Vesmírné cigáro  
Pokud byste si zaletěli na okraj Sluneční soustavy, našli byste tam cigáro, které by vám vydrželo hodně dlouho. Je jen o málo menší než Pluto.

 

Zvětšit obrázek
Nejnovější snímky Hubbleova vesmírného teleskopu mají potvrdit nezvyklý tvar tělesa 2003EL61

Těleso nesoucí kódové označení 2003 EL61 a známé mezi astronomy pod přezdívkou Santa vzbudilo pozornost už v červenci, protože má svůj vlastní maličký měsíc. Přitom jde o objekt potácející se na periferii sluneční soustavy. Polovinu své oběžné dráhy se přibližuje Slunci více než Pluto a na druhé půlce své „otočky“ je Slunci naopak vzdálenější než poslední planeta.


Nejnovější pozorování odhalila u „Santy“ další exotické rysy. Rotuje hodně vysokou rychlostí. Jeho „den“ trvá pouhých 3,9 hodiny.

Zvětšit obrázek
Redakci Osla se podařilo získat jeden z prvních snímků. Zdá se, že Rabinowitzovy představy o tvaru objetu 2003 EL61 splňuje přímo dokonale.

Podle astronoma Tommyho Grava  z University of Hawaii může být rotace důsledkem nedávné kolize s jiným vesmírným objektem.

„Tahle rotace ho protahuje,“ oznámil jeden z objevitelů tělesa David Rabinowitz z Yale University.

Těleso se protáhlo díky rotaci ve směru jedné ze svých os a získalo tak doutníkovitý tvar. Rabinowitz vylučuje, že by protáhlý tvar byl jen iluzí vyvolanou dalším měsícem obíhajícím „Santu“ v těsném sousedství. To by bylo krajně nestabilní uspořádání. Někteří skeptici ale přesto nevylučují, že cigárový tvar je jen klam. Podle nich může zdání vyvolat složení „Santy“, který může být tvořen dvěma různými materiály, přičemž tmavší komponenta není pořádně vidět. Definitivně by měla přítomnost „doutníku“ na periferii sluneční soustavy potvrdit pozorování Hubbleovým teleskopem. Raději by ale neměli s pozorováním otálet. Podle Rabinowitze je celý systém nestabilní a tělesu hrozí, že ho odstředivé síly rotace roztrhnou vpůli.


 Pramen: Nature

Datum: 10.09.2005 10:01
Tisk článku

Související články:

Tři superzemě v obyvatelné zóně u Gliese 667C     Autor: Stanislav Mihulka (26.06.2013)
Planetární soustava z úsvitu vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (30.03.2012)
Pozemské bakterie mohly doletět na Titan     Autor: Jaroslav Petr (19.03.2006)
Objevena planeta podobná Zemi     Autor: Miroslava Hromadová (26.01.2006)
Existují planety u hnědých trpaslíků?     Autor: Miroslava Hromadová (23.10.2005)



Diskuze:

proměnil jsem se v ufona

jan bubeník,2006-05-10 12:22:33

rano jsem se zbudi a podíval jsem se do zrcadla a.,..zděsil jsem se jak jsem byl zelenej aaaaaaa

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz