by měla vyjít letos v dubnu.

Grant Bollmer. Kredit: University of Queensland.
Grant Bollmer. Kredit: University of Queensland.

 

Zuckerberg není se stavbou bunkrů a skupování ostrovů zdaleka jediný. Spíš naopak. Na první pohled by se mohlo zdát, že se miliardáři příliš dívají na katastrofické filmy a připravují se na starou dobrou apokalypsu ve stylu 20. století. Podle Bollmera a spol. to ale není ani zdaleka vše. Zuckerberg a další miliardáři budují, často bezohledně a na úkor místních obyvatel, svá „panství“, do jisté míry soběstačné ekosystémy, kde je naprosto vše, včetně zaměstnanců ovládáno jediným člověkem, dotyčným miliardářem. Majitel takového „panství“ má v řadě ohledů více společného se středověkým feudálem než s kapitalistou 21. století. Někdy se dokonce mluví o neofeudalismu.

 

Logo. Kredit: University of Queensland.
Logo. Kredit: University of Queensland.

Badatelé smířlivě naznačují, že když miliardáři stavějí bunkry, investují do kryoniky nebo třeba nahrávání mysli do počítače, neznamená to nutně, že byli šílení nebo že mají k dispozici nějaké supertajné informace. Spíše to poukazuje na to, že nashromáždili astronomické bohatství a snaží se ho nějak využít, i když to často vzbuzuje spíš úsměvy.

 

To vše se odehrává v době, kdy odborníci varují, že se dramaticky rozevírají nůžky ekonomické nerovnosti, což má dramatický dopad na soudržnost společnosti i na kvalitu života většiny jejích členů. V České republice se často uklidňujeme tím, že jsme relativně rovnostářská země, ale ve skutečnosti u nás horní 1 procento bohatých vlastní největší část majetku prakticky ze všech zemí v Evropě, hned po Rusku.

 

Bollmer a spol. upozorňují na to, že miliardáři se rádi pitvoří a dávají na odiv své bohatství, zatímco veřejnost to uhranutě sleduje a zároveň akceptuje svou pozici masy ne-miliardářů. Na podzim 2023 se objevila studie Daniela Krcmarice a spol. v Perspectives on Politics, podle které jsme svědky jasného trendu, kdy se miliardáři snaží pronikat do vysoké politiky. Více než jedna desetina miliardářů světa zastávala (či zastává) vysoké politické funkce, anebo o ně usilovala. V tomto ohledu je značný rozdíl mezi demokraciemi a nesvobodnými režimy, kde je, nikterak překvapivě, vliv novodobých feudálů na politiku daleko větší. Zdá se, že středověk má tuhý kořínek.

 

Video: Inside Larry Ellison Private Hawaii Island | Exclusive Look | Larry Ellison Island

 

Literatura

The Conversation 1. 3. 2024.

Perspectives on Politics online 25. 10. 2023.

Datum: 14.03.2024
Tisk článku

Související články:

Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Davová paralýza: Větší skupiny lidí reagují na krize pomaleji     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2020)
Odkrývání tajemství sociálního života neandertálských skupin     Autor: Dagmar Gregorová (04.11.2022)



Diskuze:

Je to určitě zajímavé téma

Pavel Aron,2024-03-17 18:34:58

Lidi jako je Mark Zuckerberg si určitě nestaví bunkr na odlehlém ostrově jen proto, že neví co s penězi. Buď vidí, že politické elity ženou svět do jaderné války nebo minimálně zhroucení ekonomiky a s tím spojené zhroucení civilizačních struktur. V případě jaderné války by se bunkr schopný dlouhodobě fungovat v režimu soběstačnosti docela hodil. V jiných částech světa by po té co by se svět vzpamatoval z nejhoršího tak jako tak nejspíše zuřili chaos, občanské války atd. Takže ten ostrov je logická volba.
Další věcí je, že ti superboháči už se chovají skutečně jako feudálové ve středověku. Co všechno dalšího je zatím by bylo na dlouhé povídání nicméně jsem rád, že sem Stanislav Mihulka tuto úvahu dal.
Ono je o čem přemýšlet.
A probudit se z iluzí o fungování dnešního světa. Oni totiž lidé ve svém nitru zůstali stejní, jako byli už v dávných dobách.

Odpovědět

Zuckngera

Franta Liska,2024-03-16 19:28:39

Zuckenberg patří mezi mé nejNEoblíbenější osobnosti. To, co dělá s Facebookem, konkrétně s reklamami a nejen s nimi, to je už za hranicí. Až mám z toho radost, protože konečně, po letech, se Facebook přestal dát používat - jenom si ho otevřu, vidím že na 2 příspěvky na nástěnce mých přátel připadá 5 spamů, a odejdu pryč.

Zejména teď v době AI jsou ty spamy zvlášť nechutné, protože obsahují AI generované fotomontáže.

Zuckenberg už tak je nechutně bohatý, a pak, místo aby peníze vinvestoval do něčeho skutečně hodnotného, třeba udělal Facebook pořádnější a serioznější, tak investuje do nesmyslné Mety.

A tak mě ani nepřekvapuje že tenhle vůl si staví na Havaji panství a podzemní bunkr. A trochu mi to připomíná Monte Negro, když jsem tam byl na výletě s motorkou, tak jsem vjel v noci na pozemek u pláže, kde mě vyhnalo několik sekuriťáků, protože tam nějaká celebrita měla panství, a když jsem se díval do mapy, kam mám teda sakra zajet k pláži, tak všude na mapě i na cedulích byly soukromé pozemky a nedalo se v podstatě nikde.

Odpovědět


Re: Zuckngera

Franta Liska,2024-03-16 19:35:32

A ta pointa je, že země a státy, no a lidi, jsou strašně 3.14če. Jak mohli na Havaji vůbec dovolit, aby jim tam nějaký blbec zkoupil takové množství pozemků jen pro sebe? No protože, prachy, korupce, vychcanost tamních politků, že?

Podobně Montenegro - jak mohli vůbec dovolit, aby jim tam všechny pozemky u pláží zkoupili miliardáři? Vždyť to je jejich země, a místo u moře mají jenom jedno. Místo aby to bylo pro všechny lidi, tak si dovolili, aby to bylo jen pro pár jedinců.

Odpovědět


Re: Re: Zuckngera

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-16 23:36:20

Cukroušovi je jedno, co si o něm a o Facebooku myslíte, ale je rád, že ho i přes všechny výhrady léta používáte ;-)

Těch pozemků na Havaji si Cukrouš zas tolik nekoupil. 5,5 milionu m2 je 5,5km2. Havaj přitom má 28000km2, takže jde o nepatrný zlomek rozlohy. Navíc Havaj je stát USA a tam mají k vlastnictví pozemků úplně jiný vztah než my. Můžete si tam klidně koupit soukromý les a oplotit si ho. U nás si les oplotit nesmíte. Mají to tak historicky a je to součást jejich uvažování. A asi nepotřebují, aby jim do toho mluvil někdo ze střední Evropy.

Stejně tak v Černé Hoře je asi nezajímá názor nějakého českého turisty, kdo tam má mít přístup k jejich plážím. A ti boháči tam možná utratí víc peněz než Vy.

Nakonec, ne že bych fandil rozmařilým zbohatlíkům, ale když budete prosazovat zásahy "lidu" do soukromého vlastnictví, někdo brzo vymyslí, že i ježdění na motorce k moři je buržoazní přežitek. Navíc projev toxické maskulinity a zločin na klimatu v jednom. A budete mít s rajzováním utrum :-)
Kdo s čím zachází, tím taky schází.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zuckngera

Franta Liska,2024-03-19 10:05:40

1. Pokud je Zuckenbergovi jedno, co si o něm lidi myslí, hlavně, že používají jeho produkt, je to šmejd. To by se v podstatě dalo označit jako jedna z definic podnikatelského šmejda.

2. Pokud jde o Černou horu a místní obyvatele, z velké části Slovany, tak opravdu pochybuju, že jsou celí nadšení, když si nemají kam zajít na pláž, protože to tam skoupili soukromníci. Rovněž pochybuju, že by jim vadilo, jak se jich český turista, já, zastává.

3. Ačkoliv uvažování občanů USA stojí za hovno, zejména v poslední době z důvodu rozbujelosti intelektuálních heterosexuálních buzíků jako jsi ty, uznávám jejich jinačí mentalitu co se týče soukromého vlastnictví.

4. Žádné zásahy do soukromého vlastnictví neprosazuju. Mluvím o korupci.

5. Na motorkách se jezdilo i za komunistů a nejen v ČSSR.

6. Motorka není zločin proti klimatu.

7. Income inequality, neboli bohatí bohatnou a chudí chudnou, je v USA jedna z nejvyšších na světě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zuckngera

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-19 10:56:55

K většině bodů se nemám potřebu vyjadřovat, ale k prvnímu bodu se vyjádřím, protože nechápete základní princip. Na sociální síti, jakou je Facebook, nejste uživatelem produktu. Vy sám jste produktem. Uživatelem jsou zadavatelé reklamy.

Zuckerberg není altruista a nemyslím si, že pro lidstvo udělal cokoliv přínosného. V podstatě jen vytěsnil z trhu jiné sociální sítě, které už existovaly před Facebookem. Ale je chytrý a vydělává svoje miliardy na pudových lidech, jako jste Vy.

Vy se chováte jako býk, který v zuřivosti nabíhá na toreadora, ale stejně vždycky prohraje, protože nechápe, co se vlastně děje.

Odpovědět


Re: Zuckngera

Pavel Aron,2024-03-17 18:36:21

Tak Zuckerberga také nemám rád. To jak řádí na FB cenzura je něco šíleného.

Odpovědět

proč ne

Eva M,2024-03-16 11:48:47

a proč ne?

mám dojem, že historických podzemních staveb je odnepaměti fůra, jeskyně, Kappadokie, Jihlava :)

Je to takový starý zvyk.

Odpovědět

Sme si zvykli na vsadepritomnu bezpecnost

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 22:40:57

Ale zjavne to nie je tak davno, co nebolo bezpecne spavat v noci len tak niekde vonku:

Krvavé Šenky sa kedysi volali Huszár majer. Príbeh, ktorý sa postaral o zmenu ich mena, sa odohral niekedy okolo roku 1848. Šenky sa totiž nachádzajú na ceste medzi Hlohovcom a Nitrou a v tých rokoch obe mestá po zotmení zatvárali brány. V krčme v Šenkoch si vymysleli biznis, ktorý sa postaral o to, že sa zapísali do slovenskej histórie krvavými písmenami.

„Dali pocestnému najesť, napiť a potom ho podrezali. Zabili. O majetok sa vzápätí delili,“ približuje históriu Práznovský.

[1] https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/454079-krvave-senky-opustili-obyvatelia-desive-povesti-vsak-zostali/

jeden by povedal, ze rozne krvave veci sa deju aj teraz. Dolezita je ta veta o zatvarani mestskych bran na noc.

Odpovědět

Ta poslední věta nevypadá správně.

Richard Vacek,2024-03-15 16:20:56

V západních zemích mají miliardáři na politiku zásadní vliv, možná větší, než voliči. Na rozdíl třeba od takové Číny. Tam když majitel Alibaba chtěl měnit zákony aby vyhovovaly jeho firmám, tak narazil, zmizel a objevil se napravený.

Odpovědět


Re: Ta poslední věta nevypadá správně.

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 21:59:09

Ano, to je ta politicka selektivna slepota hlavnych autorov tohto webu. West is best, East is beast. (to som prave vymyslel, davam si Copyright aby to nemohli pouzit v nejakej propagande)

Odpovědět


Re: Re: Ta poslední věta nevypadá správně.

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 22:23:12

Ta slovní hříčka je fakt dobrá. Ale nedalo mi to, zadal jsem si tu frázi do googlu a zklamu Vás - s copyrightem nemáte šanci ;-) Už ji opakovaně použili dávno před Vámi.

Odpovědět


Re: Re: Ta poslední věta nevypadá správně.

Pavel Aron,2024-03-17 18:37:42

Souhlasím s vámi.

Odpovědět

Bunkr

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 10:55:21

Mať čas a prostriedky, tiež si nejaký bunkr vyrobím. Ono keď počúvam ako vaši predstavitelia lezú makrónovi do prdele, lebo veď porazíme Rusko aj za cenu bojiska z vlastnej krajiny. Frantíkovi sa dobre ženie do vojny, keď by sa bojovalo v Nemecku, Poľsku prípadne Čechách, že?

Najväčší problém s budovaním bunku je kupodivu vlastne sociálny ... presvedčiť svoje okolie o jeho nutnosti ;)

Odpovědět


Re: Bunkr

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 12:56:51

Jak píše Ludvík Urban v příspěvku níže: pokud se zhroutí společnost, bunkr Vám je k ničemu, pokud ho nezvládnete ubránit.

Když se v devadesátkách válčilo na Balkáně, měly prý největší šanci na přežití dostatečně početné rodinné klany. Malá skupina nemá šanci se ubránit rabujícím útočníkům, kteří pro přežití potřebují Vaše zdroje.

Pokud máte na mysli jen bunkr proti střepinám, případně s filtroventilací proti radioaktivitě, tak to potom jo :-)

Odpovědět


Re: Re: Bunkr

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 22:07:50

Ono k tomu prežitiu na Balkáne svojho času boli nejaké články v Zem&Vek ... stále som si to nenačítal, takže som furt neznalý čo robiť, keď to príde aj k nám.

Také útržky čo som ale nazbieral za tie roky čo občas k tejto téme pričuchnem:
- prvé boli na rane dobre vyzerajúce domy, nie nutne bohatý majiteľ.
- chlapík prežil (aj s rodinou) vojnu preto, že jeho dom susedil s pálenicou, bomba zničila múr a on mal prístup ku chlastu, ktorý potom zamieňal za jedlo, zbrane, lieky
- Sarajevo, paneláky premieňali majitelia na obytné pevnosti tým spôsobom, že zasypali všetky vchody
- počas vojny sa dobre zamieňajú antibiotiká, porno a erotické časopisy. Neviem ako to druhé je žiadané v čase všadeprítomných mobilov, ale to prvé bude platné stále.

Odpovědět


Re: Re: Bunkr

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 22:23:43

Mal som na mysli ten s filtroventilaciou a zasobami aspon na prve tyzdne.
Ale ako nad tym uvazujem, musel by mat nejake strelecke hniezda ;)

Odpovědět


Re: Bunkr

C H,2024-03-16 00:51:41

Appeasement je len zbabelá cesta do ešte väcších sračiek (povestné "mali ste na výber medzi hanbou a vojnou, zvolili ste hanbu, budete msť vojnu"), v tomto smere len viac Macronov, Západ by mal byť schopný brachiálnemu zlu neustúpiť.

Odpovědět


Re: Bunkr

Franta Liska,2024-03-16 19:43:47

Naco vám bude bunkr, co v něm budete dělat. Dneska se potřebujete hlavně dostat mimo civilizaci. To spíše chata někde v co nejméně osídlené oblasti.

Odpovědět


Re: Re: Bunkr

Jarda Ticháček,2024-03-17 17:45:48

No, řekl bych, že ta Havaj bude v případě opravdu strašného průšvihu docela stranou.
Nějaká chata v Appalačských horách bude víc na ráně.

Odpovědět

Čtěte Bibli, tam to všecko je ;-)

Jiří Veselý,2024-03-15 09:54:28

Luk 12:19

Odpovědět

postapo

Ludvík Urban,2024-03-15 09:28:52

Více než stovky pseudosimulací "sci"fi knížek, počítačových her, akčních filmů, jakož i dětinských pokusů o simulaci reálnou (viz Haiti 2024) ukázaly, že v případě zhroucení základních státních struktur a mechanismů, lhostejno zda v důsledku války/emzáků/přírody, jedinou šanci na přežití mají rabující gangy, které zajímá jen hedónismus a přežití ze dne na den, protože vzdaly svou budoucnost.

Proti tomu stojí jedinec s kuchyňským nožem bránící se na schodech paneláku sousedovic zombie, preper v chatičce obehnané ostnatým drátem a davem trifidů, zbohatlík v předměstské vilce se samopalem od Mrázka a manželčiným zahradníkem s nefunčním geigerovým počítačem a atombordelem z armádního výprodeje.

Myslím, že snaha ultimátních bohatců budující bunkry, opevńující odlehlé ostrovy a stavějící raketky k Marsu má smysl.

Když k tomu přikoupí nějaký ten obraz či sošku, najmou kvalitní otroky, ehm, loajální personál, po páru králíků, slepic a pand, nějakou tu semínkotéku, naděje na život budoucích generácí je viditelná.

Odpovědět


Re: postapo

Oldřich Novák,2024-03-16 15:06:15

Chtěl bych jednou být "malá muška na zdi" abych viděl, co nastane až si personál (hlavně ochranka) v bunkru takového miliardáře uvědomí, že vlastně může neomezeně a beztrestně vládnout všem, i svému páníčkovi :-D

Odpovědět

Jen preperstvi

Petr Pavlata,2024-03-15 09:03:00

Preperstvi je mezi urcitou skupinou lidi dost dnes oblibene,a vetsina z nich ma presne ty charakteristiky typickeho prepera. A k tomu penize.
Na jejich miste bych to delal taky.

Odpovědět

Libor Zak,2024-03-15 08:01:23

Myslím, že kdyby kdokoliv z nás měl dostatek prostředků na to aby si vybudoval soběstačnou záhlohu pro sebe, svou rodinu a přátele pro případ, že se situace ve světě úplně sesype, tak by to asi taky udělal. Pokud by třeba vypukla jaderná válka, tak ji do určitého rozsahu na takovém ostrově můžete přežít. A pokud někdo bude poukazovat na rozevírající se nůžky a ptát se co se stane s otatními lidmi, tak ano, vždy byli a vždy budou mocní, co mají mnohem víc než druzí a ti si určitě myslí: radějí já než oni. Altruismus má smysl do určité míry, než jde skutečně o život. Pak je z evolučního hlediska samozřejmě jedinou správnou cestou myslet na sebe a své příbuzné.
Pokud někomu připadne jako správná cesta vyhubit svůj vlastní genom, aby genom jiných mohl žít, tak je myslím ve správný čas na správném místě. Politika v Evropské unii a zvláště pak v české kotlině zdá se jde touto cestou.
Nejsem Zuckerberkův fanda, považuji ho spíše za odpornou bytost, která praktikuje cenzuru a prosazuje progresivní levicové názory a celosvětově způsobuje více zla než dobra, zatímco sám hromadí obří majetek a zneužívá své moci. Ale na lidské úrvni jeho konání při budování vaultu naprosto chápu.

Odpovědět

Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-14 23:42:41

Co je na tom divného? Kdybych byl dolarový miliardář, budoval bych taky. Svět není stabilní a bezpečné místo, velmoci chřestí atomkovkami, v Evropě zuří proxy válka, další válka hrozí v Jihočínském moři (a tentokrát už možná ne proxy...). Zcela nelze ani vyloučit občanskou válku v USA nebo vznik chalífátu v západní Evropě. Budovat si útočiště pro případ, že se něco zvrtne, je jedna z mála smysluplných věcí, na které lze jejich obrovské bohatství použít.
No a když k ničemu vážnému nedojde, mají alespoň resort pro soukromou rekreaci a zároveň v něm uložené prostředky.

Spíše by někdo mohl vysvětlit, proč miliardáři skupují obskurní umělecká díla, autoveterány a podobné malichernosti, u kterých jediný užitek je, pokud to od nich v budoucnu nějaký truhlík koupí ještě dráž.

Odpovědět


Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Macko Pu1,2024-03-15 07:38:44

Stavanie pevnosti je uz prekonana strategia. S hradmi sa to zlomilo kdesi v 17 storoci. Neposkytuju ochranu. Ak by sa system stal uzavrety , ako napriklad izolovany ostrov, ochranka ako absolutna sila by prevzala kontrolu. Hromadenie majetku od nejakej vysky nedava zmysel. Je jedno ci mam 200 aut alebo 2000. Je to v principe patologicka vec. Stabilny system je ten s maximom loajatity, a tento to nie je.

Odpovědět


Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 09:11:59

Nikdo ani zdaleka nezmiňoval hrady, to je slaměný panák. Když se něco zvrtne, potřebujete jako jedinec s Vašimi společníky postupně tři věci:
1. Pokud jsou použity jaderné zbraně, potřebujete skrýš před účinky výbuchů a radioaktivity. Než si radioaktivita sedne, může to trvat týdny. Po tu dobu potřebujete být zalezlý v bunkru s filtrací vzduchu.
2. Dále potřebujete dostatek zásob, se kterými bez problémů přežijete až několik let, dokud se situace ve světě trochu nestabilizuje, aby bylo jasnější, kam má smysl se přestěhovat.
3. Nakonec potřebujete schopnost ubránit se před nájezdníky, kteří mají zájem o ty Vaše zásoby. Ostrov v Tichomoří s ochrankou z tohoto hlediska dává šanci. Malou loď s nájezdníky by ochranka odrazila a větší výprava odněkud z kontinentu se za Vámi nebude trmácet, protože by víc zásob projedli a propálili cestou a nakonec by je čekal lítý boj.

Hlavní hrozbou by zůstávalo, že Vám vše zrekvíruje nějaká větší vojenská loď, která přežije počáteční boje, bude se zrovna nacházet poblíž a bude mít o Vás info.

Ochranka nemá důvod být Vám neloajální, dokud máte dostatek zásob pro všechny. A v dnešní době navíc existují prostředky, jak si loajalitu pojistit elektronicky (např. že motor nenastartuje, pokud to centrálně zakážete pod svým heslem).

Odpovědět


Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Daniel Slovák,2024-03-15 11:15:25

Než rádioaktivita sadne, nebudú to týždne. To by platilo, keby sa použili len moderné "čisté" hlavice ako W88, reálne sa však použijú kobaltové bomby a cieľom budú atómové elektrárne. Ilustrácia: Černobyľ bol "otvorený" len 2 týždne( 26.4-11.5) a akú paseku narobil. Teraz si predstavte 400 reaktorov po svete, chrliacich radiáciu ktoré nikto nehasí....záver, bunker je zbytočný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 12:16:04

Jak rychle si radioaktivita sedne, nezávisí na intenzitě zdrojů ale na atmosferických procesech. Pokud bude hořet jaderný reaktor, svinstvo z něj půjde do troposféry a první větší déšť ho spláchne. Jaderné hřiby dosáhnou až do stratosféry, což je sice větší problém, ale zase celkový objem radionuklidů není tak velký jako v jaderných reaktorech. V období 1945-1963 proběhly stovky atmosferických jaderných testů a přesto jsme nevyhynuli, ani kolem nepobíhají mutanti. V případě absolutní jaderné války těch hlavic explodují tisíce, což není málo, ale taky to neznamená, že se svět stane zcela neobyvatelným. "Jen" by Vám výrazně stoupla pravděpodobnost rakoviny.

Ad kobaltová bomba - nevím, co Vám kdo napovídal, ale jde hlavně o teoretickou koncepci. Z vojenského hlediska nedává žádnou výhodu.

A také obdivuji, že máte přístup k tajným dokumentům jaderných velmocí, takže víte, že jejich atomovky míří na jaderné reaktory protivníka. Na vyřazení energetiky stačí pár silných explozí v kosmickém prostoru k vytvoření EMP. Jinak Vás z vojenského hlediska budou zajímat hlavně jaderná sila, letiště, přístavy, rafinerie, sklady paliv a podobné cíle, protože ty pro Vás jsou přímým ohrožením.
Pokud budete chtít protivníkovi co nejvíc ublížit, proč dělat bordel s jadernými reaktory, když můžete cílit na velká města? A těch hlavic dnes ve světě ani tolik není, abyste mohl bombardovat úplně všechno. Po skončení studené války se to dost zredukovalo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Daniel Slovák,2024-03-15 12:26:07

Nemám prístup k vojnovým plánom , ale situácia v Zaporožskej jadr.elektrárne snáď mnoho naznačuje.(hoci priamo nehovorí). Mimochodom,ani vy nemôžete vedieť že na jadr.elektrárne hlavice namierené nie sú. A nezabúdajte na rozdiel medzi krátko a dlhožijúcimi izotopmi od jadr.zbraní a Černobyľu...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 13:04:21

Právě že situace v Záporoží ukazuje, že obě strany si daly záležet, aby jederná část elektrárny nebyla poškozena. Střílelo se tam jen lehkými zbraněmi pro vyvolání.

A v případě jaderné války nebudu chtít být ani v Evropě, ani v Americe, ale ve střeženém bunkru na ostrůvku v Tichomoří, o čemž se tu diskutuje ;-)
(Ještě radši bych si ale vybral nějaký ostrůvek na Jižní polokouli, tam by bylo zamoření nižší.)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 13:05:41

*pro vyvolání rozruchu. Vypadl mi konec věty.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jirka Naxera,2024-03-15 13:52:33

Jestli se dobre pamatuju, tak nejvic skody udelate, kdyz silnejsi vodikovku (mam pocit ze kolem 10Mt, ale hledat to nechci, proste silnejsi nez bezne strategicke 150kt) odpalite nad Prahou dost vysoko (vychazelo to nejak tusim 7km vysoko), a zapali to lesy/pole az na vzdalenost cca 80km (a co je ve stinu, k tomu ten pozar pak stejne dojde - predpokladejme pouziti v jasnej suchej den, mraky a vlhkost snizuji ucinnost docela silne)

S tim se nejakej bouchlej blok opravdu neda srovnavat, ani radiologicka bomba

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Daniel Slovák,2024-03-15 13:50:52

A ste si istý že v prípade WW3 a zničenia vš. jadr. elektrárni by si vás radiácia v južnom pacifiku nenašla ? Vám sa to možno zdá nepravdepodobné, a príklad zo Zaporožskou elektrárňou je možno neadekvátny , ale na jadr.zariadenia zaútočil Izrael 2x a do dnes sa diskutuje o útoku na Iránsky jadrový program, za čias Obamu sa na verejnosť dostalo info o použití taktických bômb proti podzemným komplexom v Natanze,Ishafáne a Fordo. Chcem len povedať, že netreba byť analytikom Pentagonu ,aby som vedel, že v prípade totálnej jadroveh vojny jadrové elektrárne nebudú vynechané zo zoznamu cieľov. Preto je naivné dúfať že bunker v Pacifiku pomôže.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jirka Naxera,2024-03-15 13:57:58

Utok na jaderna zarizeni jadrem nedava smysl. Ani co se tyce ucinnosti (viz vyse), ani vojensky, kdy pro pripad preziti potrebujete vymlatit lidi, ale co nejvic infrastruktury zachovat pro sebe - pokud uz radiologickou bombu, tak dava smysl naopak izotop s kratkym rozpadem, ktery navic v zacatku zari ponekud intenzivneji.
Tady se hodne mluvilo o zlatu treba.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 14:05:33

Daniel Slovák: Nikde nepíšu, že na jižní polokouli by si mě radioaktivita nenašla, ale že by byla nižší. Mezi severní a jižní polokoulí nedochází k intenzivní výměně vzdušných mas. Vzduch se mísí hlavně mezi rovníkem a póly a mezi východem a západem. A drtivá většina hlavic by bouchla na severní polokouli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Daniel Slovák,2024-03-15 14:26:40

Rozlišujte prosím lokálny konflikt typu Ukrajina - Rusko a globálnu jadrovú vojnu. Článok sa týka práve takejto situácie. Nevidím dôvod prečo by jadr. elektrárne mali byť ušetrené , naopak, jedná sa o lákavý cieľ, kde je možné pomocou konvenčných striel spôsobiť extrémne škody . Mimochodom, otázka pre vás na zamyslenie: kto bude po WW3 obsluhovať jadrové elektrárne ? Kto bude dávať pozor na mokré sklady vyhoreného jadr. paliva ? No a k miešaniu sa vzdušných más : rádioaktívny spád s Černobyľu zachytili nad Austráliou a spád s Castle Bravo nad Európou. Niet na Zemi žiadneho ostrova, kde sa spádu vyhnete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

D@1imi1 Hrušk@,2024-03-15 14:55:57

Atol Bikiny, kde se odehrál test Castle Bravo se nachází 11,6° SEVERNÍ šířky. Tedy na severní polokouli, stejně jako Evropa.
A že radioaktivitu z Černobylu detekovali v Austrálii? To neznamená vůbec nic, když neřeknete konkrétní hodnoty. Detektory mají o několik řádů vyšší rozlišovací schopnost, než je přírodní pozadí.

Jaderná válka samozřejmě může mít různou intenzitu od lokálního použití taktických hlavic až po sebevražednou snahu o maximální škody. Vám samozřejmě doporučuji, pokud začne geopolitická situace houstnout, abyste si rovnou hodil laso. Přece nechcete, aby Vás zastihla radioaktivita živého!

A nebo se nedivte lidem, kteří se snaží maximalizovat svoje šance na přežití v případě, že se cokoliv semele.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Daniel Slovák,2024-03-15 15:32:11

A viete že laso je v globálnej jadrovej vojne dobrý nápad ? Čo vám pomôže váš bunker v Južnom pacifiku, raz Vám dôjdu zásoby, budete musieť vyjsť von a zistíte že vzduch, voda a pôda okolo vás su zamorené. Čo potom ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jirka Naxera,2024-03-15 21:28:57

Zkousel jste si to zamoreni odhadnout? Vezmete Car bombu, ktera toho (z globalniho pohledu) prakticky nic moc nezamorila (pravda, fireball se nedotkl povrchu, mohlo byt hur, a nemela U238 v sekundaru), vynasobte to tak 2000 (odhad zivotaschopnych hlavic co by doletely k cili a explodovaly, vcetne zastaralosti jaderneho arzenalu jak na Ruske, tak i Americke strane (nebylo to na podzim, co nekde nekdo priznal, ze se originalni dokumentace od Minutemanu ztratila?)), a vydelte to plochou souse.
A pak si uvedomte, ze ty hlavice nemaji 50Mt, ale spis pod 1Mt, takze to, ze by cela planeta byla dlouhodobe zamorena tak, aby se na ni nedalo zit, je opravdu nerealny predpoklad (ostatne ani ten Cernobyl, jak to byl megaprusvih, tak z globalniho pohledu byl v podstate "drobnost", pokud se zamerite na preziti druhu a ne na limity, ktere porusuje pomalu i prirodni pozadi ;-). Samozrejme, velka cast pevniny by byla zasazena (zvlast za "vhodneho" pocasi).

Naproti tomu jaderna zima je realne, a globalni riziko, a to by bylo skoro urcite smrtici pro vetsinu zivota.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Daniel Slovák,2024-03-15 22:07:56

Tak ešte raz: za optimistického predpokladu že by boli použité relatívne čisté bomby a hlavice typu Car alebo W88 a to  v absolútnej vojne, kde by veľmoci použili všetko čo majú,by bola dobrá šanca na obnovu života za niekoľko rokov. Lenže tento predpoklad vychádza z toho, že jadr. reaktory nie sú cieľom . A čo ak sú ? A čo s mokrými skladmi vyhoretého paliva ? Očakávate že po WW3 budú mať zaistenú štandardnú prevádzku ? Alebo to bude tak , že budú ponechané samé na seba, dokiaľ sa nevyparí všetká voda z bazénov a následne začne Fukušimský scenár. Keď sme pri matematike, Černobyl silno zamoril za dva týždne plochu 2600 km2, pričom celková zamorená plocha UK+RU+BR sa udáva na 150 000 km2  . Na svete máte 400 reaktorov , ktoré v prípade havárie po WW3 nikto nebude hasiť. K tomu pripočítajte mokré sklady vyhoretého paliva a urobte výpočet, či takéto zamorenie môžeme prežiť.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 22:26:24

a žeby toto bol skutočný dôvod, prečo Merkelová dala zatvoriť postupne všetky jadrové elektrárne? Lebo očakávali konflikt?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jirka Naxera,2024-03-16 13:42:00

Asi mate pravdu. Merkelova zacala nicit Evropu zjevne s predpokladem, ze kdyz se znicime a pozabijime sami, tak nas uz pak nikdo neprijde nicit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Macko Pu1,2024-03-15 21:15:59

Bunker s ohradou a strazami chapem ako obrannu stavbu. To zrusi aj pancierovka. Havai nebude priamo ciel. Na tlakovu vlnu a silny spad to asi nebude. Osobne by som preferoval foliak. Mohli by tam ako tak rast rastlinky a je tam vyznamny objem vzduchu bez miesania. Zdrojov dost nie je. Ochranka ma rodinu, ta ma dalsiu... A elektronicku poistku lahko mozno prekonat led-lampou. Najpravdepodobnejsi scenar je crystall peak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 22:31:50

Crystall peak, ako dojde kremik pre cipy a zdroj jeho bohatstva sa zosype?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Macko Pu1,2024-03-16 12:00:06

Legendarna scena z terminator 3?

Odpovědět


Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Pavel Aron,2024-03-17 18:42:39

Bunkr na odlehlém ostrově je trochu něco jiného než středověký hrad. A s tou ochrankou to je otázka. Většinou mají tendence nechat se vést silnou osobností a vůbec to nemusí být fyzická síla. Oni podvědomě ví, že potřebují vůdce.

Odpovědět


Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jiří Brtnický,2024-03-15 07:44:56

On je někdo schopen brát současnou situaci na lehkou váhu? I kdyby nevěděli víc, než mohou vědět všichni ostatní, tak nemohou být v klidu. Dá se předpokládat, že nějaké informace navíc mít budou. Ale i bez toho, feudalizace světa probíhá.

Odpovědět


Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Michal Ex laugaritio,2024-03-15 22:38:25

A to vacsina z vas este nepocula a nik nespomenul posun zemskych polov. Zrychlujuci sa posun. V jeden krasne den sa Zem moze preklopit o 90 stupnov.

V zaznamoch spisanych z davnych mytov su take chutovky ako: Slnko nevyslo 2 dni, Slnko stalo na oblohe cely den, boh smrti vysiel na zapade (nuz ano, ked Slnko vyjde na zapade, znamena to smrt)

Dzanibekov efekt sa to nazyva a to ako sa "debunkoval" ten Physics guy co vyzera trochu ako Eben zamlada nebol debunk. Zabudol nato, ze na konci doby ladovej sa roztopila velka case polarnych ladovcov, co presunulo vahu Zeme inam, jadro Zeme sa tiez preskupuje.

A to Cukrikovi nepomoze ani bunker na Hawaii, lebo ta tsunami co pride mu ten ostrov pekne splachne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jirka Naxera,2024-03-16 10:32:04

Tak youtube asi nebude nejvhodnejsi misto na debunk, ne? https://arxiv.org/abs/astro-ph/0112054

Odpovědět


Re: Re: Re: Proč si staví bunkry a kupují ostrovy?

Jarda Ticháček,2024-03-17 18:15:21

Šmarjá
Někdy koncem sedmdesátých, a začátkem osmdesátých let, coby žák základní školy, bych Vám možná zkoušel oponovat. Ale už stárnu, tak Vás nechám u Vašich představ.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz