Test na ptačí chřipku  
Americká firma jako první na světě ohlásila, že uvádí na trh test, který odhalí přítomnost virového kmenu H5N1.

Zatímco v Nashville (stát Tennesee) se na dobrovolnících rozbíhají půlroční testy vakcíny, která by měla být první účinnou očkovací látkou proti ptačí chřipce na světě, firma Quest v New Yorku oznamuje nabídku komerčně dostupného diagnostického testu na tuto chorobu.


 

Zvětšit obrázek
Ilustrační foto pracovníků japonské hygienické služby, kteří rozprašují nehašené vápno na plastikovou fólii, která se stala úložištěm vybité drůbeže z lokality, ve které se virus vyskytl. Úložiště je zhruba 300 km severně od Tokya. (Foto AFP)

Dnes zveřejnila firma Quest Diagnostics Incorporated, že vyvinula diagnostický test, který zjistí přítomnost virusu ptačí chřipky. Firma, která vznikla v New Yorku v roce 1967 (tehdy se jmenovala MetPath, protože začínala jako poskytovatel služeb pro metropolitní patologie), je dnes jedním z největších světových dodavatelů diagnostik. Po dnešku svoje postavení zcela jistě ještě posílí, protože začíná oznamovat terénním lékařům a nemocničním zařízením, že svojí nabídku rozšiřuje o test pro zjišťování přítomnosti viru kmene H5N1. Tento diagnostický set  je založen na principu detekce specifických genů, kterými se tento nebezpečný kmen viru vyznačuje.
Vyšetření pacientů s podezřením na „ptačí chřipku“ lze nyní snadno provést ze sputa. Jinak řečeno - stačí zakašlat, a víme na čem jsme. V případě, že se bude jednat o vyšetření uhynulých ptáků, budou se vzorky získávat výtěrem průdušnice, nebo opláchnutím kousku plicní tkáně.

  
V Americe bude pozitivní výsledek tohoto prodávaného testu pokládán za pravděpodobnou přítomnost infekčního agens, a to do doby, dokud výsledek nevyvrátí nebo nepotvrdí, některé z vládou řízených center: U.S. Centers for Disease Control (CDC), případně jiná k tomu oprávněná laboratoř.


Pramen:  http://www.questdiagnostics.com


Burzovní typ Osla:
Vyvinutím detekčního systému na virus, kterého se obávají všechny země světa, si firma Quest Diagnostics Inc.,  svojí  pozici světového výrobce diagnostik upevní. Koupě  akcií této firmy by mohla být dobrou investicí. Příští dividendy budou jistě vyšší, než ty z minulého čtvrtletí, které  činily 0,09 USD na akcii.
Protože informace o vyvinutí detekčního systému je ještě "teplá",  firma Quest ji zveřejnila před několika hodinami, na případný nákup akcií by  nemuselo být pozdě.


 

Datum: 03.11.2005 23:33
Tisk článku

Související články:

Co umí španělská chřipka?     Autor: Jaroslav Petr (18.01.2007)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz