Priony v mléce  
Priony všude, kam se podíváme. Tak bychom mohli glosovat vývoj posledních týdnů. Ve spojení se zánětem se priony dostávají do nejrůznějších orgánů. Mléčná žláza není výjimkou.

 

Zvětšit obrázek
Sardinská idylka – motiv téměř pastorální. Právě v této populaci ovcí odhalil tým Adriana Aguzziho priony v mléčné žláze postižené zánětem.

Švýcarský tým vedený Adrianem Aguzzim z university v Curychu prokázal přítomnost prionů v zanícené mléčné žláze ovcí stižených skrapií. Zatím Aguzziho tým neprovedl analýzy mléka z postižené mléčné žlázy, protože to je opravdu zapeklitý úkol. Ale švýcarští vědci na tom usilovně pracují.


 

Zvětšit obrázek
Virus Maedi Visna napadá i nervový systém a může u nakažených zvířat vyvolat ochrnutí. Jeho vztah k prionovým chorobám bude zřejmě předmětem velmi intenzivního výzkumu.

„Považuji za krajně nepravděpodobné, že by priony v mléce nebyly,“ řekl Aguzzi pro internetové stránky časopisu Nature. „A ta vyhlídka není vůbec příjemná.“
Obavami se netají ani Neil Cashman z University of British Columbia ve Vancouveru. Kanadský expert na prionové choroby poukazuje na skutečnost, že dosavadní testy na priony v mléce krav postižených BSE se netýkaly krav se záněty mléčné žlázy.
„A to samozřejmě vyvolává velmi znepokojivé otázky,“ řekl Cashman pro Nature.


Při prionových onemocněních se bílkovinné infekční částice – priony – objevují přednostně v nervovém a imunitních systému. Ostatní části těla byly považovány s ohledem na průnik prionů za bezpečné. Nyní se ale ukazuje, že při zánětech je všechno jinak. Aguzziho skupina odhalila priony v játrech, slinivce a ledvinách postižených často jen mírným a proto i těžko zjistitelným zánětem. Nedávno jsme psali o tom, že při zánětu ledvin vylučují zvířata priony močí.

 

Zcela jistě se do nich pustí i Adriano Aguzzi

Tyto objevy jasně dokazují, že šíření prionů není vázáno jen na „kanibalismus“ zvířat – tedy na případy, kdy dochází ke zkrmování masokostních mouček z nakažených zvířat. Heslo „když se nekrmí ´masovka´, tak se nemůže nic stát“, jež zaznívá z nejrůznějších stran, je očividně vedle jak ta jedle. 

 

Zvětšit obrázek
... a jeho tým.

Aguzziho závěry nevycházejí z experimentů, ale z pozorování v terénu. Odjel na Sardinii, kde se chová více než milion ovcí, a vyšetřil 261 zvířat, která jsou geneticky disponována ke skrapii. Sedm z vyšetřených ovcí skrapii skutečně mělo. Čtyři měly zároveň i zánět mléčné žlázy a všem čtyřem našel Aguzzi v mléčné žláze priony. Všech sedm případů zánětů měl na svědomí virus Maedi Visna. Pokud se spojení nákazy virem a skrapií potvrdí, pak by boj proti přenosu prionů u ovcí mohl začít eradikací viru Maedi Visna.

Dobrou zprávou je, že se v mléčné žláze nachází  priony v tisíckrát nižší koncentraci než v mozku. I když na druhou stranu nikdo neví, kolik prionů je třeba spolykat, abychom se nakazili prionovou novou variantou Creutzfeldt-Jakobovy choroby.
 

Pramen: Nature Medicine

 

Datum: 04.11.2005 06:21
Tisk článku

Související články:

Přenos prionů mlékem     Autor: Jaroslav Petr (08.04.2008)



Diskuze:

Ze stavby a funkce mléčné žlázy ...

Jan,2005-11-05 21:46:12

Ze stavby a funkce mléčné žlázy vcelku jednoznačně plyne, že se fragmenty konečků nervových buněk musejí dostat do jejího sekretu (= mléka) i v absolutně zdravé žláze. Strojní dojení navíc žlázu přece jen vysává víc, než tele, takže se tam mohou dostávat i kousíčky výstelky.
Opravdu je to jen otázka infekční dávky prionů, kterou neznáme.

Odpovědět

otazky

veterinar,2005-11-05 11:56:56

Vrta mi hlavou, kdyz to ovxce se zanetem mají v mléce, tak to asi budou mítkrávy s BSE v mléce taky.
Teď je u nás v jednom podniku podezření na další případy infekce BSE, čeká se jen na potvrzení. Toto mléko jde do mlékárny...?
Lze v takových případech vůbec něco dělat, když choroba se vyvíjí řadu let?

Odpovědět

jak to teda je?

konzument,2005-11-04 13:40:28

Že u nás jsou krávy, které mají BSE to vím, ale jak je to se záněty, to netuším. Jsou u nás krávy se záněty mléčných žlaz, nebo to je nesmysl a jsou všechny, díky tomu že je o ně pečováno a taky díky antibiotikům zdravé?
Díky.

Odpovědět


ATB vs. viry

Jirka,2005-11-04 22:14:54

Pomoci ATB rozhodne kravy proti virovemu onemocneni neuchranime.

Odpovědět


Jsou

Blues,2005-11-05 00:53:30

asi tři měsíce jsem pracoval jako brigádník při studiích na dojírně, kde asi na 700 krav připadlo 6 zánětů vemene, přes léto je jich víc. Opatření jsou dle mého vkusu i tak dostatečná, protože tyto krávy se dojí až na konec a toto mléko se vylívá, jinak krávy byly celkem viditelně označené a šli dobře rozeznat od ostatních. Jednou se však stalo že záně nebyl dignostikován v čas, ale chytla ho výstupní kontrola v tankerun a a celá produkce se lila do kanálu. Tak si myslím že tímto spůsobem nákaza nehrozí, to by to muselo být fatální pochybení

Odpovědět

panika

Marie,2005-11-04 12:52:46

Pokud bude pití mléka hazard se smrtí, tak ho začnou pít puberťáci místo kouření :-)))

Odpovědět

To je jedno

Petr,2005-11-04 10:48:32

To je jedno, mlíko mi chutná.Piju ho denně a nějaký priony mě nerozhází.Když to neudělalo z lidma do dneška nic,tak proč bych se toho měl bát.To bych za chvíli nemohl jíst vůbec nic, protože když se budete moc snažit,tak škodlivé látky najdete naprosto všade.
Já bych nevyvolával žádnou paniku.
Mějte se hezky a MLÉKU ZDAR!!!

Odpovědět


informovat neni panikarit

A. Fantova,2005-11-04 11:21:04

Informovanost není na škodu. Nepřipadá mi, že by autor šířil paniku. Paniky vznikají z neznalostí.

Odpovědět


Nebojím se,

Dwarf,2005-11-04 13:08:30

protože doopravdy většinou nepiji mastitidní mléko ovcí postižených scrapií. Pokud někdo ano, tak proti gustu žádný dišputát! :-)

Odpovědět


myslíš že ovce jsou jiné?

XY,2005-11-04 13:33:32

Myslíš, že ovce budou výjimkou a že u skotu to bude jiné než u ovcí. Pokud ale budeme předpokládat, že to je obecně platná záležitost, spíše by mne zajímalo, kolik je u nás krav se zánětem mléčné žlázy?

Odpovědět


Do diskuse

Dotaz,2005-11-05 11:39:41

Jasně, že ovčí mléko nepijeme, ale kdo by neměl rád uzený ovčí sýr? Jsou-li priony proteiny, a jak jsem se v jiném článku dočetl, že jsou ty mrchy děsně odolné, a asi tedy budou v sýrech. Pochybuju, že si bačové dělají rozbor zda má ovce zánět vemene. Je tedy konzumace ovčích sýrů bezpečná?

Odpovědět


Potraviny domácího původu

Dane,2005-11-09 08:23:24

jsou dle mého názoru z tohoto pohledu bezpečné. V České republice to není se scrapií tak žhavé. Množství ovcí v ČR je také mizivé a navrch se v ČR ani nedojej.

Odpovědět

Není to omyl?

Marek,2005-11-04 07:19:42

Díval jsem se na ČTK a stránky Rathových melodyboys. Také Ministerstvo zemědělství, ani Státní veterinární správa na nic takového neupozorňuje. Dokonce ani Reuters, BBC a AFP o tom neinformuje. Je to nějaké podezřelé...

Odpovědět


Jestli je to podezřelé

jarda petr,2005-11-04 09:08:04

Jestli je podezřelé, že to neví naše ministerstvo zdravotnictví? Já bych považoval za podezřelé, kdyby o tom vědělo. Pokud jde o agentury, to není náš problém, ale jejich. Zdrojem pro nas bylo internetové vydání posledního, tj. listopadového čísla Nature Medicine. Kdo má čtenářský průkaz do Národní lékařské knihovny, může si časopis i článek skouknout na webu.

Odpovědět


není to podeřelé

Dwarf,2005-11-04 13:11:36

Je to jen doklad toho, že OSEL má zprávy čerstvější než ČTK, BBC či Reuters. :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz