Brýle, které poslouchají  
Konec brýlím s bifokálními skly věští novinka z University of Arizona. Čočky z tekutých krystalů zaostří na to, co potřebujete vidět.

 

Zvětšit obrázek
Takhle vypadá obrazovka počítače, když Li čočku vypne (vlevo) a zapne (vpravo). Změna optických vlastností je patrná a projeví se rozostřením obrazu.

Brýle jsou k vzteku. Nejhorší je, když potřebujete hned dvoje. Jedny na blízko a druhé na dálku. Určité řešení nabízí bifokální skla  - a nebo novinka, jejíž prototyp spatřil světlo světa v laboratořích Fakulty optických věd na

Zvětšit obrázek
Pohled na malebnou arizonskou krajinu s kaktusy saguaros přes čočku vypnutou „(vlevo) či zapnutou (vpravo).

Arizonské universitě díky několikaletému úsilí týmu vedeného Guoquiang Lim.
Vývoj začal již v roce 2001 a kromě university do něj hojně investovaly i soukromé firmy. Výsledkem jsou tři patenty, které už nakoupila soukromá společnost Pixel Optics. Doufá, že se jí investice bohatě vrátí. Světový trh s oční optikou má roční obrat 50 miliard dolarů a nový typ elektronických brýlí má prý celkem dobrou šanci se na něm prosadit.

 


Čočky brýlí jsou zcela ploché a zaostřují elektronicky. Tvoří je dvě k sobě přiložená rovná skla oddělená mezerou o síle 5 tisícin milimetru.  To je zhruba dvacetina průměru lidského vlasu. Prostor mezi skly je vyplněn tekutým krystalem, jaké známe třeba z obrazovek laptopů. Skla jsou pokryta ještě tenčí vrstvou oxidu india a cínu. Oxidová vrstva je vodivá a má mocnost desetitisíciny milimetru. Tvoří na povrchu skla dokonale průzračnou elektrodu, jakou by nebylo možné vytvořit z klasických vodičů, např. zlata nebo mědi. Ty i v nejtenčí vrstvě pohlcují světlo. Průsvitná elektroda je uspořádána do extrémně přesných soustředných kruhů.

Prototyp přepínacích brýlí.

Když se na elektrodu dostane napětí zhruba dvou voltů, dojde uvnitř skel ke změně orientace tekutých krystalů a to změní délku optické dráhy tekutým krystalem. Díky tomu se ploché sklo rázem začne chovat jako čočka.  Čočka, do které nejde napětí, se chová jako dokonale průzračná „okenní tabulka“. Pod napětím však zvětšuje. Výsledky experimentu přinesl prestižní vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zvětšit obrázek
Guoqiang Li – universitní materiály nehovoří o tom, zda nosí brýle s bifokálními skly.

Zatím lze brýle přepínat z „okenního skla“ na čočku zcela konkrétních optických parametrů a naopak. Navíc se prototyp zdá pro potřebu očních optiků krajně nešikovný. Na brýle je navěšena spousta elektroniky a navíc je zapotřebí i zdroj energie.  Přesto Li a jeho spolupracovníci věří, že se dokonalejší verze prosadí pro potřeby lidí stižených presbyopií (lidové „stařeckým okem“).

 

Při presbyopii klesá schopnost čočky zaostřit „na blízko“ tedy do konvenční vzdálenosti 25 centimetrů. Lidé stižení touto oční vadou obvykle s mírnou nadsázkou tvrdí, že mají oči v pořádku. Jen anjednou nemají dost dlouhé ruce na to, aby si dali předměty dost daleko od oka a mohli si je prohlédnout. Ve věkové skupině nad 45 let trpí presbyopií až 93% obyvatelstva.

 


 

 

Zřejmě ne, protože pro testy brýlí si je nebere. A jak známo brýle se bez brýlí nejen špatně hledají, ale i špatně testují.

V blízké budoucnosti by měly na tomto principu vzniknout „chytré brýle“, které budou samy zaostřovat na to, nač se jejich majitel podívá. Napodobí tak automatické zaostřování fotoaparátů a dalších optických hračiček. Očním optikům ubude práce s broušením čoček. Koupíme si jedny brýle a pokud je nerozšlápneme, vystačíme s nimi celý život. Optik nám je vždycky jen „přeladí“ na nové parametry předepsané očním lékařem.


Samozřejmě, že se otevírá možnost vytvořit na tomto principu i samozaostřovací lupy, mikroskopy nebo dalekohledy. A nebo možná i kontaktní čočky. Ale to už jsme se ocitli v hájemství scifi.

 

 Pramen: PNAS,. University of Arizona

 

 

Datum: 07.04.2006 01:47
Tisk článku

Související články:

Proč je tygr oranžový?     Autor: Josef Pazdera (31.01.2022)
Nebezpečná měňavka v kontaktních čočkách     Autor: Jaroslav Petr (03.11.2008)
Chytré kontaktní čočky     Autor: Jaroslav Petr (16.07.2008)
Umělá sítnice napodobuje přírodní předlohu     Autor: Jaroslav Petr (22.10.2006)
Nanosíť hojí zrakový nerv     Autor: Jaroslav Petr (18.03.2006)



Diskuze:

Brýle

Koko,2006-09-21 13:20:23

Docela chytrá věcička!!!ahojky

Odpovědět

Děrované brýle

skladatel,2006-04-17 10:42:30

Znáte někdo Děrované brýle ? Máte s nimi zkušenosti ?
Setkal jsem se s nimi na výstavě Esoterika a působí až neuvěřitelně, viděl s nimi pán se 6 dioptriemi./>
http://bryle.kkp.cz

Odpovědět


Dotaz

SilverMan,2006-04-21 12:38:01

To jako fakt funguje nebo je to zase "spolehliwej" vynalez nejakyho ceskyho wtipalka???

Odpovědět


*dotaz

SilverMan,2006-04-21 12:41:00

* myslim ty derovane bryle...

Odpovědět


děrované brýle

karel 4,2006-05-02 14:10:59

Fakt to funguje je na to prima diskuze na:/>
http://musculus.cz/kulturistika1/phprs/comment.php?akce=fullview&cisloclanku=2002100614

Psal jsem tam příspěvek, je to patent USA.

Odpovědět


tréning očných svalov

Istvan Matysak,2012-04-25 14:53:16

Pracuji celý den počítačem, postupně se mi zhoršoval zrak. Hledal jsem řešení na internetu a dočetl jsem se, že zhoršování zapříčiňují líné oční svaly. Ostrost zraku se mi zlepšil po pravidelných očních cvičení, které jsem našel na stránce:
http://www.treneroci.cz/ocni-joga/

Odpovědět

Okuliare

Andrej,2006-04-07 08:23:51

No, pomaly už aj ja by som potreboval take okuliare. S ich používaním by som však veľmi váhal Akomodačné svaly zrejme ako každé iné svaly musia byť trénované inak ochabnú. Som športovo založený človek, a zaobstáranie si okuliarov mi pripadá ako rezignácia. Ale skôr či neskôr k tomu dôjde. Popisovaná technoógia predstavuje vyšší level a ich používanie môže byť až príliš komfortné, dokonca až tak, že by sa mohlo hovoriť o ich zneužívaní (ako napr. pri Prozacu v USA). Tak ma napadlo, či nehrozí degeneracia prirodzenej akomodačnej schopnosti u časti populacie.

Odpovědět


Souhlasím

Pavel Brož,2006-04-07 10:27:05

Zastávám stejnou filosofii, i když bych ty brýle pravidelně nosit měl. Mám osobní zkušenost, že po dvouměsíčním nošení kontaktních čoček se mi nevratně zhoršila schopnost akomodace asi o jednu dioptrii. Očařka mi proměřila oči, zjistila, že neutrpěly vadu nošením těch čoček (což se občas stává, někteří lidé je proto nemohou nosit, protože jejich oči jsou zkrátka příliš citlivé a mohly by se nošením kontaktních čoček vážně poškodit), jenže ty akomodační svaly prostě zlenivěly, a už se nedaly přinutit akomodovat tak, jako dříve. Protože jsem o zbytky akomodačních schopností přijít nechtěl, přestal jsem ty čočky zase nosit. Lidi z mého okolí si zvykli, že se ke mě musí hlásit, jinak že je na větší vzdálenost jednoduše nerozeznám, na ulici si samozřejmě dávám větší pozor, ale jinak to jde :-)

Odpovědět


trénink očních svalů

Istvan Matysak,2012-04-25 15:01:07

Pracuji celý den počítačem, postupně se mi zhoršoval zrak. Hledal jsem řešení na internetu a dočetl jsem se, že zhoršování zapříčiňují líné oční svaly. Ostrost zraku se mi zlepšil po pravidelných očních cvičení, které jsem našel na stránce:

www.treneroci.cz/ocni-joga

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz