První potvrzená oběť viru H5N1 v Číně  
Čtyřiadvacetiletá farmářka se nakazila 1. listopadu a za deset dní zemřela. Její bratr přežil.

 

 

Zvětšit obrázek
V provincii Hunan si vyžádal virus H5N1 první čínskou oběť.

Ptačí chřipka si vyžádal první lidský život v Číně. Farmářka z provincie Hunan. Její devítiletý bratr se virem H5N1 rovněž nakazil. Byl to první oficiálně potvrzeným případ výskytu viru H5N1 u obyvatel Číny (pokud stále bereme Hongkong jako samostatnou správní jednotku – tam se virus H5N1 objevil a zabíjel už v roce 1997). Bratr infekci virem přežil.
Již dříve zemřela ve stejné provincii dvanáctiletá dívka za okolností, které zakládají silné podezření, že příčinou úmrtí byl virus H5N1. Odebrané vzorky ale nemají potřebnou kvalitu a nelze na nich provést analýzy  podle kritérii Světové zdravotnické organizace. V oficiálních statistikách tento případ figurovat nebude.


Po celý rok měla Čína jen dva výskyty viru H5N1. Za poslední měsíc se virus objevil na devíti místech a rozšířil se na velkou část země. Po Thajsku, Vietnamu, Kambodži a Indonésie se stala Čína pátou zemí, kde v současnosti na nákazu chřipkovým virem H5N1 umírají lidé. Stávající bilance (včetně prvních čínských případů) je 127 nakažených a z toho 65 mrtvých.

 

Pramen: WHO

Datum: 17.11.2005 10:22
Tisk článku

Související články:

Výzkum kostí obětí bourá hluboce zažitý mýtus o pandemii roku 1918     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2023)
Střízlivé zhodnocení rizik nové chřipky     Autor: Jaroslav Petr (14.01.2010)
Nové typy ptačích virů ve Vietnamu     Autor: Jaroslav Petr (17.11.2005)
Čína očkuje drůbež, Vietnam se bojí     Autor: Jaroslav Petr (16.11.2005)
H5N1 vyvolává imunitní bouři     Autor: Jaroslav Petr (14.11.2005)



Diskuze:

odolnost a ntibiotika

jarda petr,2005-11-18 04:22:34

V denících se skutečně semele kde co. Věci seriózní i zcela neseriózní. Oddělit zrno od plev není jednoduché. Můžou pomoci hodnověrné zdroje, např. stránky Světové zdravotnické organizace http://www.who.int/en/ kde je věnována "ptačí chřipce" zvláštní rubrika včetně zprav o nejnovějším vyvoji situace.
Pokud jde o příčiny "odolnosti". Tady jde spíše o virulenci viru - tedy toho, co je schopne v nakaženém organismu napáchat. Odolnost čili rezistence - to je jiný šálek čaje. Antibiotika obecně proti virům nezabírají. Pokud se tedy používají v chovech, pak nemají vliv na vznik např. kmenů virů rezistentních k Tamiflu (to neni antibiotikum). Za rezistenciu virů k Tamiflu zřejmě může léčba v nemocnicích. ta vytváří na virus silný selekční tlak a upřednostňuje původně menšinové spontánně vznikající varianty viru, které léku odolávají. Velkochovy - jistě, ty na jedné straně napomáhají šíření chřipkových virů. na druhé straně ale drží drůbež pod střechou v izolaci od volně žijících ptáků. Z tohoto hlediska jsou rizikové spíše malochovy nebo tzv. ekologické chovy. Však už také některé země velmi rozumně zakázaly volný pohyb drůbeže v ekologických chovech (např. Nizozemí).

Odpovědět

V souvislosti s ptračí chřipkou mě překvapuje..

Petr,2005-11-17 11:42:17

.. jak je možné, že se nikde téměř neuvádí, jaké jsou "hlavní důvody" vzniku takto odolných virů (ptačí velkochovy, velké množství antibiotik v nich..). Dosud jsem zachytil jen tento článek: />
http://hn.ihned.cz/3-17209990-velkochovy+%9A%ED%F8%ED+pta%E8%ED+ch%F8ipku-500000_d-db

.. a dále jeden článek, který "vysvětluje" spíše původ špaňělské chřipky zde (i když se zhusta opírá i do ptačí chřipky a všeho povyku kolem) zde: />
http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1262&pjmeno=&kredit=&p1=

.. uvědomuju si, že ani jedno periodikum nemá punc vědecké serióznosti, ale je snad názor odborníků o tolik jiný? A tak budu rád za reakci na uvedené články někoho v těchto věcech erudovanějšího, děkuji!

Odpovědět


POZOR na MWM!!!

Vlada,2005-11-19 01:44:51

Velmi důrazně varuji před tímto plátkem. Nevím, kdo za ním stojí, ale za vše mluví např. tento článek:
/>
http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1225&pjmeno=&kredit=&p1

Jen malá ukázka mluvící za vše:

...a tím definitivně na věčné časy prokázali, že kouření za žádných okolností nemůže být příčinou rakoviny plic.

...s překvapující jasností prokázali, že kouření ve skutečnosti před rakovinou plic naopak chrání!

Mnoho lidí ... se ptá jak je možné, že dnes podle reálných čísel na rakovinu plic umírá daleko více nekuřáků než kuřáků.

... kouření podněcuje v plicích tvorbu tenké vrstvy hlenu, „která utváří ochrannou vrstvu, bránící libovolným rakovinotvorným částicím ve vstupu do plicní tkáně.“ Toto má v rámci toho, co dnes zámě patrně nejblíže k pravdě a navíc i dokonalý vědecký smysl. Radioaktivní částice vdechnuté kuřákem ihned polapí vrstvička hlenu, a pak jsou vypuzeny z těla dříve, než mohou prostoupit do plicní tkáně.

Místo abyste prchali před kuřáky v místní hospodě či baru, přisedněte si k nim co nejblíže a vdechujte jimi draze placený kouř z druhé ruky.

Atd, atd.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz