Boom Supersonic poprvé vzlétli s nadzvukovým demonstračním letounem XB-1  
Ostře sledovaný Boom XB-1, čili Baby Boom, je demonstrátorem budoucího nadzvukového dopravního letounu Boom Overture v třetinové velikosti. 22. března 2024 absolvoval první zkušební let na kalifornské základně Mojave Air & Space Port. Test byl úspěšný,další lety budou následovat. První let Boom Overture je plánovaný na rok 2027.
První start Baby Boomu. Kredit: Boom Supersonic.
První start Baby Boomu. Kredit: Boom Supersonic.

Americká společnost Boom Supersonic (Boom Technology) vyvíjí nadzvukový dopravní letoun Boom Overture, který by se měl uplatnit v civilní i vojenské dopravě. Součástí tohoto vývoje je demonstrační letoun Boom XB-1, přezdívaný „Baby Boom,“ který má oproti plánovanému Overture třetinovou velikost. Pohánějí ho 3 tryskové motory General Electric J85s, s nimiž by měl létat rychlostí až Mach 2,2. Dosah Baby Boomu by měl být přes 1 900 km

 

Boom s pilotem před prvním letem. Kredit: Boom Supersonic.
Boom s pilotem před prvním letem. Kredit: Boom Supersonic.

Posádku Baby Boomu tvoří jeden pilot, přičemž se do letounu vejde ještě druhé sedadlo. Délka stroje je 21 metrů, výška 5,2 metrů a rozpětí křídel rovněž 5,2 metrů. Vzletová hmotnost činí cca 6,1 tun. V prosinci 2022 Baby Boom zahájil pozemní testy. V těchto dnech se konečně poprvé vznesl do vzduchu.

 

Boom nad Mohavskou pouští. Kredit: Boom Supersonic.
Boom nad Mohavskou pouští. Kredit: Boom Supersonic.

Baby Boom se vydal na první let v pátek 22. března. Vzlétl z kalifornského „kosmodromu“ Mojave Air & Space Port a letěl v prostoru legendárního „Test Flight Valley.“ Tam se již odehrála celá řada prvních letů slavných strojů, včetně letounů Bell X-1, North American X-15 nebo Lockheed SR-71 Blackbird.

 

Podle informací Boom Supersonic během prvního letu Baby Boomu pilotoval hlavní testovací pilot společnosti Bill "Doc" Shoemaker. Let trval o něco méně než půlhodinu. Demonstrační letoun se dostal do výšky téměř 2,2 kilometrů a dosáhl rychlosti 440 kilometrů za hodinu. Pro Boom Supersonic byl první let Baby Boomu zcela úspěšný a splnil všechny plánované cíle.

 

Letoun Baby Boom teď čekají další lety, při nichž dojde i na překročení rychlosti zvuku. Postupně připraví scénu pro příchod plnohodnotného letounu Boom Overture. Ten by měl vyjet z hangáru v roce 2026 a v roce 2027 by měl poprvé vzlétnout. Boom Supersonic počítají s tím, že do roku 2029 budou mít pohromadě nezbytné certifikace. Je to velmi ambiciózní plán a bude zajímavé sledovat, jak se jim to podaří. Prý už mají objednávky a předobjednávky na 130 strojů, se závazky od American Airlines, United Airlines a Japan Airlines.

 

Video: XB-1 Takes Flight

 

Video: Full Video: XB-1 Takes Flight

2

 

Video: XB-1 Engine Test 12.19.23

3

 

Literatura

Drive / Warzone 23. 3. 2024.

Datum: 24.03.2024
Tisk článku

Související články:

Startup Hermeus vyvíjí dopravní letoun o rychlosti až Mach 5     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2019)
Northrop Grumman a Boom vyvíjejí nadzvukový transportní letoun     Autor: Stanislav Mihulka (24.07.2022)
Boom testuje pojíždění na ranveji s prototypem nadzvukového letounu XB-1     Autor: Stanislav Mihulka (31.08.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz