Přenos prionů mlékem  
Padla další „hranice nemožného“ v oboru prionových chorob.Jehňata se mohou nakazit smrtícími priony s mlékem ovce trpící skrapií.

 

 

 
Za pastorální idylkou se může skrývat přenos prionů z matky na mládě.

Zásluhou britských veterináři opět padla jedna „hranice nemožného“ v oboru prionových chorob. Timm Konold a jeho kolegové z Veterinary Laboratories  Agency v britském Weybridge krmili osmnáct jehňat mlékem ovcí nakažených prionovou  chorobou skrapií.

Zvětšit obrázek
Já tobě, ty mně. Infikované jehně předává priony dalším jehňatům, s kterými přijde do přímého kontaktu.

Tato choroba patří mezi tzv. spongiformní encefalopatie. Je vyvlávána infekčními bílkovinnými částicemi, tzv. priony. Priony vznikají z proteinu, který se vytváří normálně v těle a vyskytuje se prakticky ve všech buňkách. Na nebezpečný prion se mění změnou tvaru molekuly.

 

 

Priony se hromadí především v mízní a nervové tkáni a v mozku vyvolávají rozsáhlou degeneraci. Onemocnění vyvolaná priony jsou nevyléčitelná a smrtelná. Do této kategorie chorob patří lidská Creutzfeldt-jakobova choroba, bovinní spongiformní encefalopatie (nemoc šílených krav) nebo chronické chřadnutí jelenovitých (CWD).

 

Tři z jehňata byla poražena u dvou byly ve střevech prokázány priony. V mízních uzlinách střev odhaleny priony u všech osmnácti jehňat.

Zvětšit obrázek
Prionový protein (vlevo) se mění na infekční prion (vpravo) pouhou změnou tvaru molekuly.

Ještě horší je, že se priony objevily v mízních uzlinách jehňat, která sice nepila mléko nakažených ovcí, ale byla ustájena spolu s jehňaty, která toto mléko pila. Znamená to, že jehňata nakažená mlékem mohou priony šířit na další zvířata. Pokud byla jehňata ustájena tak, aby s jehňaty napájenými infikovaným mlékem nepřišla do fyzického kontaktu, k nákaze nedošlo.

 

Skrapie není podle všeho přenosná na člověka, a tak má výsledek výzkumu britských veterinářů význam především pro boj s nákazou skrapiií v ovčích a kozích stádech.

 
Kozí sýry patří k vyhlášeným delikatesám. Vzhledem k tomu, že i kozy trpí skrapií, mohou být kozí sýry zdrojem prionů.

Otevřená zůstává otázka prionů v mléce krav postižených BSE. Tam by byla případná rizika pro konzumenty o poznání větší. Dodejme, že pokud by se prion v kravském mléce vyskytoval, nezničil by se pasterací ani jiným technologickým zásahem. Vydržel by i v mléčných výrobcích.

 

Pramen: BMC Veterinary Research

 

 

 


 

Datum: 08.04.2008 08:05
Tisk článku

Související články:

Priony v mléce     Autor: Jaroslav Petr (04.11.2005)



Diskuze:

Když jsou priony tak strašné

Colombo,2008-04-09 16:04:56

přežívají dlouho, extrémní podmínky a jsou tak extrémně infekční, jakto že ještě nějaké kozy, ovce přip. jeleni žijí?

Odpovědět


To je přece jasné.

Hrbek,2008-04-13 21:05:49

Veterináři všech zemí potřebují větší pravomoce a větší příděl peněz, tak zdůvodňují a priony jsou bezva věc. Nikdo neví, jak to funguje, nedá se to prokázat v všichni se tím dají zblbnout.
Pokud vím, tak na prionové onemocnění v české republice za posledních 20 let nikdo neumřel. Nebo někdo znáte konkrétní případ?. Jméno a datum úmrtí, prosím. Zato na silnicích se za tento víkend zabilo 13 lidí.
Navrhuji: Zjistit rok výroby auta, v němž se někdo zabil a tzv. "kohortu", tj. všechna auta se stejným rokem výroby - potenciálně nebezpečná - preventivně sešrotovat. Logiku nucených porážek celých stád to kopíruje docela přesně, nebo snad ne????

Odpovědět


Ten příměr není přesný

Pavel,2008-04-17 08:57:31

Lépe by to vystihovalo vybití kohorty řidičů.

Odpovědět

Pane Petr, nevím, nevím,

Al,2008-04-08 21:26:03

ale cokoliv co čtu v poslední době o prionech, tak to jsou "jobovky" horší jedna než druhá. Když se nad tím zamyslím, tak je z toho člověku skoro na omdlení....

Odpovědět


Alespoň

František I.,2008-04-09 07:26:23

je vidět, že nutnost porazit celou stáj při výskytu jednoho kusu s BSE je nutnost. Problém bude, jak onu stáj desinfikovat. Asi bude nemožné je totéž učinit s pastvinami. Snad je budou muset rozorat a zalesnit. Také bych chtěl vědět, jak desinfikují jatky, kde se postižené kusy porážejí. Priony prý odolávají velice dobře kyselému prostředí, ale dají se likvidovat louhem. Při sterilizaci vydrží prý i 130 oC.

Odpovědět


Antrax...

Al,2008-04-10 19:06:34

Obecně vzato mají priony hodně společného s antraxem a dost možná ještě horší...

Odpovědět

Mléko s priony

Pavel,2008-04-08 08:45:57

Už několika lety se přišlo na to, že mléko krav se zánětem vemene (i skrytým) obsahuje priony. Neměly ty ovce zánět vemene?

Odpovědět


priony v mlece

josef pazdera,2008-04-08 08:55:14

Ano, priony v mléčné žláze ovcí trpících zánětem je záležitost známá. Tehdy jsme se ale ještě mohli utěšovat, že tak malé množství prionů nebude schopné prionovou chorobu přenést. To nyní padlo a to je průšvih. Stejně jako jeprůšvihem přenos olizováním...

Odpovědět

nakonec se zjistí

CC,2008-04-08 08:37:43

že jsou priony úplně všude

Odpovědět


ano

jarda petr,2008-04-08 09:04:42

Ano, vzhledem k jejich dlouhodobému přežívání v půdě a nárůstu infekčnosti po vazbě na jílové částice už se zcela seriozně hovoří o prionovém znečištění životního prostředí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz