Tyranosaurův děda  
Nejstaršího známého zástupce druhohorních dinosaurů z evoluční linie, jež "kulminovala" populárním tyranosaurem objevili vědci v Číně. Guanlong wucaii přichází "s kloboukem na hlavě".

 

Zvětšit obrázek
Guanlong wucaii - na průkazové foto.

"Korunovaný drak z pětibarevných skal" - tak bychom mohli přeložit vědecký název Guanlong wucaii pro dinosaura, jehož ostatky byly nalezeny v lokalitě Wucaiwan na severovýchodě Číny. Velikostí nebyl nijak impozantní. Měřil "jen" tři metry. Jde však bezpochyby o nejstaršího zástupce  rodinky, do níž patřil výrazně mladší tyranosaurus. "Korunovaný drak" žil před 160 miliony roků. Tyranosauři a jejich současníci se proháněli dnešní Asií a Severní Amerikou posledních 20 milionů roků druhohor, jež skončily velkým karambolem před 65 miliony lety.

 


Specializace tyranosuarů a jejich příbuzných byla tak výrazná, že v jejich kostrách zcela "přepsala" původní znaky a vědci proto jen tápali v představách, kdo byli předci těchto největších suchozemských dravců všech dob.  Dlouho byli tyranosauři považování za potomky karnosaurů, které reprezentovali ve fauně pozdní jury a rané křídy např. alosauři. Poslední dobou ale přešli do útoku zastánci teorií, podle kterých byli tyranosauři potomky poměrně malých, ale o to čipernějších celurosaurů, k nimž patřil např. kompsognatus.

 


Nejnovější čínský nález "korunovaného draka" popsaný ve vědeckém časopisu Nature představuje neprimitivnějšího známého zástupce tyranosauří evoluční linie. Tenhle prcek hrál ve své době zřejmě druhé (a možná i třetí) housle, protože žil vedle mnohem větších dravých monolofosaurů, kteří tehdejšímu světu zřejmě dominovali.

Zvětšit obrázek
A v plné kráse i s fialovým prachovým peřím na zádech.

Ve vědě však patří guanlongovi zcela jistě part "prvních houslí". Vědcům se dostaly do rukou hned dva dokonale zachovalé exempláře - 12 roků starého dospělce a  šestiletého "teenagera". Jde s výjimkou tyranosuarů o nejzachovalejší kostry z celé vývojové skupiny těchto dinosaurů. Proto z nich mohli vědci vyčíst evoluční kořeny tyranosaurů. Ty sahají bezpochyby k celurosaurům.

 


 

Zvětšit obrázek
Z dokonale zachované kostry toho laik moc nevyčte. Proto je lepší, když je k fotce fosílie přiložen nákres, který ukazuje "co je co".

Mnozí dinosauři z této rodinky nesli na čele nejrůznější ozdůbky. Někteří měli na nose řádku jakýchsi růžků (Appalachiosaurus) nebo jakési lišty (např. opeřený Dilong). Ovšem guanlong byl mezi nimi v tomto ohledu skutečným králem a označení "korunovaný drak" si bezesporu zaslouží. Nesl na nose velký výběžek s řadou prohlubní. Takové ozdoby byly ve střední a pozdní juře mezi dinosaury v módě. Vědci usuzují, že byly příliš křehké, než aby sloužily jako zbraně pro vzájemné zápolení. Spíše se přiklánějí k názoru, že to byla signální zařízení, kterými se například navzájem představovali příslušníci jednoho druhu a sloužil i jako vodítko pro výběr pohlavních partnerů. Kostra "mladíka" měla mnohem menší "korunu", než jakou nesl dospělý exemplář guanlonga, a z toho lze usuzovat, že se ozdobě hlavy dostávalo plného uplatnění až po dosažení pohlavní dospělosti. Podle amerického paleontologa Jamese Clarka z George Washington University, který je spoluautorem popisu "korunovaného draka, byla koruna zřejmě pestře zbarvena.

 


A ještě jedna maličkost. Guanlong je rekonstruován s "opeřením", které bylo u této rodiny dinosaurů (stejně jako u mnoha dalších) už několikrát prokázáno. To je věc, která by ještě před pár lety vyvolala senzaci a možná i zavilý odpor mnoha odborníků. Dneska už to nikomu nepřijde. Na "holého" tyranosaura v podání Spielbergova filmu Jurský park bychom proto možná měli koukat jako na tyranosauří "hambárnu", kde je dinosoaur zbaven svéhlavými filmaři "ošacení". Ostatně tyranosauři v období jury nežili a jejich vystupování ve filmu s "jurským" názvem je kromě hambárny i anachronismem. Něco jako výlet pana Broučka do 15. století.

 

 

Pramen: Nature

Datum: 09.02.2006 16:55
Tisk článku


Diskuze:

pozdě

Ucholák,2006-03-16 12:46:34

http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/rss/14105919.htm?source=rss&channel=siliconvalley_rss

Odpovědět

mik

Pepino,2006-02-14 20:11:56

Vyznavači Islámu jsou ale razantnější vůči těm, kteří je namíchnou - což vidíme na reakcích vůči autorům karikatur a to bych osobně neriskoval, i když nejsem vůbec zbabělec! Věřícími a členy církví byli mnozí významní lidé našeho národa / Hus, Komenský/, k církvím se hlásí a jsou věřícími mnozí čestní lidé kolem nás a z jejich daní je živ i pan S.M. I tito jsou idioti?

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-02-28 16:23:55

A z daní pana S. M. jsou živeni věřící...

Odpovědět

S.M.

Pepino,2006-02-13 20:47:45

Přestaňte to prosím, přehánět! Zkuste svůj výše vyslovený protiústavní názor na náboženství přednést představitelům církví! Zajímalo by mne velice, co Vám na něj řeknou vyznavači Islámu? Urážíte i je!

Odpovědět


tak to je aspon

mik,2006-02-13 23:08:43

fifty fifty

Odpovědět

S.M.

Pepino,2006-02-13 14:28:40

Mezi zastánce stvoření patří i Vyznavači Koránu.

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-02-28 16:22:14

To ovšem neznamená, že je to pravda!

Odpovědět

chudých duchem je království nebeské :)))

SM,2006-02-11 11:15:38

Hehe, nejspíš jste už poznali, že vést debatu s kreáčema je jako mluvit na zaseklej mp3 player. "Evoluce je jenom teorie ... cvak ... evoluce je jenom teorie ... cvak ... evoluce je jenom teorie."
Na druhou stranu, člověk si aspoň srovná argumenty a to zase nejni tak špatný.

Na náboženství jako takovým mi vadí právě a především tohle. DĚLÁ Z LIDÍ IDIOTY :)
Ovšem, kreáči, nezoufejte, podle všeho je nábožnej zápal významně danej geneticky a možná to půjde časem léčit genovou terapií.

Odpovědět


špatná adresa

Ucholák,2006-02-11 18:52:34

Nepochybně hluboké znalosti duchovních nauk je vhodné ventilovat na jiných místech.
Zde se probírají vědecká témata. Právě teď je to neviditelné peří.

Odpovědět


S.M.

Morales,2006-02-13 13:31:45

Jsem také - čecháček - , ale od RNDr přednášejícího na univerzitě očekávám, že bude používat spisovnou češtinu a trochu taktu k víře jiných, uznávám, že posměch byl vždy nejlepší zbraní, zejména v nedávné minulosti, to uměli i naši politruci na vojně, ale ti měli zelené nevzdělané mozky.

Odpovědět


k tomu uz chybi jen dodat

mik,2006-02-13 23:06:48

ze RNDr maji zakaz kreslit karikatury kreacu :o)

Odpovědět

Debata se dá vést jen při dobré vůli obou stran :)

dinosaurus,2006-02-10 14:36:11

Když někdo zcela záměrně neguje a ignoruje skutečnosti, je jakákoliv diskuze ztrátou času...

Odpovědět

Na DML se to diskutovalo...

dinosaurus,2006-02-10 10:14:50

...a pro opeření svědčí především dvě skutečnosti. Za prvé to je synapomorfie (sdílený odvozený znak) celého kladu Neotheropoda. Za druhé kosti přední končetiny a poloměsíčitý karpál vykazují tendenci podobného držení přední končetiny, jako u např. Sinornithosaura, u něhož bylo "opeření" prokázáno. V tomto případě integument sloužil i k jakési ochraně horní plochy carpodigitální části končetiny....

Odpovědět


zcela jistě

Ucholák,2006-02-10 10:35:30

Tolik cizích slov ve 3 větách znamená že je to určitě pravda.
Škoda že se diskutéří nepozastaví nad tím, že člának je opravdová mediální bublinka, žádné peří na té kostře nikdo nikdy neviděl (pokud pomineme jako důkaz "vědeckou rekonstrukci").

Odpovědět


Ucholák

Pán Bů,2006-02-28 16:19:01

Tebe jsem taky nikdy neviděl, takže asi neexistuješ. To je dobře, už jsem se bál, že fakt může po světě běhat takovej pablb.

Odpovědět

už je to tady

Ucholák,2006-02-09 20:16:16

Mediální kachna (opeřený dinosaurus) prolétla bulvárním tiskem a bylo jen otázkou času, kdy přistane zde.
Samozřejmě že neexistuje nejmenší důkaz, že tento ještěr měl nějaké peří. Jedná se pouze o mystifikaci, které má přesvědčit nepodezřívavého čtenáře o spol. původu dinosaurů a ptáků.
Jediné věrohodně prokázané evoluční spojení je opeřený dinosaurus = novinářská kachna.

Odpovědět


Ucholák

pepa,2006-02-09 22:11:18

Vyválet Ucholáka v lepidle a obalit peřím. Aspoň by potom nezáviděl dinosaurům jejich tělní pokryv a neplnil by diskusní fóra na oslu hloupými kreacionistickými žvásty.

Odpovědět


opeřená rekonstrukce

martin,2006-02-09 22:19:19

Helejte se, Ucholáku, až někdo jednou najde Vaši lebku, bude Vás z ní rekonstruovat a přikreslí Vám uši (které na té lebce nebudou, anžto nejsou z kostí a nedochovají se), budou se ostatní Ucholáci taky rozčilovat, že ta rekonstrukce je špatně, protože pro přítomnost uší nejsou žádné důkazy? A co já vím, možná ty uši opravdu nemáte, ale považujete za takovou pošetilost, že si je k Vám ten nebohý antropolog přimyslí? Rekonstrukce není důkaz něčeho, rekonstrukce je jen snaha o co nejvěrnější přiblížení v rámci dostupných informací.

Odpovědět


opeřený dinosaurus

jarda petr,2006-02-10 03:50:32

Dovolím si oponovat. Opeření u dinosaurů z evoluční větve tyranosaurů bylo prokázáno mimo jakoukoli pochybnost. Jde také o to, kde se fosílie našla. V čínských jemnozrnných usazeninách se otisky peří (jakési obdoby peří prachového) dochovaly a bylo to publikováno už mnohokrát. V severoamerických podmínkách se otisk peří nedochoval, ale neznamená to, že tamější dinosauři byli "holí".

Odpovědět


škoda

Ucholák,2006-02-10 10:26:11

Škoda, že to přesvědčivé nic, o kterém se tady tak všichni rozepisují, nikdo nedoloží konkrétními údaji. Jak je všeobecně známo (alespoň mezi znalci), tak opeření dinosauři buď nejsou opeření anebo nejsou dinosauři.
Módním tématem je vydávání keratinových kožních vláken (které byly u dinosaurů nalezeny) za "protopeří". Obdobná vlákana mají v kůži dnešní plazi, třeba varani (v detailu vypadají naprosto stejně jako ty u dinosaurů). Jenže zatím nikdo žádné peří u dinosaurů naviděl. Možná opravdu měli peří, ale zatím neni žádný důvod, proč tomu věřit.

Odpovědět


Hele Flégr,

molim,2006-02-10 12:29:59

jak souvisí přesvědčení (či nepřesvědčení) o pernatosti dinosaura se záškodnickou činností toxoplazmy? Nejméně jednu stranu toxoplazmík jasně zmanipuloval, teď ale PROČ ?? Postrádám vědecké vysvětlení!!

Odpovědět


pekny pericka

Dracula,2006-02-10 12:54:05

Nerejpej do tech pericek, dyt jsou pekny a ty jesterce i slusej:)

Odpovědět


???

PhDr. Jaroslav Měchura,2006-02-28 16:16:16

Víte, pane Ucholáku, kdyby blbost nadnášela, Vy byste už létal někde v Kuiperově pásu. Většinou se podobných diskusí neúčastním, ale tohle jsem zkrátka už nemohl přehlížet. Pokud Vám Vaše nevzdělanost a neinformovanost velí takové hloupé názory, měl byste se raději, místo fušování znalcům do řemesla, vrátit do ústavu pro mentálně nevyvinuté. Vědci totiž nejsou zas až tak otupělí, aby nerozeznali od sebe kostry teropodních dinosaurů od koster primitivních ptáků. Otisky primitivních per u určitého typu dinosaurů jsou pak naprosto neoddiskutovatelnou záležitostí. Prosím, vás, běžte tedy s Vašimi silně diletantskými pateoriemi, svědčícími pouze o Vaší primitivnosti, někam, kde Vás nikdo nikdy neuvidí a neuslyší. (a buďte tam hodně potichu)

Odpovědět

Paráda

dinosaurus,2006-02-09 17:32:17

Co dodat? Píšu si 578. validní rod do seznamu...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz