LINKY  
Kdy začaly zářit první hvězdy, ledový svět za Neptunem, 2 miliardy Kelvinů v pozemské laboratoři, paradoxy ekonomického chování, očipovaný motýl jako vyzvědač...

"Kamera sondy STARDUST by mohla vyfotografovat kráter, vytvořený po nárazu projektilu, jež se oddělil od sondy ... DEEP IMPACT. Tento vzniklý kráter odhalil vnitřní strukturu kometárního jádra." Stardust je právě ta sonda, která nedávno dopravila na Zem vzorky materiálu z jádra komety WILD.
Podrobnosti: ww.astro.cz 

 

 

V diskusích o velkých vymíráních a jejich periodicitě se někdy přikládá role tzv. Oortovu mračnu. Co to ale vlastně je? Vw následujícím článku se podíváme do odlehlých oblastí sluneční soustavy až za Neptun. Když pátráme po mimozemském životě, tento chladný svět se nám na rozdíl od měsíců Jupitera a Saturna obvykle nezdá být zajímavý, je ale přesto řada důvodů, proč tyto periferie zkoumat...
Podrobnosti: Science World

 

 

Skutečně bizarní experiment byl proveden u jednoho druhu hejnovitých ryb - odstranění předního mozku. Takto "upravení" jedinci dokázali nejen dýchat a přijímat potravu, ale díky shodě okolností se dokonce stávají vůdci hejna...
Podrobnosti: Science World

 

 

Napadá vás, proč nový automobil čistě tím, že je prodán a zákazník do něj poprvé usedne, ztrácí až 20 procent své prodejní ceny? Vypadá to jako nesmysl, přesto to tak funguje. Pokusíme se najít odpověď v podivných zákoutích lidské psychiky.
Podrobnosti: Business World

 

 

"Jdete na lákavé sportovní představení, na nějž jste lístek dostali zadarmo. Zjistíte, že lístek jste ztratili, stále si však můžete koupit nový. Druhá verze: ztracený lístek jste si předtím sami koupili. Třetí verze: Ztratili jste peníze určené na nákup lístku, nicméně si ho můžete koupit i tak, například kartou. Bude se vaše rozhodnutí koupit-jít domů v jednotlivých případech lišit?" Zajímavé je, jak iracionálně se chováme při nakládání s penězi (což by člověk čekal méně než třeba iracionální chování v mezilidských vztazích).
Podrobnosti: Business World

 

 

Ekzém a astma mohou být výsledkem celkem banální genetické mutace, která negativně ovlivní tvorbu filagrinu, proteinu chránícího kůži před vysoušením. Odhalení mechanismu by samozřejmě mohlo vést poměrně rychle k účinné léčbě.
Podrobnosti: Idnes

 


 

Americká armádní agentura DARPA údajně zkoumá možnost využít pro výzvědné účely očipované vážky nebo noční motýly. Čip by měl pozměnit "chemickou komunikaci" hmyzu tak, aby hmyzáci vyhledávali určité látky, především výbušniny, taktéž by umožnil sledování špióna.
Podrobnosti: Ihned

 


 

K dispozici jsou další údaje o počátcích vesmíru, k nimž se došlo interpretací dat změřených sondou WMAP. Mj. z nich vyplývá, že první hvězda začala zářit zhruba 400 milionů let po velkém třesku. Taktéž stáří vesmíru můžeme na základě nově publikovaných dat určit s větší přesností než dosud.
Podrobnosti: Lidové noviny

 

 

V pozemské laboratoři se podařilo vyvinout dosáhnout 2 miliard Kelvinů, tedy teplotu vyšší, než panuje v jádru Slunce.
Podrobnosti: 21. století

Autor: Pavel Houser
Datum: 24.03.2006 01:13
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz