LINKY  
Jak bude vypadat zrychlující se rozpínání vesmíru, nad budoucností jaderné fúze visí otazníky, divné mapy, které nelze vybarvit 4 barvami...

Už ve středověku byla v řadě zemí zavedena inteligentní zásada - když už povinná vojenská služba, člověk se z ní alespoň mohl vykoupit. Ale jak vůbec vypadalo financování války ve středověku? Z čeho se platili žoldnéři a jak se kupoval před zavedením peněz takový kůň?
Podrobnosti: Business World

 

Věta o čtyřech barvách potřebných k vybarvení libovolné rovinné mapy je dobře známá. Kupodivu ale existují divné mapy, pro které je třeba barev šest. Na konstrukci jedné z nich se můžete podívat.
Podrobnosti: Science World

 

V rozhovoru "Svět na konci času" se podíváme na budoucnost našeho vesmíru a na roli, kterou zde sehraje kosmologická konstanta/temná energie: Zrychlené rozpínání, vyhasnutí hvězd, kolaps energetických zdrojů, vypaření černých děr a na závěr i na smrt částic, ze kterých je složena běžná hmota...
Podrobnosti: Science World

 

"Evropská kosmická agentura ESA by mohla vypustit celou flotilu malých kosmických sond, určených k průzkumu několika stovek planetek v oblasti hlavního pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Předpokládá to projekt sondy s názvem APIES..."
Podrobnosti: Astro.cz

 

Jak při dlouhodobých výpravách zajistit ochranu kosmonautů před tvrdým zářením? "NASA rozpracovává možnost použití... palivových nádrží, naplněných kapalným vodíkem, které by byly rozmístěny kolem prostor pro posádku."
Podrobnosti: Astro.cz

 

Pomoc proti Alzheihemerově chorobě by mohla přijít z nečekané strany. Alkaloid galantamin, který je obsažen v jejích cibulkách, zřejmě funguje obecně jako kognitivum, především zlepšuje paměť.
Podrobnosti: Vesmír

 

Vědci představili prototyp protézy, kterou je možné nejen hýbat, ale mozek jí je schopen také cítit, jako by byla živá.
Podrobnosti: 21. století

 

"Přední expert na jadernou energetiku navrhuje nespoléhat se na jadernou fúzi a prozatím ji přenechat fyzikům." Problém je údajně v tom, že při fúzi nelze na rozdíl od štěpné reakce postavit reaktor, který by vydržel desítky let. Fúze se tak podle skeptiků prostě nevyplatí.
Podrobnosti: Lidové noviny


 

Autor: Pavel Houser
Datum: 16.03.2006 12:48
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz